jabłka - 25490 przepisów (strona:146/1700)

Jabłkowa rapsodia 162

dodatek pianki z jogurtu naturalnego oraz biszkopcików tworzy wykwintną całość, skuszą się na nią również osoby będące na diecie-palce lizać! Składniki 100 g podłużnych biszkoptów Mus jabłkowy: 3 jabłka winne 10 plasterków suszonych jabłek 1/2 szklanki wody 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka żelatyny sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika Masa jogurtowa(...)Formę o wymiarach 27/15 cm wyłożyć folią spożywczą. Mus jabłkowy: Jabłka oskrobać pokroić w kostkę,przełożyć do rondla,skropić sokiem wyciśniętym z połówki cytryny aby nie ściemniały,suszone jabłka pokruszyć albo drobno posiekać,wsypać do rondla,całość podlać wodą wsypać cukier i przyprawę do jabłecznika całość dusić około 6 minut na wolnym ogniu. Zestawić z kuchenki do gorącej

Wanilia i Kardamon
Sernik z jabłkami karmelizowanymi w pomarańczach 205

szklanka cukru olejek pomarańczowy do ciasta 1 budyń śmietankowy 150 ml mleka 3,2% 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki kaszy manny Jabłka karmelizowane: 3 duże jabłka winne 1/2 szklanki syropu pomarańczowego 30 g płatków migdałowych Sposób przygotowania Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche,formujemy kulę owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem(...)jajkami oraz cukrem dodajemy budyń rozpuszczony w mleku,śmietanę,kasze mannę oraz olejek,mieszamy krótko mikserem,tak aby składniki się połączyły. Na ciasto wylać masę serową, wygładzić łyżką. Karmelizowane jabłka: Jabłka oskrobać wydrążyć z nasion pokroić na grube plastry.w rondelku zagotować syrop pomarańczowy wrzucić jabłka i szybko obsmażyć delikatnie mieszając. Odstawić chwilę przestudzić osączyć i wyłożyć

Wanilia i Kardamon
Francuskie koperty z jabłkami 122

jabłka już w pełni. Co jeśli okazuje się, że mamy w lodówce płat ciasta francuskiego i nie mamy pomysłu co z nim zrobić? Robię dwa rodzaje kopert z jabłkami. Dzisiaj chciałam Wam przedstawić wersję numer 2 (do wersji numer 1 jeszcze wrócimy, obiecuję ) :) Wersja numer 2 opiera się na cieście francuskim i zdecydowanej dominacji cynamonu. Zapraszam :)   Składniki(...)duży płat ciasta francuskiego 2 jabłka (najlepiej soczyste) 2 saszetki cukru waniliowego ok 10 łyżek cukru 2 łyżeczki cynamonu cukier puder do posypania łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w niewielkie talarki. Skrapiamy je cytryną. Do miseczki wsypujemy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Jabłka dodajemy do miski z cukrem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy

ChilliJemy
Szarlotka z mascarpone na herbatnikach bez pieczenia 230

Poezji Smaków. Zaintrygował mnie. Bardzo. Postanowiłam go wypróbować, na wstępie zakładając, że trochę go zmodyfikuję (tak bardziej pod mój smak). W trakcie robienia stwierdziłam jednak, że zdecydowanie ilość jabłek podana w przepisie jest przynajmniej o 1/2 zbyt skromna, ponieważ(...)chciałam, aby moje herbatniki były lekko mokre i miękkie, ale żeby się jednocześnie nie rozpadały. Udało się! Ciacho pyszne, szybkie i wszystkim smakuje. Wypróbujcie koniecznie :) Składniki: 1,5 kg jabłek po obraniu (w oryginale 1,2 kg bez obierania) 500g serka mascarpone 3 duże paczki herbatników maślanych (na 4 warstwy. Początkowo myślałam, że wystarczą dwie, ale musiałam ostatecznie biec

ChilliJemy
Klasyczna szarlotka. Najlepsza. 217

wstawić na godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Włożyć do garnka, wsypać oba cukry i smażyć aż jabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Na końcu wsypać cynamon. Zdjąć z ognia. Jeśli nagromadziło się dużo płynu należy go odlać lub odsączyć jabłka na sitku. Ciasto(...)dzielimy na dwie części. Pierwszą połowę rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki. Następnie posypujemy tartą bułką i wykładamy jabłka. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na kwadrat/ prostokąt wielkości blaszki i za pomocą wałka przenosimy ciasto delikatnie na wierzch jabłek przykrywając je. Jeśli istnieje taka potrzeba wyrównujemy wierzch delikatnie za pomocą wałka. Nakłuwamy górną część widelcem. Gotowe ciasto wstawiamy

My simple kitchen
Gryka Cake 132

jabłka 3 łyżki miodu 4 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki brązowego cukru Kaszę gryczaną gotujemy w kefirze i wodzie z cukrem do momentu odparowania płynów. Odstawiamy do ostygnięcia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach i odciskamy sok. Wystudzoną kaszę mieszamy z miodem i delikatnie blendujemy. Keksówkę smarujemy odrobiną tłuszczu (użyłam margaryny roślinnej). Ciasto składa się(...)warstw kaszy i jabłek. Najpierw układamy warstwę kaszy, następnie jabłek, które oprószamy cynamonem. Jabłka przykrywamy drugą warstwą kaszy. Na nią układamy jabłka z cynamonem. Całość przykrywamy trzecią warstwą kaszy, którą za pomocą pędzla kuchennego smarujemy miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Ciasto należy dobrze wystudzić, ponieważ na zimno lepiej

My Chcemy Jeść
Jabłka na szarlotkę 140

trudna w wykonaniu i nie jest bardzo pracochłonna. Ja mimo wszystko jeszcze ułatwiam sobie sprawę, skracając czas jej przygotowania do minimum :) Numerem jeden w mojej spiżarni oczywiście są gotowe jabłka na to pyszne ciacho :)! Składniki: 5 kg jabłek ½ szklanki octu 2 kg cukru Wykonanie: Jabłka pokroić w kostkę, zalać octem i odstawić na noc. Następnie dodać cukier(...)smażyć około godziny cały czas mieszając. Przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut. Skoro już mowa o szarlotkach to polecam: Szarlotka pod różową chmurką Szarlotka na czerstwych bułkach Jabłka pod biszkoptem Szarlotka wykwintna Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka oraz inne jabłkowe nadzienie w słoikach: Jabłka tarte do słoików na zimę

Tradycyjna Kuchnia
Szarlotka z płatkami śniadaniowymi 116

Komponują się idealnie! Składniki: 4 żółtka 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 20 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka smalcu 25 dag płatków śniadaniowych cynamonowych 1 ½ kg jabłek 1 szklanka cukru tłuszcz i posypka do formy cukier waniliowy lub cynamon Składniki na piankę: 4 białka ½ szklanki cukru pudru Wykonanie: Jabłka obrać, pokroić i rozgotować w kilku(...)przygotowaną blaszkę lub tortownicę, nakłuć widelcem i lekko podpiec w piekarniku. Białka ubić na sztywno i pod koniec dodać cukier puder. Na ciepłym cieście wysypać płatki, włożyć rozgotowane jabłka i przykryć sztywną pianą. Piec na złoty kolor w temperaturze 170 stopni około 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Owsianka zapiekana w jabłku 190

zależności od wielkości jabłka i ile się w nim zmieści owsianki po wydrążeniu) cynamon garść ulubionych suszonych owoców (ja dałam 3 sztuki pokrojonych daktyli) Sposób przygotowania: Jabłko myjemy;) odkrawamy górę jabłka (to będzie nasza przykrywka) , a następnie przy pomocy noża i łyżeczki drążymy jabłko wyciągając miąższ, który później wykorzystamy do farszu pozostawiamy około(...)płatki owsiane, suszone owoce oraz cynamon mieszamy i zalewamy 0,5 szklanki wrzątku 5. czekamy około 10 minut, aż spęcznieją 6. dodajemy miąższ z jabłka 7. faszerujemy jabłko, zakrywamy pokrywką 8. zawijamy w folie spożywczą 9.wkładamy jabłko do piekarnika na około 20 minut i 200 stopni SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zdrowa szarlotka 191

migdałów  FRESANO   + kilkanaście sztuk do posypania wierzchu szarlotki 70g daktyli  FRESANO łyżeczka oleju kokosowego  dostępnego w sklepie  Centrum Sylwetki 2 łyżeczki cynamonu 1,5kg jabłek Sposób przygotowania: Na teflonowej patelni rozgrzewamy olej kokosowy dodajemy płatki, migdały, pokrojone daktyle i prażymy przez kilka minut dość często mieszając przekładamy mieszankę do blendera i miksujemy, aż składniki(...)pieczenia, a spód wyklejamy ciastem jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę i przekładamy do dużej teflonowej patelni spód patelni zalewamy wodą i dusimy jabłka na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną a woda/sok wyparuje pod koniec duszenia dodajemy cynamon, mieszamy uprażone jabłka wykładamy do formy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto z jabłkami 192

Taniutkie i szybkie w wykonaniu ciasto u mnie w wersji z jabłkami(...)sprawdzi się także z innymi owocami np. truskawkami gdy mamy teraz na nie sezon. Pomocą przy obieraniu i wydrążaniu jabłek mogą być takie wynalazki nożyk do drylowania jabłek , krajacz do jabłek , lub dla tych co nie lubią ręcznego obierania jabłek automatyczny obierak  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 jajka 1 szkl cukru 1 margaryna

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Apple Pie - klasyczny placek z jabłkami 170

pieczenia! Składniki na ciasto: 200 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka drobnego cukru szczypta soli 60-70 ml lodowatej wody Składniki na nadzienie: 3 duże jabłka 40 g drobnego cukru 20 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: masło do wysmarowania formy cukier puder do posypania (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy(...)ciasta lub miksujemy mikserem aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy lodowatą wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy folią i wkładamy do lodówki na 90 minut. 2. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy nasiona, a następnie kroimy w cienkie plastry. Mąkę mieszamy z cukrem i cynamonem, dokładnie mieszamy z jabłkami. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy

My Culinary Art
Szarlotka na kakaowym spodzie z różową pianką 179

łyżki kakao (DecoMorreno) 2 łyżeczki proszku do pieczenia (Gellwe) 1 łyżka gęstej śmietany 18% (Piątnica) Krem: 6 białek 1 kisiel truskawkowy lub wiśniowy, malinowy (Dr. Oetker) Nadzienie: 1 kg jabłek 1/2 szkl. cukru (Diamant) 1 cukier wanilinowy (Gellwe) 1 mały kisiel jabłkowo-gruszkowy Słodki Kubek opcjonalnie: 3-4 łyżki wody Sposób przygotowania: Z podanych składników (oprócz kakao) szybko zagniatamy(...)minut. W tym czasie myjemy i obieramy jabłka. Kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy cukier wanilinowy. Krótko smażymy (jeśli trzeba podlewamy odrobinę wodą). Gdy jabłka zmiękną wsypujemy kisiel, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z palnika (nadal mieszając). Schłodzone ciasto kakaowe rozwałkowujemy i wykładamy blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia (blaszkę można też wylepić). Gorące jabłka

Kolorowy Przepisownik
Szarlotka w kratkę 124

dziś smakuje zupełnie wyjątkowo.... Ciasto 500 g mąki pszennej  2 jajka cukier waniliowy 0,5 szkl. cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki oleju Nadzienie 8 jabłek  cukier do osłodzenia jabłek 4 łyżeczki cynamonu  Dodatkowo margaryna i bułka tarta do wysmarowania blaszki cukier puder do posypania szarlotki Sposób 1. Z mąki, jajek, cukrów(...)nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w dość grubą kostkę, wrzucamy na patelnię, kiedy lekko zmiękną wsypujemy do nich cynamon i cukier do smaku, całość mieszamy, dusimy do momentu kiedy jabłka zaczną się lekko rozpadać. Gotowe ściągamy z ognia. 3. Blaszkę do tarty smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Ciasto wyciągamy z  zamrażalki, 2/3 ciasta wałkujemy i wykładamy

Kuchenne aromaty
Pieczone jabłka nadziewane sosem miodowo-cynamonowym z rodzynkami i migdałami 145

przeciwieństwie do Ewy, mnie akurat nie musi kusić wąż abym smakowała jabłka z naszego wiejskiego dzikiego drzewka. I choć bardzo lubię o poranku zerwać sobie takie surowe, skąpane w rosie, zimne jabłuszko to dziś na deser, dla odmiany, owoce pieczone, nadziewane sosem miodowo-cynamonowym z migdałami i rodzynkami. Świetna sprawa na szybką i słodką przekąskę :) Przepis: 6 jabłek(...)szklanki miodu 1 łyżka masła garść cynamonu garść rodzynek garść migdałów Jabłka myjemy i wykrajamy środek. Aby owoce zachowały stabilność na talerzu odkrajamy na płasko spód każdego jabłka. Skórkę dziurkujemy wykałaczką aby nie pękała przy pieczeniu. Miód z masłem roztapiamy w garnku, dodajemy cynamon, rodzynki oraz migdały. Środek jabłka wypełniamy masą miodowo-cynamonową, wkładamy do piekarnika

upichcona

Proponowane wyszukiwania