powiedziałabym - jesiennie ;) Polecam! Składniki : polędwiczka wieprzowa pokrojona na plastry grubości około 1,5cm 2 szalotki 1ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 1 łyżka octu jabłkowego 3-4 małe kwaśne jabłka cukier 60ml cydru 60ml śmietany szczypta tymianku oliwa i/lub masło do smażenia Przygotowanie : Polędwiczki posolić i popieprzyć i odłożyć na bok. Jabłka obrać, pokroić(...)ósemki i pozbawić gniazd nasiennych. Oprószyć cukrem. Na patelni roztopić masło i przesmażyć na nim jabłka do czasu aż się skarmelizują, obrócić na drugą stronę i również skarmelizować. Przełożyć na talerz i odstawić. Na patelnię dolać oliwy lub dołożyć masła i usmażyć polędwiczki - po 2 minuty z każdej strony. Po obróceniu dodać drobno posiekaną szalotkę, czosnek oraz ocet
Codzienne Gotowanieskładników (tak to czasami bywa, kiedy mąż użyje prawie wszystkich jaj na poranną jajecznicę, łaskawie zostawiając jedną sztukę, kiedy ja mam w planach wielkie pieczenie....) i ulubione do wypieków jabłka. Co powstało i jakie jest dokładne wykonanie? Zapraszam poniżej :-) SKŁADNIKI: ciasto: - 2 szklanki mąki - 100 gram margaryny do pieczenia - 1 żółtko - 3 łyżki cukru - pół szklanki wody - 1 łyżeczka(...)termoobieg). Jabłka kroję w cienkie plasterki, układam na podpieczonym cieście. Przygotowuję pianę- miksuję białko ze szczyptą soli, cukrem, pod koniec dodaję jogurt i delikatnie mieszam. Wykładam na jabłka. Całość zapiekam przez ok. 30 minut w 170 'C. Podaję w towarzystwie smacznej kawki, a jakżeby inaczej! :-) SMACZNEGO
WielopokoleniowoPiernik uwielbiam, za kawą przepadam, a jabłka w cieście także smakują świetnie ;-) Dlaczego zatem tego wszystkiego ze sobą nie połączyć? ;-) Od kilku tygodni unoszą się w moim domu kawowe aromaty. A do filiżanki kawy najlepszy jest kawałek domowego ciasta również z dodatkiem kawy ;-) I oczywiście jabłuszka, pyszne i zdrowe :-) SKŁADNIKI: - 4 jaja - 3 szklanki mąki - 3/4 szklanki oleju(...)miód, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, olej i kawę. Pianę ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana jest już gotowa, łączę ją z ciastem. Dodaję jabłka. Delikatnie mieszam i wylewam całość na blachę. Piekę ok. 45 minut w temp. ok. 170'C (termoobieg). Ciasto jest przepyszne! Puszyste, delikatne, a dodatek jabłek sprawia, że również
Wielopokoleniowoprawa tego zmienić. ;) Od kilku dni pogoda jest typowo jesienna, w związku z czym postanowiłam przywitać wrzesień szarlotką. Taką na pełnoziarnistym, kruchym cieście z warstwą prażonych jabłek z cynamonem, budyniem i orzechową kruszonką... niebo w gębie! *o* Muszę przyznać, że to najlepsze ciasto jakie do tej pory jadłam. Z każdego wypieku jestem zadowolona, ale ta szarlotka przebiła(...)uprzednio natłuszczoną i oprószoną bułką tartą. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 10 minut. Na podpieczonym spodzie wyłożyć równomiernie jabłka, następnie przykryć warstwą budyniu i posypać kruszonką. Piec przez kolejne 35-40 minut. Studzić przez ok. 1-2 h. Udanych wypieków
Kuchnia Elliechutney zrodził się w mojej głowie po otrzymaniu od znajomych kilku kilogramów jabłek. Co tu zrobić, aby ich nie zmarnować? Poszperałam w google i oto powstał chutney z jabłek i żurawiny. To świetny dodatek do różnych mięs i serów, nawet grilowanych warzyw. Przepis znalazłam na blogu gotujębo, jednak zmodyfikowałam go do własnych potrzeb. Składniki: 2 kg jabłek(...)twardy) 20 dkg żurawiny suszonej 2 duże czerwone cebule 1 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 150 ml octu jabłkowego 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego kolorowego pieprzu słoiki Jabłka kroimy w kostkę różnej wielkości, cebulę w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gdy chutney zacznie się gotować, zmniejszamy
tojestpyszne.blogspot.comJabłka z parowaru to bardzo szybki i pyszny deser :) Można je robić na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Jedną propozycję jabłka z bakaliami przedstawiałem 3 miesiące temu. Czas na kolejną :) Jako dodatek do jabłka, posłużyła mi kasza jaglana i owoce liofilizowane. Pod koniec stycznia byłem na Wystawie Rolno - Żywnościowej - Smaczna Polska. Oprócz obłędnych sałatek Jana Kuronia, którymi się zajadałem(...)coraz szerzej jest stosowana przy żywności dla sportowców i w turystyce. Jeżeli kogoś temat zainteresował to niech sobie więcej wygoogla :) , ja przejdę do przepisu :D Składniki : 1 jabłko Reneta 1,5 łyżki kaszy jaglanej kilka owoców liofilizowanych Jabłko myjemy i odcinamy daszek. Środek wydrążamy łyżeczką i trochę boki, robiąc z owocu miseczkę. Kasze jaglaną wsypujemy
Parowar Facetatrochę wody mineralnej niegazowanej Przygotowanie: Moja sokowirówka nie wymaga obierania warzyw ani owoców aby wycisnąć z nich sok, ale jeśli wasza sokowirówka nie ma tej możliwości to obierzcie jabłka i buraki, usuńcie gniazdka nasienne, wyciśnijcie sok w sokowirówce. Ja podaję sok z buraków i jabłek z odrobiną niegazowanej wody mineralnej. Smacznego! The post Sok z buraków(...)jabłek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPolecamy Przepis pochodzi z blogu MojeTworyPrzetwory ...dziękujemy Ewa:) Składniki; 200 g mąki pszennej, 4 łyżki kakao, 100 g miękkiego masła, 4 łyżki cukru, 2 żółtka, zimna woda, 750 g jabłek, 25 g masła, 1/2 łyżeczki cynamonu, 50 g gorzkiej czekolady, piana z 1 białka, 1/2 łyżeczki cukru, Wykonanie; Do mąki i kakao dodajemy masło i wcieramy aż powstanie zacierka(...)pół godz. do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka.Pokrojoną połowę jabłek w plastry wrzucamy do rondla. dodajemy masło i cynamon. Dusimy aż zmiękną. Dodajemy drugą połowę jabłek . Gdy masa jabłkowa ostygnie dodajemy pokrojoną czekoladę.Na ciasto wkładamy jabłka i dekorujemy wierzch wedle uznania pozostałym ciastem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 minut
Anioły w kuchniDziś mam dla Was przepis na pyszną szarlotkę z bezą, którą ostatnio nie przygotowałam ja, a moja mama podczas mojej obecności w szpitalu. Delikatny spód pokryty dużą ilością soczystych jabłek i jogurtową bezą z kokosem jest zawsze idealnym pomysłem do kawki. Szarlotka z cała pewnością zachwyci wszystkich łasuchów! Ps. z gałką lodów waniliowych – niebo w gębie! Spróbujcie(...)Polecam! Ps. po więcej słodkich przepisów zerknijcie również na mój Instagram – TUTAJ! SKŁADNIKI: * jabłka – 1,5 kg * jajko – 4 szt * mąka pszenna – 2,5 szkl * cukier – 30 g * cukier puder – 150 g * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * kwaśna śmietana – 3 łyżki * jogurt grecki – 400 g * budy śmietankowy
Ostra na Słodkozimowej kawy. Ciasto rozpada się pod naciskiem języka, jest bardzo delikatne, wyborne – użyjcie tylko dobrej jakości masła i nie zapomnijcie o schłodzeniu ciasta przed pieczeniem. Oprócz tradycyjnych jabłek użyłam do niej gruszek, które nadają szarlotce słodyczy i jesiennego twista. Za to śmiało można eksperymentować z owocami – użyć samych jabłek, by uzyskać tradycyjną szarlotkę (6-7 sztuk(...)uzyskać jesienne kruche ciasto z owocami. Do masy owocowej można dodać też rodzynki czy pokrojone orzechy – przygotujcie ciasto tak, jak lubicie. Szarlotka gruszkowa: 4 średnie półsłodkie lub kwaskowe jabłka 2 gruszki twardej odmiany (można użyć także w zamian kilku śliwek węgierek by wyszła szarlotka śliwkowa, lub małego koszyczka malin – szarlotka malinowa) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Poezja smakułyżki mielonych orzechów ( zmieliłam ziemne i brazylijskie) 1 łyżka erytrytolu 1/3 łyżeczki soli 1/3 kostki miękkiego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Jabłka: 2 średniej wielkości jabłka 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki erytrytolu 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Jabłka: Owoce obieramy, kroimy na drobną kostkę(...)dodajemy erytrytol i podlewamy dwoma łyżkami wody. Dusimy na niewielkim ogniu około 5 minut, by troszkę zmiękły. Odcedzamy, mieszamy z cynamonem, cukrem waniliowym i drugą połową jabłek - surowych. Kruszonka: Do miseczki wsypujemy obie mąki, mielone orzechy, sól, erytrytol, cukier z wanilią i mieszamy widelcem. Wsypujemy proszek do pieczenia i dodajemy miękkie masło. Łączymy całość widelcem
Kronika Piekarnikamleko. Wymieszaj dokładnie. Podgrzewaj w mikrofali przez 1-2 minuty, aż ciasto się ścięgnie. Posyp wierzch posypką czekoladową i podgrzewaj przez dodatkowe 30 sekund, aż się roztopi. 2. Szybkie Jabłka Pieczone Składniki: 2 jabłka, obrane i pokrojone na kawałki 2 łyżki cukru brązowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka masła Instrukcje: W misce wymieszaj jabłka, cukier brązowy(...)cynamon. Przełóż mieszankę do miski mikrofalowej, dodaj masło na wierzch. Podgrzewaj w mikrofali przez 3-4 minuty, aż jabłka zmiękną. 3. Pudding Chia z Malinami Składniki: 2 łyżki nasion chia 1/2 szklanki mleka roślinnego 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego Garść malin Instrukcje: W misce wymieszaj nasiona chia, mleko roślinne, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy
Podstawy Gotowaniadokładnie łączymy, następnie dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną, znowu mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Podobne przepisy: Racuchy z jabłkami Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z kaszy manny Racuchy dyniowe z jabłkami Racuchy pełnoziarniste z jabłkami Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy
KardamonovySkładniki : truskawki jabłka mięta ewentualnie cukier Przygotowanie : Truskawki umyć, odszypułkować, jabłka obrać ze skórki Truskawki w całości, a jabłka drobno pokrojone wrzucić do zimnej wody, zagotować Kompot ewentualnie dosłodzić, wystudzić, a przed podaniem dodać listki świeżej mięty. Owoce tzn. truskawki i jabłka z kompotu też(...)były pyszne i zostały zjedzone... Jak dla mnie kompot z truskawek jest niezbyt ciekawy w smaku, a przez dodanie jabłka i mięty zyskał na smaku. Ilości owoców nie podawałam, bo każdy może zrobić kompot wg swojego smaku. Taki napój na pewno lepszy od "gotowców" w butelkach
Proste Potrawykojarzą się ze świętami, ja jednak tak bardzo je lubię, że piekę je częściej. Uwielbiam gdy po domu roznosi przyjemny aromat miodowego ciasta. Tym razem dla przełamania smaku dodałam jabłka w galaretce, których kwasowość idealnie przełamuje słodycz ciasta. Inspiracją do tego, na który dziś chciałam zaprosić było moje zamówienie w Pasiece z pasją . Jest(...)zagotowujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości, następnie dodajemy stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy aż się wszystko połączy. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki (użyłam agrestowych) Jabłka obieramy i kroimy. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy 3-4 łyżki wody i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka
Cynamonowe szczęście