Jabłecznik bez pieczenia to świetny pomysł na błyskawiczny deser. Uratuje Was podczas niezapowiedzianej wizyty gości. Składniki 2 kg jabłek galaretka cytrynowa 3 opakowania herbatników 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Przepis na blaszkę 20×25 Przygotowanie Jabłka zetrzeć na tarce i uprażyć. Do gorących jabłek dodać galaretkę cytrynową (sam proszek) i dosłodzić wedle uznania(...)spód blaszki ułożyć warstwę herbatników na to połowę jabłek, następna warstwa herbatników, wyłożyć resztę jabłek i przykryć kolejną warstwą herbatników. Na koniec wyłożyć ubitą śmietanę z cukrem pudrem. Delikatnie oprószyć cynamonem. Tak przygotowaną szarlotkę wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Autor przepisu: Aga Artykuł Jabłecznik bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyZwykle w podobnych przepisach dodaje się po szklance cukru do ciasta i po szklance do smażonych jabłek. Nie mówiąc już i cukrze w przepisie na budyń. Moim zdaniem jednak to ciasto, szczególnie po jednym dniu, smakuje na tyle ciekawie i jabłkowo, że nawet w tej wersji fit zaskakuje wielu osobom przyzwyczajonym do mega słodkich ciast. POTRZEBUJEMY Składniki na smażone(...)jabłka: 1,5 kg jabłek 2 torebki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczka syropu daktylowego lub klonowego opcjonalnie : garść rodzynek Składniki ciasta: 3 szklanki mąki pszennej (typ 450 lub 550) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta sody oczyszczonej 2 torebki cukru waniliowego 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego (na przykład sojowego) opcjonalnie : pół szklanki
Fleksitarianizm.plUcierane ciasto z serem i jabłkami w cynamonie, a do tego kruszonka na wierzchu. Wilgotne, aromatyczne i całkiem proste w wykonaniu :-) Ciasto: - 1 i 1/2 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szkl. cukru - 120 g masła (temp. pokojowa) - 2 jajka (temp. pokojowa) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - szczypta soli Masa serowa*: - 500 g mielonego sera białego - 1/2 szkl(...)cukru - 5 jajek - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Jabłka: - 1 kg jabłek - 100 g cukru - 1 łyżka (dałam 1 czubatą łyżeczkę) cynamonu Kruszonka: - 100 g mąki - 50 g masła - 50 g cukru - kilka kropli ekstraktu waniliowego Najpierw należy przygotować kruszonkę, rozcierając ze sobą jej składniki tak, aby powstała grudkowata masa. Wstawić do lodówki. Jabłka obrać, pokroić w kostkę
Arabeska waniliowaCiasto: 3 szklanki mąki 25 dag margaryny 3 żółtka 1 całe jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 łyżki kwaśnej śmietany 0.5 szkl. cukru Nadzienie: 2 kg jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Z mniejszej części zrobić małe kulki i włożyć do zamrażarki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cynamonu i wymieszać (jak jabłka puściły dużo soku to odcisnąć). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć jedną część ciasta i rozłożyć jabłka. Na rozłożone jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Piec 1h w temp. 180°C. Autor przepisu: Agnieszka Ofiara
Wasze Przepisymoże się znudzić. Ja jednak widzę w tym daniu ogromny potencjał kreatywny Dlatego chcę Wam zaproponować dziś owsiankę w wersji pieczonej. Do jej przygotowania użyłam owoców sezonowych w styczniu: jabłek i gruszek. Zgodnie z kalendarzem sezonowości owoców i warzyw w Polsce, to właśnie po te owoce powinniśmy sięgać zimą. Jeśli były dobrze przechowane, to nadal są świeże i soczyste(...)lubiane przez dzieci, co daje to już dużą nadzieję, że pieczona owsianka spotka się z pozytywnym przyjęciem najmłodszych. Śniadanie dla dziecka z alergią na mleko Pieczona owsianka z jabłkami i gruszkami jest odpowiednia zarówno dla dzieci na diecie bezglutenowej, jak i na diecie bezmlecznej. Do jej przygotowania użyłam mleka roślinnego (ja wybrałam ryżowe, ale można użyć dowolnego). Już nawet
Wiszniówkamargaryna 125 g cukier 55 g 1 mniejsze jajko śmietana 18 % 1- 2 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka cukier waniliowy 1/2 łyżeczki szczypta soli Nadzienie : 5 -6 dużych jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta goździków 2 łyżki soku z cytryny dodatkowo – 1 łyżka bułki tartej Forma 20 cm wysmarowana tłuszczem i posypana bułką. Jabłka obrać(...)pozbawić gniazd nasiennych Do saganka wrzucić kawałki jabłek, cynamon, goździki i 2 łyżki soku z cytryny. Pogotować chwilę, mieszając, na średniej mocy palnika, aż jabłka będą miękkie. Zdjąć z palnika, przestudzić. Ciasto. Wszystkie składniki można zmiksować w malakserze, lub zagnieść ręcznie. Ciasto owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut . Ciasto kruche wyjąć z lodówki, oderwać
Smaczne mojeDrożdżowe racuchy z jabłkami to pyszne, pulchne i miękkie w środku placki z jabłkami, które bardzo szybko znikają z talerza. Doskonale smakują posypane cukrem pudrem lub podane z ulubioną konfiturą. Pyszne na śniadanie, podwieczorek, można je także zapakować w pudełku dla dzieci jako przekąska w czasie szkolnej przerwy. Składniki: * 2 łyżeczki suchych drożdży * 1,5 szklanki ciepłego(...)mleka * 1 jajko * 3 łyżki cukru * 500g mąki pszennej (użyłam mąki tortowej typ 450 Młyny Szczepanki ) * szczypta soli * 3 jabłka obrane i pokrojone w kostkę * olej do smażenia * cukier puder do posypania Wykonanie: W misce wymieszać suche drożdże z cukrem, wlać pół szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka, wymieszać, by drożdże z cukrem się rozpuściły. Wsypać łyżkę mąki, wymieszać
Zrób to smaczniemnie w wersji beztłuszczowej – bez dodatku masła czy oleju. Błyskawiczne w przygotowaniu, bez miksera, które zrobisz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Ciasto z dodatkiem wielu jabłek, orzechów włoskich i bakalii, wyjątkowo wilgotne i pyszne. Upieczone możesz posypać cukrem pudrem, posmarować polewą lub masą np. kajmakową i udekorować prażonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki(...)pszennej tortowej 4 średnie jajka 960 g jabłek – 5 sztuk 50 g rodzynek 60 g suszonej żurawiny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki orzechów włoskich ¾ drobnego cukru 2 łyżki cukru z wanilią po szczypcie soli i cynamonu Porady do przepisu: Do przepisu możesz wykorzystać także mąkę pszenną uniwersalną. Jeśli chcesz zamiast mixu rodzynek
Zasmakuj Kuchniczarnocińskiej mamy, czyli ze sprawdzonego źródła, zebrana na bank wtedy, kiedy należało ją zebrać. Na upartego postałabym jeszcze parę tygodni, postanowiłam jednak w końcu ją zużyć. Racuchy dyniowe z jabłkami to obiad zaplanowany od a do z. Od dawna miałam go zapisanego w kajecie, dopiero teraz został zrealizowany. Smakowo nie zaskoczył mnie jakoś bardzo, natomiast kolor przeszedł moje najśmielsze(...)się eksperymentów, upieczcie parę sztuk w piekarniku. Może się okaże, że jednak to są Wasze smaki. Zawsze to trochę lżejsza i zdrowsza wersja obiadu. Ja to bym jeszcze zmieniła jabłka na gruszki. O, albo na śliwki. Muszę sobie to zapisać. Węgierki w sezonie, będą pasować do tego jak ulał. Bo dynia chyba dojrzewa jakoś też w ich okolicach. Składniki
Kardamonovyciasto ucierane można modyfikować w różny sposób. Takie ciasto już bez owoców jest przepyszne. Dodając owoce do takiego ciasta wzbogacamy je o dodatkowe smaki. W moim ucieranym cieście oprócz jabłek jest mrożona cytryna zamiast mleka, które pojawia się w podstawowym przepisie, która nie dość, że rozluźniła ciasto to nadała mu wspaniałego smaku. Jabłecznik z mrożoną cytryną(...)Składniki 280g mąki orkiszowej jasnej, 160g cukru, 250g miękkiego masła, 6 jajek, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 większych jabłek, 1 zamrożona cytryna, 2 łyżki ekstraktu z wanilii. Przygotowanie 1. Użyłam ręcznego miksera. 2. Cytrynę najlepiej EKO lub niepryskaną myjemy, osuszamy i zamrażamy na dzień przed pieczeniem ciasta. 3. Dno foremki o rozmiarach 27x18 / prostokątna tortownica /, wykładamy papierem
Leśny Zakątekwyszła. Nie, nieee. Ciasto wyszło przegenialne. Puszyste, pyszne, nie za słodkie. Może kiedyś będą ze mnie ludzie. Przepis na to cudo znalazłam na blogu oryginalnysmak.pl. Od siebie dodałam jedynie jabłka i zrezygnowałam z polewy. Składniki: 1 szklanka puree z dyni 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 4 jajka skórka starta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 jabłka (przepis na tortownicę o śr. 24 cm) Jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki. Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy do nich mus z dyni, olej, jajka i skórkę z pomarańczy, wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy papierem
Kardamonovysłodkie, dodatkowa motywacja to taka, że słodkie zawsze się zmieści i chce się zjeść Dlatego postawiłam na gotowce – ciasto francuskie, słodkie i cienkie pierniczki i to połączeniu z jabłkami stworzyło pachnący świętami warkocz. Składniki (na duże ciasto): opakowanie gotowego ciasta francuskiego – 300g 4 soczyste jabłka 100g cienkich pierniczków 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki syropu klonowego(...)piekarnik do nagrzania na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Cienkie pierniczki przekładamy do woreczka i wałkiem kuchennych rozbijamy je na bardzo drobne kawałki. Przygotowujemy jabłka – umyte jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w centymetrową kostkę. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy do nich większość pokruszonych pierników – zostawiamy około
Smaczna StronaEkspresowy przepis na świąteczny piernik z dodatkiem tartych jabłek oraz posiekanych orzechów włoskich. Jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu! Ma wspaniały korzenny smak oraz zapach, jest wilgotny w środku dzięki dodanym jabłkowym, a dodatkowo zawiera sporą ilość chrupiących orzechów. Z wierzchu oblany jest pyszną polewą z gorzkiej czekolady i śmietanki kremówki oraz obsypany posiekanymi orzechami. Słodzony jest tylko(...)dodatkowo może dosłodzić ciasto cukrem. Ja osobiście już nie dosładzałam i piernik na samym miodzie był dla mnie wystarczająco słodki. W celu zwiększenia słodyczy ciasta można również wybrać słodkie jabłka. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 3/4 szklanki płynnego miodu 1/2 szklanki mleka 100 ml oleju rzepakowego 20 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jabłka
Kuchnia MagdaLenyEkspresowy przepis na świąteczny piernik z dodatkiem tartych jabłek oraz posiekanych orzechów włoskich. Jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu! Ma wspaniały korzenny smak oraz zapach, jest wilgotny w środku dzięki dodanym jabłkowym, a dodatkowo zawiera sporą ilość chrupiących orzechów. Z wierzchu oblany jest pyszną polewą z gorzkiej czekolady i śmietanki kremówki oraz obsypany posiekanymi orzechami. Słodzony jest tylko(...)dodatkowo może dosłodzić ciasto cukrem. Ja osobiście już nie dosładzałam i piernik na samym miodzie był dla mnie wystarczająco słodki. W celu zwiększenia słodyczy ciasta można również wybrać słodkie jabłka. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 3/4 szklanki płynnego miodu 1/2 szklanki mleka 100 ml oleju rzepakowego 20 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jabłka
Kuchnia MagdaLeny