można dodać dodatkowo jeszcze 1 łyżeczkę cukru pudru WYPEŁNIENIE TARTY: 4 łyżki masła orzechowa 15 daktyli 4 jabłka 1 łyżka cukru 1 łyżka żelatyny orzeszki ziemne do posypania Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i w plasterki. Posypujemy cukrem i odstawiamy by nieco puściły sok. Daktyle zalewamy gorącą wodą, aby napęczniały. Odstawiamy(...)czasie blendujemy na gładką masę wraz z wodą. Do garnka wlewamy odrobinę wody i doprowadzamy do wrzenia. Przekładamy jabłka wraz z sokiem, przykrywamy i gotujemy ok 20 min aż jabłka zmiękną. Od czasu do czasu mieszamy, aby się nie przypaliły. Kiedy będą już miękkie dolewamy zblendowne daktyle i gotujemy jeszcze chwilkę. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody
Kuchnia od dwojgaorzechów, wiśni z kompotu oraz tartych jabłek, z ucieranym ciastem orzechowym (z równie dużą ilością orzechów – zarówno mielonych, jak i grubo krojonych). Dla mnie połączenie idealne. Dzięki jabłkom ciasto jest wilgotne, przyjemnie chrupią orzeszki i całościowo jest super smaczne:) Dosyć słodkie, jak większość ciast siostry Anastazji;) Polecam bardzo:) Ciasto kruche: 250 g mąki 80-100 g cukru(...)orzechów mielonych szczypta soli Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych 50 g krojonych orzechów 50 g rodzynek 1 mały słoik wiśni z kompotu (konfitury z wiśni) 6 średnich winnych jabłek Na stolnicę lub do miski przesiewamy mąkę oraz oba cukry i proszek do pieczenia. Dodajemy starte na tarce zimne masło lub margarynę i łączymy je z suchymi składnikami. Następnie robimy
Smaki Na Talerzuprzywieziony do Ameryki przez Brytyjską kolonię już w XVII wieku. Na początku potrzeba było paru lat by nasiona jabłoni przyjęły się w amerykańskiej ziemi. Do tego czasu zamiast jabłek używano mięsa do nadziewania tak zwanego „pie”. Apple pie była bardzo popularną potrawą w XVIII wieku w Delawere a już w XIX wieku uznawana była za tradycyjną i typową potrawą(...)dlaczego idą na wojnę, mówili: „for Mom and apple pie”. Obecnie możemy znaleźć wiele wariacji na temat tego deseru ale główne zasady to 2 warstwy ciasta z nadzieniem z jabłek z odrobiną cynamonu. Składniki na ciasto: 150g masła 250g mąki 50g drobnego cukru do wypieków 6 łyżek śmietany kremówki (bardzo zimnej) Składniki na nadzienie: 6 jabłek pół szklanki
wysmienityzdrowe drugie śniadanie w pracy czy w szkole. Na trzy nieduże porcje użyłam: 130 g jogurtu greckiego 60 g półtłustego twarogu 1 łyżeczkę żelatyny 1 niedużą łyżkę miodu Jabłka: 3 nieduże jabłka 1 nieduża łyżka miodu lub innego słodzidła pokroju ksylitolu lub stewii – co kto lubi i na co może sobie pozwolić Cynamon wg uznania – ja cynamon bardzo(...)lubię i cenię jego właściwości przeciwzapalne, więc raczej nie szczędzę – tutaj wylądowała ok. 1 solidna łyżeczka Garść orzechów włoskich Przygotowanie: Jabłka obrałam i pokroiłam w niewielką kostkę. Wrzuciłam do rondelka, dodałam miód oraz cynamon i dusiłam w niewielkiej ilości wody dopóki jabłka nie rozpadły się praktycznie na mus a woda nie odparowała. Dodałam bardzo drobno posiekane orzechy
Kate's Kitchenwędzonego smaku, co wzbogaca całość o niebanalny charakter. Zapewniam: krem to prosty w przygotowaniu, składników raptem kilka, a efekt wyjątkowy. Składniki na 3-4 porcje: 4 średnie ziemniaki 1 średnie jabłko 2/3 pora 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki delikatnie uprażonego siemienia lnianego lub słonecznika olej kokosowy, masło klarowane lub preferowany olej do smażenia sól, zioła i przyprawy: u mnie(...)obierki po jabłku 2 łyżki płynnego oleju kokosowego lub preferowanego tłuszczu 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki po 1/2 łyżeczki soli, mielonej słodkiej papryki i kolendry ostra papryka (do smaku) Piekarnik rozgrzać do 190-200 o C(T). Ziemniaki pokroić w małą kosteczkę. Do roztopionego oleju dodać przyprawy i sól, wymieszać. Dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki i obierki jabłka – starannie
Even Better Fooddużo. Takie trójkąty z jabłkami to po prostu małe pyszności. Ja wolę mniejsze ciastka, ale można oczywiście zrobić mniej, za to większe. Jak kto woli. :) Rożki z jabłkami Składniki na 15 ciastek: 1 płat ciasta francuskiego (u mnie 300g) 2 jabłka * 1 łyżka soku z cytryny 3/4 łyżeczki cynamonu cukier trzcinowy według smaku 1 łyżka kaszy manny(...)jajko do posmarowania opcjonalnie cukier puder lub lukier Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, resztę pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i kaszą. Ciasto francuskie rozłożyć, przejechać wałkiem. Podzielić na 3 pasy, a każdy z nich na 5 kawałków zbliżonych do kwadratu. Na połowę każdego kawałka nałożyć porcję
Pełny talerzMiriam. Jej rustykalna szarlotka mnie zachwyciła, pobiegłam po jabłka i zakasałam rękawy. Do zwykłej mąki dodałam nieco razowej i tak oto powstała moja razowa rustykalna szarlotka. Pamiętajcie, aby jabłka nieco poddusić, jeśli dacie surowe w czasie pieczenia zmniejszą objętość i farszu będzie mało. Zapraszam do pieczenia 🍎🍏 ! P.s. Jest pyszna jeszcze lekko ciepła ! Inspiracja: Invitado(...)spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne. Do sporej miski wyciskamy sok z cytryny, wrzucamy startą skórkę. Jabłka kroimy na cienkie półplasterki (bardzo przydatna tu jest mandolina), wkładamy do miski i mieszamy. Następnie wkładamy do mikrofali i gotujemy przez 5 minut, aby owoce nieco zmiękły. Odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityjeszcze rewelacyjnie smakuje. Ciasto łatwo się wyrabia, nie ma z nim żadnego problemu. Jest jedyny minus - szybko znika, bo musimy kroić go tak jak mamy poukładane jabłka, a jabłka to połówki, więc porcji ciasta jest 12 porcji, ale co tam, zawsze możemy zrobić dwa, albo dorobić :-). Przepis znalazłam na blogu bake&taste . Jak chcecie zrobić oczywiście(...)polecam jabłka twardsze, mniej soczyste, bo moje twarde były, ale bardzo soczyste i po upieczeniu pod ciastem był mus, co wcale nie odjęło mu smaku :-). Miłego poniedziałku :-) blaszka 24 x 34 cm szklanka - 250 ml Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła (temp. pokojowa) 3/4 szklanki cukru pudru 200 g serka homogenizowanego waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku dopieczenia
kruche babeczkiBabci i Dziadka 💗 👨👩 ❤ drożdżowa babka. Z soczystymi 🍏 jabłkami 🍎 i słodkimi bakaliami. Bo to, co od serca jest upieczone i ukochanym dziadkom zostanie wręczone, sprawi wiele radości z słodkiej przyjemności, z wspólnego smakowania i czasu spędzania. Taki prezent 🏦 nie jest do kupienia, ale do upieczenia.🍷🍰 O DZIADKACH 👵👴 zawsze(...)ciepłego mleka. Przykrywamy i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy masło, 2 jajka, oraz mleko odcedzone z jabłek. Rada: mleko z jabłek i bakalii odcedzamy przez duże sito. Całość miksujemy stopniowo dodając ok. 500 g mąki. Następnie dodajemy jabłka z bakaliami i całość mieszamy za pomocą dużej drewnianej łyżki, stopniowo dodajemy
Moniki Smakołykipszennej, 250 g masła, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 3 jajka, 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 kg jabłek, 2 łyżeczki cynamonu, 2 budynie waniliowe, 4 łyżki cukru, 750 ml mleka, woda. Wykonanie: Mąkę, masło, cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia wymieszać i zagnieść z nich(...)ciasto się chłodzi obieramy i myjemy jabłka i kroimy je w kostkę 2×2 cm. Do garnka wlewamy trochę wody (tyle, aby przykryła dno naczynia) i wrzucamy pokrojone jabłka oraz posypujemy je cynamonem. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, do momentu aż jabłka będą miękkie. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia
paapilotkaaprzyjdzie ochota. Owoce idealnie komponują się z kapustą. Ja tym razem dodałam gruszki i jabłka, ale można również w sezonie dodać brzoskwinie z ogródka czy też same jabłka. Dodatek octu jest symboliczny, gdyż przy mocno kwaśnych jabłkach czasami nie trzeba dodawać go wcale. Przyprawiajcie jednak taką kapustę według własnego uznania, tylko wtedy będzie Wam naprawdę smakować. Składniki(...)około 1,2 -1,5 kg modrej (czerwonej) kapusty 1 mały por 2 niewielkie jabłka (kwaskowate i twarde) 2 małe gruszki (użyłam konferencji) sól do smaku ocet winny do smaku 3 małe liście laurowe 5-8 ziaren ziela angielskiego świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki oleju Z kapusty usunąć zewnętrzne liście. Poszatkować ją na dowolną, ulubioną grubość. Przełożyć
Codzienna kuchnia niecodziennaorzechy włoskie, rozgrzewający i aromatyczny cynamon oraz jedwabisty miód. Te składniki wystarczą, aby przygotować niebanalne śniadanie - pieczoną jaglankę szarlotkową z dodatkiem orzechów włoskich. Składniki 100 g kaszy jaglanej 2 jabłka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 czubata łyżeczka cynamonu garść orzechów włoskich Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Po ugotowaniu przekładamy(...)miski. Jabłka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Mieszamy z kaszą jaglaną. Dodajemy miód, cynamon, cukier z wanilią i dokładnie mieszamy, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Orzechy włoskie siekamy i mieszamy z masą jaglano-jabłkową. Kilka orzechów można zostawić do dekoracji. Następnie masę nakładamy do kokilek lub naczynia żaroodpornego. Wierzch dekorujemy kilkoma orzechami
My Chcemy Jeśćciasto kruche. I szarlotka gotowa! Najlepszą szarlotkę z życiu jadłam kiedyś na Murowańcu (schronisko w Tatrach), niestety trafiłam tylko raz na taką na prawdę wyjątkową, miała w sobie jabłka krojone z plasterki i takie prażone, była możliwość zamówienia jej z jagodami i kwaśną śmietaną ;-))) I ja do dziś wspominam tą szarlotkę! Pyszną jadłam też w schronisku przy zejściu(...)proporcja masła do mąki będzie 1:2 tj. na każde 100 g masła 200 g mąki. Na kostkę masła tj. 200 g, używać powinniśmy minimum 5 żółtek. SKŁADNIKI: MASA JABŁKA-MALINY - 6 jabłek - 350 g malin mrożonych - 6 - 8 łyżek cukru Jabłka obierz i pokrój w dużą kostkę, umieść je w rondlu wraz z cukrem. Masę zagotuj
SMYKWKUCHNIRyż z jabłkami pewnie dla większości to smak dzieciństwa. Pamiętam, gdy babcia robiła ryż z jabłkami lub innymi owocami, a makaron z jagodami ;). Takie proste dania zawsze są najlepsze. Ja sama również dla mojego synka robię ryż jabłkami i za każdym razem słyszę mniam;). Czasami dodaje jeszcze jogurt naturalny. Składniki: - 1 szklanka ryżu jaśminowego(...)duże jabłka - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżka cukru trzcinowego - 3 łyżki oleju Przygotowanie: Odmierzamy szklankę ryżu. Zagotowujemy 2 szklanki wody z 3 łyżkami oleju. Na gotującą się wodę wrzucamy ryż. Mieszamy żeby nie przykleił się do dna garnka i czekamy do zagotowania. Następnie przykręcamy gaz ale musi się nadal gotować, przykrywamy pokrywką i gotujemy
Życie zaczyna się w kuchni