masła 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany sok i skórka starta z połowy cytryny 3 łyżki cukru 3 łyżki rozkruszonych biszkoptów lub bułki tartej (ja miałam ciasteczka orkiszowe) 900g jabłek 2 łyżki cukru brązowego (można pominąć) 1 cukier waniliowy 100 g rodzynków 2 łyżki rumu lub koniaku 6-7 "kapsułek" kardamonu 2 białka cukier brązowy do posypania cukier puder(...)połowy wysokości blaszki). Wstawić do piekarnika i podpiec przez 15 minut. 6. Za pomocą nożyka naciąć owoce kardamonu, wyłuskać czarne ziarenka, rozbić niezbyt drobno w moździerzu. 7. Jabłka (bez soku, który się wytworzył), rodzynki i kardamon wrzucić do garnka, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić mieszając przez 5-10 minut (czas zależy od jabłek, jakie mamy
Kuchnia Prezydentowejcukrem pudrem, u mnie obłożony jest właśnie pysznym, niezwykłym musem z pigwy, inaugurującym początek kariery tego magicznego owocu w mojej kuchni. Składniki (na tortownicę Ø 20cm): 2 nieduże jabłka, obrane i pokrojone w dużą kostkę 120 g herbatników pełnoziarnistych 75 g masła duża szczypta soli morskiej 2 łyżki rodzynek 4 łyżki rumu 1 mała wyszorowana i sparzona cytryna(...)Zmiksować serek ze skórką i sokiem z cytryny, następnie dodać mąkę z cukrem. Po jednym dodawać jajka i żółtko. Na koniec wmieszać delikatnie drewnianą łyżką ubitą śmietankę, kawałki podgotowanych jabłek i odsączone rodzynki (rum zachować!). Masę (będzie dość rzadka) wyłożyć na podpieczone herbatniki. 4. Ciasto piec przez 20 minut w temperaturze180°C. Następnie zmniejszyć temperaturę
Kuchnia Prezydentowejpoezja :) Górzysta szarlotka Składniki: 3 szklanki mąki 25 dag masła lub margaryny (ewentualnie można wymieszać) 1/2 szklanki cukru 1 jajko awaryjnie odrobina kwaśnej śmietany tłuszcz do wysmarowania blachy jabłka – u mnie wyszło 8 małych sztuk, które razem ważyły 90 dag 10 dag rodzynek 4 łyżki bułki tartej (w wersji luksusowej – tartych migdałów) 4 łyżki jasnego dżemu lub konfitury (brzoskwiniowy(...)składniki nie chciały się połączyć, można dodać troszkę kwaśnej śmietany. Zawinęłam ciasto w folię spożywczą i włożyłam na 30 minut do lodówki. Blachę o wymiarach 24x28 cm wysmarowałam tłuszczem. Jabłka umyłam, obrałam, przekroiłam na pół i wydrążyłam gniazda nasienne. Skropiłam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Wyjęte z lodówki ciasto podzieliłam na dwie nierówne części (jedna musi być troszkę
Kuchenne zapiski EdytyNastępnym razem tak właśnie zrobię :) Składniki (na ok. 24 szt.): 250 g mąki 250 g zimnego masła (lub mniej, patrz: wstęp) 250 g mielonego półtłustego twarogu szczypta soli 3 jabłka cukier puder do posypania cynamon do oprószenia jabłek Przygotowanie: Do mąki dodać szczyptę soli, twaróg, posiekane masło i szybko zagnieść ciasto. Owinąć je folią spożywczą(...)pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 4 mm (w razie potrzeby podsypać mąką) i szklanką wykrawać krążki. Na każdym krążku (tuż przy brzegu) położyć cząstkę jabłka i posypać ją cynamonem (jabłka można też posypać odrobiną cukru - ciastka będą słodsze). Krążki składać na pół i zlepić w rogach. Piec przez ok. 25-30 min. (do zrumienienia
Domowa Cookierenka Agideser z jabłek pod cytrynową bezą na biszkopcikach -oto ulubione łakocie dla małych i dużych łasuchów,idealne na domowy podwieczorek,najlepiej smakuje na ciepło. Składniki 70 dag winnych jabłek 100 g podłużnych biszkoptów 1 łyżka masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta cynamonu 3 białka jaj 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Sposób(...)przygotowania Biszkopciki pokruszyć,wsypać do ceramicznych małych kokilek do pieczenia. Jabłka oskrobać pokroić na kawałki lub grubsze plasterki.W rondelku rozpuścić masło z cukrem,dodać jabłka i chwilę poddusić wszytko razem dodać szczyptę cynamonu do smaku. Białka ubić na sztywną pianę,wsypać pod koniec cukier puder i wlać sok z cytryny,zmiksować. Na pokruszone biszkopciki w foremkach wyłożyć jabłka
Wanilia i Kardamondodatek pianki z jogurtu naturalnego oraz biszkopcików tworzy wykwintną całość, skuszą się na nią również osoby będące na diecie-palce lizać! Składniki 100 g podłużnych biszkoptów Mus jabłkowy: 3 jabłka winne 10 plasterków suszonych jabłek 1/2 szklanki wody 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka żelatyny sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika Masa jogurtowa(...)Formę o wymiarach 27/15 cm wyłożyć folią spożywczą. Mus jabłkowy: Jabłka oskrobać pokroić w kostkę,przełożyć do rondla,skropić sokiem wyciśniętym z połówki cytryny aby nie ściemniały,suszone jabłka pokruszyć albo drobno posiekać,wsypać do rondla,całość podlać wodą wsypać cukier i przyprawę do jabłecznika całość dusić około 6 minut na wolnym ogniu. Zestawić z kuchenki do gorącej
Wanilia i Kardamonszklanka cukru olejek pomarańczowy do ciasta 1 budyń śmietankowy 150 ml mleka 3,2% 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki kaszy manny Jabłka karmelizowane: 3 duże jabłka winne 1/2 szklanki syropu pomarańczowego 30 g płatków migdałowych Sposób przygotowania Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche,formujemy kulę owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem(...)jajkami oraz cukrem dodajemy budyń rozpuszczony w mleku,śmietanę,kasze mannę oraz olejek,mieszamy krótko mikserem,tak aby składniki się połączyły. Na ciasto wylać masę serową, wygładzić łyżką. Karmelizowane jabłka: Jabłka oskrobać wydrążyć z nasion pokroić na grube plastry.w rondelku zagotować syrop pomarańczowy wrzucić jabłka i szybko obsmażyć delikatnie mieszając. Odstawić chwilę przestudzić osączyć i wyłożyć
Wanilia i Kardamonjabłka już w pełni. Co jeśli okazuje się, że mamy w lodówce płat ciasta francuskiego i nie mamy pomysłu co z nim zrobić? Robię dwa rodzaje kopert z jabłkami. Dzisiaj chciałam Wam przedstawić wersję numer 2 (do wersji numer 1 jeszcze wrócimy, obiecuję ) :) Wersja numer 2 opiera się na cieście francuskim i zdecydowanej dominacji cynamonu. Zapraszam :) Składniki(...)duży płat ciasta francuskiego 2 jabłka (najlepiej soczyste) 2 saszetki cukru waniliowego ok 10 łyżek cukru 2 łyżeczki cynamonu cukier puder do posypania łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w niewielkie talarki. Skrapiamy je cytryną. Do miseczki wsypujemy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Jabłka dodajemy do miski z cukrem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy
ChilliJemyPoezji Smaków. Zaintrygował mnie. Bardzo. Postanowiłam go wypróbować, na wstępie zakładając, że trochę go zmodyfikuję (tak bardziej pod mój smak). W trakcie robienia stwierdziłam jednak, że zdecydowanie ilość jabłek podana w przepisie jest przynajmniej o 1/2 zbyt skromna, ponieważ(...)chciałam, aby moje herbatniki były lekko mokre i miękkie, ale żeby się jednocześnie nie rozpadały. Udało się! Ciacho pyszne, szybkie i wszystkim smakuje. Wypróbujcie koniecznie :) Składniki: 1,5 kg jabłek po obraniu (w oryginale 1,2 kg bez obierania) 500g serka mascarpone 3 duże paczki herbatników maślanych (na 4 warstwy. Początkowo myślałam, że wystarczą dwie, ale musiałam ostatecznie biec
ChilliJemywstawić na godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Włożyć do garnka, wsypać oba cukry i smażyć aż jabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Na końcu wsypać cynamon. Zdjąć z ognia. Jeśli nagromadziło się dużo płynu należy go odlać lub odsączyć jabłka na sitku. Ciasto(...)dzielimy na dwie części. Pierwszą połowę rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki. Następnie posypujemy tartą bułką i wykładamy jabłka. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na kwadrat/ prostokąt wielkości blaszki i za pomocą wałka przenosimy ciasto delikatnie na wierzch jabłek przykrywając je. Jeśli istnieje taka potrzeba wyrównujemy wierzch delikatnie za pomocą wałka. Nakłuwamy górną część widelcem. Gotowe ciasto wstawiamy
My simple kitchenjabłka 3 łyżki miodu 4 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki brązowego cukru Kaszę gryczaną gotujemy w kefirze i wodzie z cukrem do momentu odparowania płynów. Odstawiamy do ostygnięcia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach i odciskamy sok. Wystudzoną kaszę mieszamy z miodem i delikatnie blendujemy. Keksówkę smarujemy odrobiną tłuszczu (użyłam margaryny roślinnej). Ciasto składa się(...)warstw kaszy i jabłek. Najpierw układamy warstwę kaszy, następnie jabłek, które oprószamy cynamonem. Jabłka przykrywamy drugą warstwą kaszy. Na nią układamy jabłka z cynamonem. Całość przykrywamy trzecią warstwą kaszy, którą za pomocą pędzla kuchennego smarujemy miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Ciasto należy dobrze wystudzić, ponieważ na zimno lepiej
My Chcemy Jeśćtrudna w wykonaniu i nie jest bardzo pracochłonna. Ja mimo wszystko jeszcze ułatwiam sobie sprawę, skracając czas jej przygotowania do minimum :) Numerem jeden w mojej spiżarni oczywiście są gotowe jabłka na to pyszne ciacho :)! Składniki: 5 kg jabłek ½ szklanki octu 2 kg cukru Wykonanie: Jabłka pokroić w kostkę, zalać octem i odstawić na noc. Następnie dodać cukier(...)smażyć około godziny cały czas mieszając. Przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut. Skoro już mowa o szarlotkach to polecam: Szarlotka pod różową chmurką Szarlotka na czerstwych bułkach Jabłka pod biszkoptem Szarlotka wykwintna Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka oraz inne jabłkowe nadzienie w słoikach: Jabłka tarte do słoików na zimę
Tradycyjna KuchniaKomponują się idealnie! Składniki: 4 żółtka 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 20 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka smalcu 25 dag płatków śniadaniowych cynamonowych 1 ½ kg jabłek 1 szklanka cukru tłuszcz i posypka do formy cukier waniliowy lub cynamon Składniki na piankę: 4 białka ½ szklanki cukru pudru Wykonanie: Jabłka obrać, pokroić i rozgotować w kilku(...)przygotowaną blaszkę lub tortownicę, nakłuć widelcem i lekko podpiec w piekarniku. Białka ubić na sztywno i pod koniec dodać cukier puder. Na ciepłym cieście wysypać płatki, włożyć rozgotowane jabłka i przykryć sztywną pianą. Piec na złoty kolor w temperaturze 170 stopni około 20 minut
Tradycyjna Kuchniazależności od wielkości jabłka i ile się w nim zmieści owsianki po wydrążeniu) cynamon garść ulubionych suszonych owoców (ja dałam 3 sztuki pokrojonych daktyli) Sposób przygotowania: Jabłko myjemy;) odkrawamy górę jabłka (to będzie nasza przykrywka) , a następnie przy pomocy noża i łyżeczki drążymy jabłko wyciągając miąższ, który później wykorzystamy do farszu pozostawiamy około(...)płatki owsiane, suszone owoce oraz cynamon mieszamy i zalewamy 0,5 szklanki wrzątku 5. czekamy około 10 minut, aż spęcznieją 6. dodajemy miąższ z jabłka 7. faszerujemy jabłko, zakrywamy pokrywką 8. zawijamy w folie spożywczą 9.wkładamy jabłko do piekarnika na około 20 minut i 200 stopni SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmigdałów FRESANO + kilkanaście sztuk do posypania wierzchu szarlotki 70g daktyli FRESANO łyżeczka oleju kokosowego dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki 2 łyżeczki cynamonu 1,5kg jabłek Sposób przygotowania: Na teflonowej patelni rozgrzewamy olej kokosowy dodajemy płatki, migdały, pokrojone daktyle i prażymy przez kilka minut dość często mieszając przekładamy mieszankę do blendera i miksujemy, aż składniki(...)pieczenia, a spód wyklejamy ciastem jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę i przekładamy do dużej teflonowej patelni spód patelni zalewamy wodą i dusimy jabłka na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną a woda/sok wyparuje pod koniec duszenia dodajemy cynamon, mieszamy uprażone jabłka wykładamy do formy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość