połączenie, które sprawi, że waszych domach poczujecie zapach cynamonu i jabłek. Ot, taka trochę szarlotka w wersji crumbli Zapraszam na crumble jabłkowe! Składniki/6 porcji: – ok. 5 jabłek np. ligol – 50 g masła zimnego masła – 100 g mąki – 50 g cukru zwykłego lub trzcinowego – cukier do posypania owoców – cynamon – rodzynki (opcjonalnie(...)podania – lody waniliowe Przygotowanie: Jabłka umyj, obierz i pokrój na grube plastry. Nastaw piekarnik na 180ᵒC. Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodajemy zimne pasło pokrojone w kostkę. Jeśli kruszonka jest zbyt miękka, wstawiamy ciasto na 30 minut do lodówki. Po tym czasie powinny powstać charakterystyczne grudki z ciasta czyli tzw. kruszonka. Owoce mieszamy z cukrem
I LOVE LIFEtartej Przygotowanie: mąkę wymieszać z cukrem, posiekać z zimnym masłem do otrzymania kruszonki. Wbić jajko i zagnieść ciasto. 2/3 zawinąć w folię i umieścić w lodówce, 1/3 w zamrażarce jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dynię razem ze skórą zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej w rondlu stopić masło, dodać startą dynią i przesmażyć przez kilka minut(...)Dodać starte jabłka, cukier, cynamon, startą skórkę z cytryny i smażyć przez następne kilka minut. Jeśli jabłka wydzieliły dużo soku, smażenie przedłużyć do odparownia nadmiaru płynu. Odstawić do przestudzenia bok foremki wysmarować masłem, dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia ciasto z lodówki rozwałkować na okrąg o kilka cm większy od średnicy foremki. Ciasto przełożyć do formy, dociskając
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niesamowicie smaczna i polecam ją jako surówkę do obiadu. Z "Książki kucharskiej" Zofii Zawistowskiej. Przepis na kiszoną czerwoną kapustę: Składniki: 2 kg czerwonej kapusty 0,5 kg kwaśnych jabłek (można pół na pół ze śliwkami) kilka ziaren jałowca 1/4 łyżeczki utłuczonych goździków 3 łyżki soli Jak zrobić kiszoną czerwoną kapustę? Kapustę pozbawić starych liści, umyć, poszatkować. Jabłka/śliwki pokroić w paski. Jałowiec utłuc w moździerzu, wymieszać z solą i goździkami. Poszatkowaną kapustę wymieszać z jabłkami/śliwkami i przyprawami. Układać w kamiennym garnku, ubijać (musi puścić sok). Obciążyć, przykryć gazą, zostawić w temperaturze pokojowej. Po kilku dniach, gdy pokaże się piana, przebić do dna w kilku miejscach. Po 6-7 dniach kapusta ukisi się, jest gotowa
Rodzinka w kuchnipołączenie, które sprawi, że waszych domach poczujecie zapach cynamonu i jabłek. Ot, taka trochę szarlotka w wersji crumbli Zapraszam na crumble jabłkowe! Składniki/6 porcji: – ok. 5 jabłek np. ligol – 50 g masła zimnego masła – 100 g mąki – 50 g cukru zwykłego lub trzcinowego – cukier do posypania owoców – cynamon – rodzynki (opcjonalnie(...)podania – lody waniliowe Przygotowanie: Jabłka umyj, obierz i pokrój na grube plastry. Nastaw piekarnik na 180ᵒC. Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodajemy zimne pasło pokrojone w kostkę. Jeśli kruszonka jest zbyt miękka, wstawiamy ciasto na 30 minut do lodówki. Po tym czasie powinny powstać charakterystyczne grudki z ciasta czyli tzw. kruszonka. Owoce mieszamy z cukrem
I LOVE LIFEroku mamy masę jabłek już pisałam nie raz. To, że lubimy wszelkiego rodzaju szarlotki i jabłeczniki też już wiecie. Tym razem przepis na pyszny jabłecznik z dużą ilością jabłek, zamkniętych pomiędzy płatami ciasta miodowego. Tak dla odmiany, od klasycznych szarlotek na kruchym cieście, tym razem padło na miodowe. Ciasto, tak jak to mają do siebie ciasta midowe, zyskuje na smaku(...)każdego dnia lepiej przenika ciasto miodowe. Przepis odnaleziony w zeszłorocznej Kobiecie i Życiu. W oryginale z lukrem, ale nie bardzo mi on tu pasował. Za to do masy z jabłek, warto dodać sporo skórki pomarańczowej, dla nadania ciastu ciekawej nutki smakowej. Ja tradycyjnie do masy jabłkowej użyłam jabłek pociętych w różnej grubości kawałki, dzięki czemu w masie mam kawałki jabłek
Mieszam w Garnkuwytrawne. Drugim typem ciast są różnego rodzaju ciasta kruche przekładane warstwowo. Bazę tych ciast stanowią zwykle 3-4 cieniutkie placki, które przekłada się tradycyjnymi wyrobami domowymi – powidłami, serem, jabłkami. Placki piecze się z ciasta kruchego, ciasta z dodatkiem amoniaku, lub też na sodzie oczyszczonej z dodatkiem miodu. W każdym przypadku przekłada się je w taki sposób, by ciasto zmiękło(...)gminie Jasło (publikacja „Smaki Nowej Galicji”). Wyróżnia go sposób przygotowania, ponieważ warstwę ciasta piecze się razem z orzechami i masą serową, a potem łączy z górną warstwą ciasta duszonymi jabłkami usztywnionymi galaretką. To połączenie smaków jest bardzo tradycyjne, może dla niektórych wręcz staroświeckie, ale na tym właśnie polega urok tego ciasta. Domowe, sprawdzone, ale przede wszystkim smaczne. Polecam :) Placek orzechowo
Trzeci talerzJabłka w cieście jogurtowym Delikatne, puszyste i przepyszne placuszki jogurtowe z jabłkami, które zawsze się udają, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę! Składniki: 80g gęstego jogurtu naturalnego 60g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 2 jabłka 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki drobnego cukru wymieszane z 1 płaską łyżeczką cynamonu olej(...)smażenia *** Jogurt, mąkę, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy razem, aż powstanie jednolite, dość gęste ciasto *** *** Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w grube plastry (około 1 cm) i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały *** *** Na patelni rozgrzewamy sporą ilość tłuszczu ( wlewam tyle oleju aby jabłka w cieście były w nim zanurzone do połowy
Blog z ApetytemMięciutkie i przyjemnie wilgotne ciasto jabłecznik zaparzany jest niezbyt słodkim i bardzo łatwym deserem do zrobienia. Pyszne ciasto z jabłkami bardzo szybko znika z talerza i na pewno wszyscy będą prosić o dokładkę. Ciasto zaparzane z jabłkami zaraz po wystudzeniu jest mięciutkie i delikatnie wilgotne za sprawą jabłek. Do jabłecznika najlepsze są jabłka twarde (szara reneta, antonówka), które podczas pieczenia(...)całkowicie się nie rozpadają. U mnie ciasto było z jabłkami umiarkowanie twardymi. Podczas pieczenia część jabłek rozpadła się szybciej, tworząc po zastygnięciu pyszny wilgotny pasek jabłkowy. Ciasto jabłecznik zaparzany jest tak smaczne, że moi domownicy zażyczyli sobie, aby za tydzień była powtórka. W sezonie jabłka są najlepsze, na pewno więc zrobię je jeszcze kilka razy. Wypróbujcie koniecznie ten przepis
Kuchcik gotujeJesienią uwielbiam zapach cynamonu połączony z jabłkami ... Tak, tak, tak KOCHAM szarlotkę ale dzisiaj chciałam zaproponować efektowny i przede wszystkim pyszniutki deser. Szarlotkowe róże to to nie tylko pięknie prezentujący się deser ale przede wszystkim jeden z najsmaczniejszych ekspresowych łakoci, który może przygotować każdy z nas. Francuskie różyczki z jabłkami i cynamonem Składniki: 1 opakowanie(...)ciasta francuskiego 3 jabłka 1 łyżka cukru 1 łyżka cynamonu 1/2 cytryny woda cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda przy pomocy łyżeczki. Kroimy w plasterki około 2-2,5 mm. Do rondla przekładamy jabłka, skrapiamy sokiem z cytryny. Zalewamy wodą. Gotujemy przez około 2-3 minuty od zagotowania. Jabłka nie mogą się rozgotować
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMagda Crêpes Suzette to klasyczny francuski deser z naleśników skąpanych w karmelowym sosie, pomarańczach, z efektywnym flambirowaniem likieru pomarańczowego. W mojej odsłonie postawiłam na jesienne smaki dojrzałych, słodkich jabłek i aromat cynamonu. Do tego podpalanie w pachnącej, słodkiej brandy. Takiemu deserowi trudno się oprzeć, ale czasem aż trzeba zgrzeszyć Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka mleka 1 jajko łyżka oleju(...)odrobina do smarowani patelni 3/4 szklanki mąki łyżeczka cukru waniliowego łyżeczka cukru pudru szczypta soli Na jabłka w karmelu: 3 średnie, słodkie jabłka 4 łyżki masła 4 łyżki brązowego cukru 150ml wrzątku szczypta cynamonu kieliszek Brandy Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, olej, sól, cukier waniliowy i zwykły – wszystko razem mieszamy dokładnie. Następnie, do mokrych składników przesiewamy mąkę
Smaczna StronaNajlepsze i najbardziej uwielbiane ciasto na jesienne dni, o pysznym maślano-waniliowym smaku z naszych polskich jabłek (użyłam do niej moich ekologicznych jabłek prosto z sadu) nie ma sobie równych! Z kruchą kratką, tak jak piekły nasze babcie J Gdyby nie kalorie mogłabym jeść ją codziennie, najlepiej smakuje jeszcze ciepła a podana z lodami czy bitą śmietaną to istna smakowa(...)Młynomag 30 dag masła 82% 15 dag cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dr.Oetker szczypta soli Masa jabłkowa: 7 dużych winnych jabłek (najlepsza antonówka) ½ cytryny ½ szklanki cukru 4 łyżki wody 2 łyżki masła 82% 1 łyżeczka trzcinowego cukru z cynamonem Dr.Oetker 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej(zależy jak soczyste
Wanilia i Kardamondobrze się schłodzi, zetrzyj jedną porcję (większą) na tarce o dużych oczkach na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ciasto wyrównaj i zapiecz w temp. 200C przez ok. 10 minut. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wrzucić do garnka, dodaj cukier i jabłka podsmaż (na dno garnka można wlać odrobinę wody). Na koniec dodaj cynamon(...)migdały. Wymieszaj. Na podpieczony wcześniej spód wyłóż ostudzone jabłka. Na wierzch zetrzyj drugą część schłodzonego ciasta, wyrównaj. Piekarnik rozgrzej do 180- 190 st. C (grzałka góra- dół) i piec szarlotkę przez ok. 40 minut. Ostudzone ciasto pokrój i podaj np. z gałką domowych lodów. Smacznego! Artykuł Szarlotka – ciasto z jabłkami i cynamonem pochodzi z serwisu Strefa
Strefa Zdrowego Żywieniasię w każdej kuchni. Składniki: 100 g schłodzonego masła 1 jajko 50 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej tortowej szczypta soli Nadzienie: 4 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny garść rodzynek sułtańskich firmy Helio Beza: 3 białka 150 g drobnego cukru 1 łyżka sezamu do posypania(...)Piekarnik nagrzewamy do 180*C z podanych składników na ciasto wyrabiamy szybko i sprawnie jednolitą masę , którą formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki aby nieco ją schłodzić. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Skrapiamy cytryną, dodajemy cukier, cynamon, rodzynki i wszystko razem mieszamy. Ciasto wyciągamy z lodówki i wykładamy nim blaszkę na tartę o średnicy
W Moim Magicznym Domu250g mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną pełnoziarnistą) 70g masła 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 2-3 łyżki ksylitolu (lub więcej, zależy jak słodko lubicie) Nadzienie: 6-7 średnich jabłek 1 łyżeczka cynamonu lub więcej Opcjonalnie słodzidło 1 łyżka bułki tartej do posypania ciasta (wchłania sok z owoców, trik by uniknąć zakalca, w smaku niewyczuwalna) Przygotowanie: Z podanych składników(...)lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułką tartą. 2/3 ciasta wyłożyć na spodzie blaszki. Ciasto posypać 1 łyżką bułki tartej (chłonie sok z jabłek, by uniknąć zakalca) Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać cynamon i opcjonalnie słodzidło. Wymieszać. Jabłka wyłożyć na spód ciasta. Pozostałą część ciasta zetrzeć
Fabryka pomysłów