jabłka - 25490 przepisów (strona:128/1700)

SZARLOTKA NA ZIMNO BEZ PIECZENIA 106

średnicy 25 cm.) mocno dociskając dłonią. 3. Tortownicę wkładamy do lodówki. Masa jabłkowa : 1.Jabłka obieramy i kroimy w większe kawałki (zostawiamy kilka plasterków do dekoracji). 2. Połowę jabłek miksujemy z odrobiną cukru na mus. 3. Jabłka wkładamy do garnka, dodajemy cynamon 3 łyżki wody i gotujemy od czasu do czasu mieszając aż jabłka zmiękną(...)będą rozgotowane, następnie dodajemy mus i mieszamy. 4. 3 łyżki agaru mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody, następnie wlewamy do jabłek. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. 5. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód i zostawiamy do wystygnięcia. 6. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek. 7. Całość schładzamy w lodówce

Marcepanowa kuchnia
Pudding ryżowy z jabłkami 161

najlepszy. Dziś u mnie pudding ryżowy z dodatkiem smażonych jabłek, cynamonu i siemienia lnianego. Klejący, pyszny, niezbyt słodki, jak dla mnie rewelacyjny, wypróbujcie. Zapraszam na pudding ryżowy z jabłkami i cynamonem – pudding ryżowy na drugie śniadanie dla mojej rodziny się kłania Smacznego! Składniki: 1 szklanka mleka ½ szklanki ryżu 2 jabłka 1,5 łyżeczki cukru waniliowego, zamiennie(...)miękki wlewam szklankę mleka, gotuję na mniejszym ogniu często mieszając, tak by ryż wchłonął prawie całe mleko i nie przypalił się. Pod koniec dodaję łyżeczkę siemienia lnianego, mieszam dokładnie. Jabłka obieram i kroję w drobną kostkę, przesmażam na niewielkiej ilości masła, następnie część dodaję do ryżu (trochę zostawiam na wierzch do dekoracji puddingu). Wsypuję cukier waniliowy i cynamon, mieszam

Zasmakuj Kuchni
3 przepisy na dania z grilla, o których jeszcze nie słyszałeś! 158

obłędnie dobrej sałatce z pieczonymi młodymi ziemiankami i nowalijkami;  frankfurterki surowe wieprzowe dla dzieciaków, które podałam z pieczonym jabłkiem w całości (dzieci to uwielbiają , ja zresztą też ;-) i puree z młodych ziemniaków, z dodatkiem masła i właśnie odrobiny pieczonego jabłka, które zmienia w cudowny smak puree; a dla tradycjonalistów polską kiełbasę surową , którą podałam z grillowaną gruszką konferencją(...)sobą i polewamy obficie oliwą. Sałakę można jeść jako jedno danie, a może też służyć jako dodatek do grillowanej kiełbaski. PRZEPIS NA FRANKTURTERKI Z GRILLA Z PUREE Z PIECZONEGO JABŁKA I ZIEMNIAKÓW - 4 pieczone duże ziemniaki - kilka grillowanych na ruszcie jabłek - 3 łyżki masła - kilka ząbków czosnku grillowanych na płycie - sól - frankfurterki surowe Balcerzak Kiełbaski grillujemy na złoty

SMYKWKUCHNI
Żeberka z paprykami i cydrem 162

kolorowymi paprykami. Cydr nada temu daniu głębi i spowoduje, ze sos będzie miał delikatny posmak jabłek. Dla podkręcenia tej nuty możesz dołożyć do tego dania kilka sztuk jabłek. Poniżej przedstawiam przepis i listę składników do jego skomponowania. Składniki: 2 kg żeberek w paskach 2 duże cebule 2 łyżki smalcu 3-4 jabłka 150 ml bulionu Sól Pieprz(...)umyj, osusz, i pokrój w paski . Dopraw sola, pieprzem, majerankiem. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na około 2 godziny. Na patelni rozpuść smalec i podsmaż cebulę i dodaj ½ jabłek. Na pozostałym smalcu usmaż żeberka na złoty kolor z każdej ze stron. Dodaj pozostałe jabłka, papryki i usmażoną cebulę. Do mięsa, papryk i jabłek dodaj cydr

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rolada z jabłkami 118

coś na zimno, ale akurat robiłam porządki w piwnicy i znalazłam jeszcze kilka słoików jabłek i tak więc zrobiłam roladę.Polecam.jest pyszna..Kiedyś już robiłam podobnie,ale do jabłek nie dawałam galaretki.  5 jajek  5 łyżek mąki  5 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli  1 słoik jabłek 1 galaretka(...)mnie owoce leśne] Jabłka ze słoika wymieszać z galaretką i przełożyć na blaszkę [ tą dużą z piekarnika] wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie jak jabłka są w piekarniku żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać na przemian po jednym żółtku i łyżce cukru

Moje domowe kucharzenie
PYSZNA KRUCHA SZARLOTKA 121

szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki cukru wanilinowego 150 g zimnego masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jajko Jabłka 2 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru cynamonowego 1 łyżka cukru trzcinowego cukier puder do posypania ciasta   PRZYGOTOWANIE:  Z podanych składników zagniatam jednolite ciasto. Można zagnieść za pomocą robota(...)kuchennego lub ręcznie. Z ciasta formujemy dwie kulę, jedną większą drugą mniejszą. Owijam folią spożywczą i pozostawiam w lodówce na ok 30 min. Międzyczasie obieram jabłka i trę na tarce o grubych oczkach. W garnku o grubym dnie rozstaliśmy masło dodaję jabłka,cynamon, cukier i cukier cynamonowy. Duszę ok 30 min aż sok wyparuje. Formę o wymiarach 24/24

Gotowanie Patki
SYPANA SZARLOTKA Z RABARBAREM 175

przełamania smaku 😉 Składniki: 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 op. przyprawy do szarlotki 3-4 jabłka 4-5 łodyg rabarbaru sok z 1/2 cytryny cukier puder do posypania szczypta soli Wykonanie: Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)Rabarbar myjemy, odcinamy końce i ewentualne liście, a następnie kroimy go w kostkę. Starte jabłka mieszamy z rabarbarem, skrapiamy sokiem z cytryny i wszystko razem mieszamy z przyprawą do szarlotki. W misce mieszamy przesianą przez sitko mąkę, kaszę mannę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Zimne masło ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tortownicę (o średnicy

Kuchnia MagdaLeny
Szarlotka 145

włożyć do woreczka i wstawić na godzinę do zamrażarki. 2/3 ciasta wyłożyć na spód blaszki i dokładnie wyrównać. Blaszkę wstawić na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w cieniutkie plasterki. Jabłka skropić sokiem z cytryny. Cukier puder wymieszać z cynamonem i delikatnie wsypać do jabłek. Dokładnie wymieszać ręką do momentu(...)cukier oblepi jabłka. Blaszkę wyjmujemy z lodówki. Na ciasto wykładamy delikatnie partiami jabłka układając plastry w miarę poziomo na cieście. Na wierzch zetrzeć na grubej tarce ciasto to które wcześniej odłożyliśmy do zamrażarki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut na złoto. Oprószyć cukrem pudrem

KUCHNIA POLSKA
Klasyczna szarlotka 161

cukru 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany  1,5 kg twardszych jabłek (7-8 szt.) 1 łyżeczka cynamonu 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ew. cukier jeśli jabłka są kwaśne Przygotowanie: Jabłka obieramy, wycinamy gniazda i kroimy w plastry. Przekładamy do rondelka, dodajemy cynamon i dusimy przez ok. 10 minut. Jeśli jabłka są kwaśne, dodajemy(...)łyżki cukru. Jabłka powinny się częściowo rozpaść. Do ciepłej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Zagniatamy ciasto za pomocą robota kuchennego lub na stolnicy. Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy posiekane masło, proszek oraz cukier. Siekamy.  W środku robimy wgłębienie, dodajemy jajko, olej i śmietanę. Wyrabiamy jednolite gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny do lodówki

bistro mama
Szybkie rogaliki z jabłkami i nutellą 161

być jakikolwiek słodki krem i inne owoce lub np. dżem. Składniki na około 15-16 rogalików: – opakowanie ciasta francuskiego – łyżka kremu czekoladowego typu nutella – 2 jabłka (opcjonalnie cukier do smku) Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę (lub ścieramy na tarce z grubymi oczkmi). Podsmażamy, dodając ewentualnie odrobinę cukru, przy kwaśnych jabłkach. Piekarnik nastawiamy(...)stopni. Ciasto francuskie rozwijmy i kroimy na pół, wzdłuż dłuższego boku. Na każdym z prostokątów wykrawamy względnie równe trójkąty. Każdy smarujemy odrobiną kremu i nakładamy łyżeczkę jabłek. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut, do zezłocenia sie rogalików. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Szybkie rogaliki Deska do serwowania Pyszne

Relaxtime
Jabłecznik na kruchym cieście z kokosem Siostry Anastazji 231

dwie części 70/30. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, większą część ciasta musimy rozwałkować i wykładamy na blaszkę, drugie ciasto wkładamy do lodówki. Składniki warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 budyń śmietankowy 40 g bez cukru 1 szklanka rodzynek cukier woda 1. Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy do większego garnka, dodajemy troszkę wody, cukier (wedle(...)uznania, jak jabłka są kwaśne to więcej, jak słodkie to mniej) i podsmażamy. Jak będą robić się już miękkie wsypujemy budyń, mieszamy, żeby połączył się z jabłkami i zdejmujemy z gazu. Odkładamy na chwilę.  Warstwa kokosowa: 6 białek 3/4 szklanki cukru 3 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1. W misie miksera ubijamy białka, dodajemy cukier

kruche babeczki
Wegańska szarlotka 111

Jabłka, jabłka, jabłka moje ulubione owoce! Jak powiedzenie głosi: "Jedno jabłko dziennie uchroni Cię od lekarza". Jak w łatwy sposób przemycić jabłka w swoim dziennym jadłospisie? Upiec wegańską szarlotkę! Składniki: Ciasto kruche: 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki ryżowej 1/2 szklanki oleju 1/4 szklanki ksylitolu Mus: 1 jabłko cynamon Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy(...)kiedy będzie się kleiło do dłoni). Gotową masę formujemy w kulę i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Między czasie przygotowujemy mus. Myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę jabłko. Wrzucamy do garnka i zalewamy odrobiną wody. Prażymy, aż do momentu jabłko będzie miękkie. Dodajemy cynamon. Po upływie czasu kulę ciasta dzielimy na pół. Jedną połówkę wykładamy spód natłuszczonej formy

Truskawkowa Fiesta
SZARLOTKA I CZERWONY DIAMENT? 112

hakiem do zagniatania ciasta. 2. Formujemy kulkę , którą dokładnie owijamy folią spożywczą a następnie wkładamy do lodówki na ok 30 minut , tak by ciasto było zimne.  3. Jabłka obieram, myję a następnie kroję w drobną kostkę.  4. Do garnka o grunym dnie wlewam 3 łyżki wody a następnie dodaję jabłka i pozostałe składniki farszu. Smażę(...)jabłek jaknajbardziej wyparował , ok 20 min.  5. Pozostawiamy do ostygnięcia.  6. Blachę lub formę wykładam papierem do pieczenia.  7. Ciasto wyjmuję z lodówki a następnie dokładnie rozwałkowuję . Wycinam ok 8 pasów na długość ok 24 cm i szerokość ok 1 cm.  8. Pozostałe ciasto przekładam na blachę.  9. Na ciasto przekładam usmażone jabłka

Gotowanie Patki
Sucharki z karmelizowanymi jabłkami 124

jabłkami.  Potrzebujemy: 4 sucharki extra delikatesowe Mamut 1 jabłko 1 łyżeczka masła cukier kokosowy Jabłko obieramy, kroimy na pół, wydrążamy gniazdo nasienne i dzielimy je na 12 mniej więcej równych cząstek.  Na patelni rozpuszczamy masło i układamy na niej cząstki jabłka. Zasypujemy je cienką warstwą cukru kokosowego. Możecie użyć także brązowego cukru. Kokosowy nada przyjemnego posmaku(...)niewielkim ogniu karmelizujemy jabłka przewracając je co jakiś czas.  Na 1 sucharku układamy po 3 cząstki jabłka. Czekamy minutkę i zajadamy się przepysznymi sucharkami z karmelizowanymi jabłkami! :) Wioleta Gargula

MamaOskarka
Racuchy drożdżowe z jabłkami 118

jarski obiad dla wegetarian dla chcących wrócić do czasów dzieciństwa Składniki: 2 jajka 30g świeżych drożdży 300g mąki pszennej łyżka cukru 50g oleju + do smażenia 250g mleka dwa jabłka obrane i pokrojone na kawałeczki (jeśli mamy Thermomix możemy zostawić jabłka w ćwiartkach) Wykonanie tradycyjne: Zrobić rozczyn drożdżowy. Pokruszyć drożdże, dodać do nich cukier i 1,5 łyżki mąki(...)Następnie z reszty mąki usypać kopiec, wbić do niego jajka, dodać wyrośnięty rozczyn i wlać resztę mleka z olejem. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie jednolite, napowietrzone. Dodać jabłka pokrojone na kawałeczki i delikatnie wymieszać łyżką. Odłożyć do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Rozgrzać olej. Nakładać ciasto łyżką na olej i smażyć na złoto z obydwu stron

Mania Wypiekania