Przepyszne, wilgotne ciasto żytnie z dodatkiem mąki migdałowej i dużej ilości jabłek. Swoją strukturą przypomina nieco taki słodki chlebek z owocami i migdałami. Idealne do popołudniowej kawy. Mąka żytnia jest tutaj totalnie niewyczuwalna(...)pomimo jej użycia ciasto jest lekkie i smaczne. Jak dla mnie jest to już typowy jesienny przepis, który koniecznie musicie wypróbować! Składniki (na keksówkę 10x 20 cm): 250 gram jabłek 1 łyżeczka cynamonu 70 gram mąki migdałowej 150 gram mąki żytniej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 gram masła 50 gram miodu 50 gram cukru 75 ml mleka
Mango Papajapewna, że wrócę do tego przepisu niejednokrotnie. Sprawdźcie sami jak przygotować to danie, poniżej podaje przepis i listę składników. SKŁADNIKI: - duży kurczak wiejski lub zagrodowy (około 2 kg) - 2 jabłka bardzo kwaskowate - 2 dość spore buraczki - 4 ząbki czosnku - 2 laski cynamonu - zioła suszone, mieszanka taka jak: cząber, tymianek, cebula, pomidory, oregano, bazylia, mięta zielona - sól morska Kurczaka dokładnie(...)umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Jabłka i buraki obierz, umyj i pokrój na ósemki. Na spód naczynia układamy połowę jabłek i buraczków. Całego kurczaka nacieramy ziołami i solą, układamy na warstwie z jabłek i buraków. Do środka tuszki z kurczaka wkładamy 2 ząbki czosnku i laski cynamonu. Resztę owoców i warzyw układamy wokół tuszki. Nie dodajemy żadnego tłuszczu
SMYKWKUCHNIDeser stary jak świat - pieczone jabłka. Moje są dodatkowo otulone syropem imbirowym i nadziane ciasteczkami o smaku szarlotki. Nic dodać, nic ująć, jabłka są boskie. Składniki: 4 jabłka 4 łyżki syropu imbirowego 8 kruchych ciastek ( użyłam ciastek o smaku szarlotki ) 1 łyżeczka przyprawy korzennej 2 łyżki stopionego masła Ciastka kruszymy i mieszamy ze stopionym masłem oraz przyprawą(...)korzenną. Jabłka myjemy, odcinamy spód i łyżeczką wydrążamy środek. Jabłka nadziewamy przygotowaną masą ciasteczkową, przykrywamy odciętym spodem. Każde jabłko dokładnie smarujemy łyżką syropu imbirowego. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze
Gotowanie i blogowaniepęczek świeżych ziół (pietruszka, kolendra, estragon lub trybula) 2 łyżki octu jabłkowego 6 łyżek oleju z orzechów laskowych* 100 g wyłuskanych orzechów laskowych (opcjonalnie) Sól, pieprz Umyj jabłka, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój na bardzo cienkie plasterki (najlepiej przy pomocy bocznej strony tarki), skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Obierz kiwi i pokrój(...)kawałki (małe możesz zostawić w całości). Zioła opłucz, osusz i oberwij listki. Przygotuj sos: wymieszaj olej z octem, solą i pieprzem. Ułóż na talerzu liście cykorii i plasterki jabłka. Dodaj plasterki kiwi i zioła. Posyp rozgniecionymi orzechami laskowymi (opcjonalnie). Polej sałatkę sosem winegret dobrze wymieszaj i podaj. Smacznego! *Możesz ewentualnie użyć innego oleju, np. z pestek winogron
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapiwa i wyszedł słodko-goryczkowy chleb na codzienne kanapki. Składniki : 550 g mąki pszennej chlebowej saszetka (7g) suchych drożdży łyżeczka soli ok. 400 ml jasnego piwa duża garść suszonych jabłek Mąkę wymieszać z solą i drożdżami. Stopniowo dolewać piwo i wyrabiać ciasto drewnianą łyżką. Powinno mieć mokrą konsystencję, więc nie będzie odchodzić od łyżki. Odstawić na ok. 10 minut(...)ciasta wrzucić jabłka. Zagniatać ciasto (łyżką) ok. 2 minut, wciskając jabłka do środka. Zagniatanie ciasta powtarzać 2 razy co 10 minut. Chodzi o to, by jabłka jak najlepiej wmieszały się w ciasto. Odstawić ciasto na ok. 30 minut. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Uformować bochenek mokrymi rękoma. Przykryć ciasto i odstawić na godzinę-dwie
Weekendy w domu i ogrodziedzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na spód blachy (ciasto możemy rozwałkować, ja użyłam do tej czynności dłoni przez co nie wyszło idealnie równe). Na ciasto wykładamy pokrojone jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe białko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch ciasta tuż przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy przez około(...)minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto drożdżowe z jabłkami SMACZNEGO
peggiwkuchni160g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru szczypta soli 190ml mleka Na wyłożenie: ok 2 kg jabłek skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 100g cukru brązowego 140g rodzynek 95g posiekanych orzechów laskowych(...)lodówki na około 1 godzinę. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na około 5-10 minut - odcedzamy. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka) - gniazda nasienne wyrzucamy. Starte jabłka mieszamy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i pomarańczową, cukrem, cynamonem, rodzynkami i orzechami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki przygotowane wcześniej ciasto i odcinamy 2/3 - pozostałą
peggiwkuchniczekoladowy makaron z karmelizowanym jabłkiem. Składniki: (na 2 porcje) 2 szklanki makaronu wstęgi ozdobne z kakao Makarony Polskie 1 duże soczyste jabłko 2 łyżki masła 2 1/3 łyżki cukru cynamon Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę(...)małą, aby się nie rozpadły podczas karmelizacji). Na patelni topimy masło, następnie dodajemy cukier i karmelizujemy przez chwilę (powinien lekko zbrązowieć). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, a całość (po wierzchu) oprószamy cynamonem. Jabłka smażymy do miękkości, co jakiś czas delikatnie mieszając (powinny całe być w cynamonowym karmelu). U mnie trwało, to około 4 minut, ale czas zależy
Słodkie okruszkiJest to połączenie budyniu, pieczonego jabłka oraz piramidek zbożowych. Zapewniam, że deser ten ucieszy niejedno podniebnie. SKŁADNIKI: 1 opakowanie budyniu waniliowego, 500 ml mleka, 2 łyżki cukru, 2 jabłka, pełnoziarniste piramidki zbożowe POPCROP . PRZYGOTOWANIE: 1. Jabłka przekładam do naczynia żaroodpornego. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone jabłka delikatnie obieram i kroję w małą(...)mleko zagotowuję. W odlanym mleku mieszam budyń i cukier. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. 3. Na dno miseczek lub pucharków wrzucam część pokrojonego jabłka. Następnie wlewam budyń. Na wierzchu układam pozostałe jabłko. Deser posypuję pokruszonymi piramidkami. Do przygotowania deseru wykorzystałam pełnoziarniste piramidki zbożowe, które otrzymałam do testowania od firmy POPCROP . Piramidki
Tradycyjna kuchnia Kasiroli głównej. I proszę - słowa dotrzymuję ;) Na dzisiejsze nadzienie pomysł miałam od czasu zapowiedzi akcji z jabłkami "w każdej postaci". Przypomniał mi się wówczas słój z suszonymi latem jabłkami. Postanowiłam je nareszcie wykorzystać :) Składniki (ilość składników zależy od upodobań i wielkości placków naleśnikowych: naleśniki suszone jabłka (w sklepach funkcjonują pod nazwą "chipsy jabłkowe") ser z niebieską pleśnią(...)ewentualnie: kukurydza z puszki (dodałam, by wykończyć resztkę niewykorzystaną ostatnio) olej do smażenia Na naleśniku ułożyć liść jarmużu (pozbawiony zgrubiałego nerwu), na nim kawałki sera pleśniowego i suszone talarki jabłek. Ewentualnie dodać kukurydzę. Zawinąć w rulon. Podgrzewać na małym ogniu na rozgrzanym oleju. Patelnię przykryć pokrywką - chodzi o to, by ser się rozpuścił i wsiąkł trochę w jabłka
Weekendy w domu i ogrodzieWarzywa" i wiedziałam, że w ruch pójdą jabłka, ziemniaki i fenkuł. Zapachniało magią i uwarzyłam wspaniałą, prostą zupę pachnącą pieczonym czosnkiem. Ziemniaczana z fenkułem i jabłkiem 2 kwaśne jabłka, obrane 1 fenkuł 4 ząbki czosnku, nie obrane 6 ziemniaków 1 cebula 4 gałązki tymianku 4 łyżki oleju sól, pieprz 3 szkl. wywaru warzywnego 125 ml białego wina(...)Jabłka kroimy na ćwiartki, fenkuł pozbawiamy wierzchniej warstwy i kroimy w plastry. Na blachę wkładamy jabłka i fenkuł, polewamy 2 łyżkami oleju, solimy i pieprzymy i posypujemy listkami z 2 gałązek tymianku. Mieszamy i pieczemy 30 minut w 200 st.C. W tym samym czasie ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę, cebulę siekamy. Na pozostałym oleju smażymy cebule
Dzieje kuchennej Wiewiórykażdą część zawinąć w folię spożywczą. Odłożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie obrać jabłka, wykroić z nich gniazda i każde jabłko podzielić na 12-14 części. W każdej części jabłka wyciąć nożem wąskie kliniki tworząc zęby. Jabłka pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Stolnicę lekko wysypać mąką, rozwałkować ciasto(...)wyciąć szklanką koła. Każde koło oprószyć lekko cukrem i cynamonem, na jednej połowie położyć kawałek jabłka i przykryć drugą polową. Z resztek ciasta utoczyć małe kulki i wcisnąć w nie coś, co będzie pełniło rolę gałek ocznych. Proponuję zrobić je z tego samego ciasta z dodatkiem kakao. Ja wykorzystałam rodzynki, ale źle zniosły temperaturę, więc nie polecam ;) Oczy dokleić
Trzeci talerzciasto - i tak smakuje rewelacyjnie, a dodatkowo nie zawiera glutenu. Kruche ciasto sporządzone jest na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, a d elikatna, kremowa masa serowa - świetnie komponuje się jabłkami. Jeśli nie jesteście zdecydowani jakie ciasto upiec - polecam właśnie to! Spokojnie możecie podwoić proporcje. (Tortownica o średnicy 18 cm) Ciasto: 75g mąki kukurydzianej 75g mąki ziemniaczanej 80g masła(...)serowa: 500g mielonego twarogu (tłustego) (*) 2 jajka (duże) 70g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej 1 łyżka cukru waniliowego 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie) Dodatkowo: 2-3 jabłka (średnie) 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie) Wszystkie składniki ciasta zagnieść - do połączenia się składników. 2/3 ciasta wyłożyć na dnie formy (wysłanej papierem do pieczenia), a resztę odłożyć
Di gotujepiekarnika i mamy gotowe ciasto. Smak jest rewelacyjny i chyba nigdy mi się nie znudzi! (Tortownica o średnicy 16-18 cm lub większa keksówka) 1 kg -1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cukru cynamonowego/cynamonu (opcjonalnie) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 1 szczypta soli(...)masła (*) (w zależności od szerokości formy) Masło schłodzić w zamrażarce. W tym czasie obrać i zetrzeć jabłka (na tarce o grubych oczkach). Opcjonalnie owoce wymieszać z cynamonem (użyłam cukru cynamonowego). Suche składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, kaszę, proszek do pieczenia, sól) dokładnie ze sobą połączyć i całość podzielić na 3 części. Na dno formy (wysłanej papierem do pieczenia
Di gotujejest świąteczna, ja dzisiaj proponuję typowo świąteczne przekąski w dwóch odsłonach. Na początek tradycyjny śledź w śmietanie z jabłkiem. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram surowych filetów ze śledzia, 200 gram śmietany 18%, 1/2 cytryny, 1 /2 białej cebuli, 1 jabłka, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 2 łyżek octu, białego pieczywa. Przygotowanie dania rozpocząłem od namoczenia i przygotowania śledzi(...)przygotowania sosu. Jabłko obrałem ze skórki i starłem na tarce o grubych oczkach. Polecam użyć miękkiego słodkiego w smaku jabłka. Starte jabłko umieściłem w miseczce. Połowę białej cebuli pokroiłem w cienkie piórka i dodałem do jabłka. Białą cebulę można zastąpić cebulą zwykłą, wtedy smak dania będzie ostrzejszym jednak moim zdaniem lepsza do śledzia jest delikatniejsza w smaku biała
Wyprawy kulinarne