wody z łyżką mąki pszennej typ 500, wlać mąkę do tłuszczu i mieszając podgrzewać, aż całość zgęstnieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem. SKŁADNIKI 4 udka z kaczki 2 jabłka 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki nasion kolendry szczypta mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru sól, świeżo mielony pieprz(...)pieprzem, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego. W miseczce połączyć ze sobą obie musztardy, nasiona kolendry, kardamon i imbir. Wysmarować uzyskaną pastą kaczkę. Cebule obrać i pokroić na ćwiartki, jabłka umyć, wyciąć z nich gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki, ząbki czosnku obrać i pokroić na plasterki. Cebule, jabłka i czosnek poukładać po bokach i na wierzchu
Passions hobbies lifeniecodziennymi kompozycjami smakowymi. Tego dnia prezentowali swoje nowości idealne na wiosenny detox. Smoothie passiflora: ananas – kokos – banan – jabłko Smoothie spirulina: pomarańcza – jabłko – kiwi -banan Runoland z eko konfiturami i grzybami. Zachwyciła Baziółka, która pokazała szeroki asortyment produktów od ziół w doniczkach po zioła cięte i mikrozioła. Ich mięta i pietruszka była hitem(...)masła. Sieć Eko WITAL , która dostarczyła produkty ekologiczne tylko od sprawdzonych producentów min. oleje, jajka, pieczywo chrupkie, które idealnie pasuje do hummusu, jaki był tego dnia przygotowywany. Stowarzyszenie JABŁKA GRÓJECKIE: dostarczyło pyszne, pachnące rodzime jabłka oraz ciekawy napój Yabu Jeszcze jedna niespodzianka tego dnia to Home and You, które było na warsztatach po raz pierwszy. Marka
Słodkie okruszkigruszkami / z truskawkami / z brzoskwinkami i mango Firma: Zott Polska Skład: z czereśniami i wiśniami – jogurt*, czereśnie 10%, wiśnie 5%, inulina, koncentrat z soku z buraków czerwonych, aromaty. z jabłkami i gruszkami – jogurt*, jabłka i sok jabłkowy z koncentratu 9,6%, gruszki 5,4%, inulina, aromaty. z truskawkami – jogurt*, truskawki 15%, inulina, koncentrat z soku z buraków czerwonych(...)kcal, tłuszcz – 3,0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 2,0g, węglowodany – 6,0g w tym cukry – 5,4g, błonnik – 3,0g, białko – 4,4g, sól – 0,14g z jabłkami i gruszkami –100g/ 76 kcal, tłuszcz – 3,0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 2,0g, węglowodany – 5,6g w tym cukry – 4,9g, błonnik – 3,0g, białko
Candy Pandaspietruszki i jabłka . Jesienno - zimowe warzywa o tej porze roku idealnie nadają się do przygotowania rozgrzewającej i kremowej zupy. Dodatek przyprawy curry do tradycyjnej polskiej pietruszki i jabłka daje bardzo ciekawy smak - połączenie tradycji z egzotyką. Zupa jest bardzo smaczna słodko - kwaskowa, z delikatną ostrością i aromatem przyprawy curry. Gorąco polecam tę zupę na wciąż chłodne(...)średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki przyprawy curry 500 g pietruszki (lub pasternaku) 1 duże jabłko (najlepiej słodkie) 5 łyżek śmietany 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz oliwa i masło do smażenia Jak zrobić zupę curry z pietruszki i jabłka? W garnku rozgrzać oliwę i masło i przesmażyć na nim posiekaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku
Codzienne Gotowanieszybka do przygotowania. Warto dodać, że duszona kapusta przygotowana w poniższym wydaniu jest słodko-kwaśna w smaku 😊 Składniki na 6-8 porcji: 1 główka czerwonej kapusty (1 kg) 2 jabłka 3-4 łyżki konfitury z żurawiny (przepis TUTAJ ) 1,5-2 szklanki wody 1 łyżka masła 1 łyżka zwykłego cukru sól, pieprz Kapustę obrać z wierzchnich liści, usunąć głąba(...)Kapustę pokroić w kostkę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić jabłka w kostkę. Do garnka przełożyć kapustę, dodać jabłka i wsypać przyprawy. Całość zalać wodą i dusić pod przykryciem. Masę co jakiś czas przemieszać. Gdy kapusta zmięknie to dodać konfiturę z żurawiny i wsypać cukier. Całość jeszcze chwilę ze sobą dusić. Na sam koniec dodać masło
Ugotowaćciasta z jabłkami. Miękkie puszyste i mega aromatyczne ciasto biszkoptowe, z dużą dozą orzechów włoskich oraz sosem karmelowym z solą morską. Osobiście bardzo lubię ciasta z jabłkami, choć nie często je przygotowuję. To chyba dopiero drugi przepis na szarlotkę, więc obiecuję że zacznę publikować ich więcej. Na ciasto : 280 g jasnego cukru trzcinowego(...)masła 750 jędrnych jabłek typu Jonagold 45 ml soku z cytryny szczypta soli 250 g mąki orkiszowej 50 g zmielonych na mączkę orzechów włoskich 3 duże jajka (L) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 ml rumu / opcjonalnie mały aromat rumowy 80 g śmietany kremówki 36 % Na słony karmel : 1 łyżka masła szczypta grubej
vaniliowoczekoladowapodrabiany niemal od początku. Oto efekty testów - wszystkie przepisy pochodzą z książki dołączonej do wyciskarki wolnoobrotowej Hurom H100: 1) Sok burak-jabłko Substancje zawarte w burakach oczyszczają krew oraz wspomagają trawienie, a błonnik pokarmowy z jabłek wzmacnia i usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego. Ponadto buraki zapobiegają anemii i działają ochronnie na wątrobę. Składniki: (1 porcja) 2 jabłka(...)skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Ustawiamy manetkę w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok z połowy przygotowanych jabłek, następnie dodajemy kawałki buraka oraz cytyny, kończąc na jabłku. Wyciskając ostatnie kawałki jabłka ustawiamy manetkę w pozycji pół-otwartej. Sok przelewamy do szklanki. 2) Sok grejpfrut-pomarańcza Grejpfrut obniża poziom cholesterolu we krwi, oczyszcza organizm z toksyn, a także
Kuchnia MagdaLenymąki pszennej 10 g świeżych drożdży łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią 0/5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 2 łyżki mleka szklanka maślanki lub kefiru łyżka masła jajko 2 duże kwaśne jabłka olej rzepakowy do smażenia Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy ciepłe mleko i łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia(...)Maślankę roztrzepujemy z jajkiem. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej cynamon, mokre składniki oraz rozczyn. Mieszamy gładkie ciasto i odstawiamy na pół godziny. Jabłka obieramy, kroimy w 1 cm plastry i wydrążamy środek z pestkami. Na patelni rozgrzewamy olej. Jabłka moczymy w cieście i smażymy racuchy na rumiany kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego :) Artykuł
Mienta blogPolecam na śniadanie lub do słoiczka do pracy. Składniki: (na 2-3 porcje) 550 ml mleka 70 g tapioki (ok. 1/3 szklanki) 1 łyżka miodu + 2 łyżeczki 2 słodkie jabłka, średniej wielkości 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Mleko przelać do garnka, podgrzewać. Tuż przed zagotowaniem wsypać tapiokę i gotować na średnim(...)tapioka zmięknie, zeszkli się i wyraźnie zwiększy swoją objętość. Tak przygotowany pudding zestawić z palnika, a po lekkim przestudzeniu i zgęstnieniu wmieszać do niego łyżkę miodu (lub więcej). Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wraz z sokiem z cytryny, wodą i cynamonem umieścić w garnuszku. Dusić kilka minut mieszając, aż jabłka będą szkliste i delikatnie zmiękną
Nastoletnie Wypiekaniesmakiem zrównały się ze smoothie ze świeżych owoców? Nazwa: Smoothie owocowe w proszku Firma: Vitanella Skład: Truskawka-czarna porzeczka-cytryna – przecier bananowy w proszku, jabłko suszone z przecierem bananowym (jabłka, przecier bananowy), truskawki suszone 13,6%, sok z czarnych porzeczek w proszku 4,5%, buraki suszone, sok z granatu w proszku, sok cytrynowy w proszku(...)czarne porzeczki suszone 1,5%. Jabłko-banan-mango – jabłko suszone 33%, przecier bananowy w proszku 31,3%, jabłka suszone z sokiem z mango 27,2% (jabłka, zagęszczony sok z mango), mango suszone 2,7%, sok cytrynowy w proszku, sok ananasowy w proszku, curry (kmin rzymski, kurkuma, kolendra, kozieradka, chili, imbir, czosnek, pieprz czarny), woda kokosowa w proszku, kurkuma
Candy Pandaskawałkami jabłek. Szarlotka na kruchym cieście Składniki : 400 g mąki 150 g cukru pudru 200 g masła 2 żółtka cukier wanilinowy szczypta soli 6 jabłek 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu Szarlotka na kruchym cieście Wykonanie: Przesiać mąkę i cukier puder, dodać miękkie masło, żółtka, cukier wanilinowy, sól. Wszystkie składniki posiekać(...)nożem i szybko zagnieść ręką. Ciasto podzielić na dwie części i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Obrane jabłka pokroić na ćwiartki i delikatnie ponacinać. Podsmażyć na maśle oprószone cukrem i cynamonem. Z pierwszej części poskubać na małe kawałki na spód blachy (25X25 cm) wyłożonej papierem. Nałożyć delikatnie podsmażone jabłka
Pomysłowa kuchniamakowcem japońskim było nie po drodze. No i mak i jabłka i nie ma w tym wszystkim ciasta, to jakoś tak nie po Bożemu Tymczasem makowiec z jabłkami smakuje niemal identycznie jak tradycyjna strucla z makiem. Plus taki, że nie narobimy się przy samej masie jak i przy wyrabianiu ciasta. Taki makowiec to idealna propozycja dla tych, którzy(...)internecie znajdziecie sporo przepisów na makowiec japoński, jednak jak dla mnie, zawierają naprawdę spore ilości jajek, więc ja je tutaj ograniczyłam do 5. Drukuj Makowiec japoński, makowiec z jabłkami Pyszny, wilgotny i prosty do wykonania makowiec. Każdy go polubi. Składniki 400 g mielonego maku 500 ml mleka 5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej 2/3-1 szkl. cukru pudru kilka kropel aromatu
Mieszam w Garnkucukier waniliowy 5 łyżek cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 kostki margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Schładzamy w lodówce ok. godzinę. Jabłka i marmolada: 8 sporych jabłek 1 mały słoik twardej marmolady Jabłka obieramy i kroimy na połówki, wydrążamy gniazda. Masa budyniowa: 3 budynie czekoladowe bez cukru 3 szklanki(...)mleka 7 łyżek cukru Z podanych składników gotujemy gęsty budyń. Nie studzimy całkowicie, a jeszcze ciepły wykładamy na ciasto. WYKONANIE: ½ ciasta kruchego ( boki brytfanki także wykładamy ciastem) jabłka+ marmolada w środek każdej połówki jabłka ciepła masa budyniowa ½ ciasta kruchego starta na tarce o grubych oczkach Pieczemy 60-65 minut w temp 175 stopni
Domowe ciastapieczenia 2-3 łyżki octu (koniecznie, bo dzięki niemu ciasto będzie kruche) 1 margaryna Kasia (ja daję pół Kasi i pół kostki masła) dodatkowo 3-4 łyżki bułki tartej Jabłka 2-5-3kg szarej renety 1 cukier waniliowy cukier do smaku cynamon Wykonanie Jabłka Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plasterki. Umieszczamy w garnku(...)grubym dnie, zasypujemy cukrem, cynamonem i dusimy na miękki mus. Mieszamy od czasu do czasu, aby jabłka nam się nie przypaliły. Ciasto Niby proste, bo ciasto kruche, ale moja mama robi to trochę inaczej. Spróbowałam i …chyba nie będę już niczego zmieniała, bo faktycznie wychodzi super. Tak więc nie poszłam na skróty i nie zagniatałam wszystkiego razem, tylko
Raj dla Podniebieniamąki pszennej 10 dag mąki pszennej razowej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru 10 dag masła 10 dag smalcu* 2 żółtka cukier waniliowy lub aromat JABŁKA: 1,5 kg jabłek 1-2 łyżeczki cynamonu cukier do smaku 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny WYKONANIE: JABŁKA: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę lub plasterki(...)pieczenia, wsypujemy połowę ciasta, ugniatamy i podpiekamy na lekko złoty kolor w 180 st. C ustawienie góra dół (ok. 10-15 minut) Ciasto odstawiamy do wystudzenia, następnie wykładamy nasze jabłka, posypujemy resztą ciasta, równo rozkładamy i lekko ugniatamy. Pieczemy ok 40-50 minut aż góra ładnie się przyrumieni. Smacznego :) MAŁA RADA* Do ciasta możemy użyć samej mąki pszennej. Zamiast
Pani na deser