Śledzie moczymy przez minimum 2 godziny, co jakiś czas wymieniając wodę. Pół łyżki musztardy mieszamy z całą śmietaną i chrzanem. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Pozostałą musztardę wrzucamy na zimną patelnię, dodajemy jabłka i włączamy płomień. Smażymy na małym ogniu przez 5 - 6 minut. Kiedy musztarda ładnie oblepi jabłka, dosypujemy cukier i smażymy(...)uzyskania złotego koloru. Filety śledziowe kroimy w poprzek w cienkie paski, a cebulę w drobną kosteczkę. Dodajemy do sosu i mieszamy. Ostudzone jabłka wykładamy na talerz. Na nich układamy śledzie w sosie. Całość posypujemy koperkiem. Podsmażone jabłka można również wymieszać z resztą składników i podać w formie sałatki na drugi dzień. Smacznego
Kuchnia od dwojgasprawdzi się idealnie ;) Składniki: Ciasto: 100 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 2 żółtka opcjonalnie: 1 łyżka mleka Jabłka: 3-4 jabłka sok z 0,5 małej cytryny brązowy cukier cynamon Beza: 2 białka szczypta soli 80 g cukru pudru Do miski wsypać cukier puder(...)ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blaszkę i widelcem porobić w nim dziurki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i piec przez ok. 15 minut. W międzyczasie obrać jabłka i pokroić je na plasterki (moje były dość grube). Białka ubić w wysokim naczyniu ze szczyptą soli. Do ubitych jajek wsypać cukier puder, ponownie zmiksować. Na podpieczonym
Simply FoodPieczone jabłka,to stary jak świat deser ,a mimo to tak smaczny... bardzo prosty i szybki w wykonaniu Składniki: 2 jabłka 2-3 herbatniki 2 łyżeczki miodu masło cynamon do smaku -opcjonalnie Wykonanie Nagrzać piekarnik do 180 ° C. Umyć i wysuszyć jabłka ,ściąć wierzch ,aby powstał taki kapelusik. Usunąć rdzeń z jabłka, uważając, aby nie uszkodzić(...)skóry. Wydrążyć trochę środek jabłka,pokroić je drobno ,wymieszać z miodem i herbatnikami . Dodać cynamon do silniejszego smaku . Napełnić jabłka powstałym farszem, dodać do każdego 1/4 łyżeczki masła (lub bez masła) zamknąć odciętym kapelusikiem. Umieścić w naczyniu żaroodpornym (jeśli bez masła) z odrobiną wody i piec 30 do 35 minut. Podawać jeszcze gorące
w mojej kuchniKorzystając z jesiennego sezonu na jabłka, nie mogło zabraknąć na stole aromatycznej szarlotki :) Słodkie jabłka i kwaśna pigwa, połączone budyniem śmietankowym na kruchym cieście opruszone cukrem pudrem.... SKŁADNIKI (ciasto kruche) 500 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła 120 g cukru 10 g cukru waniliowego 2 jajka 1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki miksujemy(...)mniejszą). Formę wykładamy papierem do pieczenia, a na dnie rozkładamy równomiernie ciasto, a następnie wkładamy do lodówki. Pozostałą część ciasta (mniejszą) owijamy folią spożywczą i chowamy do zamrażarki. NADZIENIE (jabłka) 700 g jabłek 1 łyżka masła 2 łyżeczki cynamonu W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojone w pióra jabłka, doprawiamy cynamonem i dusimy do miękkości. NADZIENIE (pigwa
Marcepanowa kuchniaherbaty. Uwielbiane przez moją rodzinę i znajomych. Wierzę, że i wam posmakuje Aromatyczne, pełne jabłek, proste w przygotowaniu . Spróbujcie. Korzenno miodowe ciasto jabłkowe Pyszne, proste, aromatyczne ciasto z jabłkami Składniki: (na formę 24 cm lub mniejszą) 200 g masła lub margaryny 200 g cukru (można dać ciut mniej) 170 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 3 jajka(...)łyżeczki proszku do pieczenia 7 łyżek syropu korzennego – Iskierka Dziadunia od Ogródek Dziadunia 3 jabłka cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, a te w plasterki lub paski. Przekładamy do miseczki i dodajemy 3 łyżki syropu korzennego. Mieszamy, aby syrop pokrył jabłka. Miseczkę odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Piekarnik nagrzewamy
Słodkie okruszkiteż często przyrządzam takie smakołyki na podwieczorek. Ostatnio zamiast klasycznego ciasta naleśnikowego przygotowałam ciasto z egzotyczą nutą. Z dodatkiem ananasa, skórek z cytrysów i mleczka kokosowego. Myślę, że tradycyjne jabłka w cieście mają teraz sporą konkurencję, bo danie wyszło obłędnie pyszne. Podane ze świeżym owocami znikało w ekspresowym tempie :) 2 duże jabłka (użyłam jedno kwaśne, drugie słodkie(...)pomarańcza, ananasy, granat, melon) wiórki kokosowe do posypania Mleczko kokosowe miksujemy z ananasem, jajkiem, cukrem, olejem i skórką z owoców. Dodajemy mąkę, wiórki kokosowe i mieszamy na gładkie ciasto. Jabłka obieramy, kroimy w około 1 cm plastry i ze środka wycinamy gniazda nasienne. Każdy krążek jabłka obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Przed podaniem […] Artykuł
Mienta blogklasyk, który nie może się znudzić. Ładnie przypieczone mięso z chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem to coś, za co mogę się dać pokroić. ;) W moim domu taką kaczkę nadziewaną jabłkami i pachnącą majerankiem zwykle piecze się na Święta i specjalne okazje i tak sobie pomyślałem, że na jutro będzie w sam raz. Wprawdzie na Św. Marcina piecze się gęsinę(...)będzie również świetnym wyborem. Podajmy ją potem z ziemniakami lub śląskimi kluseczkami i zasmażaną kapustą. Będzie pysznie i odświętnie! * SKŁADNIKI dla 4 osób 1 kaczka (ok. 2 kg) 6 jabłek 2 łyżki 4 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Kaczkę umyj, oczyść i osusz. Roztop klarowane masło i połącz je z otartymi ząbkami czosnku, majerankiem, solą
Food Squarejabłka 1-1,5 l bulionu z drobiu 2 czosnek solo sól i pieprz do smaku 120 g wędzonego boczku w plastrach 2 łyżki masła klarowanego Seler i jabłka obierz, z jabłek dodatkowo wydrąż gniazdka. Pokrój również seler naciowy w kostkę. Podgrzej masło i zrumień oba selery i jabłka. Przełóż do garnka. Dodaj rozgnieciony czosnek, wlej(...)większą część bulionu i gotuj zupę przez 30 minut. Warzywa i jabłka powinny być miękkie. Zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą i pieprzem i jeszcze raz zagotuj. Usmaż boczek i podaj z zupą. Dodatkowo można podać zupę z chlebem. Spara Spara The post Zupa selerowa krem z jabłkami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaprzygotowaniu, a sprawiają tyle radości. Pamiętacie jak ostatnio wstawiłam na instagramie zdjęcia ze zbiorów tegorocznych jabłek? Tak to teraz musicie mi wierzyć ale ja jabłka ze swojego ogrodu mam cały rok. Dlatego nawet srogą zimą będą Wam wstawiała coś jabłkowego :) Składniki: ciasto 560 g mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 1,25 szklanki gorącej wody(...)jabłka cukier cynamon Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, zasypujemy cukrem w takiej ilości jakiej lubimy no i słodycz zależy od jabłka. Składniki ciasta zagniatamy i przykrywamy torebką foliową aby nie wyschło. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką, w środek wkładamy łyżeczkę jabłek
Niezły Młynekkażdym razem najdłużej zeszło mi z obieraniem jabłek. Nawet nie z tarciem bo to robi za mnie Tefal Companion w kilkadziesiąt sekund. Wymieszanie składników suchych, obranie i starcie jabłek- nawet z tarką w dłoniach zajmie Ci maksymalnie 15 minut! Nie trzeba wiele pracy, zdolności czy sprzętów. Wystarczą dwie ręce. I piekarnik. Bo ciasto pieczemy przez jakąś godzinkę(...)szarlotki?! Składniki na tortownicę o śr 23cm: 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka drobnego cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 ½ kg kwaśnych jabłek (najlepiej szara reneta) 1 łyżka cynamonu 160g masła Cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Składniki suche mieszamy ze sobą. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubszych oczkach, mieszamy
Kuchnia w czekoladzie, natomiast mój mąż stwierdził, że ciasto bez czekolady to nie ciasto Ale jedząc roladę, nie narzekał Jeżeli szukacie prostego i ładnie wyglądającego ciasta to serdecznie polecam Rolada z jabłkami Składniki na blaszkę 26×34 cm: Biszkopt : – 3 jajka – 3,5 łyżki cukru – 3,5 łyżki mąki pszennej – 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)góry) i ściągamy delikatnie papier. Roladę zwijamy zaczynając od krótszego boku wraz ze ściereczką i odkładamy do ostygnięcia. Gdy biszkopt wystygnie szykujmy nadzienie. Masa jabłkowa: – 3 duże jabłka – 1 galaretka o dowolnym smaku chociaż według mnie najlepiej pasuje tu cytrynowa lub agrestowa Jabłka obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce z grubymi oczkami (można
Relaxtimepołączenie szarlotki i ciasta z kremem. HERBATNIKOWIEC Z JABŁKAMI Składniki: (8 porcji) 4 opakowania herbatników typu Petit 200 g serka mascarpone 100 ml śmietany 30% 2 duże kwaśne jabłka sok z 1/2 cytryny 2 łyżki cukru cynamon płatki migdałowe do dekoracji Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do rondla i zasypujemy(...)cukrem i odrobiną cynamonu. Podgrzewamy, aż jabłka zmiękną, studzimy. Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem aż podwoi swoją objętość. Masę łączymy z ostudzonymi jabłkami (bez soku). Masę z jabłkami nakładamy na herbatnik przykrywamy kolejnym i ponownie nakładamy masę i herbatnik. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Odstawiamy do lodówki. Herbatniki nabiorą wilgoci z masy
Bon appetit mon amiemacie czasu, czy energii na pieczenie ciasta dla gości – pracy jest przy nim naprawdę niewiele, a smak ciepłej szarlotki zdobędzie serce każdego Kasza nabiera wilgoci i aromatu jabłek, jest niewyczuwalna, ale nadaje delikatności ciastu, dzięki czemu jego środek jest miękki i bardzo jabłkowy. Wierzch i brzegi przyjemnie chrupią i jakoś ciężko nie skusić się na kolejny kawałek(...)jest to propozycja na dzień, w którym nie liczycie kalorii Wykonanie Wymieszaj mąkę, kaszę manną, cukier, proszek do pieczenia i cynamon w misce. Podziel mieszankę na 3 równe części. Jabłka umyj, obierz (w wersji dla bardzo leniwych -bez obierania ;p), oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podziel je na dwie części. Jak przy tradycyjnym
Eat me! Fit me!Masło orzechowe, mascarpone i cynamon. A całość podana z malinami, sosem jogurtowym i winogronem. Do wykonania w kilka chwil! Składniki (na 3-4 jabłka): 3-4 jabłka 2-3 łyżki masła orzechowego 2 łyżki mascarpone szczypta cynamonu maliny winogrona jogurt grecki wymieszany z miodem mięta, tymianek Jabłka należy wydrążyć(...)strony ogonka pozbywając się przy tym gniazda nasiennego. Wydrążone jabłka posypuję cynamonem i nakładam mascarpone oraz masło orzechowe. Gotowe jabłka zapiekam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 60 minut. Delikatnie studzę jabłka, kroję na ćwiartki i podaję z sosem jogurtowym, malinami i winogronami. Całość dekoruję miętą oraz tymiankiem. Smacznego, Klaudia. Wpis powstałam w ramach współpracy
Mango Papajaodnalazłam na jednej z kulinarnych grup. Od tygodnia internet szaleje na jego punkcie, a na grupach wciąż pojawiają się wpisy kolejnych osób ze zdjęciem ich ciasta z połówkami jabłek. Oczywiście nie mogłam nie sprawdzić przepisu. Zaciekawił mnie fenomen tego ciasta. A jest ono dosłownie wszędzie, na tę chwilę nie jestem nawet w stanie ustalić, kto był pomysłodawcą tego(...)ciasta. W każdym razie powiem Wam szczerze tak - jest to jedno z najlepszych ciast z jabłkami, jakie jadłam. Mało ciasta, duży rozpływający się w ustach kawałek jabłka. Idealne do porannej kawy lub na popołudniowy deser. I powiem więcej - jest to zwyczajne ciasto, nie jakieś wykwintne, którym można zastąpić urodzinowy tort - nie oszukujmy się, tak nie jest. Ale faktem
Mojewlasne.pl