jabłka - 25490 przepisów (strona:169/1700)

Ryż zapiekany z jabłkami 56

Przepis na aromatyczny ryż zapiekany z jabłkami to świetna propozycja na obiad, lub kolację. Składniki 4 torebki ryżu 2 kg jabłek cukier puder cynamon cukier wanilinowy 3 jajka masło Przygotowanie Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie. Obrane jabłka ścieram na tarce, dodaję cynamon, cukier puder i cukier wanilinowy. Z żółtek ucieram kogel-mogel. Białka ubijam na sztywną(...)masę. Ryż przestygniety mieszam z żółtkami i dodaję ubite białka. Ukladam warstwy ryżu i jabłek na przemian. Na koniec rozkładam wiórki masła i do piekarnika. Piekę około 30-40 min. w 160°C. Autor przepisu: Aneta Artykuł Ryż zapiekany z jabłkami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Ciasto jabłkowo-budyniowe – kuchnia podkarpacka 345

mimo przeciętnego wyglądu smakuje wyjątkowo dobrze. Sprawiają to małe niuanse, niepozorne składniki, które zastosowano dość nietypowo polepszają smak całego ciasta. Pierwszym z nich jest masło dodane do smażonych jabłek. Dzięki niemu masa nabiera lekko orzechowego, bardzo przyjemnego posmaku. Właściwie całe ciasto smakuje później orzechami, których w składzie przecież nie ma. Drugą sztuczką KGW z Iskrzyni jest zmieszanie galaretki cytrynowej(...)podkarpacka Ciasto: 300 g margaryny (można zastąpić masłem) 4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki miodu płynnego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 1/2 szklanki cukru Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 50 g masła Masa budyniowa: 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 galaretka cytrynowa 2 i 1/4   szklanki mleka 1 łyżka masła Przygotowanie

Trzeci talerz
Krążki jabłek w cieście naleśnikowym wg Aleex 62

szklanki mąki  • 1/2 szklanki mleka  • 1 jajko  • szczypta soli  • 16 g domowego cukru waniliowego  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  • 2 duże jabłka  • cynamon (opcjonalnie)  • masło klarowane do smażenia  • cukier puder  Sposób przygotowania:   1. Do miski przesiać mąkę, dodać mleko, jajko, sól, połowę cukru waniliowego i proszek do pieczenia(...)Wymieszać rózgą lub zmiksować na jednolitą masę. 2. Jabłka obrać ze skórki. Owoce pokroić na plasterki o grubości ok. 7 mm. Wyciąć gniazda nasienne z plastrów. Oprószyć je resztą cukru wanilinowego i – jeśli lubimy - cynamonem. 3. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Plastry jabłek zanurzać w gęstym cieście naleśnikowym. 4. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron, po około

W mojej kuchni
Wegańskie bezglutenowe jabłkowe muffiny 56

ryżowego lub 16o gr mąki ryżowej (u mnie kleik) 240 gr mąki gryczanej 100 gr mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 4 jabłka 50 gr niesiarkowanych rodzynek 50 gr niesłodzonych suszonych daktyli 400 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe bez cukru) może być też inne mleko 100 ml oleju roślinnego Daktyle pokroić(...)wsypać do miski dodać rodzynki i zalać mlekiem, namoczyć 30 min po czym blenderem zmielić. Mąki, sodę, cynamon, sól wymieszać i przesiać, odłożyć. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, dwa jabłka pokroić na kostkę 5 mm na 5 mm, pozostałe 2 jabłka zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do zmielonych daktyli i rodzynek dodać jabłka, olej, wymieszać

moj przepis na
Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa 78

ryżowej i 50 gr kukurydzianej) 100 gr zimnego masła (u mnie klarowane) 4 łyżki lodowatej wody 1 jajko 3o gr cukru pudru szczypta soli 3 duże kwaśne jabłka (około 650 gr) 3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych do wysypania podpieczonego spodu garść żurawin cynamon (opcjonalnie) Formę wysmarować masłem, wysypać mąką, nadmiar mąki strzepać. Wszystkie składniki szybko wyrobić, najlepiej w malakserze(...)schować do zamrażarki (u mnie około 10-15 min) a w tym czasie piekarnik nagrzać do 180 st. Piec około 15 min. w nagrzanym piekarniku (do lekkiego zarumienienia). Przygotować jabłka. Jabłka umyć (obrać lub nie, jak wolicie, ja nie obierałam), przekroić na pół, wydrążyć gniazda. Każdą połówkę pokroić na 3 półksiężyce. Ciasto wyjąć z piekarnika, na spód równomiernie

moj przepis na
Szarlotka pomarańczowa z bezową pianką i rosą 59

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Zagnieść szybko ciasto, podzielić na 2 części, 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować na wielkość formy do pieczenia, wstawić do zamrażarki na czas przygotowywania jabłek, można razem z formą. Farsz: 3 kg jabłek Szara Reneta 200 gr konfitury pomarańczowej, niesłodzonej lub niskosłodzonej 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki płatków jaglanych Jabłka(...)pokroić na plastry 2 mm lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Piekarnik nastawić na 200 st. Wyjąć ciasto z zamrażarki, podpiec 15 min. Na gorące ciasto wysypać równomiernie płatki. Wyłożyć jabłka, przygnieść, wyrównać. posmarować konfiturą i skórką. Resztę ciasta zetrzeć na tarce, posypać jabłka. Piekarnik nagrzać do 160 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min. Pod koniec pieczenia

moj przepis na
Trzy słodkie przepisy, które podbiły serce pani Sołtys – wycieczka na styk Mazowsza i Podlasia 64

Almette, produkowanego z mleka pochodzącego także od krów pani Ani, to zaprosiliśmy ją na wieczór, by przetestowała jak nam wyszło. Olga z Davidem piekli drożdżówki z jogurtowym serkiem i jabłkami. Domek piekarza w Łochowie wypełnił się nie tylko zapachem paleniska, ale także domowego ciasta (też kochacie zapach ciasta drożdżowego?). Ciężko było powstrzymać się, aby zostawić kilka na wieczór(...)bardzo proste do przygotowania, warto je wypróbować. Zamiast jabłek można użyć np. gruszek czy latem – truskawek albo jagód. Wyszły mięciutkie i wilgotne. Drożdżówki z serkiem jogurtowym Almette i jabłkiem Smakują prawdziwie, domowo – jak babcine – jabłko dodatkowo je nawilża Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej + więcej do posypania blatu 100 g cukru 1 płaska łyżeczka soli

Poezja smaku
Szarlotka z połówek jabłek z lukrem pomarańczowym 55

szklanki mąki krupczatki 250 gr zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 2 kg jabłek – kwaśnych – najlepsze szara reneta (u mnie 6 dużych jabłek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z pomarańczy Wyrobić szybko ciasto kruche, tj. Mąkę posiekać(...)kulę. Ja wszystkie składniki wrzucam do malaksera. Ciasto będzie dość lepiące. Podzielić na pół. Każdą część zawinąć w folię, spłaszczyć. Włożyć do zamrażarki na 15 min. W między czasie jabłka umyć, obierać, wydrążyć gniazda. pokroić na pół. Jedną część ciasta wyjąć z zamrażarki, położyć na papierze do pieczenia, wysypanym mąką, ciasto delikatnie posypać mąką, na to położyć drugi arkusz

moj przepis na
Wegańskie bezglutenowe jabłkowe muffiny 61

ryżowego lub 16o gr mąki ryżowej (u mnie kleik) 240 gr mąki gryczanej 100 gr mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 4 jabłka 50 gr niesiarkowanych rodzynek 50 gr niesłodzonych suszonych daktyli 400 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe bez cukru) może być też inne mleko 100 ml oleju roślinnego Daktyle pokroić(...)wsypać do miski dodać rodzynki i zalać mlekiem, namoczyć 30 min po czym blenderem zmielić. Mąki, sodę, cynamon, sól wymieszać i przesiać, odłożyć. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, dwa jabłka pokroić na kostkę 5 mm na 5 mm, pozostałe 2 jabłka zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do zmielonych daktyli i rodzynek dodać jabłka, olej, wymieszać

moj przepis na
Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa 53

ryżowej i 50 gr kukurydzianej) 100 gr zimnego masła (u mnie klarowane) 4 łyżki lodowatej wody 1 jajko 3o gr cukru pudru szczypta soli 3 duże kwaśne jabłka (około 650 gr) 3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych do wysypania podpieczonego spodu garść żurawin cynamon (opcjonalnie) Formę wysmarować masłem, wysypać mąką, nadmiar mąki strzepać. Wszystkie składniki szybko wyrobić, najlepiej w malakserze(...)schować do zamrażarki (u mnie około 10-15 min) a w tym czasie piekarnik nagrzać do 180 st. Piec około 15 min. w nagrzanym piekarniku (do lekkiego zarumienienia). Przygotować jabłka. Jabłka umyć (obrać lub nie, jak wolicie, ja nie obierałam), przekroić na pół, wydrążyć gniazda. Każdą połówkę pokroić na 3 półksiężyce. Ciasto wyjąć z piekarnika, na spód równomiernie

moj przepis na
Szarlotka pomarańczowa z bezową pianką i rosą 58

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Zagnieść szybko ciasto, podzielić na 2 części, 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować na wielkość formy do pieczenia, wstawić do zamrażarki na czas przygotowywania jabłek, można razem z formą. Farsz: 3 kg jabłek Szara Reneta 200 gr konfitury pomarańczowej, niesłodzonej lub niskosłodzonej 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki płatków jaglanych Jabłka(...)pokroić na plastry 2 mm lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Piekarnik nastawić na 200 st. Wyjąć ciasto z zamrażarki, podpiec 15 min. Na gorące ciasto wysypać równomiernie płatki. Wyłożyć jabłka, przygnieść, wyrównać. posmarować konfiturą i skórką. Resztę ciasta zetrzeć na tarce, posypać jabłka. Piekarnik nagrzać do 160 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min. Pod koniec pieczenia

moj przepis na
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty i jabłka. 87

Poznaj moją najlepszą surówkę z czerwonej kapusty surowej z jabłkiem. Jest pyszna, delikatna i oczywiście prosta do zrobienia. Pasuje do każdego obiadu, grilla lub kebaba. Zobacz jak pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Składniki na surówkę: Waga warzyw podana jest przed umyciem i obraniem. Jabłka najlepiej aby były twarde. Z podanych składników otrzymasz porcje dla 4 – 6 osób(...)Przed zrobieniem przeczytaj cały przepis, gdzie podaję zamienniki i wyjaśniam możliwe metody zrobienia surówki. 1 czerwona kapusta o wadze około 1 kg 2 średnie jabłka o wadze około 250g 1 cebula o wadze około 125g 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego. Ewentualnie możesz użyć 5 łyżek oleju. 50 ml octu jabłkowego garść orzechów Przyprawy do smaku: łyżeczka soli płaska

Ania gotuje
Koktajl z burakiem, jabłkami i malinami 76

dodałam mrożone maliny. Dajcie mi sezon, to będę tworzyć takie rzeczy, że strach się bać. Nawet ten dzisiejszy koktajl, w sezonie, będzie smakował o niebo lepiej. Koktajl z burakiem, jabłkami i malinami mogłam podrasować w sumie jakimś lnem, ostropestem czy innymi otrębami, ale trochę się obawiałam, że zepsuję coś, do czego i tak nie byłam w 100% pewna. Pomiksuję(...)niedobór, lejcie na zdrowie. W tym tygodniu znowu będę miksować, ale nie wiem czy zrobię coś na tyle fajnego, żeby to publikować. Mam głównie do wykańczania mrożonki i jabłka. Jak wyjdzie coś wybitnego, na pewno napiszę. Składniki: 1 burak 2 jabłka garść mrożonych malin sok z połowy cytryny sok z 2 pomarańczy szklanka wody (przepis

Kardamonovy
Ciasto z jabłkami – idealne do kawy 70

Ciasto z jabłkami – idealne do kawy Lubicie szybkie ciasta? Ja uwielbiam. Są wręcz idealne do filiżanki popołudniowej kawy. Dziś polecam Wam przepis na ciasto z jabłkami. Tak proste i tak pyszne. Kilka prostych składników, chwila przygotowań i do piekarnika. To ciasto sprawdzi się też idealne na zbliżający się Dzień Kobiet. W końcu tego dnia nie powinnyśmy stać(...)szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 mały cukier wanilinowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki oleju 2 średnie jabłka cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy). Dokładnie miksujemy składniki. Następnie dodajemy olej i mąkę z proszkiem

Słodkie okruszki
Szarlotka sypana 102

wyrabiania i zagniatania, najprostsza na świecie szarlotka sypana :) Składniki: - 1 kg jabłek - 200 g masła - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki krupczatki - 1 szklanka kaszy manny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Powstały sok z jabłek odsączamy. Suche składniki mieszamy ze sobą i dzielimy(...)trzy równe części. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy jedną część suchych składników, na to przekładamy połowę startych jabłek, następnie druga część suchych składników, reszta jabłek oraz ostatnia część suchych składników. Na wierzchu układamy cienko pokrojone w plasterki zimne masło. Ciasto pieczemy około 40 minut

Zainspirowana w kuchni