jabłka - 25490 przepisów (strona:152/1700)

Aronia z jabłkiem 105

Rozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni
Kilimandżaro z dynią i jabłkiem 254

Moja wersja popularnego ciasta Kilimandżaro. Ciemny biszkopt, masa dyniowo - jabłkowa, masa budyniowa i kremowa polewa. Po prostu bajka. Koniecznie upieczcie to ciasto. Co prawda trochę wymaga

Ewa w kuchni
Muffiny z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym + ocena 143

zapewne pamiętacie jakieś 2 tygodnie temu dostałam od redakcji Polska Gotuje całą zgrzewkę wielkich słoików wypełnionych po brzegi prażonymi jabłkami! Producent : URBANEK Pojemnośc : 720 ml I tutaj nie ma mowy o tym , że słoik jest pełny tylko do 3/4 wysokości , jakie już nieraz zdarzyło mi się kupic! Musu jabłkowego jest po sam szczyt! ( za co olbrzymi plus! ) Już(...)chwili zaczęłam opróżniac pierwszy ;) Po odkręceniu słoika wydobywa się mocny zapach świeżych jabłek o delikatnie kwaskowym smaku. Tak , jabłka są kwaskowate , ale jeśli ktoś lubi takie , może śmiało zajadac je bez dosładzania! Ja dodałam odrobinę cukru pudru , gdyż jak wiecie – lubię na słodko ;) Mus nie jest gładkim kremem , a bardzo widoczne i wyczuwalną są kawałki ( dośc spore

Ostra na Słodko
Sałatka śledziowa z jabłkiem! 220

Kolejna propozycja na świąteczny stół ;-) PRZEPIS KLIK

SMYKWKUCHNI
Rolada Mai 126

minut.    Upieczony biszkopt przekładamy na ścierkę i zdejmujemy papier .    Biszkopt razem ze ściereczką zwijamy w rulon.    Biszkopt stygnie.    W międzyczasie przygotowujemy jabłka, czyli rozgotowujemy 3-4 jabłka z niewielką  ilością wody i cukru.    Namaczamy żelatynę w 2 szklankach. W jednej 2 łyżeczki zalane 0,2 szklanki zimnej(...)szklanki zimnej wody. Przygotowujemy galaretki, rozpuszczając w niepełnej szklance gorącej wody. Czerwoną wylewamy na płaski talerz do stężenia. Do cytrynowej dodajemy 2 namoczone łyżeczki żelatyny i łączymy to z jabłkami. Studzimy.    Kiedy jabłka stężeją a czerwona galaretka zastygnie rozwijamy biszkoptowy rulon i przygotowujemy roladę.    Dowolnie układamy galaretkę i jabłka.    Pozostawiamy

Maminek kulinarny
Jabłecznik 161

Tradycyjny jabłecznik, choć troszkę zmodyfikowany. Ok. 2 kg jabłek obieramy, tarkujemy, dosładzamy do smaku i zagotowujemy w garnku (należy uważać, aby ich nie rozgotować, czyli w momencie zagotowania zdejmujemy garnek z ognia). Odcedzamy sok. Możemy też wykorzystać gotowe jabłka na szarlotkę ze słoika.    Zagniatamy kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru(...)gotowe. Zostawiamy mały kawałek a resztę rozwałkowujemy na cienki placek, którym  wykładamy blaszkę z brzegami. Wykładamy część tartych jabłek, aby pokryły spód.    Teraz korzystamy z jabłek z syropu. Kroimy je na ćwiartki i wykładamy na tarte jabłka.    Przykrywamy je pozostałymi tartymi jabłkami. Na wierzch układamy paseczki pokrojone z pozostawionego ciasta

Maminek kulinarny
Śledź marynowany z koprem włoskim na galaretce cydrowej 181

włoskim, szalotkami i  pepperoni. W ymieszać ocet, wodę, cukier, cynamon i pieprz, zalać śledzie, szczelnie zamknąć, odstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie przygotować galaretkę cydrową : jabłka obrać (lub zostawić skórkę), pokroić w drobną kostkę, zalać schłodzonym cydrem żeby nie czarniały. Sok jabłkowy zagotować na wolnym ogniu z dwiema gałązkami tymianku, szczyptą pieprzu i soli. Wyjąć(...)tymianek, wsypać żelatynę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dodać cydr w którym moczyły się jabłka.   Do płaskiego naczynia wlać kilka łyżek galaretki, tak żeby przykryć dno, wsypać połowę jabłek, równo rozłożyć, posypać listkami tymianku, wstawić na kilka minut do zamrażarki. Gdy galaretka się zetnie dodać pozostałe jabłka i galaretkę, posypać listkami tymianku, odstawić do lodówki.   Śledzie

SzczyptaSmaQ
SZARLOTKA Z PIGWĄ I BUDYNIEM NA KORZENNYM, BEZGLUTENOWYM CIEŚCIE. 187

duże pigwy - 2 łyżki cukru trzcinowego - 2-4 łyżki cynamonu /my lubimy mocno cynamonowy - 2 łyżki masła - 2-3 łyżki miodu - 2 łyżeczki kardamonu . Jabłka i pigwę obieramy. Jabłka kroimy w małe cząstki, pigwę ścieramy na grubych oczkach. Posypujemy połową cynamonu, kardamonem i mieszamy z miodem. Wstawiamy przykryte do nagrzanego do 180st piekarnika i czekamy aż zmiękną. dodajemy(...)budyń BUDYŃ: - 3 szklanki mleka - 2 budynie wanilowe lub śmietankowe (na pół litra każdy) - 4 łyżki cukru - łyżka masła Gotujemy budyń, pod koniec dodajemy masło. Ugotowany budyń wykładamy na jabłka. Na wierzch układamy na krzyż rozwałkowane w wąskie paski ciasto, Pieczemy: w 180 stopniach 15 minut podpiekamy ciasto, następnie wylewamy jabłka i na czas przygotowywania budyniu odparowujemy

Wypisz Wymaluj
Szarlotka z karmelem 162

Czym byłaby jesień bez jabłek i szarlotki? Pozostawię  to pytanie bez odpowiedzi. Już od jakiegoś czasu szukałam ciekawego pomysłu na  ciasto z jabłkami i przypadł mi do gustu pomysł Pyzy. musiałam trochę pozmieniać pierwotny przepis gdyż w Norwegii nie ma Nesti ale za to zrekompensowałam sobie to dodaniem karmelu. Ciasto zniknęło w tempie ekspresowym więc uważam(...)wypełniamy karmelem i układamy je w rzędach  na rozwałkowanym już cieście ułożonym w formie. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o takich samych wymiarach i układamy na wierzchu jabłek. Dobrze jest docisnąć brzegi ciasta aby zlepiły się one z ciastem na spodzie. Szarlotkę pieczemy około 40 minut w 280 stopniach aż ciasto się nie zarumieni. Gdy   ciasto

ciastkarnia na kruchym spodzie
jabłecznik pospolity 157

twardsze będzie ciasto. Kiedy uzyskamy z naszych składników jednolitą masę zawijamy w folię i na minimum godzinę do lodówki. Teraz mamy czas na przygotowanie jabłek. - 2 kilo jabłek -cynamon -bułka tarta -rum - otarta skórka z cytryny - cukier Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki.Wycinamy środki i kroimy na plasterki. Tak pokrojone jabłka posypujemy cukrem(...)Nakłuwamy widelcem i wstępnie pieczemy sam spód 10 min/200 st. Po upieczeniu spodu, gdy chwilę przestygnie wykładamy farsz jabłkowy. Wyciągamy z lodówki drugą połowę ciasta, wałkujemy i przykrywamy nasze jabłka. Robimy dziurki widelcem i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem.Pieczemy 35 minut w 200 st . Po tym czasie konsumujemy z lodami waniliowymi lub bez.W wersji dla cukrzyków stosuję cukier brzozowy -ksylitol

Pasje Jolki
Szarlotka pod chmurką 244

podanych składników zagnieść kulę ciasta. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować jabłka. Składniki na nadzienie jabłkowe: 4 duże, polskie jabłka (wzięłam dość kwaskowe) ok. 200 g cukru karmelowego (dodaj tyle, aby było wystarczająco dla Ciebie słodkie) "bardzo dużo" cynamonu Przygotowanie nadzienia jabłkowego: Jabłka dokładnie umyj oraz obierz. Wytnij(...)gniazdka nasienne. Pokrój jabłka w drobną kostkę. Na patelni (używam ceramicznej, nieprzywierającej) rozpuść połowę porcji cukru karmelowego do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. Wrzuć pokrojone jabłuszka i smaż do uzyskania pożądanej masy jabłkowej. W miarę smażenia dodawaj resztę cukru i mieszaj drewnianą łopatką powstałą masę. Dodaj "bardzo dużo" cynamonu. Składniki na bezową chmurkę: 4 białka szczypta soli biały cukier

Eat Shrimps
Szarlotka z bezą (pianką) 604

podana na gorąco z domowymi lodami śmietankowo-waniliowymi. Szczerze polecam Składniki: Spód: 250 g masła 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: Jabłka powinny być twarde i słodko-kwaśne. W razie potrzeby do smaku można dodać odrobinę cukru i soku z cytryny. 8 średnich jabłek (użyłam Jonagold) 1 łyżka cynamonu Beza(...)ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika na około 10 minut, aż się przyrumieni. Nadzienie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Dodać cynamon i wymieszać. Jeżeli jabłka puszczą sok, należy go odlać. Na podpieczonym spodzie układamy starte jabłka i wyrównujemy. Wyjmujemy z lodówki drugą, mniejszą część ciasta i ścieramy ją na dużych oczkach na jabłka

Oryginalny smak
Szarlotka a może jabłecznik 380

porze roku ale piękne czerwone, zielone jabłka kuszą żeby je kupić i przygotować z nich coś pysznego. Nie ma co kombinować tylko postawić na klasykę, pyszne lekko winne jabłka otulone kruchym ciastem czyli szarlotka a możne jabłecznik ??  Co prawda od zawsze myślałam , że szarlotka to nasze ciasto a tu niespodzianka , ten pyszny placuszek przywędrował(...)sobą, w mące robimy wgłębienie , wlewamy mieszaninę , zarabiamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części , na spód nieco większa. Wykładamy ciasto na blachę robiąc troszkę wyższe brzegi. Przygotowujemy jabłka. Nadzienie: 1,5 kg jabłek cukier cynamon bułka tarta Jabłka obieramy i kroimy na półplasterki dodajemy cukier i cynamon do smaku  i bułką tartą żeby ciasto

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kruche ciasto z jabłkami i migdałami 290

pszennej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 kostka masła 1 szklanka kwaśnej śmietany  1 płaska łyżeczka amoniaku 1 op. cukru waniliowego Jabłka: 6 kwaskowych jabłek sok z 1 cytryny 1 op. cukru waniliowego 2 łyżki kaszki manny błyskawicznej Masa migdałowa 200g płatków migdałowych 200g cukru 200g masła 1op. cukru waniliowego(...)mieszamy z cukrem waniliowym. Wykładamy na ciasto i posypujemy kaszką manną. Masa migdałowa - cukier i masło roztapiamy w rondelku, dodajemy płatki migdałowe i doprowadzamy do wrzenia. Wykładamy masę na jabłka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę

Moje Kuchenne Rewelacje