wyszła. Nie, nieee. Ciasto wyszło przegenialne. Puszyste, pyszne, nie za słodkie. Może kiedyś będą ze mnie ludzie. Przepis na to cudo znalazłam na blogu oryginalnysmak.pl. Od siebie dodałam jedynie jabłka i zrezygnowałam z polewy. Składniki: 1 szklanka puree z dyni 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 4 jajka skórka starta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 jabłka (przepis na tortownicę o śr. 24 cm) Jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki. Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy do nich mus z dyni, olej, jajka i skórkę z pomarańczy, wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy papierem
Kardamonovysłodkie, dodatkowa motywacja to taka, że słodkie zawsze się zmieści i chce się zjeść Dlatego postawiłam na gotowce – ciasto francuskie, słodkie i cienkie pierniczki i to połączeniu z jabłkami stworzyło pachnący świętami warkocz. Składniki (na duże ciasto): opakowanie gotowego ciasta francuskiego – 300g 4 soczyste jabłka 100g cienkich pierniczków 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki syropu klonowego(...)piekarnik do nagrzania na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Cienkie pierniczki przekładamy do woreczka i wałkiem kuchennych rozbijamy je na bardzo drobne kawałki. Przygotowujemy jabłka – umyte jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w centymetrową kostkę. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy do nich większość pokruszonych pierników – zostawiamy około
Smaczna StronaEkspresowy przepis na świąteczny piernik z dodatkiem tartych jabłek oraz posiekanych orzechów włoskich. Jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu! Ma wspaniały korzenny smak oraz zapach, jest wilgotny w środku dzięki dodanym jabłkowym, a dodatkowo zawiera sporą ilość chrupiących orzechów. Z wierzchu oblany jest pyszną polewą z gorzkiej czekolady i śmietanki kremówki oraz obsypany posiekanymi orzechami. Słodzony jest tylko(...)dodatkowo może dosłodzić ciasto cukrem. Ja osobiście już nie dosładzałam i piernik na samym miodzie był dla mnie wystarczająco słodki. W celu zwiększenia słodyczy ciasta można również wybrać słodkie jabłka. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 3/4 szklanki płynnego miodu 1/2 szklanki mleka 100 ml oleju rzepakowego 20 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jabłka
Kuchnia MagdaLenyEkspresowy przepis na świąteczny piernik z dodatkiem tartych jabłek oraz posiekanych orzechów włoskich. Jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu! Ma wspaniały korzenny smak oraz zapach, jest wilgotny w środku dzięki dodanym jabłkowym, a dodatkowo zawiera sporą ilość chrupiących orzechów. Z wierzchu oblany jest pyszną polewą z gorzkiej czekolady i śmietanki kremówki oraz obsypany posiekanymi orzechami. Słodzony jest tylko(...)dodatkowo może dosłodzić ciasto cukrem. Ja osobiście już nie dosładzałam i piernik na samym miodzie był dla mnie wystarczająco słodki. W celu zwiększenia słodyczy ciasta można również wybrać słodkie jabłka. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 3/4 szklanki płynnego miodu 1/2 szklanki mleka 100 ml oleju rzepakowego 20 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jabłka
Kuchnia MagdaLenyPyszne, puszyste, dwukolorowe ciasto z jabłkami. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Długo utrzymuje świeżość i jest bardzo smaczne. Ja do swojego dodałam jabłka, ale spokojnie możecie dać inne owoce, które akurat macie pod ręką, czy najbardziej lubicie. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 25x36 cm ) - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 3 szklanki(...)mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka oleju - 1 szklanka wody gazowanej - 2 łyżki prawdziwego, ciemnego kakao - 80 dag jabłek Wykonanie Jabłka obieram, koję na ćwiartki, wyjmuję gniazda nasienne i ćwiartki kroję jeszcze wzdłuż na połówki. Jajka miksuję z cukrami na wysokich obrotach aż do uzyskania puszystej masy. Do masy dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Kuchnia z widokiem na ogródpozwoli znacznie ograniczyć ich ilość, a przy okazji dostarczy witamin i minerałów. Przepis na puder owocowy. Puder owocowy Dowolne owoce, w moim przypadku tym razem są to Jabłka Grójeckie. Ilość owoców jest uzależniona o pojemności suszarki, z której korzystasz. Jak zrobić puder z owoców przepis 1. Owoce umyj. Jabłka pokrój na cienkie plasterki, możesz to zrobić(...)warzyw. W przypadku suszarki Zyle czas suszenia w temperaturze 50-55 stopni wynosi około 10-14 godzin. Zależy on od grubości plasterków, soczystości owoców i temperatury. 3.Wysuszone plasterki jabłek zmiksuj na proszek i przesiej przez sitko o drobnych oczkach. 4. Przechowuj w szczelnie zakręcanym pojemniku. Na dno pojemniczka możesz włożyć kilka ziarenek ryżu. Do czego stosować puder
Cztery FajerySkładniki: mąka tortowa 2 szklanki, kasza manna 2 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, masło zimne 250 gram jabłka szara reneta 1,5 kg, przyprawa do szarlotki 1 opakowanie, sok z cytryny 1 łyżka, cukier 8 łyżek, cukier puder - ile potrzeba W misce wymieszać mąkę tortową, kaszę manną, cukier, proszek(...)pieczenia, cukier wanilinowy, wszystko łyżką dokładnie wymieszać. Jabłka szara reneta obrać ze skórki i na tarce grubsze oczka utrzeć do osobnej miski, do startych jabłek wsypać cukier, przyprawę do szarlotki, sok z cytryny i wymieszać, odstawić aby puściły sok, jest dobry do sypanego ciasta. Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dno wsypać 1/3 część mąki
W Mojej Kuchni Lubięrazie potrzeby dostosować czas lub temperaturę pieczenia do specyfiki własnego piekarnika). Upieczone mini-pączki ostrożnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia, wystudzone ozdobić karmelową polewą i suszonymi jabłkami. Polewa karmelowa: 100 ml śmietanki wegańskiej (użyłam owsianej) 3 łyżki cukru kokosowego 1/2 łyżeczki agar-agar 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli dodatkowo kawałki suszonych jabłek lub „proszek jabłkowy” Śmietankę przelać(...)odstawić na 3-5 minut do lekkiego przestudzenia, mieszając okazjonalnie. Po tym czasie polewę jeszcze raz dobrze wymieszać, maczać w niej kolejno pączki, każdego od razu ozdabiać kawałkami suszonych jabłek lub „proszkiem” z jabłek (proszek uzyskamy mieląc garść suszonych jabłek w młynku będącym na wyposażeniu melaksera) i przełożyć na kratkę do czasu, aż polewa zastygnie
Even Better FoodChyba każdy zna połączenie jabłka, cynamonu i karmelu. Jak również to połączenie dla większości z Was kojarzy się z jesienią, no i słusznie. Ja w deszczowe dni zamykam się w kuchni i właśnie pichcę różne wariacje własnie z tymi smakami jesieni. Dziś mam bardzo prosty przepis na mini tarty z jabłkami, nuta cynamony i karmelem. Do tego(...)się rozmarzyłam... Porcja na 14 małych tart Składniki: ciasto 110 g zimnego masła 150 g mąki 3 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżki wody nadzienie 4 jabłka obrane i pokrojone w kostkę 70 g brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika korzennej karmel opakowanie ok 14 sztuk cukierków karmelowych 1 łyżka śmietany 18% Przygotowanie
Niezły MłynekZnana szarlotka japońska w kakaowej polewie z jabłkowymi dekoracjami. Pasuje nawet na świąteczny stół. Ciasto : 4 jajka jabłka 300 g mak mielony 150 g cukier puder 200 g margaryna 125 g grysik, semolina 5 łyżek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia orzechy włoskie 25-30 g jagody goji 20 g Lustrzana polewa : margaryna 125 g cukier(...)kakao 3 czubate łyżki żelatyna 1/2 płaskiej łyżeczki Dekoracje : suszone kolorowe jabłka Tortownica 20 cm, wysmarowana margaryną i posypana bułką tarą. Jabłka wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce zmielonego maku. Następnie wkładamy jabłka, mieszamy. Na koniec dodajemy dobrze ubitą
Smaczne mojeŚwietne, proste i smaczne ciasto z jabłkami. Najlepszy jest kontrast pomiędzy kwasowością jabłek a słodyczą ciasta. Ciasto: mąka pszenna 250 g 1 bardzo małe jajko cukier 55 g 1 łyżeczka cukru waniliowego chłodne masło lub margaryna 125 g 2-3 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie : jabłka kwaskowe(...)posypania mąka ryżowa lub bułka tarta Tłuszcz kroimy w kostkę. Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto, zawijamy w woreczek i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki. Potem posypujemy cynamonem i trawą cytrynową, mieszamy. Tortownicę 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia, spód przykrywamy ciastem i posypujemy
Smaczne mojewykorzystuję ten prosty, dobry przepis na ciasto kruche? Dziś nowe jego wcielenie - zawinięty z ruloników ciasta rumiany, pachnący szarlotką ślimak. Miałam zamiar ponownie, na szybko upiec tartę z jabłkami i kratką u góry, ale poniosła mnie fantazja. Rezultat bardzo ciekawy, ciasto wypiekło się idealnie, ładnie prezentuje się w przekroju - nadzienie tworzy pionowe pasma. Jak to szarlotka, najlepsza świeża(...)ciepła jeszcze, ale na drugi dzień ciasto wilgotnieje i również jest bardzo smaczne. Wykorzystałam dzięki technice rolowania konfiturę z rabarbaru. Przed wyłożeniem jabłek, każdy z zawijanych rulonów pokryłam właśnie tym smarowidłem. Może nawet zbyt go poskąpiłam Składniki: 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram miękkiego masła 1 jajko, 1 żółtko 7 - 8 łyżek cukru pudru
Kronika Piekarnika