zimowej kawy. Ciasto rozpada się pod naciskiem języka, jest bardzo delikatne, wyborne – użyjcie tylko dobrej jakości masła i nie zapomnijcie o schłodzeniu ciasta przed pieczeniem. Oprócz tradycyjnych jabłek użyłam do niej gruszek, które nadają szarlotce słodyczy i jesiennego twista. Za to śmiało można eksperymentować z owocami – użyć samych jabłek, by uzyskać tradycyjną szarlotkę (6-7 sztuk(...)uzyskać jesienne kruche ciasto z owocami. Do masy owocowej można dodać też rodzynki czy pokrojone orzechy – przygotujcie ciasto tak, jak lubicie. Szarlotka gruszkowa: 4 średnie półsłodkie lub kwaskowe jabłka 2 gruszki twardej odmiany (można użyć także w zamian kilku śliwek węgierek by wyszła szarlotka śliwkowa, lub małego koszyczka malin – szarlotka malinowa) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Poezja smakułyżki mielonych orzechów ( zmieliłam ziemne i brazylijskie) 1 łyżka erytrytolu 1/3 łyżeczki soli 1/3 kostki miękkiego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Jabłka: 2 średniej wielkości jabłka 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki erytrytolu 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Jabłka: Owoce obieramy, kroimy na drobną kostkę(...)dodajemy erytrytol i podlewamy dwoma łyżkami wody. Dusimy na niewielkim ogniu około 5 minut, by troszkę zmiękły. Odcedzamy, mieszamy z cynamonem, cukrem waniliowym i drugą połową jabłek - surowych. Kruszonka: Do miseczki wsypujemy obie mąki, mielone orzechy, sól, erytrytol, cukier z wanilią i mieszamy widelcem. Wsypujemy proszek do pieczenia i dodajemy miękkie masło. Łączymy całość widelcem
Kronika Piekarnikamleko. Wymieszaj dokładnie. Podgrzewaj w mikrofali przez 1-2 minuty, aż ciasto się ścięgnie. Posyp wierzch posypką czekoladową i podgrzewaj przez dodatkowe 30 sekund, aż się roztopi. 2. Szybkie Jabłka Pieczone Składniki: 2 jabłka, obrane i pokrojone na kawałki 2 łyżki cukru brązowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka masła Instrukcje: W misce wymieszaj jabłka, cukier brązowy(...)cynamon. Przełóż mieszankę do miski mikrofalowej, dodaj masło na wierzch. Podgrzewaj w mikrofali przez 3-4 minuty, aż jabłka zmiękną. 3. Pudding Chia z Malinami Składniki: 2 łyżki nasion chia 1/2 szklanki mleka roślinnego 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego Garść malin Instrukcje: W misce wymieszaj nasiona chia, mleko roślinne, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy
Podstawy Gotowaniadokładnie łączymy, następnie dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną, znowu mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Podobne przepisy: Racuchy z jabłkami Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z kaszy manny Racuchy dyniowe z jabłkami Racuchy pełnoziarniste z jabłkami Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy
KardamonovySkładniki : truskawki jabłka mięta ewentualnie cukier Przygotowanie : Truskawki umyć, odszypułkować, jabłka obrać ze skórki Truskawki w całości, a jabłka drobno pokrojone wrzucić do zimnej wody, zagotować Kompot ewentualnie dosłodzić, wystudzić, a przed podaniem dodać listki świeżej mięty. Owoce tzn. truskawki i jabłka z kompotu też(...)były pyszne i zostały zjedzone... Jak dla mnie kompot z truskawek jest niezbyt ciekawy w smaku, a przez dodanie jabłka i mięty zyskał na smaku. Ilości owoców nie podawałam, bo każdy może zrobić kompot wg swojego smaku. Taki napój na pewno lepszy od "gotowców" w butelkach
Proste Potrawykojarzą się ze świętami, ja jednak tak bardzo je lubię, że piekę je częściej. Uwielbiam gdy po domu roznosi przyjemny aromat miodowego ciasta. Tym razem dla przełamania smaku dodałam jabłka w galaretce, których kwasowość idealnie przełamuje słodycz ciasta. Inspiracją do tego, na który dziś chciałam zaprosić było moje zamówienie w Pasiece z pasją . Jest(...)zagotowujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości, następnie dodajemy stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy aż się wszystko połączy. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki (użyłam agrestowych) Jabłka obieramy i kroimy. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy 3-4 łyżki wody i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka
Cynamonowe szczęścieSkładniki: Ciasto – 1 ¼ szk. mąki – 2 łyżki cukru – szczypta soli – 125g masła – 3 łyżki lodowatej wody Nadzienie – 5 dużych jabłek pokrojonych na plastry – 3 łyżki cukru – płaska łyżeczka cynamonu – 2 łyżki roztopionego masła Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie uformować(...)ciasta kulę i włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Obrać jabłka i pokroić w plastry po czym wymieszać z 2 łyżkami cukru oraz cynamonem. Dodatkowo rozpuścić 2 łyżki masła. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na formę do tarty o średnicy 28 cm. Tak przygotowane ciasto na tartę
I LOVE LIFEkiedy pić ocet jabłkowy na odchudzanie. Sprawdź kiedy go pić – rano czy wieczorem? Zapraszam do lektury artykułu. W jednym ze wcześniejszych wpisów podałam przepis na domowy ocet z jabłek . Ocet jabłkowy jest zdrową alternatywą dla octu spirytusowego i ma uniwersalne zastosowanie w naszej kuchni. Poznaj właściwości octu z jabłek, sprawdź na co pomaga i czy może zaszkodzić(...)Dziś podpowiem przede wszystkim jak go pić na odchudzanie i jakie są efekty. Poznasz dawkowanie – ile pić octu z jabłek oraz sposoby jego podawania. Właściwości octu jabłkowego. Naturalny ocet jabłkowy charakteryzuje się przede wszystkim kwaśnym smakiem, mętną zawiesiną oraz żółtą barwą. Zanim opiszę właściwości octu jabłkowego, przypomnę jak powstaje. Otóż przy produkcji octu z owoców mamy do czynienia
Ania gotujeNajlepszy przepis na rogaliki drożdżowe z jabłkami . Są pyszne, puszyste, pełne jabłek, idealne na 2 śniadanie , podwieczorek lub do popołudniowej kawki . Doskonale smakują od razu po upieczeniu, ale też przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku swoją świeżość zachowują bardzo długo. Co Wam tu będę dużo pisać, po prostu musicie spróbować. A ja zabieram kilka rogalików drożdżowych w pudełko(...)ruszam z córką na spacer ;) Rogaliki drożdżowe z jabłkami - składniki na około 48 rogalików: * 600 g mąki pszennej * 35 drożdży świeżych * 1 jajko * 6 łyżek cukru * szczypta soli * 250 ml mleka * 3 łyżki roztopionego masła Nadzienie: * kilka łyżeczek prażonych jabłek ze słoika Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miski, wsypać 3 łyżki cukru, dodać ciepłe (NIE GORĄCE!!!) mleko, 3 łyżki
Zrób to smacznietyle ochłody ile tylko, będziemy potrzebować. Do jego wykonania potrzebne są truskawki (700 g), woda (2 litry) oraz cukier (1,5 szklanki) Kompot z obierek i gniazd nasiennych jabłek – Skórka jabłek i warstwa miąższu znajdująca się pod nią, a także resztka miąższu opleciona wokół gniazda nasiennego to bogactwo godne ponownego wykorzystania. Wyrzucić obierki jabłek, to jak wyrzucić na śmietnik całe jabłka – duża ilość zmarnowanego, pełnowartościowego owocu. Jestem jeszcze w stanie zaakceptować świadomość przeznaczenia odpadków jabłek do wykarmienia resztkami przydomowych zwierząt – kurek, świnek, królików czy świnki morskiej. Zwierzęta też chętnie zajadają i potrzebują rozmaitości w swojej diecie. Koktajl z melona plus nuta pomarańczy-to kolejna propozycja super orzeźwiającego napoju na ciepłe
ProstePesto.plspód), to smakowo wyszło bardzo, bardzo dobre. Chyba pierwszy raz udało mi się dostać tak pięknie różowy rabarbar, który wzbogacił całość i wizualnie i smakowo. Kruche ciasto, rabarbar oraz jabłka, pianka białkowa z budyniem oraz kisielem (bo nie mogłam zdecydować się, który z tych produktów wykorzystać) oraz fantastyczna kruszonka. Było pysznie! Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 2/4 szkl. cukru(...)łyżka kwaśnej śmietany 18% Pianka: 5 białek 1 i 1/3 szkl. drobnego cukru 1 op. kisielu malinowego/truskawkowego lub wiśniowego 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru 1/2 szkl. oleju 2 jabłka 600 g rabarbaru Kruszonka: 150g mąki pszennej tortowej 100g cukru 100g masła Na stolnicę przesiewamy mąkę. Wsypujemy cukier puder, mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło, pokrojone na mniejsze kawałki. Składniki
Smaki Na Talerzudzieciństwa, to najlepsze spod rąk babci. Jednak sprawdza się fakt, że to co najprostsze smakuje najlepiej. I tak do znanego mi drożdżowego ciasta dodałam pyszne połączenie rabarbaru i jabłek – jedno kwaskowe, drugie słodkie, idealnie do siebie pasują. Za sprawą takiego ciasta od razu robi się bardzo wakacyjnie, sezonowo i pysznie. Składniki (na dużą blachę około 20x30cm(...)cukru szczypta soli 3 jajka 150ml letniego mleka 100g rozpuszczonego, ostudzonego masła Na zaczyn: 30g świeżych drożdży łyżka cukru 50ml mleka 3 łyżki mąki Dodatkowo: 600g rabarbaru 2 słodkie jabłka łyżka cukru waniliowego łyżka cukru kryształ 3 łyżki płatków migdałowych cukier puder do oprószenia 2 łyżki soku z cytryny Zaczynamy od przygotowania zaczynu – do miski wkruszamy drożdże
Smaczna StronaLubią przede wszystkim racuszki posmarowane dżemem lub czekoladą. Składniki: Szklanka to pojemność 250ml. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przede wszystkim drożdże muszą się ogrzać. Kaloryczność racuchów z jabłkami pieczonymi w piekarniku to około 260 kcal / 100g. Z podanych składników wyjdzie około 30 – 35 racuchów. Składniki na rozczyn. pół szklanki letniego mleka (125ml) 2 łyżki mąki pszennej(...)cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (20g) szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia (lub masło klarowane) cukier puder do dekoracji Zalecam oczywiście do ciasta dodać w zależności od sezonowej dostępności: jabłka rabarbar truskawki banany jagody lub borówki maliny wiśnie Rodzynki także są mile widziane 🙂 Sposób wykonania tradycyjnych racuchów drożdżowych. Do przygotowania pysznych racuchów będziesz potrzebować przede wszystkim: dużej miski oraz
Ania gotujegrubego szczypiorku pasta do kimchi - wymieszaj wszystkie składniki 2 łyżki koreańskiej papryki gochugaru 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka startego na tarce świeżego imbiru, ćwierć czerwonego jabłka startego na tarce, 1 łyżka miodu lub cukru 1 łyżka sosu rybnego, opcjonalnie prażone nasiona sezamu. Przepis na ogórkowe kimchi 1. Przekrój ogórki wzdłuż(...)kawałki o długości około 2 - 3 cm, tak jak pokazałam na zdjęciu poniżej. Marchewkę pokrój na "zapałki" o takiej długości, jak kawałki ogórka. Na taką samą długość pokrój szczypiorek. Jabłko zetrzyj na tarce. 2. Przełóż ogórki na sitko, posyp równomiernie solą, wymieszaj i odstaw na 20-30 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. 3. Wymieszaj razem składniki
Cztery Fajery