jabłka - 25490 przepisów (strona:162/1700)

Zdrowa słodycz- Słoik bogaty w antyoksydanty! Przepysznie a jak zdrowo! 170

kiwi- dużo wit. C, świeża papaję zawierającą szereg enzymów wpływających korzystanie na funkcjonowanie układu pokarmowego, mango bogate w antyoksydanty i składniki antynowotworowe,  świeży sok z granatu i jabłka- bogaty w polifenole (antyoksydanty) działa skutecznie przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym czy chorobom serca, nasiona chia o szerokim spektrum działania.  Ponadto sam deser smakuje wybornie! Znika w kilka chwil(...)musu. Jabłko zmiksuj z mlekiem koksowym (szarlotka) Słoiczek wyłóż plastrami kiwi, wlej szarlotkę z jabłek, ułóż na wierzch pokrojoną papaję i mango. Zalej musem z świeżego soku z jabłek i owoców granatu Marwit. Gotowe! SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
Szarlotka z kruszonką i cynamonem 138

godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, krotko zagniatamy, wałujemy na kształt koła i przekładamy na dno wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownice, chowamy jeszcze na czas przygotowania jabłek do lodowki. Jabłka ścieramy na tarce na najwiekszych oczkach u mnie wygladało to tak : Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Teraz wyjmujemy nasza tortownicę z ciastem(...)białek zamrażamy, przydadzą się do innych wypieków) zawsze tak robię w przypadku kruchych ciast, pozostaje ono suche i nie tworzy się zakalec. Teraz na tak przygotowane ciasto wykładamy nasze jabłka. Ja obsypuje cynamonem je tylko z góry, na to wykładamy naszą schłodzoną kruszonkę (jeśli zostało nam jeszcze ciasto z dna, bo czasami się tak  zdarza, można je porwać

Gotowanie...to proste !
Razowe Ciasto z jabłkami 139

Razowe ciasto z jabłkami Żytnia mąka razowa, jabłka, cynamon i migdały to połączenie daje nam pyszne i delikatne ciasto. Przepis z delikatnymi zmianami zapożyczony z  tej  strony. Składniki: 2 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 50 g mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g masła 50 g miodu 80 g cukru 75 ml mleka(...)jajko 150 g mąki żytniej razowej Jabłka obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Posypujemy cynamonem i odstawiamy. W misce mieszamy mąkę, migdały, proszek do pieczenia. Masło, miód i cukier wkładamy do garnka i podgrzewamy i do czasu rozpuszczenia się cukru.  Po przestudzeniu dodajemy jajko oraz mleko i delikatnie ubijamy. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy do czasu

Słodka Kraina Wypieków
Sałatka DZIAŁKOWICZA z owocami 241

witaminy C. Absolutnie niezbędne są płatki róży które łączą wszystkie smaki sprawiając że sałatka znika w mig :)  Dla 1 osoby duża porcja Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 jabłka Garść świeżych listków mięty Kilkanaście sztuk agrestu Kilkanaście sztuk czereśni bez pestki Kilkanaście sztuk płatków dzikiej róży bądź innej Kawałek przedniej części kapusty pekińskiej  Przygotowanie: 1/ Jabłka(...)porwaną drobno miętą i 100ml wody. gotujemy do miękkości a następnie miksujemy. Wkładamy do zamrażarki 2/ Kroimy w paski kapustę - wcieramy w nią połowę  wyjętej z zamrażarki części jabłka z miętą i układamy na spód salaretki. Kładziemy połówki czereśni oraz agrestu a następnie wciskamy płatki róży. Na górę dajemy drugą połowę jabłka z miętą. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Bawarski sernik z jabłkami 138

szklanki cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na masę serową: - 1 kg sera na sernik - 8 jajek - 8 łyżek cukru - 1 aromat waniliowy   Składniki na masę jabłkową: - 4 jabłka - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cynamonu   Oprócz składników na ciasto, masę sernikową i jabłkową potrzebne są jeszcze płatki migdałowe.   Najpierw wyrabiamy ciasto. Do robota wrzucamy wszystkie składniki(...)wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 minut. W między czasie robimy masę serową. Ser miksujemy z jajkami i dodajemy cukier i aromat waniliowy. Potem obieramy jabłka i kroimy je na plasterki lub ścieramy na tarce też w plasterki. Do jabłek dorzucamy cukier i cynamon i mieszamy. Na podpieczony spód wylewamy masę serową i delikatnie

Kuchenne Wariacje
Tarta z jabłkami i cynamonem 132

lodówki na ok. 30 min. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy na małe kawałki a następnie wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i cynamon i dusimy kilka minut aż jabłka troszkę zmiękną. Ciasto na tarte wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy a następnie wyklejamy nim formę do tary. Następnie wrzucamy tarte do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i podpiekamy(...)minut. Z pozostałego ciasta przygotowujemy sobie paski aby przyozdobić wierzch tarty. Na podpieczoną tarte dajemy przygotowane jabłka a następnie przyozdabiamy paskami przeplatając je. Tarte dajemy ponownie do piekarnika i podpiekamy jeszcze ok. 20 minut aby góra nam się zrumieni. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Szarlotka na półkruchym cieście 157

kostka masła (200 g) 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego Nadzienie z jabłek: 2 kg jabłek 1 cukier waniliowy 1 łyżka bułki tartej 3 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Ciasto: Ręcznie : Posiekać masło z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Palcami(...)malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30-60 min. Nadzienie z jabłek: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą, cynamonem i cukrem waniliowym.  Przygotować tortownicę: spód wyłożyć papierem

Domowa Cookierenka Agi
Szybka szarlotka z jabłkiem i rabarbarem bez jajek i masła 178

łyżki oleju dodanego tylko do połowy ciasta szklanka cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego Jabłka i rabarbar: łyżeczka cynamonu 1- 2 łodygi rabarbaru 1-2 duże jabłka 10-20 ml wody 3 łyżki cukru Przygotowanie: 1. Zmieszać wszystkie składniki ciasta. Będzie ono sypkie jak kruszonka. Podzielić na 2 części 2. Do jednej części dodać oleju do momentu aż wyrobimy(...)łyżki-nie dodawać wszystkiego na raz, a po łyżeczce tyle ile potrzeba. Gotowym ciastem wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Podpiec spód ciasta przed dodaniem jabłka i rabarbaru. Piec: Około 7-10 min. w temperaturze 180 stopni. Jabłka i rabarbar: 1. Do patelni/rondelka wlać wodę z cukrem, dodać pokrojony w kosteczkę rabarbar oraz obrane i pokrojone

KreatywnePiny
Żytni naleśnik pieczony z jabłkami 179

darmo, bo każdy grosz się liczy, marzy mi się wyprzedaż garażowa jak USA ;) Dziś zaserwowałam sobie dużego naleśnika zapiekanego z jabłkami, można też powiedzieć, że są to jakby jabłka w cieście naleśnikowym ;) placek uległ drobnemu uszkodzeniu podczas przekładania na talerz i nie wygląda perfekcyjnie ale na prawdę był dobry! ;p Składniki: 1 jajko 0,5 szklanki mąki żytniej(...)jabłko Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (oprócz jabłka) miksujemy około 3/4 ciasta wylewamy do silikonowej okrągłej formy na ciasto wykładamy obrane i pokrojone w plastry jabłko resztą ciasta przykrywamy jabłka pieczemy 20-30 minut w temperaturze 190 stopni SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Mini placek otrębowy z jabłkiem 143

łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki otrębów żytnich firmy Kupiec 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki miodu lub innego słodzidła Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i przekrawamy na pół połowę jabłka trzemy (na tarce o dużych oczkach), a połowę kroimy w plastry do potartego jabłka dodajemy pozostałe składniki przekładamy masę do pojemnika nadającego(...)się do użycia w mikrofali na wierzch wykładamy plastry jabłka (lekko wciskając je w ciasto) posypujemy wierzch lekko cynamonem wkładamy do mikrofali na około 8 minut (każda mikrofala jest inna dlatego należy sprawdzać co jakiś czas jak wygląda nasze ciacho) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szaszłyki z salami 159

ostatnio opisywanych szaszłyków z polędwicy wieprzowej , a jednak zgoła inną. Tym razem inspirowaną kuchnią węgierską i trochę „na słodko”. Ten ostatni efekt osiągnęliśmy dodając do szaszłyków bynajmniej nie kwaśne jabłko, a oprócz tego m.in. również tytułowe salami oraz wędzony boczek, które z natury dobrze komponują się ze słodkimi dodatkami. Nie będziemy tutaj szczegółowo opisywać technik przyrządzania szaszłyków, gdyż mówiliśmy już(...)poprzek na 2 części. Kawałki mięsa, warzyw i jabłek nadziewamy na patyki do szaszłyków np. w takiej kolejności: papryka → salami → jabłko → cebula → boczek, „zakańczając” każdy szaszłyk dodatkowym kawałkiem papryki. Szaszłyki dość dokładnie smarujemy olejem, zwłaszcza jabłka i warzywa, najlepiej używając do tego specjalnego pędzelka. Następnie oprószamy całość solą, pieprzem i mieloną papryką. Szaszłyki obsmażamy na patelni grillowej

Kulinarna Pokusa
Szarlotka 119

przepis natknęłam się przeglądając stare gazetki z przepisami. Poczytałam, pomyślałam i upiekłam:) Szarlotka jest pyszna... zresztą jabłka, rodzynki, rum, kokos... to musi być pyszne! Przepis pochodzi z "Babeczki" nr 9/169/2006. Proporcje ciasta zmieniłam troszkę dla własnych potrzeb i podaję tutaj tak, jak ja robiłam.   Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej; 190 g margaryny; 3 żółtka(...)następnie osączyć je na sitku, przełożyć do salaterki i zalać rumem-odstawić na co najmniej 2 godziny. Umyte jabłka obrać, podzielić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Włożyć jabłka do rondla, wlać wodę i prażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy jabłka całkowicie się rozprażą, dodać do nich cukier i wlać rozprowadzony w soku

In my kitchen
Czekoladowa Zefiryna 166

Kolejna odsłona ciast Siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast". Ciasto pyszne, winne i znajdziesz w nim prawie wszystko: posmak winnego jabłka, marmoladę i bitą śmietanę... Tylko zupełnie nie wiem, dlaczego ciasto zwie się Zefiryna? Mimo to, polecam ciasto upiec.  Składniki na ciasto kruche: 250 g mąki pszennej; 150 g cukru pudru; 150 g masła; 2 żółtka(...)żółtka i zagnieść ciasto. Formę do pieczenia (u mnie 20x32 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie i bokach formy rozwałkować ciasto.  Dodatki:  8-9 średniej wielkości jabłek; 1 l mleka; 4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (160g); 2-3 łyżki cukru; 2 cukry waniliowe; 1 mały słoik twardej marmolady (u mnie był dżem morelowy lekko

In my kitchen
Jabłka w cieście lewandowo- maślankowym 170

Składniki: 0,5 l maślanki 1,5 kubka mąki 2 jajka 5-6 średniej wielkości jabłek sok z 1 cytryny syrop z lawendy olej rzepakowy Przygotowanie: jabłka myjemy, obieramy i kroimy w poprzek, w plasterki, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny składniki na ciasto mieszamy, słodzimy syropem lawendowym smażymy(...)oleju rzepakowym:) podajemy gorące z cukrem pudrem lub na zimno z serkiem mascarpone lub bitą śmietaną, bądź zielonym sosem na bazie skórek z jabłek: skórki z jabłek do ciasta karmelizujemy, dolewamy kubeczek wody, i syrop lawendowy, blendujemy:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Biret, czyli kruche ciasteczka – koperty z jabłkami 147

Pewnie zastanawiacie się, czemu nazwałam tak ciasteczka z jabłkami? :) Historia jest zabawna, mój Mąż, gdy zobaczył te ciasteczka stwierdził, że wyglądają jak czapka księdza, czyli biret :) Jak biret to biret :) A jeśli chodzi o ciasteczka, to muszę powiedzieć, że są przepyszne i proste do zrobienia. Najlepsze są od razu po upieczeniu. Ciasto jest lekko twardawe, ale kruche i przepyszne(...)żółtka 250g margaryny ½ szklanki kwaśnej śmietany 18% ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki (+ 1 szklanka do podsypania) Dodatkowo: Ok. ½ kg jabłek (najlepiej kwaśnych i twardych) 1 łyżka cukru pudru do posypania Margarynę rozpuszczamy, tak by była płynna, ale nie ciepła. Jeśli jest ciepła, pozostawiamy na chwilę by wystygła. 3 szklanki mąki

Smakowy Raj