jabłka - 25490 przepisów (strona:163/1700)

Pieczony pstrąg z jabłkami 100

domu piątek jest niemal równoznaczny z rybą na obiad, to zazwyczaj weekend zaczynamy właśnie rybnym posiłkiem. Wszystkim, większym i mniejszym, miłośnikom ryb tym razem proponuję pieczonego pstrąga z jabłkami. Pieczony pstrąg z jabłkami - przepis na 4 porcje Do przygotowania filetów będziesz potrzebować: 4 pstrągi, 4 małe jabłka, sok z połowy cytryny, łyżkę oleju rzepakowego, sól i pieprz(...)smaku. 1. Z pstrągów usuń głowy, płetwy oraz ości (możesz też ograniczyć się wyłącznie do usunięcia płetw). 2. Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę, po czym skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. 3. Ryby natrzyj solą i pieprzem. 4. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem i włóż do niego filety

Z notatnika dietetyka
Surówka z marchewki 87

Pyszna i zdrowa surówka z marchewki i jabłka to idealny dodatek do obiadów składających się z ziemniaków, pieczonych, duszonych i smażonych mięs (szczególnie drobiu), gulaszy oraz kotletów mielonych. Prosta, kilkuskładnikowa i domowa surówka, którą przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Taką surówkę podasz z pieczonymi udkami kurczaka lub gulaszem drobiowym – pasuje idealnie. Na końcu wpisu kilka(...)propozycji dodatków do surówki. Zapraszam po sprawdzony i najlepszy przepis na surówkę z marchewki z dodatkiem jabłka. Surówka z marchewki SKŁADNIKI: 3 spore marchewki – 420 g 1 jabłko – 190 g 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru sól PRZYGOTOWANIE: Marchew obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Podobnie postępuję z jabłkiem – obrane

Zasmakuj Kuchni
Wątróbka smażona z karmelizowanym jabłkiem 85

także sporo witaminy A oraz witamin z grupy B. Potrawka z wątróbki to jedno, ale tym razem postanowiłam nieco osłodzić wątróbkę - i to dosłownie. Podałam ją z karmelizowanym jabłkiem 😉 Wątróbka smażona z karmelizowanym jabłkiem - przepis na 3 porcje Do przygotowania wątróbki będziesz potrzebować: 500g wątróbki z kurczaka, 2 jabłka, 2 łyżki cukru trzcinowego, łyżkę oleju rzepakowego, sól i pieprz(...)smaku. 1. Jabłka obierz i pokrój w cząstki. 2. Na patelni rozgrzej cukier, dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj tak, aby owoce oblepiły się cukrem, po czym zdejmij z patelni. 3. Wątróbkę przepłucz na sicie, usuń żyłki i dopraw pieprzem. 4. Na patelni rozgrzej olej, dorzuć wątróbkę i przesmaż.  5. Na koniec smażenia dopraw solą, dodaj usmażone jabłka

Z notatnika dietetyka
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchwią 87

Propozycja zdrowej surówki obiadowej z poszatkowanej kiszonej kapusty oraz tartej marchwi i jabłka. Chrupiąca, soczysta, słodko słona surówka z kiszonkami. Wspaniale komponuje się z tradycyjną kuchnią polską, w zestawie z klasycznymi obiadami. Wszelkie kiszonki są bogactwem witamin i minerałów, jednak często brakuje nam pomysłów na przemycenie ich do naszej diety. Ta surówka to zawodowy przemytnik kiszonek do jadłospisu. (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchwią 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Surówka Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 6 porcji Przygotowanie 30 min. Kalorie 60 kcal Surówka z kiszonej kapusty oraz świeżych jabłek i marchwi. Zdrowa i pyszna surówka z kiszonkami, znakomita do tradycyjnych dań obiadowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki

ProstePesto.pl
Deser z quinoa i duszonym jabłkiem 81

razem kolejna, zdrowa odsłona słodyczy w wersji jesiennej. Deser z quinoa i duszonym jabłkiem. Prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy fantastyczny. Przypominam także, że komosa ryżowa to bardzo cenne zboże, głównie ze względu na zawartość pełnowartościowego białka. A jak widzicie, quinoa świetnie sprawdza się nie tylko w wersji wytrawnej, ale także w roli składnika deseru. Myślę, że każdy ją polubi(...)Zapraszam do skorzystania z przepisu Deser z quinoa i duszonym jabłkiem – składniki (2 porcje): 6 łyżek komosy ryżowej, łyżka kakao, łyżeczka miodu, 2 średnie jabłka, łyżeczka cynamonu, 2 łyżki płatków migdałowych. Sposób przygotowania Najpierw komosę ryżową wrzucam do wrzątku i gotuję przez kilka minut aż wchłonie wodę. W tym czasie jabłka kroję w kostkę i wrzucam

Natka Pietruszki
Chłopski bigos z cebuli – szybkie i pyszne danie na obiad 142

Chłopski bigos z cebuli, kiełbasy i jabłek to zaskakujące swoją prostotą, pyszne danie na sycący i rozgrzewający obiad. Z tradycyjnym bigosem ma niewiele wspólnego, ale i tak jest bardzo smaczny. Robi się go bardzo szybko, w nie więcej niż 45 minut, z kilku tanich składników. Świetnie smakuje w chłodne jesienne dni, podany ze świeżym pieczywem, np. chrupiącą bagietką(...)Składniki na chłopski bigos z cebuli: około 400 g kiełbasy śląskiej (4 pętka) 4 duże cebule (dałam 2 żółte, białą i czerwoną) 2 niezbyt duże kwaśne jabłka 3 łyżki smalcu szczypta cukru łyżeczka majeranku, papryka słodka i ostra, czosnek suszony, pieprz i sól   Przygotowanie Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki smalcu i podsmażamy

e-PrzepisyKulinarne
Fit pieczone jabłka z płatkami owsianymi 117

Pieczone jabłka z płatkami owsianymi, rodzynkami i orzechami 😍 same w sobie boskie, a z lodami to już poezja na talerzu (wiem bo jadłam tak po sesji - oj nie zawiedziecie się 😂) ❤️ to taka trochę "szarlotka" w wersji fit i na szybko 😁 Składniki: 4 jabłka 50 g płatków owsianych 1 garść rodzynek 1 garść orzechów (ja użyłam płatków migdała(...)łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Odkrawamy górę jabłka. Wydrążamy łyżeczką środek (nie cały, tylko trochę - głównie gniazdo nasienne - możemy je odłożyć i zrobić z nich kompot przy większej ilości jabłek). W misce mieszamy płatki, rodzynki, cynamon, orzechy i miód. Przekładamy do środka jabłek. Przykrywamy "górą". Pieczemy ok. 30 min. Sprawdź również

Czarnawisienka
Drożdżowe racuchy z jabłkami 126

Dzisiejszy wpis to powrót do wczesnego dzieciństwa. A to za sprawą jabłek starej odmiany Smalcówka z sadu śp. Dziadka. Jest dość charakterystyczna ze względu na żółty rumienień na twardej skórce zwróconej do Słońca oraz zielono-szkliste przerosty w miąższu. To jedno z najbardziej soczystych jabłek, nawet jeśli przejrzeje i stanie się kruche. Jabłka tej odmiany trzeba(...)zebraniu szybko zjadać, dlatego część włożyłam do słoików, by mieć jabłka do zimowej szarlotki , część zjadłam, a część poszła do racuchów na śniadanie 😋.       Składniki (na 12 racuchów) 270 g mąki pszennej typ 650 200 ml ciepłego mleka 15 g drożdży 3 łyżeczki cukru szczypta soli łyżka spirytusu lub nalewki na laskach wanilii jajko jabłko

Weekendy w domu i ogrodzie
Granola jabłkowa 90

się przy chorobach dróg oddechowych. Zmniejsza też szkodliwe działanie używek (kawy, tytoniu, alkoholu). Miódspadziowy jest słodki z lekko wyczuwalną nutką goryczy. Ma ciemny, piękny, brązowy kolor. W połączeniu z jabłkami sprawdza się idealnie. WSKAZÓWKI: Do granoli możesz użyć płatków owsianych, orkiszowych lub żytnich. Część możesz zastąpić też dowolnymi otrębami. Jeżeli nie lubisz lub nie możesz albo nie chcesz jeść(...)orzeszków ziemnych zamień je na orzechy włoskie, pekan lub orzechy laskowe. Możesz pominąć suszone jabłka. Rodzynki śmiało podmienić możesz na suszoną żurawinę. Ziarna możesz dowolnie mieszać i wsypywać w różnych proporcjach. Granola ma być dopasowana do Ciebie, Twoich potrzeb i smaków. Zamiast miodu ze spadzi liściastej Huzar możesz użyć również np. miodu gryczanego lub leśnego . Składniki: 2 małe jabłka

Czarnawisienka
Najlepsza szarlotka sypana FIT 135

przepisu wychodzi ok. 15 kawałków, jeden to ok. 149kcal, B: 2,3g, T: 3,2, W: 29g. Składnik na formę 37 x 21 cm: – 1,5-2kg jabłek – 240g kaszy manny + do posypania formy – 70g mąki orkiszowej – 50-70g erytrolu – 50g masła + do natłuszczenia formy (lub stałego oleju kokosowego) – 1 łyżeczka(...)składniki: mąkę, kaszę, proszek do pieczenia i połowę erytrolu. Formę natłuszczamy masłem, obsypujemy kaszą i równomiernie rozsypujemy na dnie oraz bokach. Na dno formy wsypujemy równomiernie 1/3 suchych składników. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (nie odsączamy). Połowę startych jabłek układamy na pierwszej warstwie suchych składników i posypujemy cynamonem. Następnie sypiemy drugą część suchych składników

Be Fit Be Strong
Orkiszowa tarta z jabłkami i bezą 108

100g zimnego masła – 50g erytrolu – 3 żółtka – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Składniki na masę jabłkową: – 4-5 dużych jabłek – skórka z 1/2 pomarańczy – sok z 1/2 pomarańczy – 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na bezę: – 140g drobnego cukru – 3 białka – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej – szczypta soli(...)dodajemy żółtka i miksujemy lub zagniatamy krótko ciasto ręką, łącząc składniki w gładką i jednolitą kulę. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie zabieramy się za jabłka. MASA JABŁKOWA: Jabłka kroimy w drobną kostkę lub plasterki i umieszczamy w garnku, gotujemy. Dodajemy skórkę oraz sok z pomarańczy i gotujemy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy

Be Fit Be Strong
Kakaowa szarlotka z budyniem 165

łyżki kakao 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Budyń: 2 opakowania budyniu waniliowego (z cukrem) 1 litr mleka Jabłka: 1 kg jabłek 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodajemy pokrojone(...)kawałki masła były wielkości kruszonki). Dodajemy żółtka oraz śmietaną i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię lub wkładamy do pojemnika i odstawiamy do lodówki. Jabłka i budyń: Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy na dużą patelnię, dodajemy masło i zasypujemy cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Smażymy około 15 minut od czasu do czasu mieszając

Qchnia po prostu
Idealny mus jabłkowy 108

Ponadto mus jabłkowy rewelacyjnie sprawdzi się w różnego rodzaju deserach jako dodatek, czy jako główny składnik. Mus może śmiało zastąpić nawet dżem lub marmoladę np. w naleśnikach. Jeśli kochasz jabłka lub masz ich nadmiar w domu – do dzieła! Składniki: – 600g jabłek (już obranych) *opcjonalnie: 1 łyżka ksylitolu Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)garnuszku na małym ogniu prażymy jabłka (wraz z cukrem, jeśli go używamy), aż się rozgotują i częściowo odparuje z nich sok. W razie potrzeby posłużyć się blenderem-żyrafą, by mus był idealnie gładki. Tak przygotowany mus możemy przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 15-20 min. Smacznego! Artykuł Idealny mus jabłkowy pochodzi z serwisu Just

Be Fit Be Strong
Ciasto królewskie z jabłkami 154

wykonaniu Ewy Wachowicz w jej programie kulinarnym. Już wtedy pomyślałam, że muszę je wykonać u siebie. Pomysł p. Wachowicz posłużył mi jedynie jako inspiracja. Wiedziałam, że muszę zwiększyć ilość jabłek, zmniejszyć ilość cukru (miód w blatach z ciasta czeskiego wystarczy w zupełności) i zrobić bardziej po królewsku, stąd intensywny w smaku lukier na bazie wody z kwiatów pomarańczy. Składniki(...)jabłek (masa przed obraniem) 600 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 350 g masła jajko żółtko 120 g płynnego miodu 2 łyżki śmietany łyżka kakao łyżka kawy rozpuszczalnej galaretka pomarańczowa 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy ok. 250 ml cukru pudru Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać masło i posiekać je z mąką

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone jabłka z żurawiną i miodem 131

Składniki: 4 duże jabłka 4 łyżeczki żurawiny suszonej  4 łyżeczki miodu cynamon Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 180°C .  Ścinamy górną część jabłka i wycinamy gniazda nasienne. W ich miejsce wkładamy żurawinę oraz miód (po łyżeczce do jednego jabłka). Oprószamy cynamonem i przykrywamy odkrojoną wcześniej częścią. Jabłka układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy około(...)minut. Przed podaniem możemy polać jabłka sokiem, który podczas pieczenia z nich wyciekł

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania