jabłka - 25490 przepisów (strona:146/1700)

Kisiel jabłkowy 131

soku ananasowego, ale spokojnie można go zastąpić sokiem jabłkowym. Idealna propozycja na ciepły podwieczorek dla dzieci, choć pewnie i dorośli się skuszą :) polecam! Składniki na 2 porcje: 500 g jabłek (ok. 3 szt) sok z 1/2 cytryny 1 szklanka soku ananasowego (lub jabłkowego) niepełna łyżeczka cynamonu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/2 szklanki zimnej wody 3 łyżki(...)cukru (ilość cukru zależy od słodyczy jabłek) Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w mała kostkę. Do rondelka włożyć jabłka, sok ananasowy, cynamon, cukier oraz sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut, od czasu do czasu mieszać. Dodać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Energicznie mieszać i gotować chwilę, aż kisiel zrobi się szklisty

Moja Galeria Smaku
Pyszna szarlotka z budyniem 22391

mąki krupczatki 1 margaryna 2 żółtka + 1 całe jajko 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% Dodatkowo: litrowy słoik uprażonych jabłek 1 budyń waniliowy 0,5 l mleka bułka tarta cynamon Prymat 1/4 łyżeczki mielonych goździków Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść, podzielić na 2 równe części i odłożyć(...)doprawiłam je jeszcze cynamonem i goździkami, żeby były bardziej wyraźne ) , na jabłka ponownie rozsypać  bułkę tartą. Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu i gorący rozprowadzić na jabłkach. Białka, które zostały ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i rozprowadzić na budyniu. Wyjąć z lodówki drugą część ciasta i zetrzeć na grubych oczkach tarki tak, żeby przykryć

The Sweet Damsel
Biszkopt z jabłkami. 133

zakalec gotowy. Na szczęście moje obawy okazały się niepotrzebne i gdy upiekłam to ciasto po raz pierwszy, od razu się w nim zakochałam. Jest puszyste, słodkie, a dzięki dodatkowi jabłek wilgotne i niesamowicie delikatne. Szybko się je przygotowuje, szybko piecze i równie szybko znika. Polecam!!! Składniki na biszkopt z jabłkami 4 jajka 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka(...)ćwiartki, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Cukier ubijamy z jajkami na puszystą masę, dodajemy olejek, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Szybko mieszamy, dodajemy pokrojone jabłka i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 40 minut, następnie sprawdzamy patyczkiem czy jest

Rozpustne gotowanie
Kakaowo-cynamonowy jabłecznik. 97

zmieniłam dodając więcej jabłek i efekt jest oszałamiający. Ciasto jest puszyste, dzięki dodatkowi tak dużej ilości owoców ciasto smakuje jakby było nasączone pysznym, cynamonowym syropem, ale kwaskowy posmak jabłek przełamuje tę słodycz, równoważąc jego smak. Istna cynamonowa rozpusta! Składniki na kakaowo-cynamonowy jabłecznik na blachę o wym. 24x28 cm lub tortownicę o śr. 26 cm 3 żółtka(...)szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka oleju 7 jabłek      Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w 1-2 cm kostkę. Do miseczki wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Mąkę mieszamy

Rozpustne gotowanie
Szybka tarte Tatin. 99

odczepianą rączką, umieszczamy cukier i podgrzewamy na średnim ogniu aż się rozpuści (nie może się przypalić-czyli zbytnio zbrązowieć), następnie dodajemy masło, a gdy i ono się rozpuści, jabłka. Przykrywamy patelnię i dusimy jabłka około 3 minut często mieszając i pilnując, żeby karmel się nie przypalił.      Gdy jabłka się duszą robimy ciasto(...)patelni zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar soku na nieco większym ogniu. Po około 2 minutach wyłączamy grzanie, dodajemy cynamon, mieszamy,  zdejmujemy rączkę z patelni, jabłka posypujemy suchymi składnikami, a na wierzch ścieramy zamrożone masło tak, żeby równomiernie pokryło suche składniki. Następnie przekładamy formę do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut, czyli aż się apetycznie zarumieni. Upieczone, gorące

Rozpustne gotowanie
Prażone jabłuszka do jabłecznika 2015 110

moich propozycji .   Diamantowa Kuchnia  przesłała mi do wypróbowania cukier trzcinowy żelowy wiec wypróbowałam i jeszcze dokupiłam 2,5 kg  . Polecam , jest dobry , a to najważniejsze . Składniki : jabłka duże 10 kg  cukier żelujący trzcinowy Diamant 6 x 500 g (w zupełności starczy do jabłek ) Wykonanie: Jabłka myjemy , obieramy ze skórki. Wycinamy gniazda nasienne(...)kroimy w ćwiartki. Przepłukać na końcu. Trzemy jabłka na wiórka , wkładamy do garnka ( u mnie to trzy garnki były )i prażymy koło 30 minut. Po 30 minutach  dodajemy cukier trzcinowy żelujący (Podzieliłam jabłka po 3 kg i do każdego dodałam po 1 kg cukru żelującego trzcinowego ). 4-5 minut mieszamy po wsypaniu cukru żelowego . Przekładamy do litowych

Różowa kuchnia
Kruche jabłkowe babeczki skąpane w słodkiej śmietankowej piance 144

łyżek śmietany (u mnie 18%) 10 łyżek cukru Opakowanie cukru waniliowego Jabłka Cynamon Ubijamy białka z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną, lśniącą pianę, dodajemy żółtka i śmietanę. Jabłka kroimy w grubszą kostkę i mieszamy z cynamonem. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 5 mm, wycinamy kółka (ja do tego celu użyłam szklanki do piwa). Kółkami wylepiamy foremki(...)mufinek (używam silikonowych, bo nie wymagają dodatkowego smarowania tłuszczem, a babeczki zawsze łatwo się z nich wyjmuje). Do wylepionych foremek wkładamy jabłka, ile się zmieści i polewamy po wierzchu łyżką pianki śmietanowej. Babeczki pieczemy ok 20-25 minut w 180 st. C Smacznego

Cynamonowe szczęście
Galaretka z jabłek z bitą śmietaną / Apple jelly with whipped cream 114

Składniki / Ingredients: 3 jabłka / 3 apples 1 szklanka cukru / cup of sugar 500 ml zimnej wody / 500 ml cold water żelatyna / gelatine 300 ml śmietany kremówki(...)heavy cream 30 or 36% 4 łyżeczki cukru waniliowego / 4 teaspoons vanilla sugar Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 20 min, ilość porcji: 6 Najpierw myjemy jabłka, suszymy i kroimy w półksiężyce (jabłek nie obieramy ze skórki i usuwamy miąższ). Wrzucamy pokrojone jabłka do garnka, dodajemy cukier, wodę i stawiamy na gaz. Gotujemy aż jabłka

Projekty ze smakiem
Chipsy jabłkowe z cynamonem 155

Zdrowa alternatywna dla niesamowicie popularnych chipsów ziemniaczanych, a przy tym jaka pyszna! Przygotowanie chrupiących plastrów jabłek jest niesamowicie proste, wymaga jedynie cierpliwości :) Podstawą jest wybranie dobrej odmiany jabłek, polecam twarde, słodko- kwaśne np. ligole. Według mnie to właśnie ta odmiana jabłek jest najlepsza do jabłkowych chipsów. Kiedy mamy już jabłuszka wystarczy pokroić je w cienkie plasterki(...)voila! Jak raz je zrobicie, to na pewno będą kolejne:) SKŁADNIKI 2 duże, twarde i słodko- kwaśne jabłka ( np. odmiany ligol) 1 łyżeczka mielonego cynamonu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jabłka myjemy, usuwamy ginazda nasienne i kroimy razem ze skórką w cienkie plasterki. Można również zetrzeć jabłka na szatkownicy. Plasterki owoców oprószamy cynamonem i układamy suszarce do grzybów i owoców

DefinicjaSmaku
Ekspresowa tarta jabłkowa przepis 130

, kroimy je w kosteczkę i gotujemy przez 15 minut na małym ogniu z dodatkiem masła i 2 łyżek wody . Aż do uzyskania konsystencji kompotu. W międzyczasie obieramy pozostałe jabłka i kroimy je w cieńkie plasterki. Podgrzewamy piekarnik do 180 °C (termoobieg 6). Za pomocą widelca robimy małe nakłucia w cieście na tartę. Rozsmarowujemy na nim uprzednio przygotowany kompot(...)jabłkowy. Na wierzchu rozkładamy cieniutko pocięte plasterki jabłka. Wkładamy do piekarnika na 45 minut. Jednocześnie w małym garnku podgrzewamy naszą konfiturę morelową z dodatkiem odrobiny wody. Po wyjęciu tarty z piekarnika powelwamy ją delikatnie naszą podgrzaną konfiturą. Podajemy na ciepło, albo po ostygnięciu (jak, kto woli). Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Ekspresowa tarta jabłkowa przepis is a post from: MODA

MODA NA BIO
Jabłkowo-gruszkowa tarta tatin 150

łyżki cukru laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 4 szyszki kardamonu 4-5 goździków pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka masła Jabłka i gruszkę obrać ze skórki. Oczyścić z nasion. Jabłka pokroić w ósemki a gruszkę w grube plastry. Na roztopione masło wrzucić przyprawy i je przez chwilę podsmażać, tak aby masło przejęło ich aromat. Na to wrzucić ćwiartki jabłek(...)Formę do tarty obsmarować masłem ( polecam formę z niewyciągalnym dnem- aby nie uciekł powstały karmel) i obsypać cukrem. Jak najściślej ułożyć jabłka( bez przypraw ). Obsypać delikatnie cukrem. Na jabłkach ułożyć plastry gruszki i znów obsypać cukrem i odrobiną cynamonu. Na wierzch przełożyć ciasto i szczelnie oblepić nim formę ( do środka najlepiej ). Piec przez

Jemy Pijemy
Szarlotka 103

mąki pszennej kostka masła (200g) 2 żółtka 110g drobnego cukru do wypieków łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka) lub słoik prażonych jabłek cynamon do smaku 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia w dużej misce. Zrób zagłębienie w mące i wbij(...)minut, aż będzie miało lekko złocisty kolor. W tym czasie umyj i obierz jabłka a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach lub zetrzyj w malakserze/blenderze. Starte jabłka posyp cynamonem i skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Jabłka ułóż na podpieczonym spodzie ciasta. Mniejszą kulę ciasta zetrzyj na tarce (o grubych oczkach) wprost na jabłka

Mania Wypiekania
Jabłka zapiekane pod kruszonką 115

Super szybkie w wykonaniu i uzależniająco pyszne! Można oczywiście wykonać z innymi owocami, ale z dodatkiem jabłek smakuje wyśmienicie! Szczególnie jesienią. Bardzo polecam. Dla kogo: dla fanów jabłek dla tych, którzy szukają pomysłu na zamrożoną kruszonkę dla lubiących owocowe desery Składniki: 1kg jabłek (polecam szarą renetę lub antonówkę) sok z połowy cytryny 150g mąki 100g masła (pół(...)posypania wg uznania Wykonanie: Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki (np. ósemki), skropić sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim jabłka. Posypać rodzynkami i posypać cynamonem.  W misce wymieszać cukier, cukier waniliowy i mąkę. Dodać posiekane masło, wymieszać i rozcierać palcami, aż do momentu powstania kruszonki. Kruszonką posypać jabłka

Mania Wypiekania
Szarlotka tatrzańska 102

Przepyszna, bardzo jabłkowa szarlotka! Najlepsza z szarą renetą, ale inne kwaśne i twarde jabłka też dadzą radę :). Dla kogo: dla mających ochotę na bardzo jabłkową szarlotkę dla chcących spróbować szarlotki na mące krupczatce dla tych, którzy słyszeli kiedyś o "tatrzańskiej" i mają ochotę wypróbować ją w domu Składniki na ciasto: 500g mąki krupczatki 250g margaryny lub masła 90g cukru(...)pomocą miksera.Wyłóż formę 24x24 papierem do pieczenia. Na blachę wyłóż 2/3 ciasta i włóż formę do lodówki do schłodzenia. Resztę ciasta (1/3) włóż do zamrażarki w woreczku. Wykonanie jabłek: Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i poszatkuj na plasterki (możesz to zrobić tarką, malakserem a nawet nożem, byleby plasterki były cienkie). Do jabłek dodaj cynamon

Mania Wypiekania
Sernik z jabłkami ma kruchym cieście 175

Upiekłam pyszny sernik z jabłkami według przepisu s. Anastazji. Powiem Wam, że jest wyśmienity. Kruche ciasto,ser, jabłka i bezowa piana. Pycha. Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 150 g margaryny (dałam masło) 2 łyżki kwaśnej śmietany (dałam 18%) 2  łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera twarogu (dałam półtłusty(...)ósemki i układać na serze obok siebie Piana Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Na samym końcu wsypać mąkę ziemniaczaną i zmiksować Wlać na jabłka. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na  tarce o grubych oczkach. Rozłożyć równomiernie na pianie. Piec ciasto w 180 stopniach około 40-45 minut sernik z jabłkami

O kuchni z uczuciem