jabłka - 25490 przepisów (strona:127/1700)

Konfitura z jabłek 70

Jabłka z rodzinnego ogrodu. Jeszcze "poniemieckie". Nie znamy nazwy odmiany, ale pyszne, nie nadające się do przechowywania zimowo. Dziękujemy siostrze za dostawę, Łukaszowi. Składniki 1 kg jabłek ( szara reneta najlepsza ) półtora kg cukru 3/4 l wody 1 cytryna Przygotowanie Obrałem jabłka, pokroiłem je w cząstki, polałem sokiem cytrynowym, aby nie sczerniały. Zagotowałem gęsty syrop z cukru(...)wody, dodałem jabłka, zagotowałem, odstawiłem na jeden dzień. Następnego dnia wyjąłem jabłka, zagotowałem syrop , zalałem nim gotujące się jabłka, smażyłem na małym ogniu, gdy były przezroczyste dodałem pokrojoną bardzo cienko skórkę cytrynową, smażyłem jeszcze kilka minut. Taka konfitura świetnie nadaje się do przekładańców i do tortów bakaliowych

R'n'G Kitchen
Szarlotka sypana 98

jabłek 1 płaska łyżeczka cynamonu 150g masła – mocno schłodzonego     *** Mąkę, cukier, kaszkę oraz proszek do pieczenia wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy *** *** Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon, mieszamy *** *** Foremkę (moja ma wymiary 22×22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wysypujemy 1/3 składników suchych *** *** Następnie wykładamy(...)połowę startych jabłek, wyrównujemy *** *** Na jabłka wykładamy ponownie 1/3 suchych składników i pozostałe jabłka *** *** Całość posypujemy pozostałą suchą mieszanką składników *** *** Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach mocno schłodzone masło *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę *** *** Podczas pieczenia masło i sok z jabłek połączy suche składniki

Blog z Apetytem
Szarlotka Z Cynamonem 156

łyżeczki proszku do pieczenia około 1 łyżka śmietany 12-18 % esencja waniliowa 1 łyżka białka do posmarowania spodu surowego ciasta kasza manna do posypania spodu surowego ciasta Nadzienie: 5 jabłek średniej wielkości (najlepsze to szara reneta, antonówka, gloster, lobo, ligol ) cynamon 1.  Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą(...)większą część ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Następnie smarujemy białkiem i obsypujemy kasza manna ( nie dużą ilością) 3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, następnie, odczekujemy chwilę i odciskamy z nadmiaru soku. 4. Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka. 5. Cynamon albo wcześniej mieszamy

Gotowanie...to proste !
DOMOWE SOKI I LODY - 5 PRZEPISÓW (TEST WYCISKARKI WOLNOOBROTOWEJ HUROM H100) 137

podrabiany niemal od początku. Oto efekty testów  - wszystkie przepisy pochodzą z książki dołączonej do wyciskarki wolnoobrotowej Hurom H100: 1) Sok burak-jabłko  Substancje zawarte w burakach oczyszczają krew oraz wspomagają trawienie, a błonnik pokarmowy z jabłek wzmacnia i usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego. Ponadto buraki zapobiegają anemii i działają ochronnie na wątrobę. Składniki: (1 porcja) 2 jabłka(...)skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Ustawiamy manetkę w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok z połowy przygotowanych jabłek, następnie dodajemy kawałki buraka oraz cytyny, kończąc na jabłku. Wyciskając ostatnie kawałki jabłka ustawiamy manetkę w pozycji pół-otwartej. Sok przelewamy do szklanki. 2) Sok grejpfrut-pomarańcza  Grejpfrut obniża poziom cholesterolu we krwi, oczyszcza organizm z toksyn, a także

Kuchnia MagdaLeny
SZARLOTKA SYPANA 161

jabłek. Jest to najprostsze ciasto w wykonaniu. Szarlotka sypana ma taką nazwę ponieważ nie musimy używać miksera. Łączymy same składniki suche. Ciasto nie zawiera jaj. Podczas pieczenia aromat jabłek, cynamonu i po prostu ciasta unosi się po całym domu. No i ten chrupiący, złocisty wierzch ciasta.  SZARLOTKA SYPANA  1 szkl. mąki 1 szkl. kaszy manny(...)szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 170 g. zimnego masła cynamon 1.5 kg. kwaśnych jabłek Mąkę, kaszę, cukry i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać. Podzielić na 3 równe części.  Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tortownicę o średnicy 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Boki tortownicy wysmarować masłem

Kuchnia Paulettes
Prażone jabłka 105

butelkach, które przypominają mi ciepłe letnie dni. Dziś kolejna pyszna propozycja, czyli prażone jabłka! Bez dodatku cukru, aromatyczne i pełne smaku! Idealne do szarlotki czy naleśników. Prażone jabłka: 3 kg kwaśnych jabłek (u mnie z działeczki Mamusi! 💙) sok z 1/2 cytryny 5 łyżek miodu 5 łyżeczek cynamonu 2 łyżki ekstraktu waniliowego Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne(...)skórki. Następnie kroimy je w ósemki.   Wrzucamy je do dużego garnka z szerokim dnem. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy miód oraz ekstrakt waniliowy oraz cynamon. Wszystko mieszamy. Jabłka prażymy na wolnym ogniu do momentu aż zaczną się rozpadać. Zostało już przełożenie owoców do słoiczka - jeszcze gorące jabłka przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków. Tym razem skorzystałam z opcji

Cooking Monster
Tarta Tatin ze śliwkami węgierkami 151

przełomie XIX i XX wieku prowadziły hotel położony 100 mil na zachód od Paryża. Stephanie robiła jabłecznik – szykowała w piekarniku jabłka i uświadomiła sobie, że zapomniała pod jabłka włożyć porcję ciasta. Oszczędna i sprytna gospodyni niewiele myśląc położyła kawałek maślanego ciasta na jabłkach, zamiast pod nimi, a upieczone ciasto po prostu odwróciła do góry nogami. Lekko przejrzyste(...)cudnie bursztynowe jabłka zdobiły teraz wierzch zupełnie nowego placka z jabłkami. Voilà! Tarta Tatin szykowana jest z przeróżnych owoców, nie tylko z jabłek. I nie tylko z kruchym wierzchem/spodem ale np. z użyciem ciasta francuskiego lub ciasta filo. Sama nie przepadam za taką wersją tarty Tatin – zdecydowanie wolę kruche ciasto, które świetnie przyjmuje aromat i soki

Karo in the Kitchen
Tarta rustykalna z papierówkami 134

małym dzieciom, możecie przygotować bez dodatku cukru. Wystarczy dodać do niej słodsze jabłka lub inne słodkie owoce, by wyeliminować całkowicie cukier. Jeśli przyrządzacie ją z kwaśnymi papierówkami warto jabłka lekko dosłodzić. 1 i 2/3 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny bezmlecznej 1 jajko 2 łyżki wody 6 małych jabłek(...)następnie rozwałkowujemy na arkuszu papieru do pieczenia na okrągły, duży placek. Ciasto przykrywamy drugim arkuszem papieru i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Do owoców dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne można dodać do nich cukier lub inne słodzidło. Mieszamy

Dieta bez mleka
PYCHOTKA JABŁKOWA NA ZIMNO 116

opakowania budyniu waniliowego 250 g margaryny 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształ 2-3 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: 2 opakowania biszkoptów okrągłych posypka waflowa kakaowa Przygotowanie: Mus jabłkowy - jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jabłka rozsmażyć wraz z cukrem. Smażyć do momentu otrzymania jednolitej masy. jabłka najlepiej rozsmażyć dzień wcześniej .W dzień(...)wykonania deseru jabłka należy przełożyć do rondelka i podgrzać. Dodać 2 opakowania galaretki pomarańczowej w proszku i mieszać, aż się rozpuści. Całość odstawić do lekkiego przestygnięcia.  Masa budyniowa waniliowa - ugotować budyń waniliowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać

Ciastka - domowe słodkości
Ketchup z cukinii 117

godzin, aby puściły sok. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni). Pokrywki wyparzyć wrzątkiem. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce. Warzywa odciśnij i wraz z tartymi jabłkami gotuj w dużym garnku na średnim ogniu przez godzinę od czasu do czasu(...)przepis na ketchup z cukinii: 1. Obrać 2,4 kg cukinii ze skórki 2. Wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki 3. Obrać 7 cebuli 4. Obrać 4 jabłka 5. Zetrzeć warzywa i jabłka na grubej tarce 6. Warzywa posolić 4 łyżkami soli i odstawić na 1-8 h 7. Obrać pomidory i zetrzeć na tarce

KuchniaWeDwoje.pl
NAJPROSTRZA KRUCHA SZARLOTKA 124

mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru np.trzcinowego 2 łyżki cukru z wanilią lub 2 łyżki ekstraktu waniliowego 200 g masła schłodzonego Szczypta soli Jabłka 1 kg jabłek ja dałam zielonych 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki cynamonu 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Dodatkowo : cukier puder do posypania  PRZYGOTOWANIE: Do miski przekładamy(...)wszystkie składniki ciasta. Mocnym i energicznym ruchem zagniatamy ciasto, tworząc kulę. Kulę ciasta zawijam w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok 20 min.  Międzyczasie przygotowujemy jabłka.  Jabłka dokładnie obieramy a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy wanilię, cynamon i cukier. Mieszamy a następnie smażymy

Gotowanie Patki
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ | rita food channel 183

jest to samo, ale tak nie jest. Pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem jest pare różnic. Szarlotka  to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego i niekoniecznie musi być z jabłkami, równie dobrze można dodać do niej inne owoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki. Podawana jest wyłącznie na zimno. Jabłecznik  natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje(...)mąki samorosnącej 👌 1 kostka margaryny 👌 4 łyżki cukru pudru 👌 5 żółtek pianka: 👌 5 białek 👌 1 łyżka wody 👌 pół szkl. cukru pudru 👌 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej mus: 👌 1,8 kg. jabłek 👌 1 łyżeczka cynamonu 👌 2/3 szkl. wody 👌 4 łyżki cukru brązowego WYKONANIE:  Ciasto:  Do misy miksera wrzucamy kostkę margaryny i zaczynamy ucieranie, dodajemy 5 żółtek, 4 łyżki cukru

RITA food channel
Szarlotka z budyniem jaglanym i kokosową kruszonką 164

szarlotek ;) Składniki: Spód: 2 łyżki mąki kokosowej 5 łyżek mąki ryżowej 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki ksylitolu Nadzienie z jabłek: 2 jabłka cynamon Budyń jaglany: 1/2 szklanki kaszy jaglanej  2 szklanki mleka (u mnie migdałowe) 3 łyżki ksylitolu/miodu/syropu klonowego Kruszonka: 1 łyżka mąki kokosowej 5 łyżek mąki ryżowej(...)dodać olej oraz jajka i wyrabiać, aż składniki się połączą. Uformować kulę, przełożyć do formy i dokładnie wylepić spód. Włożyć do piekarnika i podpiec prze około 10 minut. Nadzienie: Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zmiękną (w razie potrzeby można lekko podlać je wodą

Healthy food explorer
Szarlotka z pianką na kruszonce. 276

Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 200 g. masła lub margaryny 4 żółtka Masa jabłkowa: 1 i 1/2 kg jabłek 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam domowy) 2 łyżki cukru ( zależy od słodkości jabłek, można dodać więcej) 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 pełna łyżka bułki tartej Pianka: 4 białka(...)szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju Dodatkowo: cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć środki i pokroić na nie duże kawałki. Wrzucić na patelnie i chwilę podprażyć, co jakiś czas mieszając. Dodać cukier i cukier waniliowy. Kiedy będą już miękkie dodać cynamon, wymieszać i jeszcze chwilkę podgrzewać. Zdjąć z ognia i dodać

Agusiowe smakołyki
Niezawodny jabłecznik z papierówkami 133

ucieraniec z pierwszymi jabłkami i cynamonem. Jednak przepis ten gości w mojej rodzinie przynajmniej od dwóch pokoleń i został już sprawdzony prawie z każdymi letnimi i jesiennymi owocami. Jabłka, śliwki czy brzoskwinie szczególnie dobrze się tutaj komponują gdyż owoce puszczają naturalne soki. Co do jabłek najlepiej użyć takich, które szybko miękną (tak jak papierówki) i są lekko(...)blaszkę Składniki: 125 masła lub margaryny 150 g cukru 2 jajka 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka skórka starta z 1/2 cytryny 500 g jabłek (waga po obraniu i pokrojeniu) cukier i cynamon na wierzch cukier puder do posypania Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Masło utrzeć z cukrem

My simple kitchen