jabłka - 25490 przepisów (strona:184/1700)

MURZYNEK Z JABŁKAMI 1175

Wilgotny i mięsisty murzynek z dużą ilością jabłek i czekoladową polewą. Puszystości i lekkości nadają mu ubite białka, a solidna porcja cieniutko pokrojonych jabłek, zapewnia soczystość na dłużej. Przechowywane pod przykryciem ciasto, z czasem jest chyba nawet jeszcze lepsze. Należy pamiętać, że długość i temperatura pieczenia ma tutaj duże znaczenie. Ciasto pieczemy dosyć krótko, bez termoobiegu, w niezbyt(...)SKŁADNIKI 200 g masła 200 g cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki wody 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka / białka i żółtka oddzielnie 3 duże jabłka WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 170℃ z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Formę o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę

cool and minty
NALEŚNIKI Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 132

NALEŚNIKI Z PRAŻONYMI JABŁKAMI Dobre śniadanie to podstawa udanego dnia. My mamy na nie pyszny i niedrogi pomysł! Kto zaczyna podobnie każdego poranka? 🥪 😋 Jak przygotować domowe naleśniki z jabłkami - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: Na ciasto naleśnikowe: 500 ml mleka 160-200 g mąki pszennej lub gryczanej 2 jajka 1 łyżka cukru pudru sól tłuszcz do smarowania(...)śmietanki lub śmietany zamiast takiej samej ilości mleka lub wody * do ciasta można dodać 1-2 łyżki masła lub oliwy Na farsz : 800 g jabłek lub gruszek 3 łyżki cukru białego 1 łyżka masła 1 łyżka cukru waniliowego sok z 1/2 cytryny 1 łyżka podsmażonych rodzynek (do gruszek rodzynek nie daję) * do owoców możemy dodać szczyptę cynamonu PRZYGOTOWANIE: Krok

Moja Książka Kucharska
Pieczone jabłka z suszoną białą morwą i miodem 141

5 dużych łyżek morwy białej suszonej  Firmy HELIO 1/2 łyżeczki cynamonu  szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła 5 łyżeczek miodu naturalnego sok z agawy Sposób przygotowania: Jabłka umyć, osuszyć i odciąć od ogonka około 1 centymetra poniżej. Czapeczki pozostawić, a jabłka wydrążyć łyżeczką. Środki jabłka natrzeć masłem  i obsypać cynamonem i gałką(...)wydrążonych jabłek włożyć morwę i miód. Przykryć czapeczką, posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika nastawionego na 160 C i pic 23-30 minut. Po wyjęciu polać syropem z agawy lub płynnym miodem. Smacznego:) "Jeszcze kilkadziesiąt lat temu morwa była w Polsce popularnym owocem wykorzystywanym zarówno w medycynie ludowej i codziennym spożyciu. Owoce morwy białej wyglądem przypominają jeżyny, a słodki smak

Gosia gotuje
Kilimandżaro bez pieczenia 161

łyżka masła 2 pomarańczowe galaretki 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1/2 puszki masy kajmakowej 3 opakowania herbatników polewa czekoladowa posypka karmelowa Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, gniazda nasienne wyrzucamy. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła i na nim dusimy nasze jabłka, około 8 minut. Do gorących jabłek(...)wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki, na które wylewamy gorący budyń. Przykrywamy go kolejną warstwą herbatników i studzimy. Do wystudzone ciasto, nie musi być zimne, wykładamy nasze jabłka z galaretką, która zaczęła tężeć. Tę warstwę również przykrywamy warstwą herbatników. Odstawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia.  Na zimne ciasto wylewamy polewę czekoladową i posypujemy karmelową posypką. Na stronie

MamaOskarka
Rustykalna tarta z jabłkiem, imbirem i nutą cynamonu 143

Pachnące imbirem chrupiące ciasto o nieregularnych brzegach, ze świeżymi jabłkami i aromatycznym cynamonem to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem naszych polskich jabłek. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 150g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60g cukru pudru szczypta soli Dodatkowo: 500g obranych jabłek 3 łyżki cukru 3 łyżki startego imbiru 2 łyżeczki cynamonu cukier(...)jajko do posmarowania i posypania brzegów cukier puder do posypania tarty oliwa do wysmarowania blachy Wykonanie: 1.  Jabłka obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w plasterki, posypać cukrem, startym imbirem i cynamonem.   2.  Ciasto Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Rolada jabłkowa pachnąca cynamonem 153

aromatycznym cynamonem i chrupiącymi migdałami smakują rewelacyjnie. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 180g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 850g jabłek szczypta soli olej Polewa: 100g białej czekolady 3 łyżki śmietany 30% 1 łyżka masła Dodatkowo: 100g płatków migdałowych Wykonanie: 1.  Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne(...)pokroić w dość grubsze plasterki. Blaszkę o wymiarach 32 cm x 38 cm wysmarować olejem, wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć jabłka w taki sposób żeby jeden plasterek zachodził na drugi, posypać cynamonem. 2.  Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Bezglutenowy, bez cukru fit jabłecznik 234

kokosowego (ewentualnie innej wegańskiej margaryny) szczypta soli łyżeczka cynamonu łyżeczka kardamonu *łyżeczka imbiru (nie dodawałam, bo ciasto było pieczone z zamiarem poczęstowania Klaudii, która nie trawi imbiru) 4-6 jabłek w zależności od wielkości (5 średnich) 50-100 g płatków migdałowych lub innych ulubionych posiekanych orzechów Przygotowanie kruchego ciasta: Wszystkie suche składniki wymieszaj, wysyp na dużą deskę/blat dodaj(...)piciem to mi wystarczy do następnych urodzin Po 5-10 minutach siekania i zagarniania uformuj kulę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i umieść w zamrażalniku na czas przygotowania jabłek (10-15 minut). Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, przekrój na 4, a następnie w cieniutkie plasterki. Skrop sokiem cytrynowym, żeby nie ściemniały. Formę do pieczenia wyłóż

greenscarf
Szarlotka spania bez jajek 500

płaksie łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek cynamon 3/4 kostki masła Przygotowanie: Wymieszaj mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia. Podziel na 3 równe części. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyło papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Wysyp jedną część suchej mieszanki, przykryj połową jabłek, oprósz(...)cynamonem, drugą częścią mieszanki, reszta jabłek oprószonych cynamonem i pozostałą suchą mieszanką. Na wierzch zetrzyj równomiernie bardzo mocno schłodzone lub wręcz zmrożone masło- w czasie pieczenia musi ono równomiernie przesiąknąć przez wszystkie warstwy i razem z sokiem wydzielonym przez jabłka scalić ciasto. Piecz ok. 1 godzinę w temp. 180. Smacznego

Słodka Strefa
Placek jabłkowy z cynamonem 161

masę i stopniowo w trakcie ucierania dodawać żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Podzielić ciasto na dwie części. Jabłka 1 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki cukru Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach wsypać cukier cynamon i wymieszać. Piana 7 białek(...)słoik dżemu morelowego Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia rozsmarować jedną połowę ciasta, wyłożyć jabłka, a następnie drugą część ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane. Wyjąć z piekarnika posmarować dżemem i wyłożyć ubitą pianę. Zapiec ponownie

O kuchni z uczuciem
PIECZONE JABŁKA Z ŻURAWINĄ 159

jabłka z żurawiną? Są zdrowe i smaczne, nie za słodkie, lekko kwaskowate. Życzę Wam wszystkim wesołych Walentynek! Przygotowanie: 10 min Pieczenie : 25 min Porcja dla 6 osób: ● 6 jabłek (czerwonych lub innych) ● ok. 100-150 g świeżej żurawiny   ● ok. 60 g cukru trzcinowego* ● 2-3 szczypty cynamonu Przygotowanie: Żurawinę umyj, wrzuć do rondelka, wlej odrobinę wody, dodaj(...)przez kilka minut na średnim ogniu, aż żurawina zacznie pękać. Zdejmij z ognia, dodaj cynamon (ewentualnie więcej cukru, jeśli żurawina jest zbyt kwaśna), odstaw. Piekarnik nagrzej do 200°C. Jabłka umyj i odetnij z nich czubki. Wydrąż z nich gniazda nasienne przy pomocy łyżeczki. Wgłębienia wypełnij żurawiną, przykryj odciętymi wierzchołkami. Ułóż jabłka w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem (możesz

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasto jabłkowe z blendera – bez cukru, tłuszczu i mąki 239

tylko mieszały, nie cięły, a wkładanie wąskiego i wysokiego narzędzia do garnka lub kubka ułatwiało manewrowanie nim, mieszanie, cięcie lub ubijanie zawartości.   W przypadku tego chlebka trzeba zmiksować jabłka ze skórką i płatki – na prawie gładką masę. Słabym, małym blenderem to nie ma prawa się udać! Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Na ciasto(...)sobie standardową formę keksówkę o wymiarach 25cm/10cm. Smarujemy formę olejem kokosowym lub wykładamy ją papierem do pieczenia (lepiej – bo to ciasto czasami przykleja się nawet do najlepiej wysmarowanej foremki!). Jabłka myjemy i osuszamy. Kroimy na ćwiartki i wycinamy im gniazda nasienne. Cząstki jabłek kroimy na połowy, wrzucamy do blendera. Dodajemy miód, proszek do pieczenia lub sodę, wbijamy

Karo in the Kitchen
Naleśniki z jabłkami 179

już moja babcia. Z dzieciństwa pamiętam naleśniki w kilku wersjach. Były i te zwykłe i te przekładane dżemem. Z dzieciństwa pamiętam też naleśniki z jabłkami.  Naleśniki z jabłkami Przygotuj miski, łyżkę, płaski talerz lub półmisek, chochlę, patelnię, metalową rózgę, szklankę, drewniane łopatki. Przygotuj składniki: 3 szklanki mąki, 2,5 szklanki mleka, 3 jajka, 1 łyżkę cukru waniliowego(...)szczyptę soli, 2-3 jabłka, tłuszcz do posmarowania patelni, np. kawałek słoniny, olej. Zacznij od przygotowania ciasta na naleśniki. Do miski przełóż wszystkie składniki, tj. mąkę, mleko, jajka, cukier oraz szczyptę soli, i dokładnie wymieszaj. Będzie gotowe, gdy stanie się jednolite, gładkie oraz nabierze konsystencji gęstej śmietany. Tak przygotowane ciasto odstaw na mniej więcej 30 minut. Po tym czasie

blog.moje-pasje.info
Drożdżowe racuchy z jabłkami i nutą cynamonu 156

Domowe placuszki pachnące cynamonem, z wyrazistym smakiem dojrzewających w słońcu jabłek to nie tylko szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska, ale również idealny pomysł na lekki deser z jabłkami. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 25g drożdży 2 jajka 3 jabłka 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu masło klarowane Wykonanie(...)Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, mieszać do momentu rozpuszczenia drożdży. Odstawić na około 10-15 minut. 2.  Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miski zasypać cukrem brązowym i cynamonem, odstawić na 10 minut. 3.  Do miski przełożyć jajka, mleko, zmiksować mikserem następnie dodać drożdże, mąkę i jabłka, ponownie zmiksować mikserem do połączenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Prosta szarlotka z dodatkiem smalcu 158

waniliowy i z podanych składników za pomocą miksera bądź rąk wyrabiamy jednolite ciasto. Ważne aby nie dodawać więcej mąki. Dzielimy na dwie części owijamy folią i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd i kroimy na mniejsze kawałki, podgrzewamy w garnku z niewielką ilością wody i sokiem z cytryny aż zaczną nieco się rozpadać (ok 15 minut). Jeżeli jabłka mają za dużo wody ważne aby podczas podgrzewania jej ilość odparowała, wtedy nie przykrywamy jabłek. Dodajemy pod koniec cynamon, ewentualnie rodzynki odstawiamy do wystygnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wałkujemy na placek i wykładamy nim dno blaszki. Na tak przygotowane ciasto wykładamy ostudzone jabłka, a na samą górę wykładamy kolejny placek ciasta. Pieczemy

W Moim Magicznym Domu
Szarlotka. Wściekła. Podobno... I o tym, jak czytam z Sofijką. 141

miki - wymieszanie pozostałych składników, przygotowanie blaszki i pieczenie. Ciasto w sam raz dla mnie, bez dwóch zdań...  Przepis z bloga  Bazylii . Składniki: (na blaszkę 20/30cm) 5-6 jabłek 1 szklanka drobnego cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka 2 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju dodatkowo blaszka(...)20/30cm papier do pieczenia lub odrobina masła i bułki tartej Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę - wyłóż papierem do pieczenia, lub posmaruj hojnie masłem  i posyp bułka tarta. Jabłka obierz, pozaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Zasyp cukrem i cukrem wanilinowym. Odczekaj 20 minut, aż jabłka puszczą sok (nie odlewaj soku!). Wszystkie składniki na ciasto połącz

Lejdi of the house

Proponowane wyszukiwania