jabłka - 25490 przepisów (strona:166/1700)

Zielony sok z jarmużu i ogórka 186

antynowotworowe. To warzywo kapustne ma właściwości przeciwzapalne i dostarcza witaminy K i karotenoidów . Jest również doskonałym źródłem żelaza i wapnia . Razem z jabłkami dostarczy nam niezbędnego błonnika. Ponadto jabłka są bogatym źródłem witaminy E , K , witamin z grupy B , beta-karotenu , kwercetyny i antyoksydantów . Właściwości ogórka nie są za bardzo doceniane, a tymczasem to warzywo jest bogatym źródłem(...)owocach. Zielony sok z jarmużu i ogórka Drukuj Porcje: 350 ml Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 100g jarmużu (3-4 duże liście) 1 ogórek 1/2 cytryny 1/2 limonki 2 jabłka Przygotowanie 1 Jarmuż rwę na mniejsze kawałki. 2 Ogórka obieram ze skórki i kroję w plasterki. 3 Jabłka kroję na mniejsze cząstki. 4 Jarmuż, ogórka i jabłka

Book of spells
Ciasto z połówek jabłek 141

przepis :) Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 250 g masła/margaryny 200 ml śmietany 12 % 1 jajko 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo  8-9 jabłek cynamon szklanka cukru pudru Wykonanie: Do miseczki odłożyć łyżkę śmietany. Wszystkie składniki na ciasto, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto (jest dość kleiste). Podzielić na dwie części. Blaszkę 24x35 wysmarować masłem(...)lekko podsypanym blacie rozwałkować ciasto. Przełożyć do blaszki. Obrane jabłka przeciąć na pól i wyciąć gniazdka nasienne. Jabłka poukładać na cieście, posypać cynamonem. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć jabłka. Ciasto ponakłuwać delikatnie widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 40-45 minut. Do szklanki cukru dodajemy odłożoną łyżkę śmietany i dokładnie

magiczna kuchnia Kasi
Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką 164

kruszonką szarlotkę. Było smacznie, k oniecznie wypróbujcie! Składniki: ciasto 2 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru 200 g masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka kakao jabłka 2 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1-2 łyżeczki cynamonu kruszonka szklanka mąki 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać cukier, schłodzone(...)piekarnika do 180° C i podpiec przez 15 minut. W tym czasie zrobić kruszonkę. Do miseczki przełożyć wszystkie składniki, posiekać nożem, następnie rozetrzeć miedzy palcami. Na podpieczone ciasto, wyłożyć jabłka, wyrównać. Na koniec posypać równomiernie kruszonką, a na nią zetrzeć kakaowe ciasto. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy prze z 45-55 minut

magiczna kuchnia Kasi
Wilgotny placek dyniowy z jabłkami bez tłuszczu 160

mąkę – 1 łyżeczka cynamonu – 1/2 łyżeczki kardamonu- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki mokre: – 300g purée z dyni Hokkaido * – 200ml mleka – 2 jabłka – 1 jajko (w wersji wegańskiej – banan) * lepiej użyć odmiany Hokkaido, ona nadaje wyrazistości i słodyczy temu wypiekowi, inne odmiany mogą być bardziej mdłe Wszystkie suche składniki mieszamy(...)jednej miseczce. Jabłka obieramy i ścinamy na tarce o dużych oczkach. W drugiej misce mieszamy purée, starte jabłka, mleko, żółtko i porządnie mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami. Całość przekładamy na formę do tarty o średnicy 21 cm i pieczemy w 180 stopniach przez

Be Fit Be Strong
Skandynawska kanapka ze smażonym jabłkiem i chrupiącym bekonem 105

tradycyjnym  ciemnym chlebie żytnim , ale myślę że będzie równie dobra na każdym innym, a Waszym ulubionym.  Skandynawska kanapka z jabłkiem i bekonem Składniki : kilka plastrów bekonu (chudego boczku, lub pancetty) pół cebuli drobniutko posiekanej 2 duże jabłka 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła 2-3 kromki chleba (żytniego) sałata natka pietruszki do przybrania Przygotowanie : Bekon mocno zgrillować(...)grillu elektrycznym, w piekarniku lub na patelni), aby był chrupiący. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać jabłka pokrojone w kostkę, oprószyć cukrem i smażyć przez kilka minut, aby zmiękły i się skarmelizowały. 2-3 plastry bekonu drobniutko pokroić lub pokruszyć i dodać do jabłek. Kanapki posmarować masłem, ułożyć na nich liście sałaty

Codzienne Gotowanie
Jabłka pieczone z dżemem wiśniowym i orzechami + film 153

deser – pieczone jabłka z dżemem wiśniowym z orzechami, może stanowić lekką przekąską w ciągu dnia lub wspaniały podwieczorek dla maluchów.   składniki na 4 porcje 4 duże jabłka 150 g dżemu wiśniowego 50 g orzechów włoskich przepis Jabłka myjemy, ścinamy wierzchnią część a następnie wydrążamy z gniazd nasiennych tak aby spód pozostał nienaruszony. Orzechy włoskie niezbyt(...)drobno siekamy. Do miseczki przekładamy dżem i łączymy go z posiekanymi orzechami. Wydrążone jabłka napełniamy dżemem z orzechami a następnie układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i zapiekamy około 20-25 minut, podajemy na gorąco lub na zimno.   Artykuł Jabłka pieczone z dżemem wiśniowym i orzechami + film

Smakowite Dania
Jabłecznik z budyniem i kruszoną (ciasto z jabłkami) 149

łyżeczki proszku do pieczenia - 1 mały cukier waniliowy - szczypta soli budyniowa masa: - 1 opakowanie budyniu waniliowego - 300 ml mleka - 2 łyżki cukru - 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego  jabłka - 6 małych jabłek - 2 łyżeczki cynamonu Przygotowuję ciasto: Łączę ze sobą wszystkie składniki, powstałe ciasto dzielę na dwie kulę w proporcji 2/3 i 1/3. Większą kulę wykładam na blaszkę(...)daję do lodówki. Przygotowuję masę budyniową: Gotuję budyń z wytycznymi na opakowaniu, jednak z mniejszą ilością mleka. Do chłodnego już dodaję jogurt naturalny i dokładnie mieszam. Przygotowuję jabłka: Jabłka obieram, kroję w cieniutkie plasterki, posypuję cynamonem. Na ciasto wykładam jabłka, na to masę budyniową, na wierzch ścieram kulę ciasta wyciągniętą z lodówki. Piekę ok. 50-60 minut

Wielopokoleniowo
Drożdżówki z jabłkiem 152

Jedną z najczęstszych form przetwarzania jabłek w moim domu to zasmażanie. Jabłka się ściera lub kroi i zasmaża w rondlu z cukrem aż będą takie przezroczyste. Wtedy do słoików, zapasteryzować i mamy owoce na cały rok. Są świetne do szybkiej szarlotki lub drożdżówek, takich jak te. Oczywiście, te w przepisie nie muszą być pasteryzowane, tylko takie prosto(...)pieczenia. Z wyrośniętego cista odrywać kawałki i formować z nich placki rozciągając je na dłoni. Zaokraglić dłoń tworząc w ten sposób dołeczek. Włożyć w niego 1-2 łyżeczki jabłek i szybkim ruchem złożyć wszystkie brzegi do siebie i skleić. Brzegi nie powinny dotykać jabłek, bo potem się już tak łatwo nie skleją :) Sklejoną kulkę lekko uformować w rękach

Czerwony Gupik
Wegańska szarlotka 138

tradycyjne ciasto z jabłkami w wegańskim wydaniu – jedno z najprostszych do wykonania. Do niedawna z powodu lenistwa kupowałam gotowe przetarte jabłka w słoiku, ostatnio jednak doszłam do wniosku, że niestety nie mogą się one równać z tymi, które przygotujemy sobie sami w domu. Owocowy farsz będzie się zapiekał w towarzystwie kruchego ciasta przygotowanego na bazie wegańskiej margaryny, jeżeli(...)podsmażaj całość przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pozostaw do przestudzenia. Piekarnik rozgrzej do 175°C. Wyjmij tortownicę z lodówki i pozostałą część ciasta z zamrażarki. Gotowe jabłka przełóż do formy i wyrównaj, a na wierzch zetrzyj zamrożone ciasto na tarce o dużych oczkach. Wstaw do piekarnika na 45-50 minut. Ciasto podawaj po przestudzeniu. Możesz

Roślinna - blog wegański
Ciasto śmietanowo jabłkowe 149

coraz krótsze, coraz zimniej na dworze, a produkty pyszne jak nigdy. Była już dynia, były grzyby, więc pora na jabłka. Kolejna nasza propozycja to świetne ciasto z jabłkami. Nie tylko pięknie wygląda, ale równie dobrze smakuje. Proste, smaczne i ładne, czyli takie jak wy i my lubicie najbardziej. Przepis Składniki: Na ciasto: 460 g mąki 20 g kakao(...)jabłka i oczywiście usuwamy pestki. Kroimy je w małą kostkę i wykładamy do naszej blaszki na ciasto. Dokładnie mieszamy obie śmietany, cukier, jajko i budyń. Całość wylewamy na jabłka. Wyciągamy z lodówki schowane przed chwilą ciasto i rozwałkowujemy je na grubość około pół centymetra. Wycinamy przy pomocy foremek do ciastek wzorki. W naszym przypadku były to serduszka, oczywiście

KasiaiKrzysiu.pl
Ciasto jabłkowe 109

jest to typowy jabłecznik/szarlotka. Jabłka tu trafiają bezpośrednio do ciasta. Ciasto raczej ciężkie, najlepiej smakuje świeże, zaraz po ostudzeniu. Użyłam w tym przepisie każdej dostępnej mąki w mojej kuchni: razowej, pszennej, krupczatki.Oryginalny przepis pochodzi  stąd. Porcja na blachę 21x25 cm.  Duża szklanka to 330 ml, czyli 170 gram mąki. 5 jabłek 2 duże szklanki mąki(...)suszonych moreli 1 cytryna Piekarnik nagrzać do 170 C. Jabłka umyć, obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cytrynę umyć, otrzeć ze skórki, sok wycisnąć i wymieszać z jabłkami. Mąkę wymieszać z proszkiem. Do miski wbić jajka i lekko je ubić widelcem. Dodać cukier, jabłka, skórkę z cytryny i morele. Dodać mąkę i bardzo dokładnie wymieszać

Czerwony Gupik
CZIPSY JABŁKOWE Z CYNAMONEM 125

puder (jeśli wolisz słodszy smak czipsów jabłkowych) POTRZEBNE BĘDĄ: - suszarka do owoców (jeśli nie masz to użyj piekarnika nagrzanego do 70 stopni- uchylone drzwiczki) - łyżka do drylowania - małe sitko JABŁKA OBIERZ I WYDRYLUJ , pokrój na równe plasterki- około 3 mm. Każdy plaster skrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem i ewentualnie cukrem pudrem. UKŁADAJ NA SUSZARCE plasterki aby się(...)stykały. Jeśli nie masz suszarki rozgrzej piekarnik na 70 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj jabłka (susz przy uchylonych drzwiczkach). CZAS SUSZENIA ZALEŻY od wielu czynników- odmiana jabłek, grubość plasterków, suszarki.... więc nie podam dokładnego czasu, na pewno będzie to kilka godzin. Najpierw wysuszą się czipsy znajdujące się najbliżej wlotu powietrza, przełóż je na talerz, możesz

Kuchnia bezglutenowa Loli
wegańska babeczka szarlotkowa z fasolki i cieciorki (bez pieczenia) 178

Prawdopodobnie babeczki powinny być pieczone.. Jednak gdy w grę wchodzi agar, wszelkie obecne zasady chowają się w kąt i można troszeczkę oszukiwać. Zgromadzone zapasy jesiennych jabłek proszą o zjedzenie, dlatego też użyłam ich jako główny składnik mojej (nie)babeczki. Smak jabłka podkreśliłam dodatkiem cynamonu, który po ugotowaniu wraz z agarem, przepełnił swoim zapachem całą kuchnię. Gotową babeczkę(...)mogę się doczekać jutra i grania "śnieżynki" dla dzieci wierzących w jej istnienie :3 SKŁADNIKI: 60g fasoli jaś (ugotowanej) 4 łyżki ciecierzycy (ugotowanej) 2 świeże daktyle/suszone 2 jabłka 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka agaru szklanka wody WYKONANIE: Jabłka obieramy, trzemy na tarce fasolę, ciecierzycę, daktyle*, jabłka blendujemy na masę  szklankę wody przelawamy do garnuszka i gotujemy

healthy dreams
Czekoladowa szarlotka 155

Pyszna czekoladowa szarlotka;))) smak niesamowity.... Składniki; 200 g mąki pszennej, 4 łyżki kakao, 100 g miękkiego masła, 4 łyżki cukru, 2 żółtka, zimna woda, 750 g jabłek, 25 g masła, 1/2 łyżeczki cynamonu, 50 g gorzkiej czekolady, piana z 1 białka, 1/2 łyżeczki cukru, Wykonanie; Do mąki i kakao dodajemy masło i wcieramy aż powstanie zacierka. Dodajemy cukier, żółtka(...)pół godz. do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka.Pokrojoną połowę jabłek w plastry wrzucamy do rondla. dodajemy masło i cynamon. Dusimy aż zmiękną. Dodajemy drugą połowę jabłek . Gdy masa jabłkowa ostygnie dodajemy pokrojoną czekoladę.Na ciasto wkładamy jabłka i dekorujemy wierzch wedle uznania pozostałym ciastem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 minut

Anioły w kuchni
Jabłecznik bez tłuszczu 172

Dietetyczny jabłecznik z mąki pełnoziarnistej bez tłuszczu i bez cukru (Osiem sporych kawałków lub 16 mniejszych- tortownica o średnicy 26cm) To ciasto z jabłkami jest hitem moich wypieków w tym miesiącu. Jabłecznik jest bez masła, bez oleju, w ogóle bez dodatku jakichkolwiek tłuszczów i bez cukru, a smakuje IDENTYCZNIE jak jego klasyczny odpowiednik. Ciasto jest dietetyczne, więc można(...)najmniejszych wyrzutów zjeść go pół na raz ;) Składniki: 550 g słodkich jabłek (4-5 małych sztuk) 165 g mąki pełnoziarnistej 100 ml mleka 3 jajka 1,5 łyżeczki sody 1/2 szklanki erytrytolu + 1 kopiasta łyżka słodzika ze stewii* 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta soli Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, szczyptę soli i ucieramy mikserem

Moja Micha