Fantastyczne połączenie słodkiej masy krówkowej, bitej śmietanki i jabłek. Choć tak niecodzienne, to zdecydowanie trafione. Jabłka wspaniale przełamują słodycz pozostałych warstw i świetnie się z nimi komponują. W efekcie mamy pyszne ciasto i to bez włączania piekarnika :) SKŁADNIKI: (na formę ok 22x33 cm) herbatniki ( na 4 warstwy, u mnie wyszła 1 duża podwójna paczka + kilka ciastek(...)Zmiksować tylko do połączenia składników. Przełożenie (od dołu): 1. Herbatniki 2. Połowa masy krówkowej 3. Herbatniki 4. Połowa jabłek 5. Połowa masy śmietankowo-krówkowej 6. Herbatniki 7. Połowa jabłek 8. Połowa masy śmietankowo-krówkowej 9. Herbatniki 10. Odłożona bita śmietana Można ozdobić startą czekoladą lub tak jak ja płatkami migdałowymi. Inspiracja: W kuchennym oknie
Kto ugości moich gości?czyli orzechów włoskich 'podkręconych' klarowanym masłem i miętą oraz odrobiną miodu dla słodyczy. Chociaż tylko posypane cukrem pudrem również będą Wam smakować, bo placki same w sobie są przepyszne :) Jabłka w cieście (około 15 szt.): * jabłka- 3 duże szt. * mleko- 3/4 szklanki * mąka- 1 szklanka * jajko- 1 szt. * cukier trzcinowy- 2 łyżki * cynamon- 1 łyżeczka * proszek do pieczenia(...)łyżeczki * sól- szczypta * olej- 1/2 litra Sos orzechowy: * orzechy włoskie- garść * masło klarowane- 30 g * miód- 1 łyżka * mięta suszona- 1/2 łyżeczki Jabłka w cieście: Jabłka obrać, pokroić na plastry o grubości 1 cm i wyciąć gniazda nasienne. Z pozostałych składników przygotować ciasto (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany), którym należy obtoczyć jabłka (najlepiej plasterki włożyć do ciasta
Kraina Miodem Płynącaopiekania, otulone chrupiąca powłoczką. No i, oczywiście, nabite na patyk do szaszłyka. Nie byłabym sobą, gdybym przynajmniej nie próbowała zrobić coś inaczej, po swojemu. Tak właśnie powstały pieczone jabłka z czekoladowo-kajmakową polewą i prażonymi płatkami migdałowymi. Nie za mocno słodkie, delikatnie tylko chrupiące. Pyszne. W sam raz na zimowy deser. Składniki: 3 łyżki masła 4 łyżki mleka(...)płaskie łyżki kakao 150 g masy kajmakowej z puszki niewielkie jabłka ulubiona konfitura migdały lub płatki migdałowe Jabłka umyć. Delikatnie, od strony ogonka wykroić częściowo przynajmniej gniazdo nasienne. W to miejsce nałożyć konfiturę. Jabłka z konfiturą wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni i zapiekać przez kilkanaście minut. Nie powinny być całkowicie miękkie. Wyjąć
Codzienna kuchnia niecodziennajajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 190 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 80 g śmietany kwaśnej 18% 2 duże jabłka, obrane i pokrojone w plasterki sok z cytryny 340 g świeżej żurawiny cukier puder do posypania Rozpuszczone masło łączymy z cukrem i skórką z cytryny za pomocą miksera, lekko ucierając(...)misce i dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce do utartych wcześniej składników. Ponownie ucieramy do połączenia. Na sam koniec wlewamy śmietanę i ucieramy krótką chwilę. Obrane i pokrojone w plasterki jabłka polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na bok. Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. Wylewamy wcześniej przygotowane ciasto, wygładzamy. Na ciasto wykładamy
Made By Mom And Sonsię nie udać! :) Goszczą w moim kuchennym repertuarze od ładnych kilku lat. I z pewnością pozostaną w nim na długo. Wszystko przygotujecie w kilka minut, a potem wystarczy włożyć jabłka do piekarnika i trochę poczekać. Składniki: - 3 jabłka (lub więcej, jeśli chcesz :) - garść rodzynek - 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego - 4 łyżki mąki gryczanej - 2 łyżki mąki(...)kokosowej (lub wiórków kokosowych lub po prostu więcej mąki gryczanej) - 4 łyżki syropu z agawy - szczypta suszonej wanilii (opcjonalnie) Jabłka obierz i pokrój. Wrzuć jabłka i rodzynki do naczynia żaroodpornego. Masło rozpuść w rondelku. Dodaj do niego mąki i syrop. Wymieszaj. Posyp jabłka kruszonką. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach
Smakuje zdrowoudaje się zawinąć w nie farszu gołąbkowego. Co wtedy z taką kapusta? Wyrzucić szkoda, więc trzeba ją w jakiś smaczny sposób zagospodarować. Proponuję wtedy zrobić szybką duszoną kapustę z jabłkami i majerankiem. Składniki: mała główka białej kapusty 1 średnia cebula 4-5 kwaskowatych i twardych jabłek 3 liście laurowe pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego 2 średnie marchewki majeranek(...)czasie myjemy jabłka. Przekrawamy i wycinamy gniazda nasienne. (Nie obieramy ze skóry.) Kroimy w grubą kostkę - ja kroiłam na 8 cząstek, a każdą cząstkę na 3 części. Jabłka wraz z marchwią dorzucamy do kapusty, mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości., mieszając co jakiś czas. Gdyby kapusta była zbyt sucha, można dolać kilka łyżek wody. Pod koniec duszenia
Codzienna kuchnia niecodziennawody Link do filmu z przygotowania: Dżem jabłkowy https://www.youtube.com/watch?v=XpRXBBWsowQ Przygotowanie : Jabłka obieram ze skórki, przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Pokrojone jabłka daję do garnka dodaję wodę, garnek stawiam na gazie i gotuję. Jabłka gotuję około 10 – 15 minut (zależy jak drobno pokroimy) tak żeby się rozpadły (rozgotowały). Do rozgotowanych(...)jabłek dodaję cukier, cynamon, dokładnie mieszam i smażę dżem jabłkowy około 15 minut (po 15 minutach powinien być gęsty ale to zależy od soczystości jabłek). Tak przygotowany dżem nakładam do wcześniej wyparzonych słoiczków. Nakładanie dżemu jabłkowego do słoików : Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna. Następnie wycieram
Uwaga Babcia Gotujekakao przełożone galaretką z jabłkami. Dzięki czemu ciasto zachowuje dłużej swoją świeżość i tak szybko nie wysycha. Można powiedzieć, że ciasto to jest zupełnie inna wersją drożdżówek z jabłkami, więc można zjeść na śniadanie :) CIASTO DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 3/4 szklanki mleka 25g drożdży świeżych 1/2 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka 25g masła(...)blaty. Ścięłam też dość mocno wyrośniętą „górkę”, ale nie jest to koniecznością. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wycinając gniazda nasienne. Prażyć na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Wlać wodę, a kiedy zacznie bulgotać wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić i kiedy zacznie tężeć przełożyć masą ciasto drożdżowe
https:KKuchniaMniamsoczyste jabłka) 2 łyżki kremowego jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 3/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej do podania: rożki do lodów lub pucharki Przygotowanie: Jabłka obieramy, kroimy na cztery części i wycinamy gniazda. Można przeciąć je na mniejsze kawałki. Ważne, aby dobrać dobre, soczyste, słodkie jabłka (! nie mączne). Tak przygotowane jabłka wkładamy(...)plastikowym pojemniku do zamrażalnika na około 1 1/2 godziny. Po tym czasie wyciągamy nasze zmrożone jabłka i wkładamy do misy blendera z ostrymi nożami. Dodajemy kremowy jogurt naturalny, cynamon, cukier puder i pomarańczową skórkę kandyzowaną. Miksujemy chwilę, tylko do uzyskania jednolitej, gęstej zmrożonej masy. Uwaga! Ilość cukru i cynamonu możemy zmniejszyć według własnych upodobań, wystarczy dać go mniej, następnie
Słodkie okruszkisię z nimi komponują :) Składniki: Placki: 1 szklanka mleka 3/4 szklanki płatków quinoa Melvit 1 banan 2 łyżki nasion chia z otrębami Melvit 1 jajko 1/4 szklanki mleka Karmelizowane jabłka: 1 łyżka masła 1 łyżeczka miodu 1 jabłko cynamon Placki: Płatki quinoa ugotować w 1 szklance mleka według czasu podanego na opakowaniu (około 5-6 minut). Wystudzić(...)ciasta i kłaść na rozgrzaną patelnię teflonową tworząc placuszki. Smażyć z każdej strony na jasnobrązowy kolor. Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w grube plastry. Masło rozpuścić na patelni. Dodać miód i poczekać chwilę, aż się wymiesza z masłem. Następnie dodać jabłka i smażyć na małym ogniu aż jabłka zmiękną a na patelni wytworzy się
My simple kitchenwstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na ok 15min. Jabłka obrać i skroić w kostkę lub plasterki pozbywając się gniazd nasiennych. W garnku rozpuścić masło i wrzucić jabłka. Dodać goździki, cynamon i prażyć, aż zmiękną. Można do jabłek dodać cukier w zależności od ich gatunku. Usunąć goździki. Jogurt wymieszać z proszkiem budyniowym i rozpuszczonym, przestudzonym masłem(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 40min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta przekładańce , Ciasta z owocami , Szarlotki , Tarty i kruche ciasta Tagged: budyń , jabłka , jogurt naturalny
https:KKuchniaMniammojprzepisna.pl | Domowy ocet jabłkowy Domowy ocet jabłkowy robi się ze skórek po jabłkach, więc jeżeli macie dostęp do dobrych, niepryskanych i niewoskowanych jabłek nie wyrzucajcie skórek tylko przygotujcie swój własny ocet. Ocet jabłkowy ma bardzo wiele zastosowań zdrowotnych(...)kulinarnych itp. tu sobie o nich możecie poczytać. Ja przygotowałam go głównie z myślą o sosach do sałatek. Źródło: Składniki: Skórki po jabłkach woda przegotowana i ostudzona cukier Jabłka dokładnie wyszorować. Wykroić zgniłe czy obite części, obrać, wyciąć, następnie wyrzucić gniazda nasienne, jabłka zjeść lub przygotować Prażone jabłka do słoików na zimę . Skórki umieścić w słoiku
moj przepis naczęści, 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować na wielkość formy do pieczenia, wstawić do zamrażarki na czas przygotowywania jabłek, można razem z formą. Farsz: 3 kg jabłek Szara Reneta 200 gr konfitury pomarańczowej, niesłodzonej lub niskosłodzonej 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki płatków jaglanych Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na plastry 2 mm lub zetrzeć(...)tarce jarzynowej. Piekarnik nastawić na 200 st. Wyjąć ciasto z zamrażarki, podpiec 15 min. Na gorące ciasto wysypać równomiernie płatki. Wyłożyć jabłka, przygnieść, wyrównać. posmarować konfiturą i skórką. Resztę ciasta zetrzeć na tarce, posypać jabłka. Piekarnik nagrzać do 160 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min. Pod koniec pieczenia szarlotki przygotować piankę bezową. Pianka bezowa: 3 białka
moj przepis najajka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 łyżki mleka 160 g miękkiego masła 2 łyżki bułki tartej Lukier: 2 szklanki cukru pudru Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 3-4 kawałki. Pokrojone jabłka wrzucić do dużego rondla, dolać 1/4 szklanki wody i wsypać resztę składników(...)oprócz mąki ziemniaczanej). Poddusić, od czasu do czasu mieszając (jabłka powinny być miękkie, ale nie rozpadające się). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, poddusić jeszcze ok. 1-2 minuty i zestawić z gazu do przestudzenia. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne można je teraz jeszcze dosłodzić do smaku. Odstawić do przestudzenia. Teraz czas na ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem
Świat Ciastawiem... - Może powiesz coś więcej? drożdżowe? ucierane? nie mam pojęcia o jakie chodzi? z orzechami? - Tylko żadnych orzechów! nie... było nie takie jasne jak zwykle, wilgotne, z jabłkami i bez bakalii... ... a ja nadal nie wiem o jakie ciasto chodziło Małżonowi! ustaliliśmy, że prawdopodobnie było cynamonowe, i to wcale nie przybliżyło mi pomysłu! za to poszperałam w starym zeszycie(...)znalazłam taki oto placek :) tymczasowo zaspokoił apetyt męża. Ciasto cynamonowy z jabłkami 400 g mąki pszennej 250 g masła 200 g cukru pudru 4 jajka 1 łyżka cynamonu 15 g proszku do pieczenia 2 kwaśne jabłka Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, przesiewamy mąkę z cynamonem i proszkiem
Dzieje kuchennej Wiewióry