Jabłka z rodzinnego ogrodu. Jeszcze "poniemieckie". Nie znamy nazwy odmiany, ale pyszne, nie nadające się do przechowywania zimowo. Dziękujemy siostrze za dostawę, Łukaszowi. Składniki 1 kg jabłek ( szara reneta najlepsza ) półtora kg cukru 3/4 l wody 1 cytryna Przygotowanie Obrałem jabłka, pokroiłem je w cząstki, polałem sokiem cytrynowym, aby nie sczerniały. Zagotowałem gęsty syrop z cukru(...)wody, dodałem jabłka, zagotowałem, odstawiłem na jeden dzień. Następnego dnia wyjąłem jabłka, zagotowałem syrop , zalałem nim gotujące się jabłka, smażyłem na małym ogniu, gdy były przezroczyste dodałem pokrojoną bardzo cienko skórkę cytrynową, smażyłem jeszcze kilka minut. Taka konfitura świetnie nadaje się do przekładańców i do tortów bakaliowych
R'n'G Kitchenjabłek 1 płaska łyżeczka cynamonu 150g masła – mocno schłodzonego *** Mąkę, cukier, kaszkę oraz proszek do pieczenia wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy *** *** Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon, mieszamy *** *** Foremkę (moja ma wymiary 22×22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wysypujemy 1/3 składników suchych *** *** Następnie wykładamy(...)połowę startych jabłek, wyrównujemy *** *** Na jabłka wykładamy ponownie 1/3 suchych składników i pozostałe jabłka *** *** Całość posypujemy pozostałą suchą mieszanką składników *** *** Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach mocno schłodzone masło *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę *** *** Podczas pieczenia masło i sok z jabłek połączy suche składniki
Blog z Apetytemłyżeczki proszku do pieczenia około 1 łyżka śmietany 12-18 % esencja waniliowa 1 łyżka białka do posmarowania spodu surowego ciasta kasza manna do posypania spodu surowego ciasta Nadzienie: 5 jabłek średniej wielkości (najlepsze to szara reneta, antonówka, gloster, lobo, ligol ) cynamon 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą(...)większą część ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Następnie smarujemy białkiem i obsypujemy kasza manna ( nie dużą ilością) 3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, następnie, odczekujemy chwilę i odciskamy z nadmiaru soku. 4. Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka. 5. Cynamon albo wcześniej mieszamy
Gotowanie...to proste !podrabiany niemal od początku. Oto efekty testów - wszystkie przepisy pochodzą z książki dołączonej do wyciskarki wolnoobrotowej Hurom H100: 1) Sok burak-jabłko Substancje zawarte w burakach oczyszczają krew oraz wspomagają trawienie, a błonnik pokarmowy z jabłek wzmacnia i usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego. Ponadto buraki zapobiegają anemii i działają ochronnie na wątrobę. Składniki: (1 porcja) 2 jabłka(...)skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Ustawiamy manetkę w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok z połowy przygotowanych jabłek, następnie dodajemy kawałki buraka oraz cytyny, kończąc na jabłku. Wyciskając ostatnie kawałki jabłka ustawiamy manetkę w pozycji pół-otwartej. Sok przelewamy do szklanki. 2) Sok grejpfrut-pomarańcza Grejpfrut obniża poziom cholesterolu we krwi, oczyszcza organizm z toksyn, a także
Kuchnia MagdaLenyjabłek. Jest to najprostsze ciasto w wykonaniu. Szarlotka sypana ma taką nazwę ponieważ nie musimy używać miksera. Łączymy same składniki suche. Ciasto nie zawiera jaj. Podczas pieczenia aromat jabłek, cynamonu i po prostu ciasta unosi się po całym domu. No i ten chrupiący, złocisty wierzch ciasta. SZARLOTKA SYPANA 1 szkl. mąki 1 szkl. kaszy manny(...)szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 170 g. zimnego masła cynamon 1.5 kg. kwaśnych jabłek Mąkę, kaszę, cukry i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać. Podzielić na 3 równe części. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tortownicę o średnicy 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Boki tortownicy wysmarować masłem
Kuchnia Paulettesbutelkach, które przypominają mi ciepłe letnie dni. Dziś kolejna pyszna propozycja, czyli prażone jabłka! Bez dodatku cukru, aromatyczne i pełne smaku! Idealne do szarlotki czy naleśników. Prażone jabłka: 3 kg kwaśnych jabłek (u mnie z działeczki Mamusi! 💙) sok z 1/2 cytryny 5 łyżek miodu 5 łyżeczek cynamonu 2 łyżki ekstraktu waniliowego Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne(...)skórki. Następnie kroimy je w ósemki. Wrzucamy je do dużego garnka z szerokim dnem. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy miód oraz ekstrakt waniliowy oraz cynamon. Wszystko mieszamy. Jabłka prażymy na wolnym ogniu do momentu aż zaczną się rozpadać. Zostało już przełożenie owoców do słoiczka - jeszcze gorące jabłka przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków. Tym razem skorzystałam z opcji
Cooking Monsterprzełomie XIX i XX wieku prowadziły hotel położony 100 mil na zachód od Paryża. Stephanie robiła jabłecznik – szykowała w piekarniku jabłka i uświadomiła sobie, że zapomniała pod jabłka włożyć porcję ciasta. Oszczędna i sprytna gospodyni niewiele myśląc położyła kawałek maślanego ciasta na jabłkach, zamiast pod nimi, a upieczone ciasto po prostu odwróciła do góry nogami. Lekko przejrzyste(...)cudnie bursztynowe jabłka zdobiły teraz wierzch zupełnie nowego placka z jabłkami. Voilà! Tarta Tatin szykowana jest z przeróżnych owoców, nie tylko z jabłek. I nie tylko z kruchym wierzchem/spodem ale np. z użyciem ciasta francuskiego lub ciasta filo. Sama nie przepadam za taką wersją tarty Tatin – zdecydowanie wolę kruche ciasto, które świetnie przyjmuje aromat i soki
Karo in the Kitchenmałym dzieciom, możecie przygotować bez dodatku cukru. Wystarczy dodać do niej słodsze jabłka lub inne słodkie owoce, by wyeliminować całkowicie cukier. Jeśli przyrządzacie ją z kwaśnymi papierówkami warto jabłka lekko dosłodzić. 1 i 2/3 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny bezmlecznej 1 jajko 2 łyżki wody 6 małych jabłek(...)następnie rozwałkowujemy na arkuszu papieru do pieczenia na okrągły, duży placek. Ciasto przykrywamy drugim arkuszem papieru i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Do owoców dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne można dodać do nich cukier lub inne słodzidło. Mieszamy
Dieta bez mlekaopakowania budyniu waniliowego 250 g margaryny 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształ 2-3 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: 2 opakowania biszkoptów okrągłych posypka waflowa kakaowa Przygotowanie: Mus jabłkowy - jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jabłka rozsmażyć wraz z cukrem. Smażyć do momentu otrzymania jednolitej masy. jabłka najlepiej rozsmażyć dzień wcześniej .W dzień(...)wykonania deseru jabłka należy przełożyć do rondelka i podgrzać. Dodać 2 opakowania galaretki pomarańczowej w proszku i mieszać, aż się rozpuści. Całość odstawić do lekkiego przestygnięcia. Masa budyniowa waniliowa - ugotować budyń waniliowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać
Ciastka - domowe słodkościgodzin, aby puściły sok. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni). Pokrywki wyparzyć wrzątkiem. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce. Warzywa odciśnij i wraz z tartymi jabłkami gotuj w dużym garnku na średnim ogniu przez godzinę od czasu do czasu(...)przepis na ketchup z cukinii: 1. Obrać 2,4 kg cukinii ze skórki 2. Wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki 3. Obrać 7 cebuli 4. Obrać 4 jabłka 5. Zetrzeć warzywa i jabłka na grubej tarce 6. Warzywa posolić 4 łyżkami soli i odstawić na 1-8 h 7. Obrać pomidory i zetrzeć na tarce
KuchniaWeDwoje.plmąki pszennej 1 jajko 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru np.trzcinowego 2 łyżki cukru z wanilią lub 2 łyżki ekstraktu waniliowego 200 g masła schłodzonego Szczypta soli Jabłka 1 kg jabłek ja dałam zielonych 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki cynamonu 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Dodatkowo : cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Do miski przekładamy(...)wszystkie składniki ciasta. Mocnym i energicznym ruchem zagniatamy ciasto, tworząc kulę. Kulę ciasta zawijam w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok 20 min. Międzyczasie przygotowujemy jabłka. Jabłka dokładnie obieramy a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy wanilię, cynamon i cukier. Mieszamy a następnie smażymy
Gotowanie Patkijest to samo, ale tak nie jest. Pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem jest pare różnic. Szarlotka to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego i niekoniecznie musi być z jabłkami, równie dobrze można dodać do niej inne owoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki. Podawana jest wyłącznie na zimno. Jabłecznik natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje(...)mąki samorosnącej 👌 1 kostka margaryny 👌 4 łyżki cukru pudru 👌 5 żółtek pianka: 👌 5 białek 👌 1 łyżka wody 👌 pół szkl. cukru pudru 👌 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej mus: 👌 1,8 kg. jabłek 👌 1 łyżeczka cynamonu 👌 2/3 szkl. wody 👌 4 łyżki cukru brązowego WYKONANIE: Ciasto: Do misy miksera wrzucamy kostkę margaryny i zaczynamy ucieranie, dodajemy 5 żółtek, 4 łyżki cukru
RITA food channelszarlotek ;) Składniki: Spód: 2 łyżki mąki kokosowej 5 łyżek mąki ryżowej 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki ksylitolu Nadzienie z jabłek: 2 jabłka cynamon Budyń jaglany: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka (u mnie migdałowe) 3 łyżki ksylitolu/miodu/syropu klonowego Kruszonka: 1 łyżka mąki kokosowej 5 łyżek mąki ryżowej(...)dodać olej oraz jajka i wyrabiać, aż składniki się połączą. Uformować kulę, przełożyć do formy i dokładnie wylepić spód. Włożyć do piekarnika i podpiec prze około 10 minut. Nadzienie: Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zmiękną (w razie potrzeby można lekko podlać je wodą
Healthy food explorerSkładniki: 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 200 g. masła lub margaryny 4 żółtka Masa jabłkowa: 1 i 1/2 kg jabłek 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam domowy) 2 łyżki cukru ( zależy od słodkości jabłek, można dodać więcej) 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 pełna łyżka bułki tartej Pianka: 4 białka(...)szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju Dodatkowo: cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć środki i pokroić na nie duże kawałki. Wrzucić na patelnie i chwilę podprażyć, co jakiś czas mieszając. Dodać cukier i cukier waniliowy. Kiedy będą już miękkie dodać cynamon, wymieszać i jeszcze chwilkę podgrzewać. Zdjąć z ognia i dodać
Agusiowe smakołykiucieraniec z pierwszymi jabłkami i cynamonem. Jednak przepis ten gości w mojej rodzinie przynajmniej od dwóch pokoleń i został już sprawdzony prawie z każdymi letnimi i jesiennymi owocami. Jabłka, śliwki czy brzoskwinie szczególnie dobrze się tutaj komponują gdyż owoce puszczają naturalne soki. Co do jabłek najlepiej użyć takich, które szybko miękną (tak jak papierówki) i są lekko(...)blaszkę Składniki: 125 masła lub margaryny 150 g cukru 2 jajka 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka skórka starta z 1/2 cytryny 500 g jabłek (waga po obraniu i pokrojeniu) cukier i cynamon na wierzch cukier puder do posypania Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Masło utrzeć z cukrem
My simple kitchen