jabłka - 25490 przepisów (strona:181/1700)

Przepis #193 🎄 Piernikowe ciasto z jabłkami 134

Witajcie, połączenie jabłek z przyprawą korzenną do piernika okazało się bardzo smaczne - zwłaszcza w świątecznym okresie. Ciasto z jabłkami jest wilgotne a dzięki dużej ilości przyprawy do piernika smakuje i pachnie bardzo smakowicie. Dodatek siekanych migdałów na wierzchu nadaje ciastu dodatkowego orzechowego posmaku. Musicie koniecznie spróbować tego połączenia! Wartości odżywcze na całość: 1812 kcal(...)Czas przygotowania: 90 minut Składniki - 1 szklanka mąki orkiszowej* - 1 szklanka mąki owsianej* - 0,5 kg jabłek (po obraniu) - 2 jajka - małe opakowanie jogurtu greckiego (150-180 g) - 3 łyżki miodu - 1 łyżka przyprawy do piernika - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 20 dag migdałów siekanych *możecie użyć jednego rodzaju mąki Wykonanie Mąkę przesiewamy i mieszamy

Health-Fit-Life
rajskie ciasto 1404

roladę z jabłkami: 160 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 110 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jabłek, średniej wielkości wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy równomiernie na dużą blachę (standardowa od piekarnika), wyłożoną papierem do pieczenia. Białka ubijamy(...)sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy równomiernie na jabłka. Całość pieczemy w 170-180 st. C. przez ok. 20 min. Po upieczeniu od razu przekładamy na ściereczkę odwracając tak aby jabłka były na wierzchu. Usuwamy papier i delikatnie zwijamy roladę (pomagamy sobie

Domowy Smak Jedzenia
ROSYJSKA SAŁATKA ŚLEDZIOWA (warstwowa) 619

buraki, ziemniaki, cebulę oraz jajka. Natomiast wersja na bogato może być rozszerzona o marchewkę, ogórki kiszone lub jabłka. U mnie przepis w rozszerzonej wersji z ogórkami kiszonymi i jabłkami, jednak bez marchewki 😉 Sałatka ta jest dość pracochłonna, jednaj jej efekt końcowy wynagradza włożony wysiłek. Mimo bardzo prostych składników smakuje genialnie! Poza tym, świetnie prezentuje się na stole. Idealna(...)propozycja na święta Bożego Narodzenia 🎄 Składniki: 4 filety śledziowe solone 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 2 małe jabłka 4 jajka 1 duża cebula 3 ogórki kiszone 6 łyżek majonezu 2 łyżki szczypiorku sól, pieprz Dodatkowo: ok. 400 ml maślanki Wykonanie: Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy maślanką. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy

Kuchnia MagdaLeny
Piernik z jabłkami i kremem mascarpone (Ciambella speziata al mele e crema di mascarpone) 122

pangrattato  Crema 250 g di mascarpone 3 cucchiai di latte 3 cucchiai di zucchero a velo Decorazione zucchero a velo rametti di rosmarino ribes rosso PRZYGOTOWANIE Piernik Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Jabłka dusimy na 1 łyżce masła ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Podduszone jabłka(...)suchych składników. W misce mieszamy mąkę z sodą, cynamonem, przyprawą do pierników i solą. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem, wbijamy jajko i kontynuujemy miksowanie. Stopniowo dodajemy jabłka, następnie mąkę z dodatkami. Na sam koniec dodajemy orzechy oraz rodzynki. Ciasto mieszamy do połączenia się składników i przelewamy do formy. Piernik pieczemy ok. 50-60 minut

La grande e la piccola cuoca
Japoński makowiec z musem jabłkowym 175

połączeniu z krem śmietanowym oraz orzeźwiającym musem z jabłek z pewnością zachwyci uczestników świątecznego spotkania. Składniki: Makowiec: 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 200g maku 125g masła 350g jabłek startych o grubych oczkach 100g rodzynek 10ml aromatu migdałowego 2 łyżki likieru amaretto 1 łyżeczka proszku do pieczenia 8 łyżek kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej masło do wysmarowania(...)formy Mus jabłkowy: 810g  prażonych jabłek w słoiku 2 galaretki jabłkowe 1/2 szklanki wrzątku Krem: 250g mascarpone 200ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru Polewa: 120g białej czekolady 25g masła extra 2 łyżki śmietany 30% perełki zielone wiórki kokosowe Wykonanie: 1. Makowiec Mak dokładnie wypłukać w wodzie, zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Po tym czasie dokładnie

Szalona Kuchnia Eweliny
CYNAMONOWIEC Z JABŁKAMI 80

łyżka cynamonu 200 g rodzynek sułtańskich Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rodzynki sparzyć i odcedzić. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem - przesiać. Następnie jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Jajka z cukrem i cukrem cynamonowym ubijamy do momentu zbielenia. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko mieszamy, a następnie dodajemy(...)mleko - mieszamy robotem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem - dokładnie wymieszać. Na koniec dodajemy sparzone rodzynki i pokrojone w kostkę jabłka. Delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 25x45 cm, której sp od wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. średnicy 26 cm, której spód wykładamy

Ciastka - domowe słodkości
Kaczka pieczona z jabłkami 131

Pieczoną kaczkę z jabłkami podałam do frytek z batatów, żurawiny oraz gotowanej kiszonej kapusty. Składniki: 1 kaczka 3-4 niewielkie jabłka 3–4 łyżki oleju przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, suszony czosnek, słodka papryka Kaczkę dokładnie opłukać, odciąć kuper i usunąć nadmiar tłuszczu w jego okolicy. Następnie natrzeć ją przyprawami, a wnętrze obficie obsypać majerankiem. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć z nich gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Jabłka włożyć do wnętrza kaczki. Spiąć wykałaczkami. Kaczkę wyłożyć na wcześniej wysmarowaną olejem brytfankę i przykryć pokrywą. Całość piec w piekarniku przez ok. 2 godz. w temp. 180°. Kaczkę podawać z sosem z żurawin oraz upieczonymi jabłkami

Czerwień i błękit
Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą. 191

pół szklanki cukru pudru 2 jajka 20 dag masła lub margaryny 1 cukier waniliowy 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika Nadzienie: około 1 kg jabłek 1 łyżeczka przyprawy do pierników 2 łyżeczki mielonego cynamonu pół szklanki rodzynek 1 cukier waniliowy 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka(...)bułki tartej Wykonanie pysznej świątecznej szarlotki: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. 2. Nadzienie: Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Jedną część ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm, wyłożonej

Izabelawkuchni
NAJLEPSZA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE 675

jabłkami – na blogu znajdziecie ich kilka, a może nawet kilkanaście. Dziś mam dla Was przepis na ulubiona szarlotkę mojej mamy. Delikatne, kruche ciasto obficie pokryte dużą ilością jabłek z cynamonem i puszystą pianką. No i oczywiście duża ilość kruszonki, bez której szarotka nie mogłaby się obejść! Pycha! Ja też ją uwielbiam! A Wy jakie szarlotki wolicie(...)kruszonką czy bez? Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) * jabłka – 2,5 kg ( obrane ) * masło – 200 g * mąka pszenna – 750 g * cukier – 1,5 szkl * żółtko – 4 szt * cynamon – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * buka tarta – 2 łyżki * śmietana gęsta 18% – 3 łyżki PIANKA: *białko – 4 szt * cukier

Ostra na Słodko
Szarlotka z Budyniową Pianką 156

Ciasto rozpływa się w ustach, jest przepyszne w smaku i przede wszystkim nie jest skomplikowane w przygotowaniu. Szarlotka z Budyniową Pianką - Składniki: N adzienie jabłkowe: ok. 1,5 kg jabłek (po obraniu i wydrążeniu) łyżeczka cynamonu cukier cukier puder do oprószenia Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła (zimnego) łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru pudru(...)Budyniowa pianka: 5 białek 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g) 1/3 szklanki oleju Szarlotka z Budyniową Pianką  - Sposób przygotowania: Nadzienie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do wysokiego garnka i dusimy pod przykryciem często mieszając (czas trwania tej czynności zależy od stopnia uprażenia owoców jaki chcemy osiągnąć

Słodka Strona
Waniliowy sernik z jabłkami 166

cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego ( 2 x 40 g ) ziarenka z jednej laski wanilii Ponadto: około 4 - 5 średnich jabłek jabłek Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem pudrem oraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę masło wraz ze smalcem i przesiekać wszystko razem(...)przesiany proszek budyniowy i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną. Białka - łącznie 6 - ubić na sztywną pianę i dodać ją do masy serowej w 2 - 3 turach, delikatnie mieszając szpatułką. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko odcisnąć z nadmiaru soku i wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Na jabłka wylać masę serową, wyrównać

Opowieści z piekarnika
Do czego inspirują mnie dzieci, czyli makaron ze śmietaną i jabłkiem 125

jedne dziecko zostało źródłem inspiracji, kiedy mówiło do mamy, że chce makaron ze śmietaną i z jabłkami. Myślę sobie - O! tego jeszcze u mnie nie było, a że jabłka, w wyniku największego urodzaju od dekad są w końcu tańsze od bananów, postanowiłem to zrobić.  Tak moi drodzy, Tak wygląda jedzenie, które nosi się do pracy. To mówię(...)wszystkim tym, którzy nie korzystają w pracy z cateringu, stołówki, diet przynoszonych pod drzwi itp. Gourmet pełną gębą :) Kolor jeszcze lepszy, bo jabłka oksydowały :) Składniki: - makaron - jakaś śmietana - jabłka Wykonanie: Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach tzw. na zapałkę. Mieszamy wszystko razem, dodając śmietany

Kryzysowa Książka Kucharska
Ucierane z jabłkami i cynamonem 334

szklanki cukru 2 jajka w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 2 słodkie jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki brązowego cukru   Nastawiamy piekarnik na 180°. Foremkę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy mąką.   Do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Brązowy(...)cukier oraz cynamon mieszamy razem. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.   Do osobnej miski dodajemy miękkie masło oraz cukier i za pomocą miksera ubijamy na puszysto. Nie przestając ubijać dodajemy po jednym jajku i miksujemy do całkowitego połączenia się składników. Do tego dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na gęste

Smaczna Strona
Kruche ciasto z jabłkami i orzechowym kremem (Quadrotti di mele con crema di noci) 127

pieczenia Krem orzechowy 250 g wyłuskanych orzechów włoskich 250 g miękkiego masła  100 g cukru pudru 200 ml mleka Masa jabłkowa 800 g jabłek 50 g cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cynamonu Polewa czekoladowa 250 g masła 50 g cukru 35 ml wody 3 łyżki(...)masło ucieramy lub miksujemy z cukrem pudrem. Do kremu stopniowo dodajemy namoczone masę orzechową i mieszamy, aż powstanie gładki krem. Masa jabłkowa Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Jabłka dusimy z sokiem z cytryny, cukrem trzcinowym i cynamonem ok. 10 minut, mieszając od czasu

La grande e la piccola cuoca
SZARLOTKA Z BEZOWĄ PIANKĄ 121

palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto do połączenia wszystkich składników. Formujemy 5 kulek podobnego rozmiaru i wkładamy na folii do zamrażarki( na około 30-40 min.) JABŁKA 1 kg jabłek (szara reneta) 400 g gruszek ¼ szklanki cukru 1 kisiel morelowy(lub cytrynowy) 1 łyżeczka cynamonu PRZYGOTOWANIE: Jabłka i gruszki obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda(...)zamrażalnika wyciągamy kulki ciasta. Ścieramy 3 z nich na dno formy na tarce o grubych oczkach. Rozprowadzamy równomiernie ciasto. 3. Na ciasto wykładamy masę jabłkową, wyrównujemy. 4. Na jabłka wykładamy bezę, delikatnie rozprowadzamy na całości. 5. Na koniec ścieramy 2 pozostałe kulki ciasta na tarce o grubych oczkach, tak, aby było jak najmniej prześwitów białej bezy. 6. Wkładamy ciasto

Marcepanowa kuchnia