sobota zainspirowała mnie do stworzenia kolejnego przepisu, tym razem z jabłkami w roli głównej. Powstał pyszny, naprawdę przepyszny mus jabłkowy z orzechami włoskimi, cudowny smak i chrupiące orzechy. Jabłka i orzechy to wspaniałe połączenie, można wykorzystać także inne orzechy jak nerkowce, pekany czy orzechy laskowe, podprażcie je na suchej patelni, smak będzie jeszcze lepszy. Jabłkowy mus z kolei(...)kolejnym poście. Tak przygotowany mus można wykorzystać jako deser, ale także dodać do ulubionych ciast czy naleśników, dzieci będą zachwycone! Mus jabłkowy z orzechami włoskimi Składniki: 3 jabłka, u mnie jonagold cukier woda 2 - 3 garście łuskanych orzechów włoskich Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skóry, oczyszczamy z gniazd nasiennych i dzielimy na mniejsze części. Na dno garnka wylewamy nieco
Moja smaczna kuchniaSłoninę pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć na głęboką patelnię i topić na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aby skwarki równo się wytapiały. W międzyczasie obrać cebulę i jabłka. Cebulę pokroić w drobną kostkę a jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy słonina się wytopi ale skwarki będą jeszcze jasne dodać sól, listki laurowe oraz pokrojoną(...)cebulę. Smażyć dalej aż cebula się dobrze zrumieni, mieszać od czasu do czasu. Gdy cebulka się zrumieni wyłowić listki laurowe. Dodać majeranek i starte jabłka i wymieszać dokładnie. Wyłączyć gaz. Poczekać aż smalec przestygnie a potem przelać do słoika lub jakiegoś naczynia. Wystudzić a potem schłodzić w lodówce. Ze względu na dodatek cebuli i jabłek smalec przechowować
Monia miesza i gotujezbiory. Jeśli tak jak ja, poddusicie je z przyprawami, zyska ono niepowtarzalnego aromatu i wzbogaci naszą pastę. Zapraszam do wypróbowania! * SKŁADNIKI 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka) 2 jabłka, najlepiej winne i lekko kwaśne 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 goździków 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 łyżeczki majeranku sok wyciśnięty z 1 cytryny ½ szklanki(...)pasty sezamowej tahini oliwa z oliwek zimna woda sól do smaku listki świeżego tymianku do dekoracji * PRZYGOTOWANIE Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć pokrojone jabłka, listki laurowe, ziele angielskie, goździki i rozgniecione ząbki czosnku w łupinach. Jabłka duś na wolnym ogniu pod przykryciem aż staną się miękkie
Food SquareIdealnie kruche ciasto z dodatkiem brązowego cukru na bazie masła, warstwa z winnych jabłek oraz beza z dodatkiem mielonych orzechów włoskich tworzy pyszne ciasto również na świąteczny czas, dla tych którzy nie lubią ciast z kremami ani mazurków. Polecam tą przepyszną szarlotkę! Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego(...)wkładam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ¾ ciasta wałkuję na blachę o wym 25/30 cm a resztę wkładam do zamrażarki do solidnego schłodzenia. Warstwa z jabłkami: Jabłka obieram kroję w kostkę lub pasterki-jak kto woli, do rondelka wlewam 4 łyżki wody dodaję jabłka, skrapiam sokiem z cytryny dodaję cukier i duszę do miękkości
Wanilia i Kardamonjabłek (ja czasem daję więcej) cukier (1/2 szklanki – 1 szklanki, w zależności od tego jak słodkie są jabłka) 1 łyżka cynamonu 2 łyżki bułki tartej Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jeśli jabłka mają dużo soku to go odlać, dodać bułkę tartą, cukier i cynamon (można wg uznania, ja próbuję i jak coś(...)pasuje to dosypuję). Jabłka wyłożyć na ciasto, a na górę zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec ok 40 minut w temp 200 stopni (ja piekę w termoobiegu na 180 stopni) Jak przestygnie posypać cukrem pudrem
Moje Słodkie Piekiełkoduży jogurt naturalny (400 g) 3 słodkie jabłka 2 paczki herbatników pełnoziarnistych (100 g) odrobina soku z cytryny 2 garście rodzynek cynamon Herbatniki zmielić, np. za pomocą blendera. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka skropić sokiem z cytryny, posypać odrobiną cynamonu i wymieszać z rodzynkami. Na dno pucharków układać warstwami: starte(...)jabłka, zmielone herbatniki i jogurt. Wierzch deseru ozdobić startymi jabłkami. Przygotowany deser schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje po kilku godzinach od przygotowania, ponieważ rodzynki namiękną, a herbatniki lekko namiękną. Jeżeli lubicie słodkie desery to przed podaniem, deser polejcie miodem
Ugotowaćgenialny! To mój stary przepis na ucierańca z jabłkami, truskawkami, który zmodyfikowałam w ten sposób. Upiekłam a potem odwróciłam do góry nogami! Da się? Da się! Składniki jabłka, sporo. Im więcej tym lepiej. 5 jaj szklanka cukru półtorej szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia cynamon + trochę brązowego cukru ( do jabłek) pół kostki margaryny Obierz jabłka(...)koniec wlej schłodzoną margarynę. Nie miksuj energicznie, chodzi o to aby składniki połączyły się w miarę szybko. Kwadratową blachę- rozmiar nie ma znaczenia- wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp jabłka na dno, posyp cynamonem i brązowym cukrem. Na wierzch delikatnie wylej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni- góra i dół. Po włożeniu placka wyłącz górną grzałkę i podnieś
Z Kuchni Do Kuchnidrugiej strony nie bardzo miałem z czego, Ale jabłka są cały rok w sprzedaży. Więc wpadłem na pomysł nalewki jabłkowej. Łatwo się robi, wszystkie składniki miałem (bo jabłka to u nas w domu są zawsze) więc ochoczo przystąpiłem do dzieła. Pomyślałem chwilkę i wymyśliłem taki przepis. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie(...)składników (poza syropem cukrowym) i zalewamy spirytusem. Zakręcamy i zostawiamy w ciemnym, ciepłym miejscu na 6 tygodni. Po tym czasie przelewamy nalew przez sito, tak żeby oddzielić spirytus od jabłek. Spirytus umieszczamy w jednym słoju, a jabłka w drugim. Jabłka zasypujemy cukrem na tydzień. Potrząsamy codziennie słojem. W tym czasie cukier się rozpuści i otrzymamy syrop. Znowu
Marder&Marder Manufacturewypróbowania. Składniki: 3 i 3/4 szklanki mąki krupczatki 375 g schłodzonej margaryny 300 g serka waniliowego homogenizowanego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 10 jabłek 1 opakowanie galaretki o smaku kiwi Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i wymieszać. Margarynę pokroić na małe kawałki. Połączyć razem z mąką - wychodzi tak jakby kruszonka(...)wielkości blaszki. Przekładamy na papier do pieczenia. Układamy połówki jabłek obok siebie, wypukłą częścią do góry. Jabłka posypujemy suchą galaretką. Wałkujemy drugą część ciasta i układamy na jabłkach, łączymy brzegi i delikatnie nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu można polać lukrem
Ewusiowe Smakimiędzyczasie jabłka obrać i pokroić w półplasterki, przełożyć do garnka. Skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku cukrem i cynamonem. Chwilę smażyć ale nie za długo aby jabłka się nie rozpadły. 2/3 ciasta wylepić na posmarowany tłuszczem spód i boki tortownicy (24cm). Nakłuć widelcem i lekko podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć ciasto i posypać kaszą(...)manną, wyłożyć przestudzone jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i wykroić serduszka. Poukładać je na jabłkach. Piec jeszcze ok 30 minut do zarumienienia. Posypać cukrem pudrem i cukierkowymi serduszkami
Smakołyki Asigorącą masą wylać na pierwszy blat miodowego ciasta, wyrównać i przykryć drugim, lekko dociskając. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Wlać wodę i kiedy masa jabłkowa się zagotuje wsypać suche galaretki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Ciepłe i gęste(...)jabłka wyłożyć na ciasto przykrywając trzecim blatem. W rondelku rozpuścić masę kajmakową i wsypać orzechy. Dokładnie wymieszać i szybko rozsmarować wierzch ciasta. Ciasto wystudzić i przechowywać w chłodzie. Smacznego :) RADY: Ciasto składałam w blaszce, w której piekły się blaty. Brzegi zabezpieczyłam folią aluminiową, żeby masy nie wypływały. Masa jabłkowa będzie miała ładny, zielony kolor jeżeli wybierzemy jabłka, które
https:KKuchniaMniami kajmaku. Czy jest ktoś, kto oparłby się pokusie skosztowana takiego smakołyku. składniki 200 g miękkiego masła 3 szklanki mąki 1 jajko 1/4 szklanki cukru 6 jabłek 350 g kajmaku sok z pomarańczy skórka otarta z pomarańczy 1 płaska łyżeczka cynamonu sposób przygotowania Masło ( o temperaturze pokojowej), mąkę, jajko, oraz cukier wsypujemy(...)pomarańczy na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę ( jedną łyżkę). Do sporej miski wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy łyżeczkę cynamonu, oraz skórkę pomarańczy. Teraz do misy dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy je tak aby każdy kawałek był pokryty sokiem. Następnie, na przestudzone ciasto wykładamy kajmakową masę, a na nim w rzędach układamy jabłka . Wyjmujemy z lodówki drugą
Miód i pieprzszklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 kostki margaryny 1 cukier waniliowy 2 całe jajka + 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany NADZIENIE Z JABŁEK 2 kg jabłek 1 łyżka bułki tartej 1 cukier waniliowy Przepis na ciasto: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę(...)wyrobić ciasto. W stawić do lodówki. Przepis na nadzienie z jabłek: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym. Polać sokiem z cytryny, by utrzymać kolor jabłek. Ułożenie ciasta: Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym
Calzonella.commiałam wyjątkowo słodkie. Składniki: 4 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru 250 ml śmietany 30% 1 śmietan fix 1 łyżka cukru waniliowego 8 herbatników 2 kostki czekolady Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Podsmażyć razem z cukrem. Pod koniec dodać cynamon i wymieszać. Przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan fixem. Herbatniki(...)pokruszyć. W pucharkach układać na przemian: jabłka - herbatniki - bita śmietana - jabłka - herbatniki - bita śmietana - tarta czekolada. Wstawić do lodówki na 2 godziny, by herbatniki zmiękły
Ewusiowe SmakiJestem wielką fanka ciast z jabłkami i dlatego tym razem będzie ....szarlotka :) zamiast cukru użyłam ksylitolu ( cukier brzozowy,nie podnosi on poziomu glukozy we krwi ), niestety jest dość drogi,ale gdy ma się wielką ochotę na coś słodkiego,warto wydać więcej ;)Byłam ciekawa efektu i muszę Wam powiedzieć że użycie ksylitolu nie odbiera smaku. Szarlotka smakowała zupełnie tak samo(...)cukru pudru) 1,5 kostki masła 6 żółtek 2 łyżki gęstej śmietany Nadzienie: 8 kwaśnych jabłek pokroić w kostkę ( użyłam gotowych ze słoika) 1/2 szklanki cukru ( w przypadku jabłek kwaśnych) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania: Ciasto : Wszystkie składniki ciasta zagniatamy,albo tak jak ja uczyniłam,wrzuciłam do miksera
Słodkości i nie tylko