jabłka - 25490 przepisów (strona:174/1700)

Ciasto z jabłkami. 115

Przepis na to ciasto dostałam od znajomej z grupy kulinarnej. Jest proste i smaczne. Dzięki temu, że jabłka są ułożone w taki własnie sposób, ciasto ma swój urok. Jabłka możecie obrać ze skórki, albo zostawić ze skórką, wtedy wygląda ładniej.  To już, jak wolicie. Ja nie obierałam, ale jeśli macie dzieci, lub starsze osoby w domu(...)zagości :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 3-4 jabłka Do posypania ciasta: cukier kryształ cynamon Wykonanie: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia i olej. Zmiksować. Jabłka umyć i pokroić

Agusiowe smakołyki
Ulubiona surówka dzieci 101

Ulubiona surówka dzieci moich do obiadu to zdecydowanie marchewka z jabłkiem. Nie pomidor z cebulką, nie mizeria , nie coleslaw, nie sałata ze śmietaną (jakie inne typowo polskie sałatki obiadowe znacie?). A właśnie starta na drobnych oczkach marchewka z jabłkiem, doprawiona odrobiną dobrego, tłoczonego na zimno oleju i jeśli trzeba (bo jabłka były za mało kwaśne) sokiem z cytryny. Tylko(...)nią ochotę, sami dołączają się do gotowania i pomagają przygotować posiłek – sprytnie co? Jaka jest ulubiona surówka waszych dzieci? PRZEPIS ULUBIONA SURÓWKA DZIECI Składniki: 4 marchewki 2 jabłka 1 łyżka dobrego, tłoczonego na zimno oleju np lnianego, rzepakowego czy migdałowego 1 łyżka soku z cytryny jeśli trzeba Jak zrobić ulubioną surówkę dzieci: Zaczynamy od obrania marchewek i umycia

Dorota Smakuje
BIAŁKOWIEC JABŁKOWO - RODZYNKOWY 144

margaryny 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 400 g jogurtu naturalnego 1 olejek śmietankowy (9ml) 450 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 3 średnie jabłka 50 g rodzynek sułtańskich Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady 2 - 3 łyżki wiórek kokosowych błyskawiczna kasza manna z kawałkami jabłka do obsypania formy Przygotowanie: Rodzynki sparzyć i odcedzić(...)Czekoladę gorzką drobno posiekać.  Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w średnią kostkę. Ciasto - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Do ubitych białek dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, wymieszać za pomocą szpatułki silikonowej. Dodać olejek

Ciastka - domowe słodkości
JAGLANE PLACKI Z JABŁKAMI 57

Bardzo chrupiące placki jaglane z jabłkami (i odżywką białkową) Składniki (na ok 12 placków): 1 banan 1 jajko 100ml kefiru 1 szklanka ekspresowych płatków jaglanych 2 miarki odżywki białkowej w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 jabłka średniej wielkości tłuszcz do smażenia zblenduj banana z jajkiem i kefirem dodaj płatki, odżywkę, proszek i cynamon(...)dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut jabłka obierz, wytnij z nich gniazdo nasienne i pokrój w plasterki ja na zdjęciach na rozgrzany tłuszcz nakładaj porcje ciasta (1 placek – 1 czubata łyżka), na cieście połóż plasterek jabłka i dociśnij smaż na średnim ogniu 2-3 minuty, aż placek się zrumieni, następnie przerzuć go na drugą stronę

SandraFrej.com
Jabłecznik sypany – najprostsze ciasto! 73

jedynie łyżki i miski. Polecam!     Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszki manny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ok 1,5 kg jabłek 150g masła – mocno schłodzonego       *** Suche składniki czyli mąkę, cukier, kaszkę oraz proszek do pieczenia wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy *** *** Jabłka obieramy i ścieramy na tarce(...)dużych oczkach *** *** Keksówkę lub inną niewielką foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wysypujemy 1/3 składników suchych *** *** Następnie wykładamy połowę startych jabłek, wyrównujemy *** *** Na jabłka wykładamy ponownie 1/3 suchych składników i pozostałe jabłka. Całość posypujemy pozostałą suchą mieszanką składników *** *** Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach mocno schłodzone masło *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego

Blog z Apetytem
Ciasto francuskie z jabłkiem i migdałami 100

brzegi opadną na ciasto, dlatego też nie muszą być idealne. Jabłko obieramy i kroimy np. w plasterki Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy migdały, mąkę i jajko. Wszystko razem krótko miksujemy i wykładamy na ciasto francuskie. Masa będzie raczej gęsta. Ja wykładałam ją łyżką. Na masę układamy pokrojone jabłka. Pieczemy w 220 stopniach około 25 minut. W połowie(...)rumienić Muszę przyznać że to nadzienie migdałowe wyszło bardzo pyszne. Już się zastanawiam nad jego kombinacją z innymi owocami. Obstawiam np. moje ulubione maliny Proste i pyszne ciasto z jabłkami Ciasto francuskie z jabłkiem i migdałami Ciasto na weekend Smacznego!!! Justyna PS. Źródło przepisu przepisytradycyjne.pl Artykuł Ciasto francuskie z jabłkiem i migdałami pochodzi z serwisu Relaxtime

Relaxtime
Szarlotka z musem jabłkowym 135

łyżka cynamonu 2 łyżki cukru opakowanie galaretki cytrynowej Beza: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od musu. Jabłka myjemy, obieramy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mieszamy z 2 łyżkami cukru i podgrzewamy do momentu aż jabłka rozpadną się i powstanie mus. Jeśli jabłka(...)jabłkowy. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypujemy proszek budyniowy. Krótko miksujemy. Gotową pianę wykładamy na jabłka, rozprowadzamy. Na wierzch na tarce o dużych oczkach ścieramy schłodzone ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 45 minut. Studzimy. Gotowe ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem

Fascynacje Ani
Mini szarlotki – ciasteczka z jabłkami – pyszne i proste 189

potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie 2 blachy ciastek 340 g mąki pszennej 100 g masła o temperaturze pokojowej 80 g cukru kryształ 3 jajka (rozmiar L) około 350 g jabłek przed obraniem 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego szczypta soli można dodać pokrojone rodzynki i żurawinę + cukier puder i cynamon do oprószenia ciastek(...)pieczeniu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ciastka z jabłkami Przygotowanie: Do mąki dodaję szczyptę soli, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mieszam. Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier i miksuję przez chwilę, tak żeby masło połączyło się z cukrem. Następnie dodaję po jednym jajku i miksuję, gdy jajko połączy się z masłem

Uwaga Babcia Gotuje
Wieniec jabłkowo-marcepanowy 80

drożdżowe: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli Składniki na nadzienie: 4 średnie jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru 5 łyżek tartych orzechów 100 g marcepana (może być chlebek marcepanowy, nawet w czekoladzie ) Najpierw przygotowuję ciasto. Mleko(...)mlekiem. Składniki mieszam i kiedy lekko się połączą, dodaję rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję nadzienie. Jabłka myję i obieram, a następnie trę na tarce jarzynowej. Do jabłek dodaję wszystkie pozostałe składniki oprócz marcepana. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości

Słodki sentyment
Szarlotka walentynkowa 149

wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając jego brzegi w rant formy. Ok. 2/3 ciasta starłam na dno tortownicy i wyrównałam, lekko je dociskając. Ciasto posypałam równomiernie bułką tartą. Jabłka obrane ze skórki starłam na tarce na grubych oczkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wymieszałam je z proszkiem budyniowym i cukrem i na chwilę odstawiłam. Białka ubiłam ze szczyptą soli(...)sztywną pianę i przełożyłam do jabłek. Ponownie wymieszałam i wyłożyłam do tortownicy na ciasto. Na wierzch starłam resztę ciasta. Płatki kukurydziane drobno pokruszyłam i posypałam nimi wierzch ciasta. Szarlotkę piekłam 50 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu szarlotkę wyjęłam z piekarnika i studziłam w formie na metalowej kratce. Gdy wystygła oprószyłam

Waniliowe Improwizacje
Delicja bez pieczenia 124

Delicja bez pieczenia Wykorzystałam do tego ciasta jabłka, które przesmażyłam i włożyłam do słoików na zimę. Ciasto przygotowałam bez pieczenia z herbatnikami i biszkoptami, które przełożyłam serem i jabłkami. Polecam ciasto, bo jest przepyszne. Składniki : Masa serowa : 600 g  sera białego w kostce 2  jajka 1 i 1/2 szkl mleka 1 budyń śmietankowy duży(...)masła 125 g cukru Masa jabłkowa: 600 g przesmażonych jabłek ze słoika 2 galaretki cytrynowe 1/2 l wody Dodatkowo : 36 szt herbatników 21 szt biszkoptów okrągłych kakao do oprószenia ciasta Przygotowanie: Masa serowa: Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować. Do utartego masła, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać. Białka ubić

Kuchnia Danusi
Ryż zapiekany z jabłkami. 177

buro, mokro... Pogoda nie rozpieszcza. Na poprawę nastroju polecam ryż zapiekany, oczywiście z jabłkami i skórką cytrynową. Jest pyszny i bardzo poprawił nam humor :) Składniki na Ryż zapiekany jabłkami: 500 ml mleka szczypta soli 150 g ryżu krótkoziarnistego 4 łyżki rodzynek 1 łyżeczka rumu 3 jajka 100 g miękkiego masła 100 g cukru 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej(...)łyżeczki cukru z wanilią 3 średnie jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny 6 łyżeczek dżemu malinowego (truskawkowego, powideł ze śliwek), najlepiej domowego masło do formy      Mleko gotujemy z solą, wsypujemy ryż i gotujemy na małym ogniu 15 minut, studzimy (najlepiej w kąpieli wodnej). Rodzynki przelewamy wrzątkiem, osuszamy na sicie, przekładamy do miseczki i skrapiamy

Rozpustne gotowanie
Wieniec jabłkowo-marcepanowy 71

drożdżowe: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli Składniki na nadzienie: 4 średnie jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru 5 łyżek tartych orzechów 100 g marcepana (może być chlebek marcepanowy, nawet w czekoladzie ) Najpierw przygotowuję ciasto. Mleko(...)mlekiem. Składniki mieszam i kiedy lekko się połączą, dodaję rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję nadzienie. Jabłka myję i obieram, a następnie trę na tarce jarzynowej. Do jabłek dodaję wszystkie pozostałe składniki oprócz marcepana. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości

Słodki sentyment
jabłkowe babeczki z ciasta francuskiego... 86

mrożone 2 rolki, jabłka mniejsze 6 sztuk, miód lipowy 12 łyżeczek, orzechy włoskie 100 gram, wiórki kokosowe 12 łyżeczek, cynamon mielony - ile potrzeba, puder cukier - ile potrzeba Umyte jabłka wydrążyć z gniazdek z pestkami, obrać ze skórki. Formy do babeczek posmarować olejem, ciasta rozwinąć z rolki i każde podzielić na 6 kwadratów, każdy włożyć do foremki i włożyć(...)ciasta połówki jabłek. Do jabłek dodać po łyżeczce miodu, kokosu, dodać orzechy trochę pokruszone i cynamon. Wystające ciasto założyć do góry, lekko docisnąć, posmarować wodą po wierzchu. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dól, babeczki piec około 40 minut, dobrze je wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo proste, łatwe, szybkie i bardzo smaczne babeczki z ciasta

W Mojej Kuchni Lubię
Buraki na zimę. Sok i smoothie z dodatkiem buraków 90

więcej owoców niż pierwsza sok, smak buraka w nim trochę ginie, więc będzie dobrą propozycją dla tych co nie przepadają za zimnistym posmakiem tego warzywa Print Smoothie z buraka, jabłek,banana i pomarańczy z dodatkiem szpinaku i jeżen Gęste, słodkie smoothie z buraka, jabłek, banan i pomarańczy z dodatkiem szpinaku i jeżyn. Prep Time 10 minutes Ingredients(...)burak 2 jabłka 1 pomarańcza 1 garść szpinaku 1 garść jeżyn (mrożonych) można zastąpić malinami albo truskawkami 1 banan Instructions Buraka obrać i pokroić w małe kawałki. Jabłka pokroić w kawałki, pomarańczę obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Przełożyć do blendera kielichowego wraz z pokrojnym bananem, szpinakiem i jeżynami, dodać trochę wody i zmiksować na gładkie, gęste

Cooking for Emily