jabłka - 25490 przepisów (strona:141/1700)

ocet jabłkowy 232

produkt z naszego, własnego podwórka. Dodatkową zaletą naszego rodzimego octu, niech będzie fakt, że możemy go bez najmniejszego trudu przygotować samodzielnie. składniki 1 l wody 0,5 kg skórek jabłek 0,5 kg kwaśnych twardych jabłek 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki miodu sposób wykonania Umyte jabłka, najlepiej użyć do wyrobu octu którejś rodzimej, starej odmiany(...)wodą, mieszamy, nakrywamy płótnem i zostawiamy na cztery tygodnie. Co dwa dni mieszamy i sprawdzamy, czy proces fermentacji przebiega prawidłowo ( nie może się pojawić pleśń). W drugim tygodniu, do jabłek dodajemy dwie łyżki miodu. Po ustaniu fermentacji, z reguły trwa to do czterech tygodni, ocet przelewamy, przez płótno, do butelek. Butelki szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce

Miód i pieprz
Jesienny karczek z jabłkami 204

Jesienny karczek z jabłkami No i mamy jesień , całą gębą " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Pyszne jabłka w sadzie lub w sklepie , pachnące i soczyste . Wspaniałym pomysłem o tej porze roku może być karkówka zapiekana z jabłuszkami , latem ją grillowaliśmy , a teraz czas na zmiany " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)Mięsko wychodzi pyszne , soczyste i wcale nie jest słodkie , tylko pełne aromatu . Składniki : 5 plastrów karkówki , grubości około 1,5 cm 3-4 małe winne jabłka ( czyli soczyste , nie kwaśne , ale i nie zupełnie słodkie ) 2 średnie cebulki 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 płaska łyżka cukru sól , pieprz do smaku

Ogrodnik w podróży
Udka pod jabłkową pierzynką 323

jabłka 1 szklanka cydru 1 łyżka miodu wielokwiatowego sól pieprz czarny szczypta cynamonu olej do smażenia Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej bez gniazd nasiennych, dodać do cebuli. Chwilkę przesmażyć i podlać cydrem. Dusić, aż płyn całkiem wyparuje, przyprawić solą, pieprzem, cynamonem i miodem. Odstawić(...)wystudzenia. Udka obedrzeć ze skóry i obtoczyć w jabłkach. Odstawić na co najmniej 3 godziny. Przełożyć do naczynia do zapiekania razem z marynatą jabłkową, wykładając ją na wierzch mięsa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 1-1,5godz. Po upieczeniu odczekać 10min i podawać. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Mięsa

https:KKuchniaMniam
Kompot jabłkowy z dodatkami 183

Zawsze robię jabłuszka na zimę bez żadnych dodatków ale tym razem jak robiłam postanowałam coś urozmaicić i zrobiłam kilka słoików trochę inaczej. Do każdego słoiczka z jabłkami coś dodałam, dzięki temu kompocik ma nieco inny smak a nawet kolor. składniki: 2 kg twardych jabłek, u mnie antonówki garstka owoców aronii 1 gałązka świeżej mięty 1 laska wanilii cukier(...)ósemki. Przygotować dodatki, ja użyłam owoców aronii, laskę wanilii i gałązkę świeżej mięty. Laskę wanilii dałam bez ziarenek, wcześniej leżakowała w słoiczku z domowym cukrem waniliowym.  Pokrojone jabłka ułożyć w słoikach, owoców nałożyć do szyjki z gwintem. Do każdego słoiczka włożyć dodatek. Następnie jabłka w słoiku zalać wodą, tak aby zakrywała owoce.  Do każego słoika wsypać

Monia miesza i gotuje
cynamonowa szarlotka 154

mego domu, może i nie rodzi zbyt pięknych owoców ( między nami mówiąc, wyglądają jak zwykłe psiary), lecz ich kwaśny, lekko cierpki smak wprost idealnie pasuje do szarlotki. Jeśli do jabłek dodamy, świeżo starty cynamon, to zapewniam solennie, że nasze ciasto(...)zawładnie sercami wszystkich, którzy będą mieli tyle szczęścia, aby go skosztować. Pamiętajmy że cynamonowe laski, ja dzisiaj przy pieczeniu użyłem produktów firmy SKWORCU, warto zetrzeć bezpośrednio, przed dodaniem do jabłek. Bowiem tylko wtedy, wydobędziemy w pełni, korzenny smak i zapach kory cynamonu. składniki 0,7 kg jabłek ( kwaśnych) ciasto 0,5 kg mąki kostka masła 1 szklanka cukru

Miód i pieprz
Naleśniki z musem jabłkowym i serkiem mascarpone 237

Padło na jabłka, bo zapas ich zrobiłam z myślą o zrobieniu szarlotki, ale jakoś tak dni teraz strasznie krótkie i czasu mało, więc szarlotka musi poczekać a jabłka zmieniły się w pyszny mus i razem z naleśnikami i serkiem mascarpone  stworzyły jedną, smakowitą całość. Na ok. 10 naleśników użyłam: 2,5  szklanki(...)się ładnie rozlewało po patelni dolać troszkę więcej) 30 dkg mąki 2 jajka szczypta soli 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżka oleju Na mus jabłkowy: 3-4 jabłka ( najlepiej renety) łyżka miodu łyżeczka masła opcjonalnie łyżka cukru lub więcej miodu jeśli mus nadal będzie kwaśny ( zależy od rodzaju jabłek) Dodatkowo: kubeczek serka mascarpone 230g

Maślane ciasteczko
Jabłecznik z pianką 169

Sezon na jabłka w pełni, w naszym sadzie w tym roku bardzo obrodziły. Wiele z nich powędrowało do słoików jako kompoty, konfitury, jabłka prażone do jabłeczników na zimę, a trochę trafiło właśnie do tego przepisu. Szybkie, proste i smaczne czyli takie ciasto jakie lubię najbardziej :) Przepis pochodzi z  tej  strony. Składniki na ciasto: 5 żółtek(...)cukru wanilinowego cynamon Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Jeśli mają w sobie dużo soku odciskamy jego nadmiar. Mieszamy je z cukrem i cynamonem. Jabłka wykładamy na podpieczony spód. Pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz budyń i jeszcze przez chwilę ubijamy do połączenia

Słodka Kraina Wypieków
Prosta szarlotka sypana z otrębami i kaszą manną 200

Szarlotka sypana*, to najprostszy jabłecznik (nawet prostszy niż ten ' Najprostszy 4-składnikowy '), który nie wymaga wyrabiania, ubijania czy miksowania, a jedyną trudnością jest obranie 1,5 kg jabłek, reszta to banał: wymieszane ze sobą suche składniki 'układamy' na zmianę ze startymi jabłkami, na koniec warstwa masła, garść płatków migdałowych i siup- na 1 godzinkę- do piekarnika. Prościej się(...)mąka pszenna- 1 szklanka (lub pół na pół z otrębami- jak u mnie) * cukier z prawdziwą wanilią- 1 łyżka * proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki * cynamon- 1 płaska łyżka * jabłka- 1,5 kg * masło- 150 g * płatki migdałowe- 2 łyżki Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Wszystkie suche składniki (oprócz cynamonu) wymieszać i podzielić na 3 części. Jabłka obrać

Kraina Miodem Płynąca
Chutney z dyni i śliwek 194

warzyw i owoców wywodząca się z kuchni hinduskiej. Ze względów historycznych sporo chutneyów występuje też w kuchni brytyjskiej. Składniki : 800 g obranej dyni 800 g wydrylowanych węgierek 2 jabłka 2 jalapeno(...)inne chili czerwona papryka pół laski cynamonu 5 zielonych kardamonów 8 goździków ewentualnie: 5 liści kafiru 400 ml octu jabłkowego 6% 300 g cukru (połowa białego i połowa ciemnego) Jabłka obrać ze skórki i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić na drobne kawałki i wrzucić do garnka o grubym dnie. Dolać szklankę wody. Dynię pokroić w kostkę o krawędzi

Weekendy w domu i ogrodzie
Szarlotka z serkiem mascarpone 178

kwaśnej śmietany • 3 żółtka Nadzienie • 10 średnich jabłek • 3 łyżki tartej bułki Gdy jabłka są mniej soczyste dać 2 łyżki • 6 łyżek cukru (zależne jak słodkie są jabłka ) • 1 łyżka cynamonu • 1 łyżeczka cukru waniliowego piana • 3 białka • 1 serek mascarpone • 1 budyń śmietankowy • 1 szklanka cukru pudru kruszonka • 1,5 szklanki mąki • 125 g masła(...)proszek  do pieczenia i śmietanę zagnieść dość szybko ciasto.Jakby się kleiło troszkę  oprószyć mąką ale nie dużo Owinąć w folię,włożyć na 2 godz do lodówki 2. • Jabłka obrać pokroić w plasterki Posypać cukrem,cukrem waniliowym , cynamonem i tartą bułką 3. • Z chłodzone ciasto wyjąć z lodówki wyłożyć posmarowaną blachę  20/40 cm papierem do pieczenia Wyłożyć

W królestwie smaków Beaty
Ciasto z pieczonymi jabłkami i kruszonką 195

czasie przygotowujemy ciasto i kruszonkę. Składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki z papierem do pieczenia. Składniki kruszonki skruszamy w palcach i odstawiamy do lodówki. Upieczone jabłka przekładamy do miski, dosypujemy szklankę cukru i odrobinę cynamonu, mieszamy i przekładamy do blaszki z ciastem.  Wyrównujemy, posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury(...)minut. Gotowe. Cały dom pachnie jabłkami, cynamonem i masłem. Smacznego

Maminek kulinarny
Szarlotka z kratką 190

wyciśniętym z cytryny, odstawić. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier, zalać wodą, wymieszać, podgrzewać nie mieszając, aż cukier się skarmelizuje i będzie koloru brązowego.  Następnie dodać masło, wymieszać. Wsypać jabłka, smażyć kilka minut, do momentu gdy jabłka zaczną się rozpadać. Mąkę rozpuścić w 4 łyżkach wody, dodać do prażących się jabłek, dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Formę(...)części (60% i 40%). Większą rozwałkować podsypując mąką a następnie wyłożyć do formy, docisnąć boki. Przełożyć wystudzone nadzienie. Z mniejszej części ciasta wyciąć paski i ułożyć na wierzchu jabłek tworząc kratkę. Ciasto pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 50 minut. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
DROŻDŻÓWKA SEROWA Z JABŁKAMI 218

PYSZNA,WILGOTNA DROŻDŻÓWKA,ZE SŁODKIM LUKREM I JABŁKAMI Z CYNAMONEM-ZASKOCZYŁA MNIE SMAKIEM I JESZCZE NA CIEPŁO ZNIKNĘŁO PÓL BLASZKI-POLECAM SKŁADNIKI: 200 ml ciepłego mleka 1/3 kostki drożdży (ok. 30 g ) 1/3 kostki masła (ok. 70 g ) lub margaryny 2 łyżki cukru 3 żółtka 1 całe jajko 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g twarogu (u mnie klinek(...)DROŻDŻY,MIESZAMY DODAJEMY MĄKĘ,I WYRABIAMY GŁADKIE MIĘCIUTKIE CIASTO(W RAZIE POTRZEBY DOSYPAĆ MĄKI,ŻEBY CIASTO SIĘ NIE KLEIŁO)PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIAMY ŻEBY WYROSŁO,W TYM CZASIE OBIERAMY JABŁKA I ŚCIERAMY NA TARCE,NA ŁYŻCE MASŁA W GARNKU PRZESMAŻAMY,DODAJEMY TROCHĘ CUKRU JAK JABŁKA SĄ KWASKOWE I CYNAMON GOTOWE CIASTO WYKŁADAMY NA STOLNICĘ I DZIELIMY

Swojskie jedzonko
wątróbki ze smażonymi na maśle jabłkami 113

wątróbki z jabłkami Składniki  Przepis dla czterech osób 700 g wątróbki drobiowej 2 cebule 3 duże twarde jabłka 50 g masła 20 g smalcu(najlepiej gęsiego) lub oleju sól, pieprz majeranek Sposób przygotowania Myjemy i oczyszczamy z błon wątróbki, oprószmy je pieprzem oraz odrobiną majeranku i odkładamy na 10-15 minut w chłodne miejsce. Cebulę obieramy(...)jabłek wydrążamy gniazda nasienne i kroimy je w dość grubą kostkę. Rozgrzewamy dwie patelnie. Na pierwszą  wrzucamy masło,  dodajemy cebulę (tylko ją szkląc) i kawałki jabłek, smażymy całość (uważając aby nie przypalić masła) około dziesięciu minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy smalec, a następnie na dość dużym ogniu krótko przesmażamy wątróbki.  Pod koniec smażenia jabłka

Miód i pieprz