jabłka - 25490 przepisów (strona:151/1700)

Ciasto Orzechowo - Jabłkowe 151

pszennej  100 g cukru (ponad połowa szklanki) łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół kostki margaryny 100 ml mleka 2 duże jajka 5 małych jabłek szklanka wyłuskanych orzechów włoskich przyprawa do deserów (cynamon, mięta, imbir) łyżka cukru z prawdziwą wanilią Sposób przygotowania: Do dużej miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki. W drugiej przelewamy rozpuszczone(...)mieszamy razem z ciastem. Oczywiście jeżeli wolicie, możecie wymieszać je przed wylaniem do formy, ciasto pokryje wtedy wszystkie owoce.  Następnie na górę ciasta wysypujemy orzechy i resztę jabłek. Wierzch posypujemy cukrem z wanilią i ulubionymi przyprawami - ja użyłam mieszanki z cynamonem, miętą i imbirem. Pieczemy około 50 minut w 180`C Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 137

podobno, czy to nie fajne?! Dziś mam dla Was świetny przepis! Ciasteczka Francuskie z Jabłkiem. Próbowaliście kiedyś? Jej! Niebo w buzi! Serio :) Sekretem jest równe rozwałkowanie ciasta i pokrojenie jabłek na małe kawałeczki. Takie dobre, a takie proste. No cóż, zapraszam!" Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 małe jabłka pół szklanki orzechów włoskich 3 łyżki miodu(...)oprószonym mąką blacie (najlepiej na silikonowej podkładce). Wierzch przykrywamy papirusem i lekko rozwałkowujemy (dzięki temu ciasto nam się nie rozerwie i będzie jednakowej grubości z każdej ze stron).  Jabłka obieramy i kroimy w malutką kosteczkę, przekładamy do miseczki, zasypujemy cukrem (możecie zamiast cukru użyć miodu)  i cynamonem.  Orzechy łupiemy, a następnie przekładamy do bawełnianej ściereczki

Słodkie Przyjemności
Ciasto z połówkami jabłek 411

łyżki cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 1 kostka masła (250g) 1 jajko 1 serek homogenizowany waniliowy(150 g) Dodatkowo: 9 jabłek 2 łyżki śmietany + 1 łyżka gorącej wody 1 szkl  cukru pudru   Wykonanie: Obieramy jabłka, dzielimy na pół, wydrążamy gniazda z jabłek. Mąkę, cukier waniliowy, proszek(...)składników. Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą połowę ciasta wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy jabłka- tak jak na zdjęciu. Powinna zostać nam jedna połówka jabłka. Podsypujemy lekko mąką blat i drugą połówkę ciasta  wałkujemy na prostokąt. Nakładamy na jabłka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy

Smaki Edyty
Ciasto z połówkami jabłek 6118

Kolejny przepis, który znalazłam na grupie kulinarnej i postanowiłam wypróbować to ciasto z połówkami jabłek. Jabłek u mnie dostatek bo mama dba o nasze jabłkowe zapasy. Ciasto jest bardzo proste, ciekawie wygląda i świetnie smakuje. Piekłam je już kilka razy, robi się je szybko ale równie szybko znika. składniki: ciasto 2,5 szklanki mąki 1 kostka masła(...)margaryny (250g) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki  cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 serek homogenizowany waniliowy(150 g) oraz 9 jabłek średniej wielkości 1 łyżka śmietany 18% 1 szklanka cukru pudru Składniki przygotować wcześniej aby były w temeraturze pokojowej. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać jajko

Monia miesza i gotuje
Jabłecznik budyniowy 160

ok.30 min. Upieczony biszkopt lekko wystudzić. masa jabłkowa Jabłka obrać, pokroić na ósemki, włożyć do garnka, wlać 500 ml wody, wsypać cukier i zagotować. Dosłownie chwilę gotować, żeby jabłka się nie rozleciały. Wyjąć jabłka z garnka, a na wodzie, w której gotowały się jabłka ugotować budyń. Proszek budyniowy oraz mąki rozrobić w 150 ml zimnej wody(...)biszkopcie ułożyć odsączone jabłka i zalać je ugotowanym budyniem, wyrównać. warstwa kokosowa Rozpuścić margarynę, dodać wiórki kokosowe, cukier i jajka, wymieszać i wyłożyć na budyń. Temperaturę piekarnika podwyższyć do 200°C i zapiekać ok.25

Mix smaku
Jabłecznik z budyniem 410

masła - 1 szklanka cukru pudru - 1 jajko + 2 żółtka - 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - skórka starta z cytryny Dodatkowo: - 1,5 kg jabłek - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 4 łyżki cukru do budyniu - 750 ml mleka     Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Ścieramy na tarce jarzynowej zimne masło. Łączymy(...)międzyczasie z 750ml mleka, 2 opakowań budyniu i 4 łyżek cukru gotujemy budyń. Następnie obieramy jabłka, wydrążamy ogryzki i kroimy w ósemki. Wyjmujemy podpieczony spód, układamy pokrojone jabłka. Na jabłka wykładamy gorący budyń, mniej więcej, równomiernie go rozprowadzając. Na wierzch, na tarce jarzynowej ścieramy drugą część ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

mojewypiekiinietylko
Francuska tarta z jabłkami według Julii Child 130

myśl idei „Jedzmy jabłka” przyrządziłyśmy pyszną tatrę z jabłkami według przepisu Julii Child. Wprawdzie przepis jest francuski jednak jabłka jak najbardziej polskie :) Smak za to dzięki glazurze morelowej niepowtarzalny! Ilość porcji: Forma do tarty Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 170g schłodzonego masła 2 łyżki cukru ½ szklanki zimnej wody ½ łyżeczki soli Nadzienie: 3 jabłka 2 łyżki(...)morelową: dżem morelowy przecieramy przez sito do garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy na gazie, aż całość nieco zgęstnieje. Podpieczoną powierzchnię ciasta smarujemy ciepłą glazurą morelową. Układamy na niej plastry jabłek w kręgach. Następnie posypujemy dwoma łyżkami cukru. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni na około 30-35 minut. Wyjmujemy kiedy jabłka się zarumienią i będą już miękkie

Kolizje Smaków
Galette z jabłkiem i śliwkami czyli Słodki Czwartek odc.27 142

Wiem, wiem... miałam napisać przepis na paluszki rybne... strasznie długi i zawiły... a dopiero wróciłam do domu z podróży do stolicy naszej kochanej. Teraz ciasto, potem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Racuszki z kaszy jaglanej i jabłka czyli Niedzielne Śniadanie odc.25 oraz Alergie dzieci mych cd. 196

Tak się jakoś porobiło, że znowu jesteśmy na bardziej restrykcyjnej diecie. Języki obłożone, skóra obsypana u dzieci a ja się jednoczę i kombinuję w kuchni. Najgorsze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jabłka pieczone na grillu czyli poWeekendowe Łakocie odc.53 207

Urlop dobiegł końca, przynajmniej pierwsza jego część. Najbardziej się bałam, że nie złapię nawet chwili oddechu a tymczasem naprawdę odpoczęłam, poczytałam, pojadłam pyszności i naładowałam akumulatory

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fenomenalne Bezglutenowe Ciastka kasztanowo / gryczano orzechowe z jablkami 162

Tak jak pisałam wczoraj, z okazji ślubowania mojej kochanej Córci, postanowiłam upiec babeczki. Dla ukojenia nerwów i by brzuchy były zadowolone.Ciastka trochę zdrowsze, bezglutenowe, niestety z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kolorowa fantazja 192

mąki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 4 łyżki wody Masa: Kolor masy zależy od koloru galaretki: 2 kg jabłek  2 galaretki wiśniowe 2 galaretki agrestowe 2 galaretki pomarańczowe 1 puszka brzoskwiń WYKONANIE Jajka całe ubijamy z cukrem. W naczyniu mieszamy mąkę i proszek. Kiedy jajka ubijemy(...)puch dodajemy mąkę z proszkiem, wodę i olej. Mieszamy wolno. Wylewamy na blachę. Pieczemy 180 ok 40 min. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na trzy części. Przygotować masę z jabłek i galaretek. Masa czerwona:   1 kg jabłek obrać zetrzeć na tarce. Jabłka umieścić w garnku, nakryć od czasu do czasu pomieszać, kiedy się rozgotują dodać dwie galaretki

W kuchennym oknie Ewy
Szarlotka na półkruchym cieście 165

cukru pudru 5 - 6 łyżek kwaśnej śmietany lub kefiru 1 paczka ( 15 g ) proszku do pieczenia masło do posmarowania formy nadzienie z jabłek 1 kg kwaskowatych jabłek cynamon wanilia lub cukier waniliowy ok 100 g cukru - lub więcej jak lubimy słodkie rodzynki (opcjonalnie) lub gotowy mus z jabłek ( słoik 1 l) przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta wrzucić(...)dołek, wbić jajka, dodać śmietanę, wyrobić. Ciasto jest trochę klejące.  Mus jabłkowy, o ile tego wymaga, doprawić ( mój był domowy więc doprawiony tak jak chciałam) Jeżeli używamy świeżych jabłek, należy je umyć, obrać, pokroić na małe kawałki  wyrzucając ogryzki. Włożyć pokrojone jabłka do miski i wymieszać z cukrem i cynamonem ewentualnie dodać rodzynki. Formę posmarować masłem

Stare Gary
Surówka z pora z jabłkiem 134

To bogate w sole mineralne i witaminy warzywo jest znakomitym surowcem do przygotowania smacznej,zimowej surowki.Swoj specyficzny smak i zapach zawdziecza olejkom eterycznym,ktore dzieki zawartosci

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowy wieniec marcepanowy z jabłkiem 100

Jesli lubicie roznoszacy sie po domu zapach ciasta drozdzowego i marcepan to ciasto Was zachwyci.Boskie polaczenie smakow,a samo ciasto jest tak puchate i tak smaczne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!