jabłka - 25490 przepisów (strona:182/1700)

Prosty jabłecznik z cynamonem 232

upiec w innej) 250g masła lub margaryny 180g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 5 jajek 350g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 średnich jabłek cynamon cukier puder do oprószenia ciasta Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowanie: Obieramy jabłka, kroimy na ćwiartki, a potem na plasterki lub tak jak ja na paseczki(...)córeczka mówi, że mama robi jabłkowe frytki ). Wkładamy do miseczki i obsypujemy cynamonem po wierzchu, mieszamy tak aby cynamon pokrył jabłka. W misce dokładnie ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując dodajemy po jednym jajku. Odkładamy mikser i wsypujemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia (mąkę warto wcześniej przesiać), mieszając całość łyżką do połączenia składników. Na koniec

Słodkie okruszki
ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI 168

ryż.Gotujemy na wolnym ogniu ok.15-20 minut,od czasu do czasu mieszamy aby ryż nam się nie przypalił.Ryż powinien być miękki.Odstawiamy go na 30 minut przykrywając pokrywką. Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła,dodajemy starte jabłka,2 łyżki cukru i sok z cytryny i przesmażamy(...)uprażonych jabłek dodajemy cynamon,mieszamy i odstawiamy. Naczynie żaroodporne smarujemy roztopionym masłem .Ryż dzielimy na połowę.jedną połowę ryżu wykładamy na spód naczynia,następnie układamy uprażone jabłka i przykrywamy je drugą połową ryżu.Odstawiamy na trochę. W tym czasie robimy sosik śmietankowy.W osobnej miseczce mieszamy śmietanę,cukier waniliowy i cukier puder aż powstanie sos.Na powierzchni ryżu rozkładamy

Mała w garnku miesza
PLACKI NA KEFIRZE Z JABŁKAMI 151

Przygotowane z kilku zaledwie podstawowych składników. Bez wyciągania miksera i bez zbędnego bałaganu w kuchni. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy. Na koniec dodajemy cieniutko pokrojone jabłka i łączymy je z ciastem. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż przyrumienią się i zezłocą. Podajemy oprószone z cukrem pudrem, z ulubioną konfiturą lub dżemem. Polecam szczególnie dla wiecznie(...)większej będą się ładnie smażyć i rumienić. SKŁADNIKI/ 15 szt 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 jajko  1 szklanka kefiru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 jabłka DODATKOWO: olej do smażenia, np. kokosowy, cukier puder, dżem lub konfitura WYKONANIE Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy wzdłuż na pół, a następnie

cool and minty
Torcik jabłkowy na biszkopcie oreo 151

tortownicy oprószonej mąką i pieczemy w 175 stopniach przez 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. nasączenie/poncz: Ciepłą wodę mieszamy z amaretto. mus jabłkowy: Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy kilka minut, aż zrobią się miękkie. Dodajemy cukier. Część (ok.1/3) jabłek wyjmujemy(...)resztę miksujemy blenderem na mus. Do musu wrzucam odłożone jabłka oraz wcześniej wymieszaną  z 1/3 szkl.ciepłej wody żelatynę. Mieszamy, aby żelatyna dokładnie się rozpuściła. śmietanowy wierzch: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i dużą szczyptę cynamonu. Ostudzony biszkopt mocno nasączamy ponczem, przykrywamy ostudzonym musem z jabłek i odstawiamy do lodówki na ca najmniej

Bon appetit mon amie
Jabłkowa pokusa 125

piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Jabłka 1,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety) 5 łyżek cukru 1 galaretka cytrynowa Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach dodać cukier i smażyć w rondlu aż odparuje większość soku. Zdjąć jabłka(...)Polewa 125 g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki wody 2 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować. Przestudzić i zimną wlewać na ciasto. Składanie ciasta biszkopt jabłka masa śmietanowa polewa jabłkowa  pokusa

O kuchni z uczuciem
Piernikowa szarlotka z orzechami-PRZEPYSZNA! 169

Narodzenia, gdzie aromat pierników roznosi się po całym domu. Nie wymaga dużego wkładu finansowego ani czasu. Każdy bez problemu ją wykona, bez względu na umiejętności. Polecam do ciasta wykorzystać jabłka Renety, są wystarczająco słodkie.  Zachęcam również do spróbowania SZARLOTKI Z BEZĄ LINK Wartości odżywcze 1 porcji (całe ciasto ok. 20) 247 kcal(...)szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista) ▸kostka miękkiego masła  ▸4 żółtka  ▸ pół szklanki słodzika/cukru ▸ 2 łyżki śmietany ▸ 3 łyżki przyprawy do piernika  dodatkowo ▸ 1.5 kg jabłek ▸ 2 szklanki orzechów włoskich ▸ 100 g masła ▸ 2 łyżki słodzika/cukru  ▸ pół łyżeczki cynamonu  ▸ 4 białka ▸ pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) + na wierzch Przygotowanie

Zdrowie i pysznie na talerzu
Racuchy na kefirze 741

pewnością zasmakują nie tylko dzieciom. Polecam!     Składniki: 400ml kefiru 300g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru 2 jabłka olej do smażenia       *** Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Mąkę przesiewamy do miski razem(...)proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Wlewamy kefir, dodajemy żółtka jaj i mieszamy *** *** Ciasto delikatnie łączymy z pianą z białek oraz pokrojonymi jabłkami *** *** Na patelni rozgrzewamy olej, układamy po dwie łyżki ciasta na każdy racuszek i smażymy z obu stron na złoty kolor *** *** Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: SERNICZKI Z PATELNI PRZEPIS TUTAJ RACUSZKI

Blog z Apetytem
Surówka z czerwonej cebuli z jabłkiem – kuchnia podkarpacka 170

nich. Danie, którego podstawowym składnikiem jest cebula, to danie dla koneserów - trzeba ją lubić w surowej postaci, by danie docenić. W surówce ostrą cebulę równoważy słodko-kwaśne chrupiące jabłko, a jej intensywny smak nieco neutralizuje śmietana z natką pietruszki i koperkiem. Moim zdaniem surówka najlepsza jest na drugi dzień. Surówka z czerwonej cebuli to danie pań z Koła Gospodyń Wiejskich(...)pieprz do smaku Surówka z czerwonej cebuli z jabłkiem - kuchnia podkarpacka Cebule obieramy, kroimy na pół i każdą połówkę kroimy cienko w piórka (czyli wzdłuż włókien). Dzięki temu cebula pozostanie jędrna, będzie trzymała kształt i nie będzie się łamać. Do cebuli dodajemy 2 łyżki śmietany i dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy i razem ze skórką kroimy w ósemki, a następnie

Trzeci talerz
Prosty deser z karmelizowanym jabłkiem i mieszanką studencką 184

Prosty deser z karmelizowanym jabłkiem i mieszanką studencką. Dziś chciałabym podzielić się z Wami moją propozycją na pyszny, prosty deser, który przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Słodycz karmelizowanego jabłka, chrupkość mieszanki studenckiej i delikatność naturalnego jogurtu. Jak dla mnie połączenie idealne. Prosto, a jakże smacznie. Spróbujcie, polecam. Składniki: 1 większe soczyste jabłko 2 łyżki masła 2 łyżki cukru duża(...)kroimy w kostkę (nie za małą). Na patelni topimy masło, następnie dodajemy cukier i karmelizujemy przez chwilę (powinien lekko zbrązowieć). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, a całość posypujemy po wierzchu cynamonem. Jabłka smażymy do miękkości, co jakiś czas delikatnie mieszając (powinny całe być w cynamonowym karmelu). Do miseczki wykładamy jogurt naturalny. Następnie układamy nasze karmelizowane jabłka

Słodkie okruszki
Ciasto kawowe z sernikiem i jabłkami 279

łyżeczki sody masa serowa: 500 g twarogu (użyłam półtłustego) 50 g masła 3 jajka ok. 1/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej dodatkowo: 2-3 jabłka Sposób przygotowania  Najlepiej zacząć od obrania jabłek i pokrojenia ich w dowolnej wielkości cząstki. Jeśli akurat mamy pod ręką jabłka, które szybko ciemnieją, wtedy należy(...)przez chwilę aż do całkowitego połączenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać ciasto kawowe, na nie przełożyć masę serową - nie musi być równo. Na górę powtykać kawałki jabłek. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50-60 minut. Góra ciasta powinna lekko się zarumienić. Przed wyjęciem sprawdzić suchym patyczkiem czy kawowe ciasto upiekło się dobrze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki z jabłkami na kefirze z grzybka tybetańskiego 120

grzybka tybetańskiego. Składniki: - 3 szklanki kefiru z grzybka tybetańskiego * - 2 jajka - ok. 2 szklanki mąki tortowej * - ok. 3/4 szklanki krupczatki * - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 – 6 jabłek - szczypta soli Dodatkowo: - opcjonalnie do ubijanych jaj można dodać 3 łyżki cukru - olej rzepakowy * szklanka – u mnie miarka o pojemności 250 ml Jajka ze szczyptą soli ubijamy rózgą (trzepaczką(...)robotem), wlewamy kefir, dodajemy obie, przesiane mąki z proszkiem do opieczenia – składniki dokładnie łączymy, aby nie było grudek (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej do miski z ciastem – mieszamy. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na średnim ogniu. Po obróceniu placków na druga stronę patelnię przykrywamy na chwilę pokrywką (placki urosną). Odkrywamy

mojewypiekiinietylko
Ciasto Jabłkowe z Pianką 108

delikatnie przyklepać łyżką. Piec w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180* SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ: 1,5 kg jabłek 100-150g cukru w zależności od słodkości jabłek 40g żelatyny 3/4 szkl zimnej wody WYKONANIE: 1. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, włożyć do garnka i prażyć aż trochę się rozpadną. 2. Żelatynę zalać 3/4 szkl zimnej(...)wody, poczekać aż napęcznieje. 3. 1/4 żelatyny pozostawić do śmietany, resztę dodać do jabłek poczekać aż się rozpuści, dodać cukier, pozostawić do ostygnięcia. Wyłożyć na ciasto. Pozostawić aż stężeje. SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ: 600ml śmietany 30% 3-4 łyżki cukru pudru WYKONANIE: 1. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej. 2. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i żelatynę

Dziś Ja gotuje
Najszybsze Ciasto Kruche z Jabłkami 108

masła 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 cukier wanilinowy firmy GALEO 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA WKŁADKĘ Z JABŁEK: 7-8 szt jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1-2 łyżki soku z cytryny 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki kartoflanej SKŁADNIKI NA PIANĘ: 4 białka 10 łyżek cukru 2 łyżki mąki kartoflanej WYKONANIE(...)spód blaszki, a 1/3 ponownie włożyć do zamrażarki. 3. Foremkę z ciastem włożyć do piecyka na około 15 min do temp 180*. 4. W trakcie podpiekania spodu ciasta, zetrzeć jabłka na grubych oczkach skropić cytryną, dodać cynamon, budyń, mąkę kartoflaną, dokładnie wymieszać. 5. Gdy ciasto już dochodzi, ubić białka z cukrem na sam koniec dodać mąkę kartoflaną. (pamiętajcie

Dziś Ja gotuje
Pomarańczowe muffiny ze śnieżną pierzynką. 126

ślubny prezent od Gai, które Herkules miał zdobyć w ramach swojej jedenastej pracy, to niejako zakodowany opis pomarańczy- bowiem po cóż Hesperyda miałaby tak znowu strzec zwykłych, acz złotych jabłek?... Herkules wprawdzie te owoce "załatwił" pokonując kilku przeciwników, niemniej wydaje się, że brakuje podstaw do twierdzenia , iż faktycznie chodziło tu o pomarańcze. Z jednej strony Herkules był uczciwym facetem(...)skoro więc oficjalnie oświadczył, że kradł jabłka to były to jabłka a nie pomarańcze. Gdybyśmy chcieli dosłownie tłumaczyć tę wiadomość to trzeba by raczej przyjąć, że chodziło o...  pomidory. (pomo-d'ore = złote jabłka, zaś pomarańcza =pomo+arancia z arabskiego narandż ) Pewnie chodziło o jakąś super złotą renetę! " Oficjalnie przyjęto, że pomarańcze zostały przywiezione do Europy

Farmażony
Zapiekany ryż na słodko 219

polecam ryż biały długoziarnisty od Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A. Polecam Składniki: 100 g ryżu (1torebka) od PZZ S.A. 1 jajko 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru 3 czubate łyżki jabłek do szarlotki ze słoika 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% cynamon masło do foremek 3 kokilki ceramiczne Przygotowanie: Torebkę ryżu wkładamy do gotującej się wody i gotujemy przez 15 minut(...)ryżu dokładamy cukier, masło i jajko. Mieszamy razem i odstawiamy. Kokilki wysmarowujemy masłem i nakładamy do każdej po 2 łyżki ryżu, lekko dociskamy. Na ryż wykładamy po łyżce jabłek ze słoika i dociskamy do ryżu. Na jabłka wkładamy ponownie po 2 łyżki ryżu i ugniatamy. Na ryżu rozsmarowujemy po łyżce śmietany i posypujemy cukrem pudrem. Kokilki wkładamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne

Proponowane wyszukiwania