grzybka tybetańskiego. Składniki: - 3 szklanki kefiru z grzybka tybetańskiego * - 2 jajka - ok. 2 szklanki mąki tortowej * - ok. 3/4 szklanki krupczatki * - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 – 6 jabłek - szczypta soli Dodatkowo: - opcjonalnie do ubijanych jaj można dodać 3 łyżki cukru - olej rzepakowy * szklanka – u mnie miarka o pojemności 250 ml Jajka ze szczyptą soli ubijamy rózgą (trzepaczką(...)robotem), wlewamy kefir, dodajemy obie, przesiane mąki z proszkiem do opieczenia – składniki dokładnie łączymy, aby nie było grudek (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej do miski z ciastem – mieszamy. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na średnim ogniu. Po obróceniu placków na druga stronę patelnię przykrywamy na chwilę pokrywką (placki urosną). Odkrywamy
mojewypiekiinietylko500g marchew 500g chrzan 300g bardzo kwaśnych jabłek solanka-zalewa 1 l wody 3-4 łyżki cukier 2-3 łyżki sól 200ml ocet jabłkowy opcjonalnie-ja dodałam ,bo jabłka mało kwaśne były Wykonanie foto z telefonu Prosta i skromna sałatka składająca się z warzyw i owocu. Marchew i jabłka są często używane w sałatkach, a tutaj(...)starty chrzan jest dodany .Taka sałatka do dań mięsnych i rybnych znakomita na świąteczny stół. Aby przygotować sałatkę z chrzanem, jabłka i marchew trzeba ... Marchew i chrzan umyć, oczyścić, zetrzeć na grubej tarce. Jabłka najlepiej kwaśne obrać ,usunąć gniazda nasienne ,zetrzeć na tarce. W celu przygotowania solanki potrzebna jest gotująca woda jeden litr,oraz dodać do niej
w mojej kuchnilekkim jogurcie. Porcje gęstego, dobrze ubitego sosu rozkładamy między dwie miseczki. Posypujemy odrobiną migdałów, startym na drobnych oczkach tarki orzechem brazylijskim i mielonym cynamonem. Jabłko myjemy, rozcinamy na połowy, wyjmujemy gniazda nasienne. Miąższ jabłka kroimy w plasterki. Porcje pysznego, mocno orzechowego jogurtu nabieramy na cienkie plasterki jabłka. Połączenie białek i cukrów (w tym wypadku jogurtu greckiego, miodu(...)jabłka) sprawia, że poziom cukru we krwi gwałtownie nie podskakuje i gwałtownie nie opada. Masło orzechowe to solidna porcja kwasów oleinowych obniżających poziom złego cholesterolu we krwi. Bogate w roślinne białko, magnez, witaminę E, błonnik i potas. Wybierajcie masło orzechowe bez soli i bez cukru w składzie, z jak największą ilością orzechów (min.94%) i tylko z minimalnym dodatkiem oleju
Karo in the Kitchendzieci, w wersji mini dodatkowo je zachęcą do jedzenia. Polecam. Składniki; 30 dag mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki oleju ok 3/4 szkl ciepłej wody szczypta soli Nadzienie; 3 jabłka 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu odrobina cynamonu Przygotowanie; Na stolnice przesiewamy mąkę, we wgłębienie wbijamy jajko i wlewamy oliwę. Dodajemy sól. Zagniatamy ciasto(...)stopniowo dolewając wodę. Wyrabiamy aż będzie elastyczne. Zawijamy w folię i odkładamy na kilka minut. W tym czasie robimy farsz. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przez gazę lub inną ściereczkę wyciskamy sok z jabłek. (możemy go wypić ) Jabłka przekładamy do miski, dodajemy cukier do smaku, dosypujemy kardamon i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Ciasto wałkujemy
Radość kipiąca uśmiechem.Kakaowe ciasto z kremem czekoladowym, a w nim duża ilość kawałków jabłek i bakalii. Wilgotne i bardzo smaczne ciasto, które przypomina trochę keks. 700 g słodkich miękkich jabłek 1/2 szklanki cukru 100 g suszonej całej żurawiny 50 g orzechów laskowych 3 jajka 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka sodu Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w jednakowej wielkości kostkę. Dodać suszoną żurawinę i posiekane orzechy laskowe. Wsypać cukier i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, aż jabłka puszczą sok. Jajka zmiksować z kremem czekoladowym i dodać jabłka razem z bakaliami oraz sokiem. Wymieszać za pomocą łyżki
https:KKuchniaMniaminny budyń. Szarlotka budyniowa na kakaowym spodzie marmolada: 1 kg jabłek typu szara reneta 15 g masła 60 g cukru szczypta cynamonu 100 g płatków migdałowych (ja pominęłam) Jabłka obieramy i kroimy na niezbyt duże kawałki. W garnku rozpuszczamy masło i wkładamy kawałki jabłek. Smażymy ok 3 minut po czym wsypujemy cukier i szczyptę cynamonu. Dusimy(...)przykryciem aż jabłka zaczną się rozpadać. Ja podlałam kilkoma łyżkami wody by się nie przypaliły. Studzimy. Mieszamy z podprażonymi płatkami migdałowymi. Ja je pominęłam z racji upodobań Małżona. budyń waniliowy: 500 ml mleka 35 g domowego cukru waniliowego pół laski wanilii 60 g mąki ziemniaczanej 1 żóltko Połowę mleka mieszamy z cukrem i ziarenkami wanilii oraz masłem. Zagotowujemy
Dzieje kuchennej Wiewióryakurat na jedną porcję. składniki: 300 g mąki pszennej ok 1/3 szkl cukru 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła ok 1 kg jabłek Jabłka obrać, pokroić na drobne kawałki, włożyć do garnuszka , zasypać cukrem ( ok 1 szkl cukru lub mniej- w zależności od słodkości jabłek). Jabłka uprażyć na małym ogniu, Ciasto(...)farsz jabłkowy. Drugą część ciasta rozwałkować, wykroić krążki wielkości foremek. W środku każdego krążka wyciąć małą foremką jabłuszko ( nie wyjmować wyciętego ciasta z środka krążka), delikatnie przenieść na jabłka. Z trzeciej części ciasta wyciąć małymi foremkami listki, i ułożyć je na około na brzegach każdego ciastka. Posmarować wszystko roztrzepanym jajkiem Piec
Z Marcepanemobawiajcie się. Przepis jest super łatwy, a efekt bardzo smaczny. Wypróbujcie, jeśli nie macie pomysłu na warzywny dodatek do kotleta czy ryby, a zwykła surówka z marchewki i jabłka się Wam znudziła. Składniki na 2 porcje : 200g marchewki 100g selera korzeniowego 100g jabłka np. Ligol (ważne żeby było soczyste) 1 płaska łyżeczka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego(...)oczkach tarki, jabłko na nieco większych. Dodać łyżeczkę majonezu, łyżkę jogurtu naturalnego i wymieszać dokładnie. Doprawić szczyptą soli, jeszcze raz wymieszać i przełożyć do salaterki. I gotowe. 1 porcja to ok. 100kcal , węglowodany: 15g, białko: 2g, tłuszcz: 4g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,5WW i 0,4WBT SMACZNEGO! Artykuł Surówka z marchewki, selera i jabłka pochodzi
Dietologpłaksie łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek cynamon 3/4 kostki masła Przygotowanie: Wymieszaj mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia. Podziel na 3 równe części. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyło papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Wysyp jedną część suchej mieszanki, przykryj połową jabłek, oprósz(...)cynamonem, drugą częścią mieszanki, reszta jabłek oprószonych cynamonem i pozostałą suchą mieszanką. Na wierzch zetrzyj równomiernie bardzo mocno schłodzone lub wręcz zmrożone masło- w czasie pieczenia musi ono równomiernie przesiąknąć przez wszystkie warstwy i razem z sokiem wydzielonym przez jabłka scalić ciasto. Piecz ok. 1 godzinę w temp. 180. Smacznego
Słodka Strefaplex i stwierdził,że przydałoby się coś słodkiego do kawusi. Stwierdziłam czemu nie i upiekłam ciasto orzechowe z jabłkami . Ciasto orzechowe, puszyste na maśle i z dodatkiem jabłek. Uwielbiam ucierane ciasto z owocami zwłaszcza te z jabłkami! Ciasto orzechowe Składniki: na foremkę o wymiarach 18 cm x 25 cm 150 g masła, miękkiego 200 g cukru szczypta(...)soli 4 jajka 1 łyżka waniliowego cukru lub ekstraktu 150 g zmielonych orzechów laskowych 150 g pszennej mąki 1 łyżeczka sody do pieczenia 1 łyżka cynamonu 3 jabłka Kruszonka 50 g masła, zimne 50 g zmielonych orzechów laskowych 80 g mąki 4 łyżki cukru Nastaw piekarnik na 180ºC. Masło zmiksuj na puszysto z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli
codojedzeniaWilgotny i mięsisty murzynek z dużą ilością jabłek i czekoladową polewą. Puszystości i lekkości nadają mu ubite białka, a solidna porcja cieniutko pokrojonych jabłek, zapewnia soczystość na dłużej. Przechowywane pod przykryciem ciasto, z czasem jest chyba nawet jeszcze lepsze. Należy pamiętać, że długość i temperatura pieczenia ma tutaj duże znaczenie. Ciasto pieczemy dosyć krótko, bez termoobiegu, w niezbyt(...)SKŁADNIKI 200 g masła 200 g cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki wody 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka / białka i żółtka oddzielnie 3 duże jabłka WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 170℃ z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Formę o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę
cool and mintyNALEŚNIKI Z PRAŻONYMI JABŁKAMI Dobre śniadanie to podstawa udanego dnia. My mamy na nie pyszny i niedrogi pomysł! Kto zaczyna podobnie każdego poranka? 🥪 😋 Jak przygotować domowe naleśniki z jabłkami - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: Na ciasto naleśnikowe: 500 ml mleka 160-200 g mąki pszennej lub gryczanej 2 jajka 1 łyżka cukru pudru sól tłuszcz do smarowania(...)śmietanki lub śmietany zamiast takiej samej ilości mleka lub wody * do ciasta można dodać 1-2 łyżki masła lub oliwy Na farsz : 800 g jabłek lub gruszek 3 łyżki cukru białego 1 łyżka masła 1 łyżka cukru waniliowego sok z 1/2 cytryny 1 łyżka podsmażonych rodzynek (do gruszek rodzynek nie daję) * do owoców możemy dodać szczyptę cynamonu PRZYGOTOWANIE: Krok
Moja Książka Kucharska5 dużych łyżek morwy białej suszonej Firmy HELIO 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła 5 łyżeczek miodu naturalnego sok z agawy Sposób przygotowania: Jabłka umyć, osuszyć i odciąć od ogonka około 1 centymetra poniżej. Czapeczki pozostawić, a jabłka wydrążyć łyżeczką. Środki jabłka natrzeć masłem i obsypać cynamonem i gałką(...)wydrążonych jabłek włożyć morwę i miód. Przykryć czapeczką, posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika nastawionego na 160 C i pic 23-30 minut. Po wyjęciu polać syropem z agawy lub płynnym miodem. Smacznego:) "Jeszcze kilkadziesiąt lat temu morwa była w Polsce popularnym owocem wykorzystywanym zarówno w medycynie ludowej i codziennym spożyciu. Owoce morwy białej wyglądem przypominają jeżyny, a słodki smak
Gosia gotujełyżka masła 2 pomarańczowe galaretki 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1/2 puszki masy kajmakowej 3 opakowania herbatników polewa czekoladowa posypka karmelowa Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, gniazda nasienne wyrzucamy. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła i na nim dusimy nasze jabłka, około 8 minut. Do gorących jabłek(...)wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki, na które wylewamy gorący budyń. Przykrywamy go kolejną warstwą herbatników i studzimy. Do wystudzone ciasto, nie musi być zimne, wykładamy nasze jabłka z galaretką, która zaczęła tężeć. Tę warstwę również przykrywamy warstwą herbatników. Odstawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia. Na zimne ciasto wylewamy polewę czekoladową i posypujemy karmelową posypką. Na stronie
MamaOskarkaPachnące imbirem chrupiące ciasto o nieregularnych brzegach, ze świeżymi jabłkami i aromatycznym cynamonem to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem naszych polskich jabłek. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 150g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60g cukru pudru szczypta soli Dodatkowo: 500g obranych jabłek 3 łyżki cukru 3 łyżki startego imbiru 2 łyżeczki cynamonu cukier(...)jajko do posmarowania i posypania brzegów cukier puder do posypania tarty oliwa do wysmarowania blachy Wykonanie: 1. Jabłka obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w plasterki, posypać cukrem, startym imbirem i cynamonem. 2. Ciasto Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut
Szalona Kuchnia Eweliny