jabłka - 25490 przepisów (strona:151/1700)

Rolada Mai 146

minut.    Upieczony biszkopt przekładamy na ścierkę i zdejmujemy papier .    Biszkopt razem ze ściereczką zwijamy w rulon.    Biszkopt stygnie.    W międzyczasie przygotowujemy jabłka, czyli rozgotowujemy 3-4 jabłka z niewielką  ilością wody i cukru.    Namaczamy żelatynę w 2 szklankach. W jednej 2 łyżeczki zalane 0,2 szklanki zimnej(...)szklanki zimnej wody. Przygotowujemy galaretki, rozpuszczając w niepełnej szklance gorącej wody. Czerwoną wylewamy na płaski talerz do stężenia. Do cytrynowej dodajemy 2 namoczone łyżeczki żelatyny i łączymy to z jabłkami. Studzimy.    Kiedy jabłka stężeją a czerwona galaretka zastygnie rozwijamy biszkoptowy rulon i przygotowujemy roladę.    Dowolnie układamy galaretkę i jabłka.    Pozostawiamy

Maminek kulinarny
Jabłecznik 182

Tradycyjny jabłecznik, choć troszkę zmodyfikowany. Ok. 2 kg jabłek obieramy, tarkujemy, dosładzamy do smaku i zagotowujemy w garnku (należy uważać, aby ich nie rozgotować, czyli w momencie zagotowania zdejmujemy garnek z ognia). Odcedzamy sok. Możemy też wykorzystać gotowe jabłka na szarlotkę ze słoika.    Zagniatamy kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru(...)gotowe. Zostawiamy mały kawałek a resztę rozwałkowujemy na cienki placek, którym  wykładamy blaszkę z brzegami. Wykładamy część tartych jabłek, aby pokryły spód.    Teraz korzystamy z jabłek z syropu. Kroimy je na ćwiartki i wykładamy na tarte jabłka.    Przykrywamy je pozostałymi tartymi jabłkami. Na wierzch układamy paseczki pokrojone z pozostawionego ciasta

Maminek kulinarny
Śledź marynowany z koprem włoskim na galaretce cydrowej 203

włoskim, szalotkami i  pepperoni. W ymieszać ocet, wodę, cukier, cynamon i pieprz, zalać śledzie, szczelnie zamknąć, odstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie przygotować galaretkę cydrową : jabłka obrać (lub zostawić skórkę), pokroić w drobną kostkę, zalać schłodzonym cydrem żeby nie czarniały. Sok jabłkowy zagotować na wolnym ogniu z dwiema gałązkami tymianku, szczyptą pieprzu i soli. Wyjąć(...)tymianek, wsypać żelatynę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dodać cydr w którym moczyły się jabłka.   Do płaskiego naczynia wlać kilka łyżek galaretki, tak żeby przykryć dno, wsypać połowę jabłek, równo rozłożyć, posypać listkami tymianku, wstawić na kilka minut do zamrażarki. Gdy galaretka się zetnie dodać pozostałe jabłka i galaretkę, posypać listkami tymianku, odstawić do lodówki.   Śledzie

SzczyptaSmaQ
SZARLOTKA Z PIGWĄ I BUDYNIEM NA KORZENNYM, BEZGLUTENOWYM CIEŚCIE. 202

duże pigwy - 2 łyżki cukru trzcinowego - 2-4 łyżki cynamonu /my lubimy mocno cynamonowy - 2 łyżki masła - 2-3 łyżki miodu - 2 łyżeczki kardamonu . Jabłka i pigwę obieramy. Jabłka kroimy w małe cząstki, pigwę ścieramy na grubych oczkach. Posypujemy połową cynamonu, kardamonem i mieszamy z miodem. Wstawiamy przykryte do nagrzanego do 180st piekarnika i czekamy aż zmiękną. dodajemy(...)budyń BUDYŃ: - 3 szklanki mleka - 2 budynie wanilowe lub śmietankowe (na pół litra każdy) - 4 łyżki cukru - łyżka masła Gotujemy budyń, pod koniec dodajemy masło. Ugotowany budyń wykładamy na jabłka. Na wierzch układamy na krzyż rozwałkowane w wąskie paski ciasto, Pieczemy: w 180 stopniach 15 minut podpiekamy ciasto, następnie wylewamy jabłka i na czas przygotowywania budyniu odparowujemy

Wypisz Wymaluj
Szarlotka z karmelem 180

Czym byłaby jesień bez jabłek i szarlotki? Pozostawię  to pytanie bez odpowiedzi. Już od jakiegoś czasu szukałam ciekawego pomysłu na  ciasto z jabłkami i przypadł mi do gustu pomysł Pyzy. musiałam trochę pozmieniać pierwotny przepis gdyż w Norwegii nie ma Nesti ale za to zrekompensowałam sobie to dodaniem karmelu. Ciasto zniknęło w tempie ekspresowym więc uważam(...)wypełniamy karmelem i układamy je w rzędach  na rozwałkowanym już cieście ułożonym w formie. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o takich samych wymiarach i układamy na wierzchu jabłek. Dobrze jest docisnąć brzegi ciasta aby zlepiły się one z ciastem na spodzie. Szarlotkę pieczemy około 40 minut w 280 stopniach aż ciasto się nie zarumieni. Gdy   ciasto

ciastkarnia na kruchym spodzie
jabłecznik pospolity 174

twardsze będzie ciasto. Kiedy uzyskamy z naszych składników jednolitą masę zawijamy w folię i na minimum godzinę do lodówki. Teraz mamy czas na przygotowanie jabłek. - 2 kilo jabłek -cynamon -bułka tarta -rum - otarta skórka z cytryny - cukier Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki.Wycinamy środki i kroimy na plasterki. Tak pokrojone jabłka posypujemy cukrem(...)Nakłuwamy widelcem i wstępnie pieczemy sam spód 10 min/200 st. Po upieczeniu spodu, gdy chwilę przestygnie wykładamy farsz jabłkowy. Wyciągamy z lodówki drugą połowę ciasta, wałkujemy i przykrywamy nasze jabłka. Robimy dziurki widelcem i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem.Pieczemy 35 minut w 200 st . Po tym czasie konsumujemy z lodami waniliowymi lub bez.W wersji dla cukrzyków stosuję cukier brzozowy -ksylitol

Pasje Jolki
Szarlotka pod chmurką 268

podanych składników zagnieść kulę ciasta. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować jabłka. Składniki na nadzienie jabłkowe: 4 duże, polskie jabłka (wzięłam dość kwaskowe) ok. 200 g cukru karmelowego (dodaj tyle, aby było wystarczająco dla Ciebie słodkie) "bardzo dużo" cynamonu Przygotowanie nadzienia jabłkowego: Jabłka dokładnie umyj oraz obierz. Wytnij(...)gniazdka nasienne. Pokrój jabłka w drobną kostkę. Na patelni (używam ceramicznej, nieprzywierającej) rozpuść połowę porcji cukru karmelowego do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. Wrzuć pokrojone jabłuszka i smaż do uzyskania pożądanej masy jabłkowej. W miarę smażenia dodawaj resztę cukru i mieszaj drewnianą łopatką powstałą masę. Dodaj "bardzo dużo" cynamonu. Składniki na bezową chmurkę: 4 białka szczypta soli biały cukier

Eat Shrimps
Szarlotka z bezą (pianką) 638

podana na gorąco z domowymi lodami śmietankowo-waniliowymi. Szczerze polecam Składniki: Spód: 250 g masła 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: Jabłka powinny być twarde i słodko-kwaśne. W razie potrzeby do smaku można dodać odrobinę cukru i soku z cytryny. 8 średnich jabłek (użyłam Jonagold) 1 łyżka cynamonu Beza(...)ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika na około 10 minut, aż się przyrumieni. Nadzienie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Dodać cynamon i wymieszać. Jeżeli jabłka puszczą sok, należy go odlać. Na podpieczonym spodzie układamy starte jabłka i wyrównujemy. Wyjmujemy z lodówki drugą, mniejszą część ciasta i ścieramy ją na dużych oczkach na jabłka

Oryginalny smak
Szarlotka a może jabłecznik 401

porze roku ale piękne czerwone, zielone jabłka kuszą żeby je kupić i przygotować z nich coś pysznego. Nie ma co kombinować tylko postawić na klasykę, pyszne lekko winne jabłka otulone kruchym ciastem czyli szarlotka a możne jabłecznik ??  Co prawda od zawsze myślałam , że szarlotka to nasze ciasto a tu niespodzianka , ten pyszny placuszek przywędrował(...)sobą, w mące robimy wgłębienie , wlewamy mieszaninę , zarabiamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części , na spód nieco większa. Wykładamy ciasto na blachę robiąc troszkę wyższe brzegi. Przygotowujemy jabłka. Nadzienie: 1,5 kg jabłek cukier cynamon bułka tarta Jabłka obieramy i kroimy na półplasterki dodajemy cukier i cynamon do smaku  i bułką tartą żeby ciasto

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kruche ciasto z jabłkami i migdałami 311

pszennej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 kostka masła 1 szklanka kwaśnej śmietany  1 płaska łyżeczka amoniaku 1 op. cukru waniliowego Jabłka: 6 kwaskowych jabłek sok z 1 cytryny 1 op. cukru waniliowego 2 łyżki kaszki manny błyskawicznej Masa migdałowa 200g płatków migdałowych 200g cukru 200g masła 1op. cukru waniliowego(...)mieszamy z cukrem waniliowym. Wykładamy na ciasto i posypujemy kaszką manną. Masa migdałowa - cukier i masło roztapiamy w rondelku, dodajemy płatki migdałowe i doprowadzamy do wrzenia. Wykładamy masę na jabłka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę

Moje Kuchenne Rewelacje
JABŁUSZKOWIEC CZYLI KUCH Z JABŁKAMI 209

wiem jakim cudem przywędrował on do naszej kujawskiej kuchni?!  W każdym razie ja uwielbiam wszelkiego rodzaju kuchy, czy to proszkowe czy drożdżowe. Dziś będzie kuch z jabłkami.  Proste ucierane ciasto z jabłkami, które znalazłam na blogu BERENIKI TUTAJ . Jest delikatne i wilgotne, a niewielka ilość cynamonu, którą dodałam do ciasta wzbogaciła jego smak.  Ciasto robi(...)momencie ciasto jest już bardzo gęste dolewamy mleko. Ucieramy do połączenia się składników. Utarte jabłka wsypujemy do ciasta. Mieszamy. Ja pokusiłam się jeszcze o dodanie odrobiny cynamonu, bo jabłka+cynamon to dla mnie idealny duet :). Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowana masłem i obsypaną bułką tartą (ja użyłam średniej tortownicy) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy

Walijskie Pichcenie
Szarlotka 126

mnie im więcej, tym lepiej cukier waniliowy, 1 opakowanie kilka łyżek wody do duszenia jabłek sok i skórka z 1 cytryny na 1 kg jabłek, ja użyłam ok 2 kg owoców i 2 cytryny :) kilka ziarenek soli opcjonalnie rodzynki, cynamon Przygotowanie: Mąkę, margarynę, cukier, sodę i sól mieszamy razem ręką lub mikserem, do momentu gdy uformują się drobne(...)Większą część rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki (ja użyłam tortownicy)  Spód nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez ok 10-15 minut. Następnie na upieczone ciasto wykładamy farsz z jabłek Nakrywamy nasz placek rozwałkowaną mniejszą cząstką pozostałego ciasta, którą możemy dodatkowo przystroić kawałkami ciasta, wyciętymi foremkami, u mnie są to kwiatuszki :) Nasz wypiek, po upieczeniu możemy oprószyć cukrem pudrem, lub przed

Taste Of My Day
Pasztet z wątróbki drobiowej z pieczarkami i jabłkiem 208

W życiu nie robiłam pasztetu. Żadnego. Nie powiem, że nie miałam ochoty, bo pasztet lubię, a nie jadam raczej kupnego, ale kojarzył mi się taki pasztet

Zdrowa Kuchnia Sowy
Knedle ziemniaczane z jabłkami 169

Zostało mi całkiem sporo ugotowanych ziemniaków i coś musiałam z nimi zrobić;) Spojrzałam na jabłka i już wiedziałam co z nich będzie, oczywiście knedle z jabłkami! Jeśli mamy już wcześniej ugotowane ziemniaki to przygotowanie takich knedli jest łatwe i szybkie. Ja podaję je z dodatkiem cukru, masła i cynamonu. Palce lizać! Składniki: 1kg ziemniaków,  2 jajka, czubata(...)szklanka mąki pszennej,  sól,  3 jabłka,  3 łyżki cukru,  3 łyżki masła,  cynamon. Wykonanie Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Ostudzić, zmielić przez maszynkę. Dodać mąkę, szczyptę soli i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypując mąką. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę. 1 i 1/2 łyżki masła

Z miłości do słodkości
100. Na setkę zamiast tortu... podroby, czyli wątróbka z jabłkami i karmelizowaną cebulą. 226

odrobina soli Wątróbki myjemy, oczyszczamy i jeśli są duże, kroimy na pół. Mąkę z solą wysypujemy na duży talerz i obtaczamy w niej wątróbki. Na karmelizowaną cebulę i smażone jabłka 2 spore czerwone cebule 3-4 łyżki cukru (u nas brązowy) odrobina wody (opcjonalnie) 1-2 łyżki octu balsamicznego 3 duże jabłka (najlepiej szara reneta) 2 łyżki masła(...)odrobina oleju trochę świeżego rozmarynu Przygotowanie Cebule obieramy, myjemy, kroimy w krążki i rozdzielamy, aby każda z warstw była osobno. Jabłka myjemy, obieramy ze skóry. Na rozgrzanej patelni, lub w rondlu rozpuszczamy cukier, aby ułatwić sobie życie możemy dodać odrobinę wody. Należy pamiętać, że patelnia nie może być za bardzo rozgrzana, aby cukier się nie spalił. Wrzucamy cebulę

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania