Przepis na aromatyczny ryż zapiekany z jabłkami to świetna propozycja na obiad, lub kolację. Składniki 4 torebki ryżu 2 kg jabłek cukier puder cynamon cukier wanilinowy 3 jajka masło Przygotowanie Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie. Obrane jabłka ścieram na tarce, dodaję cynamon, cukier puder i cukier wanilinowy. Z żółtek ucieram kogel-mogel. Białka ubijam na sztywną(...)masę. Ryż przestygniety mieszam z żółtkami i dodaję ubite białka. Ukladam warstwy ryżu i jabłek na przemian. Na koniec rozkładam wiórki masła i do piekarnika. Piekę około 30-40 min. w 160°C. Autor przepisu: Aneta Artykuł Ryż zapiekany z jabłkami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisymimo przeciętnego wyglądu smakuje wyjątkowo dobrze. Sprawiają to małe niuanse, niepozorne składniki, które zastosowano dość nietypowo polepszają smak całego ciasta. Pierwszym z nich jest masło dodane do smażonych jabłek. Dzięki niemu masa nabiera lekko orzechowego, bardzo przyjemnego posmaku. Właściwie całe ciasto smakuje później orzechami, których w składzie przecież nie ma. Drugą sztuczką KGW z Iskrzyni jest zmieszanie galaretki cytrynowej(...)podkarpacka Ciasto: 300 g margaryny (można zastąpić masłem) 4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki miodu płynnego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 1/2 szklanki cukru Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 50 g masła Masa budyniowa: 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 galaretka cytrynowa 2 i 1/4 szklanki mleka 1 łyżka masła Przygotowanie
Trzeci talerzszklanki mąki • 1/2 szklanki mleka • 1 jajko • szczypta soli • 16 g domowego cukru waniliowego • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 duże jabłka • cynamon (opcjonalnie) • masło klarowane do smażenia • cukier puder Sposób przygotowania: 1. Do miski przesiać mąkę, dodać mleko, jajko, sól, połowę cukru waniliowego i proszek do pieczenia(...)Wymieszać rózgą lub zmiksować na jednolitą masę. 2. Jabłka obrać ze skórki. Owoce pokroić na plasterki o grubości ok. 7 mm. Wyciąć gniazda nasienne z plastrów. Oprószyć je resztą cukru wanilinowego i – jeśli lubimy - cynamonem. 3. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Plastry jabłek zanurzać w gęstym cieście naleśnikowym. 4. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron, po około
W mojej kuchniryżowego lub 16o gr mąki ryżowej (u mnie kleik) 240 gr mąki gryczanej 100 gr mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 4 jabłka 50 gr niesiarkowanych rodzynek 50 gr niesłodzonych suszonych daktyli 400 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe bez cukru) może być też inne mleko 100 ml oleju roślinnego Daktyle pokroić(...)wsypać do miski dodać rodzynki i zalać mlekiem, namoczyć 30 min po czym blenderem zmielić. Mąki, sodę, cynamon, sól wymieszać i przesiać, odłożyć. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, dwa jabłka pokroić na kostkę 5 mm na 5 mm, pozostałe 2 jabłka zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do zmielonych daktyli i rodzynek dodać jabłka, olej, wymieszać
moj przepis naryżowej i 50 gr kukurydzianej) 100 gr zimnego masła (u mnie klarowane) 4 łyżki lodowatej wody 1 jajko 3o gr cukru pudru szczypta soli 3 duże kwaśne jabłka (około 650 gr) 3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych do wysypania podpieczonego spodu garść żurawin cynamon (opcjonalnie) Formę wysmarować masłem, wysypać mąką, nadmiar mąki strzepać. Wszystkie składniki szybko wyrobić, najlepiej w malakserze(...)schować do zamrażarki (u mnie około 10-15 min) a w tym czasie piekarnik nagrzać do 180 st. Piec około 15 min. w nagrzanym piekarniku (do lekkiego zarumienienia). Przygotować jabłka. Jabłka umyć (obrać lub nie, jak wolicie, ja nie obierałam), przekroić na pół, wydrążyć gniazda. Każdą połówkę pokroić na 3 półksiężyce. Ciasto wyjąć z piekarnika, na spód równomiernie
moj przepis naFormę wyłożyć papierem do pieczenia. Zagnieść szybko ciasto, podzielić na 2 części, 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować na wielkość formy do pieczenia, wstawić do zamrażarki na czas przygotowywania jabłek, można razem z formą. Farsz: 3 kg jabłek Szara Reneta 200 gr konfitury pomarańczowej, niesłodzonej lub niskosłodzonej 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki płatków jaglanych Jabłka(...)pokroić na plastry 2 mm lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Piekarnik nastawić na 200 st. Wyjąć ciasto z zamrażarki, podpiec 15 min. Na gorące ciasto wysypać równomiernie płatki. Wyłożyć jabłka, przygnieść, wyrównać. posmarować konfiturą i skórką. Resztę ciasta zetrzeć na tarce, posypać jabłka. Piekarnik nagrzać do 160 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min. Pod koniec pieczenia
moj przepis naAlmette, produkowanego z mleka pochodzącego także od krów pani Ani, to zaprosiliśmy ją na wieczór, by przetestowała jak nam wyszło. Olga z Davidem piekli drożdżówki z jogurtowym serkiem i jabłkami. Domek piekarza w Łochowie wypełnił się nie tylko zapachem paleniska, ale także domowego ciasta (też kochacie zapach ciasta drożdżowego?). Ciężko było powstrzymać się, aby zostawić kilka na wieczór(...)bardzo proste do przygotowania, warto je wypróbować. Zamiast jabłek można użyć np. gruszek czy latem – truskawek albo jagód. Wyszły mięciutkie i wilgotne. Drożdżówki z serkiem jogurtowym Almette i jabłkiem Smakują prawdziwie, domowo – jak babcine – jabłko dodatkowo je nawilża Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej + więcej do posypania blatu 100 g cukru 1 płaska łyżeczka soli
Poezja smakuszklanki mąki krupczatki 250 gr zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 2 kg jabłek – kwaśnych – najlepsze szara reneta (u mnie 6 dużych jabłek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z pomarańczy Wyrobić szybko ciasto kruche, tj. Mąkę posiekać(...)kulę. Ja wszystkie składniki wrzucam do malaksera. Ciasto będzie dość lepiące. Podzielić na pół. Każdą część zawinąć w folię, spłaszczyć. Włożyć do zamrażarki na 15 min. W między czasie jabłka umyć, obierać, wydrążyć gniazda. pokroić na pół. Jedną część ciasta wyjąć z zamrażarki, położyć na papierze do pieczenia, wysypanym mąką, ciasto delikatnie posypać mąką, na to położyć drugi arkusz
moj przepis naryżowego lub 16o gr mąki ryżowej (u mnie kleik) 240 gr mąki gryczanej 100 gr mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 4 jabłka 50 gr niesiarkowanych rodzynek 50 gr niesłodzonych suszonych daktyli 400 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe bez cukru) może być też inne mleko 100 ml oleju roślinnego Daktyle pokroić(...)wsypać do miski dodać rodzynki i zalać mlekiem, namoczyć 30 min po czym blenderem zmielić. Mąki, sodę, cynamon, sól wymieszać i przesiać, odłożyć. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, dwa jabłka pokroić na kostkę 5 mm na 5 mm, pozostałe 2 jabłka zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do zmielonych daktyli i rodzynek dodać jabłka, olej, wymieszać
moj przepis naryżowej i 50 gr kukurydzianej) 100 gr zimnego masła (u mnie klarowane) 4 łyżki lodowatej wody 1 jajko 3o gr cukru pudru szczypta soli 3 duże kwaśne jabłka (około 650 gr) 3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych do wysypania podpieczonego spodu garść żurawin cynamon (opcjonalnie) Formę wysmarować masłem, wysypać mąką, nadmiar mąki strzepać. Wszystkie składniki szybko wyrobić, najlepiej w malakserze(...)schować do zamrażarki (u mnie około 10-15 min) a w tym czasie piekarnik nagrzać do 180 st. Piec około 15 min. w nagrzanym piekarniku (do lekkiego zarumienienia). Przygotować jabłka. Jabłka umyć (obrać lub nie, jak wolicie, ja nie obierałam), przekroić na pół, wydrążyć gniazda. Każdą połówkę pokroić na 3 półksiężyce. Ciasto wyjąć z piekarnika, na spód równomiernie
moj przepis naFormę wyłożyć papierem do pieczenia. Zagnieść szybko ciasto, podzielić na 2 części, 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować na wielkość formy do pieczenia, wstawić do zamrażarki na czas przygotowywania jabłek, można razem z formą. Farsz: 3 kg jabłek Szara Reneta 200 gr konfitury pomarańczowej, niesłodzonej lub niskosłodzonej 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki płatków jaglanych Jabłka(...)pokroić na plastry 2 mm lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Piekarnik nastawić na 200 st. Wyjąć ciasto z zamrażarki, podpiec 15 min. Na gorące ciasto wysypać równomiernie płatki. Wyłożyć jabłka, przygnieść, wyrównać. posmarować konfiturą i skórką. Resztę ciasta zetrzeć na tarce, posypać jabłka. Piekarnik nagrzać do 160 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min. Pod koniec pieczenia
moj przepis naPoznaj moją najlepszą surówkę z czerwonej kapusty surowej z jabłkiem. Jest pyszna, delikatna i oczywiście prosta do zrobienia. Pasuje do każdego obiadu, grilla lub kebaba. Zobacz jak pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Składniki na surówkę: Waga warzyw podana jest przed umyciem i obraniem. Jabłka najlepiej aby były twarde. Z podanych składników otrzymasz porcje dla 4 – 6 osób(...)Przed zrobieniem przeczytaj cały przepis, gdzie podaję zamienniki i wyjaśniam możliwe metody zrobienia surówki. 1 czerwona kapusta o wadze około 1 kg 2 średnie jabłka o wadze około 250g 1 cebula o wadze około 125g 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego. Ewentualnie możesz użyć 5 łyżek oleju. 50 ml octu jabłkowego garść orzechów Przyprawy do smaku: łyżeczka soli płaska
Ania gotujedodałam mrożone maliny. Dajcie mi sezon, to będę tworzyć takie rzeczy, że strach się bać. Nawet ten dzisiejszy koktajl, w sezonie, będzie smakował o niebo lepiej. Koktajl z burakiem, jabłkami i malinami mogłam podrasować w sumie jakimś lnem, ostropestem czy innymi otrębami, ale trochę się obawiałam, że zepsuję coś, do czego i tak nie byłam w 100% pewna. Pomiksuję(...)niedobór, lejcie na zdrowie. W tym tygodniu znowu będę miksować, ale nie wiem czy zrobię coś na tyle fajnego, żeby to publikować. Mam głównie do wykańczania mrożonki i jabłka. Jak wyjdzie coś wybitnego, na pewno napiszę. Składniki: 1 burak 2 jabłka garść mrożonych malin sok z połowy cytryny sok z 2 pomarańczy szklanka wody (przepis
KardamonovyCiasto z jabłkami – idealne do kawy Lubicie szybkie ciasta? Ja uwielbiam. Są wręcz idealne do filiżanki popołudniowej kawy. Dziś polecam Wam przepis na ciasto z jabłkami. Tak proste i tak pyszne. Kilka prostych składników, chwila przygotowań i do piekarnika. To ciasto sprawdzi się też idealne na zbliżający się Dzień Kobiet. W końcu tego dnia nie powinnyśmy stać(...)szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 mały cukier wanilinowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki oleju 2 średnie jabłka cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy). Dokładnie miksujemy składniki. Następnie dodajemy olej i mąkę z proszkiem
Słodkie okruszkiwyrabiania i zagniatania, najprostsza na świecie szarlotka sypana :) Składniki: - 1 kg jabłek - 200 g masła - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki krupczatki - 1 szklanka kaszy manny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Powstały sok z jabłek odsączamy. Suche składniki mieszamy ze sobą i dzielimy(...)trzy równe części. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy jedną część suchych składników, na to przekładamy połowę startych jabłek, następnie druga część suchych składników, reszta jabłek oraz ostatnia część suchych składników. Na wierzchu układamy cienko pokrojone w plasterki zimne masło. Ciasto pieczemy około 40 minut
Zainspirowana w kuchni