Kokosowy deser z kaszy manny z pieczonymi jabłkami, to prosty sposób na umilenie sobie i naszej rodzinie deszczowych i chłodnych jesiennych dni. Zapewniam Was, że zapach pieczonych jabłek z dodatkiem cynamonu poprawi humor każdemu z domowników. Kaszę możemy podawać i na ciepło i na zimno, zróbcie jak Wam bardziej będzie smakowało. Smacznego ! Kokosowy deser z kaszy manny(...)przygotowania: 40 minut Składniki na 2 porcje: 500 ml mleka 4 łyżki kaszy manny Lestello 1/2 łyżeczki masła szczypta soli 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 2 kwaśne jabłka 2 łyżki konfitury wiśniowej cynamon ziarenka granatu Wykonanie: Mleko wlewamy do garnuszka, wsypujemy kaszę, wiórki i sól. Odstawiamy do namoczenia na 20 minut. Po tym czasie, na małym ogniu
Kulinarne przygody Gatitykruszonkę. Dodać żółtko, cukier, sól, wodę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez ok. 1 h. Do większego garnka wrzucić kawałki jabłek, cynamon, cukier, goździki i sok z cytryny. Pogotować chwilę, mieszając, na średniej mocy palnika, aż jabłka będą lekko miękkie, ale się nie rozpadną. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić(...)wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto kruche wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na dno i boki formy. Ciasto oprószyć bułką tartą, wyłożyć jabłka, wyrównać. Rozwałkować drugą część, wyłożyć na wierzch jabłek, połączyć z ciastem na bokach formy. Ponakłuwać kilkanaście razy widelcem, boki można podociskać palcem. Wierzch ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
Calzonella.comZaskakujące połączenie czerwonej kapusty i jabłek. Składniki 4 szt jabłek (u nas Jonagold) 1 mała główka czerwonej kapusty (400-450 g) 100 g masła 1 cebula 50 ml czerwonego octu winnego 1,2 l bulionu wołowego 20 ml soku z cytryny koperek opcjonalnie kwaśna śmietana sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Masło(...)rozpuszczamy w garnku, podsmażamy posiekaną cebulę, do momentu zeszklenia. Połowę jabłek kroimy w dużą kostkę (usuwamy tylko gniazda nasienne), dodajemy do cebuli, smażymy 5 min. Kapustę siekamy, wrzucamy do garnka, smażymy razem 5 min, podlewamy octem, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Całość zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy przez kwadrans pod przykryciem. Pozostałe jabłka
R'n'G Kitchenna konfiturze z czarnej porzeczki, jednak by podkreślić jego sezonowość dodałam pachnący cynamon oraz orzechy włoskie. Koniecznie skuście się na to połączenie, ciasto zniknęło błyskawicznie. Pleśniak z jabłkami i orzechami Składniki : ciasto: 3 czubate szklanki mąki - 500g mąka tortowa 250 g margaryny 6 żółtek 1 małe opakowanie cukru waniliowego 1łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki gęstej śmietany(...)mieszamy. odstawiamy. Spód ciasta podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni prze z 7-8 minut. Ciasto smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, na wierzch wykładamy dociśnięte z soku jabłka, oprószamy całość posiekanymi orzechami. Na jabłka ścieramy zmrożoną część ciemnego ciasta. Beza: białka ubijamy na sztywno dodając szczyptę soli, następnie dodajemy cukier i całość ubijamy mocno
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDrożdżowe racuchy z jabłkami Moim kolejnym przepisem z jabłuszkami są racuszki drożdżowe, pomysł przyszedł bardzo szybko, kiedy z 10 jabłek które miałam 8 zużyłam do Szarlotki , zostały 2 więc kiedy ciasto się piekło zabrałam się za robienie ciasta na racuchy. Przepis jest bardzo prosty. A pulchne racuchy znikną ze stołu w bardzo szybkim tempie. :) Przepis: Składniki(...)resztę mleka, wbić jedno jajko dodać cynamon i cukier waniliowy i mikserem wyrobić gęste ciasto. Przekryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godziny. 3. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Uwaga : nie wyrzucaj skórek z jabłek. 4. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy do niego jabłka i całość mieszamy
Mój pomysł najuż wiecie, u mnie w kuchni prym wiodą sezonowe produkty, zatem w październiku nie mogło zabraknąć ciasta z jabłkami :) Miękki i lekko cytrynowe ciasto, cynamonowe jabłka i słodka, chrupiąca beza. Uwielbiam :) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 150 g mąki 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 łyżeczki(...)budyń waniliowy i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno wyjść gęste, ale jednolite. Ciasto rozsmarowujemy w tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Na wierzchu układamy ciasno jabłka, wciskając je w ciasto. Jabłka posypujemy cynamonem. Tortownicę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno. Partiami wsypujemy cukier
My simple kitchenTradycyjny śląski kołocz z jabłkami teraz i na Nastoletnich! Przepis jest prawie taki sam jak na kołocz z serem ( klik ). Jedna różnica polega w nadzieniu- ten jest z jabłkami. Urodziłam się na Śląsku i od 16 lat tutaj mieszkam :-). Śląski kołocz to obowiązkowy wypiek na ślubach, komuniach, urodzinach i innych ważnych uroczystościach. Towarzyszy mi od najmłodszych(...)skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do garnuszka, zalać sokiem z cytryny, zasypać cukrem i dodać cynamon. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż jabłka zmiękną (ok.10-15 minut), co jakiś czas mieszając, by nie przypalić garnka i jabłek (zdarzyło się... :D). Ostudzić. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto w blaszce. Drugą część
Nastoletnie WypiekanieSanti Idealny duet na jesienne popołudnia. Składniki: Ciasto kruche: 1 ½ szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka ½ kostki masła ½ łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa z jabłkami: 1 kg winnych jabłek 3-4 łyżki brązowego cukru z cynamonem 1 łyżeczka soku z cytryny 1 kisiel cytrynowy Warstwa serowa: 1 kg półtłustego twarogu ¾ szklanki cukru(...)pokrojone zimne masło, zagniatamy jednolite kruche ciasto. Wylepiamy spód blaszki wyłożonej pergaminem o wym 25/30 cm, wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej. Warstwa z jabłkami: Obrane jabłka kroimy na plastry, podlewamy dwoma łyżkami wody, skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cukier , dusimy na ogniu do momentu aż zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy suchy kisiel, mieszamy
Wanilia i Kardamonżółtek 1,5 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka śmietany 18% 25 dag masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker Warstwa jabłkowa: 2 kg winnych jabłek po obraniu-najlepiej antonówek 2 kisiele cytrynowe 4 łyżki brązowego cukru z cynamonem 4 łyżki wody Makowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru(...)zagniatamy ciasto szybko ręką. Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą. Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki. Mniejszą do zamrażarki. Masa z jabłek: Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, podlewamy wodą i dusimy chwilę na małym ogniu dodając cukier, jabłka mają być jędrne nie całkiem uduszone, do gorących wsypać
Wanilia i KardamonJabłka pod kruszonką są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mało ciasta i dużo jabłek to deser idealny. A jeszcze podane na ciepło smakują wyśmienicie. Kto nie jadł koniecznie musi spróbować(...)Składniki na blaszkę średnicy 19 cm: * 4 jabłka * 1 łyżeczka cynamonu * kruszonka: * ok. 90 g masła * 130 g mąki * 70 g cukru Wykonanie: Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić kawałki jabłek na blaszce, posypać cynamonem. Z masła, mąki i cukru zrobić kruszonkę (rozcierać palcami, aż powstanie
Zrób to smaczniebłyskawicznie, jeśli tylko masz pod ręką arkusz ciasta francuskiego. Widywałam je wielokrotnie w interecie, zawsze mnie zachwycały. Nadszedł czas by zmierzyć się z przepisem. Teraz jesienią chętnie sięgamy po jabłka, bo są najsmaczniejsze, a więc i przepis bardzo na czasie. Niby łatwe, przeczytaj jednak uwagi pod przepisem, bo różyczki mogą Cię rozczarować. Składniki na 8 róż(...)pasy (około 5 cm). U mnie wyszło 8 pasków. Każdy pasek odzielnie posmarować cieniutko konfiturą. Od góry paska układać plasterki jabłek, na zakładkę tak, by czerwona, łukowata część jabłek wychodziła na zewnątrz paska. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Dolną część ciasta założyć na plasterki jabłek tak, by przykryć połowe plasterków. Zrolować ciasto, by utworzyło różyczkę. Czynność powtórzyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 125 g masła, zimnego i pokrojonego na małe kawałki 3 łyżki bardzo zimnej wody Dodatkowo: 2 duże jabłka 1 łyżka mąki 2 łyżki cukru + cukier do posypania jabłek cynamon mielony cukier perlisty lub zwykły do posypania boków jajko roztrzepane do posmarowania boków 2 łyżki roztopionego masła Sposób przygotowania(...)czasie cienko rozwałkowałam ciasto od razu na papierze do pieczenia. Na środek ciasta wysypałam 1 łyżkę mąki wymieszaną z 2 łyżkami cukru i na to poukładałam plasterki jabłek, które posypałam po wierzchu cukrem i oprószyłam cynamonem. Pomagając sobie papierem pozawijałam boki ciasta na jabłka, boki posmarowałam roztrzepanym jajkiem, potem posypałam cukrem perlistym, a jabłka polałam roztopionym masłem
Blondynka Gotujewkładamy na min.30 min do lodówki (ciasto powinno być dobrze schłodzone) 4. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie paski lub plastry. Jabłka natychmiast należy skropić sokiem z cytryny by szybko nie ściemniały. 5.Twaróg ucieramy z cukrem, mąką ziemniaczaną i jajkami. Można zmiksować na niskich obrotach pamiętając by nie potrzebnie(...)napowietrzać masy, która urośnie podczas pieczenia a po wystudzeniu opadnie co popsułoby efekt. 6. Przygotowane jabłka łączymy z frużeliną żurawinową. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na koło o średnicy równej średnicy dna tortownicy u mnie 26 cm . Resztę ciasta rozwałkować i podzielić na paski o szerokości ok.6 cm którymi będziemy wykładać
vaniliowoczekoladowawszyscy znają. Jest bardzo lubiane, no bo jak tu nie lubić - dwie warstwy kruchego ciasta, bezowa pianka i świeże, sezonowe owoce. Dziś zapraszam na moją jesienną wariację pleśniaka z jabłkami i marmoladą z pigwy. Ciasto kruche jest wyjątkowe i w smaku, bo w połowie upieczone z mąki orkiszowj pełnoziarnistej i posiada super kruchą strukturę. Do tego podwójna porcja błonnika(...)wielkość foremki. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Rozsmarować dżem lub marmoladę z pigwy, następnie zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Wyłożyć na to przestudzone jabłka. Na jabłkach rozłożyć równomiernie pianę z białek, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej porcję ciasta z zamrażarki piec w 180`C 45 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jesień to czas naszych pysznych polskich jabłek... Wrzesień i październik zawsze kojarzą mi się z szarlotką, jedynie wtedy na straganach możemy kupić najlepsze jabłka na idealny jabłecznik, czyli antonówki. A jaki jest ten idealny jabłecznik ? Oczywiście duża ilość jabłek, cynamon, prawdziwa wanilia, mielone goździki i delikatne kruche ciasto. Zapraszam na moją wersję(...)cytryny sok z cytryny cukier puder Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i chowamy na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Owoce obieramy (nie wyrzucamy skórek, zrobimy z nich później domowy ocet) i kroimy mniejsze części. Wkładamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu
Kulinarne przygody Gatity