jabłka - 25490 przepisów (strona:133/1700)

Sernik Marchewkowa Galaktyka 146

mascarpone 220 g sera białego 1,5 łyżki żelatyny 1/4 szkl wody 300 ml śmietany 30% skórka z 1/2 cytryny cukier waniliowy 2 łyżki cukru masa jabłkowa: 2 jabłka 1 galaretka brzoskwiniowa sok z cytryny 2 łyżki cukru cynamon krem budyniowy: 2 budynie 0,5 mleka 90 g masła Przygotowanie: ciasto marchewkowe: (blaszka 17 cm)  Jajka ucieramy(...)praskę dwa razy. Następnie łączymy go z mascarpone i cukrami oraz otartą skórką cytrynową. Potem dodajemy ostudzoną żelatynę oraz ubitą na sztywno śmietanę. masa jabłkowa: (blaszka 17 cm)  Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę,posypujemy cynamonem, skrapiamy sokiem z cytryny. W garnku rozpuszczamy cukier i wrzucamy jabłka. Gotujemy chwilę, aby jabłka zmięły. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy

Bon appetit mon amie
Krucha szarlotka z budyniem 305

cukru ( budynie małe na 0,5 l mleka) 5 łyżek cukru ( jeśli wolimy bardziej słodkie można dać więcej cukru) 1 l mleka 1 kg jabłek (6 średnich jabłek) Blaszkę 36x25 wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić. Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać(...)cukier i zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje wlać rozmieszany proszek budyniowy i ugotować budyń. Gotowy budyń odstawić na chwilę i przygotować jabłka. Jabłka obrać i pokroić w niedużą kostkę. Z lodówki wystawić foremkę z ciastem. Na cieście ułożyć pokrojone jabłka. Na jabłka wyłożyć ciepły budyń i ładnie wyrównać. Na wierzch

Monia miesza i gotuje
Szarlotka (zdrowsza wersja) / Apple Pie (healthy version) 129

aroma 6 sztuk jabłek średnio kwaśnych / 6 pieces apples acidic medium olej i mąka ziemniaczana do formy / oil and potato flour to mold cynamon i laska wanilii do jabłek /  cinnamon and vanilla cane to apples cukier puder /  powdered sugar Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie: ok. 40 min, pieczenie: 50 min, ilość porcji: 20 Najpierw wyrabiamy kruche ciasto(...)gustu). Jabłek nie gotujemy. Przygotowane jabłka układamy na kruchym spodzie. Wyjmujemy ciasto z lodówki i ścieramy na tarce robiąc kruszonkę (można też ciasto rozwałkować i przykryć nim jabłka). Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 50 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.   Życzę smacznego! ***** First, we make shortcrust cake, sift rice flour

Projekty ze smakiem
Ciasto biszkoptowe z jabłkami i marmoladą + film 130

dodajemy żółtka i całość delikatnie mieszamy łyżką tak aby wszystkie składniki się połączyły. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wlewamy 2/3 części ciasta i dokładnie je rozprowadzamy. Z obranych jabłek wydrążamy gniazda nasienne, owoce przekrawamy na połówki i każdą połówkę jabłka nadziewamy łyżeczką marmolady. Owoce układamy na cieście (marmoladą do góry), a na wierzch wlewamy pozostałe ciasto biszkoptowe(...)rozgrzanym do 180 st.C około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy gotową polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu.     Artykuł Ciasto biszkoptowe z jabłkami i marmoladą + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
DESEREK JABŁKOWY DLA CUKRZYKA I NIE TYLKO 130

Pyszny deserek bez mąki z jabłkami z płatkami owsianymi. Deserek nadaje się dla cukrzyków, osób dbających o figurę i nie tylko. Polecam :)  SKŁADNIKI:   4 jabłka 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki cynamonu PRZYGOTOWANIE:  Jabłka obieram i kroję w ćwiartki. Naczynie żaroodporne smaruję olejem kokosowym. Następnie przekładam ćwiartki obranych jabłek. Posypuję cynamonem. Mieszam jabłka. W garnku rozpuszczam olej kokosowy dodaję płatki i 1 łyżkę cynamonu. Na jabłka wykładam mieszankę z płatków owsianych. Przykrywam naczynie. Piekę w piekarniku ok 25 min w 180 stopniach

Gotowanie Patki
Tartaletki z jabłkami 130

przygotowany farsz z jabłek. Dopiero na talerzu łączymy deser w całość. ciasto: 300 g mąki pszennej, 200 zimnego masła, 100 g cukru pudru, 3 żółtka, farsz: 1 kg jabłek (u mnie odmiany ligol), 1 łyżka cukru, skórka otarta z jednej cytryny, skórka otarta z jednej pomarańczy, 1/2 - 1 łyżeczka od herbaty cynamonu, karmelizowane orzechy: 2 łyżki cukru(...)mieszając, aby rozpuszczony cukier oblepił orzechy. Całość przełożyć na blat wyłożony papierem do pieczenia. Odstawić do ostudzenia, a następnie zmiksować. Na talerzu ułożyć upieczone ciastko, na nim ułożyć trochę jabłek, posypać karmelizowanymi orzechami. Tartaletki z jabłkami  można zjeść w restauracji Jung&Lecker na Krakowskim Przedmieściu 45, gdzie sama je przygotowuję. Zapraszam. zastawa

królestwo garów
Szarlotka z ksylitolem 131

Jestem wielką fanką ciast z jabłkami i dlatego tym razem będzie ....szarlotka :) zamiast cukru użyłam ksylitolu ( cukier brzozowy,nie podnosi on poziomu glukozy we krwi ), niestety jest dość drogi,ale gdy ma się wielką ochotę na coś słodkiego,warto wydać więcej ;)Byłam ciekawa efektu i muszę Wam powiedzieć że użycie ksylitolu nie odbiera smaku. Szarlotka smakowała zupełnie tak samo(...)cukru pudru) 1,5 kostki masła 6 żółtek 2 łyżki gęstej śmietany Nadzienie: 8 kwaśnych jabłek pokroić w kostkę ( użyłam gotowych ze słoika) 1/2 szklanki cukru ( w przypadku jabłek kwaśnych) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania: Ciasto : Wszystkie składniki ciasta zagniatamy,albo tak jak ja uczyniłam,wrzuciłam do miksera :) Ciasto

Różne smaki w kuchni
Bułki paryskie czyli drożdżówki z jabłkami 166

wypieki Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 150ml mleka 30g świeżych drożdży pół szklanki cukru (ok. 100g) jajko 50g rozpuszczonego masła szczypta soli Składniki na masę jabłkową: 4 duże jabłka (najlepiej szara reneta)  100ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej jajko łyżka masła 2 łyżki wody 3 łyżki cukru szczypta cynamonu  Składniki(...)gładkie. Dodawać powoli stopione masło i ponownie wyrobić. ciasto stanie się śliskie i błyszczące. Pozostawić w misce (przykryć ściereczką), aż do momentu, aż podwoi swoją objętość. Wykonanie masy jabłkowej: Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozpuścić masło i dodać do niego pokrojone jabłka, do których dodać wodę z cukrem. Podgrzewać ok 5 minut, następnie dodać

Mania Wypiekania
Racuchy z jabłkiem i śmietanką! 142

takie placuszki. Do wykonania posiłku, potrzebujemy zaledwie kilku składników, które zazwyczaj mamy w domu pod ręką. Dla mnie najważniejsze w takich racuchach jest to aby one miały dużo, dużo jabłka, wtedy są takie jak lubię najbardziej! A jak takie zrobić przeczytacie poniżej. PRZEPIS NA RACUCHY: (10 sztuk racuchów) - 1 jajko rozmiar L - 1/2 szklanki mąki tortowej - 1/3 szklanki mleka(...)szklanki śmietanki 12% lub 18% - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru - 2 średnie jabłka Jabłka umyj i obierz ze skórki. Wydrąż gniazda nasienne, specjalnym nożem. Jabłka kroimy w poprzek na grube krążki, minim po 8 mm. Z pozostałych składników za pomocą trzepaczki robimy ciasto na racuchy. Każdy krążek jabłka maczamy w cieście, następnie smażymy

SMYKWKUCHNI
Cinnamon swirl apple slab pie 118

forma może być większa niż prostokąt, na jaki rozwałkujemy ciasto). Blat oprószyć mąką. Jedną część ciasta rozwałkować na prostokąt 30x45 cm. Przełożyć na przygotowaną formę i wyłożyć na ciasto jabłka. Pokruszyć na kawałki 2 łyżki zimnego masła i posypać nim tak przygotowane jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować na blacie lekko posypanym mąką na prostokąt 30x40 cm. Posmarować przygotowanym(...)nadzieniem i zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na plastry grubości 0,5 cm i układać na przygotowanych jabłkach. Posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec 20 min. Zmniejszyć temp. piekarnika do 190 st. C i piec, aż ciasto się zezłoci (ok. 1h, piekłam 50 min.) źródło: Martha Stewart

Słodkie inspiracje
Szybki jabłecznik 270

Kochani przepis doskonały dla tych co ciągle są w biegu, bardzo szybkie i pyszne ciasto po brzegi wypełnione jabłkami, oczywiście polecam kupić szarą ranetę, bo ma wyśmienity smak(...)wypieków ciast. Składniki: - 9 średnich, równych jabłek - 3 szklanki mąki - 3 łyżki cukru pudru - 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko Do posypania jabłek: - mielony cynamon, goździki i cukier kryształ Dodatki i przyprawy znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl Dodatkowo: - cukier puder lub lukier 1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto i dzielimy na połowę

Apetyczna babeczka
Ryż z jabłkami 201

Łatwe Tanie Przepis na zapiekany ryż z jabłkami. Składniki(...)średnich jabłek 3 torebki ryżu odrobina cynamonu cukier troszkę masła Sposób przyrządzenia 1 Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Jabłka umyć i obrać ze skórki, opłukać. Jabłka pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. 2 Jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać łyżeczkę […] Artykuł Ryż z jabłkami pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl

PysiaGotuje.pl
Jabłkowy przekładaniec 184

Dziś proponuje pyszne ciasto z jabłkami. Trochę podobne do szarlotki, ale wzbogacone lekkim cytrynowym krem. Ciasto pięknie wygląda, ale i w smaku jest pyszne. Przepis znalazłam na tym  blogu . Masa jabłkowa: 1 1/2 kg obranych jabłek 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/3 łyżeczki cynamonu  Ciasto kruche: 3 szklanki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki(...)Pozostałą część podzielić na pół i każdą z połówek wyłożyć na blaszkę o wymiarach 21x25 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do lodówki. Jabłka pokroić w kostkę. Jabłka włożyć do garnka. Dodać cukier i cukier waniliowy. Dusić, aż jabłka trochę zmiękną i odparuje z nich sok. Pod koniec dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Połowę jabłek

Ewusiowe Smaki
Najprostsza, najpyszniejsza szarlotka orzechowa (wegańska, bez glutenu) 100

wypróbujcie ten przepis i napiszcie, jak Wam smakowało. ZOBACZCIE NA FILMIKU, JAKIE TO PROSTE! Zajrzyjcie również na mój   Facebook   i  Instagram ! Składniki:  na małą keksówkę jabłka 2 duże jabłka 2 łyżki drobnego cukru 2 łyżeczki cynamonu odrobina soku z cytryny ciasto 150 g płatków jaglanych 40 g proszku budyniowego  1/2 szklanki drobnego cukru(...)kruszonką 2 łyżki płatków jaglanych 2 łyżki mąki ryżowej (zamiennie z kukurydzianą) 2 łyżki drobnego cukru łyżka masła orzechowego 50 g łuskanych migdałów  Przygotowanie:  KROK I : Jabłka przekrajamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier i cynamon, następnie skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny. KROK II: Płatki jaglane zalewamy

Kuchnia Ellie