jabłka - 25490 przepisów (strona:175/1700)

Jabłkowe chipsy 52

Chipsy z jabłek Smaczna i zdrowa przekąska! Do suszenia naszych chipsów wykorzystałyśmy suszarkę elektryczną do grzybów, warzyw, owoców. Najlepsze jabłka, to te z przydomowych jabłonek, które nie zostały potraktowane opryskiem, takie z robaczkami Składniki suszarka elektryczna do warzyw, owoców, grzybów jabłka – ilość dowolna cynamon – dla tych co lubią Wykonanie Jabłka myjemy, owoc dzielimy(...)będą chrupkie, przechowujemy je w szczelnie zamkniętych słojach. A jeśli uda nam się wszystkich nie zjeść, można wówczas wykorzystać owoce do kompotu . Wystarczy dokupić parę wędzonych śliwek, dodać nasze jabłka i mamy tradycyjny WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU! Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Tajemnice Smaku
Szarlotka czy Charlotte? 52

Jednak to, co dziś nazywamy szarlotką z charlotte ma niewiele wspólnego. “ W XVIII wieku na cześć Charlotte, żony Jerzego III, króla Anglii, powstał ciepły deser z dodatkiem smażonych jabłek, nazwany jej imieniem. Okrągłą formę o brzegach rozszerzających się ku górze (tzw. forma szarlotkową) wykładano biszkoptami lub kawałkami białego chleba z masłem, potem wypełniano gęsta marmoladą owocową, zapiekano(...)szczególnie z dodatkiem lodów waniliowych. Składniki CIASTO 500 g mąki 250 g masła 80 g cukru 1 jajko 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia NADZIENIE JABŁKOWE 2 kg jabłek ( szara reneta lub antonówka) 80 g cukru sok 1 1/2 cytryny cynamon w proszku – my lubimy dużo, ale dodajcie tyle ile lubicie PIANA Z BIAŁEK 3 białka

Tajemnice Smaku
Jabłkowe gofry z ciasta francuskiego 108

ciasta francuskiego Krem: 2 żółtka (z wcześniej sparzonych jaj) 1 łyżka cukru pudru 250 g mascarpone maliny, borówki amerykańskie, banany lub dowolne drobne owoce do podania Obrane jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki, jeśli mają dużo soku, lekko odciskamy jego nadmiar. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy jabłka. Smażymy przez kilka minut aż jabłka zmiękną(...)krótko miksujemy (przy zbyt długim miksowaniu, masa może się zbytnio rozrzedzić). Ciasto francuskie rozwijamy mniej więcej do połowy. Dzielimy je na 4 prostokąty. Na dwa płaty ciasta wykładamy porcję jabłek (pozostawiając puste brzegi), przykrywamy je pozostałym ciastem, lekko dociskamy brzegi. Umieszczamy w rozgrzanej gofrownicy i pieczemy przez kilka minut, do zarumienienia. Pozostałe ciasto chowamy do lodówki by niepotrzebnie się

Smaki Na Talerzu
Szarlotka – ciasto z jabłkami i cynamonem 64

dobrze się schłodzi, zetrzyj jedną porcję (większą) na tarce o dużych oczkach na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ciasto wyrównaj i zapiecz w temp. 200C przez ok. 10 minut. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wrzucić do garnka, dodaj cukier i jabłka podsmaż (na dno garnka można wlać odrobinę wody). Na koniec dodaj cynamon(...)migdały. Wymieszaj. Na podpieczony wcześniej spód wyłóż ostudzone jabłka. Na wierzch zetrzyj drugą część schłodzonego ciasta, wyrównaj. Piekarnik rozgrzej do 180- 190 st. C (grzałka góra- dół) i piec szarlotkę przez ok. 40 minut. Ostudzone ciasto pokrój i podaj np. z gałką domowych lodów. Smacznego!   Artykuł Szarlotka – ciasto z jabłkami i cynamonem pochodzi z serwisu Strefa

Strefa Zdrowego Żywienia
Niskobiałkowe racuchy z batatów i jabłek 69

samej fenyloketonurii, zapraszam na stronę Vitapku . Tym przepisem chcę Wam udowodnić, że mimo ograniczenia składników, możemy stworzyć na prawdę coś smacznego Przepis na niskobiałkowe racuchy z batatów i jabłek Drukuj przepis Porcji: 6 racuchów Czas gotowania: 45 minut Składniki 230 miąższu z batata (1 batat) 130 jabłka (1 jabłko) 120 ml napoju ProZero 100 g mąki niskobiałkowej łyżeczka(...)olej do smażenia Przepis 1 Batata obieramy, kroimy w grube plastry i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut, aby zmiękł. Następnie rozdrabniamy batata widelcem. 2 Jabłko ścieramy na tarce i łączymy z batatem. Po czym dodajemy 120 ml napoju Pro Zero, 100 g mąki, łyżkę proszku do pieczenia oraz szczyptę imbiru. Mieszamy składniki do dokładnego połączenia

Kuchnia Bazylii
Szarlotka z migdałami bez cukru 86

słodkich jabłek ( najlepiej championy lub lobo, ja użyłam championów) 1 laska wanilii 150 gram płatków migdałowych 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do nich ziarenka z przepołowionej laski wanilii, cynamon oraz szczyptę soli ( odrobina soli podbije nam słodycz jabłek), jabłka przesmażamy i odstawiamy(...)ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na ok 15 min aż się lekko zarumieni, gdy ciasto będzie lekko zarumienione wykładamy na nie przesmażone jabłka, po wierzchu posypujemy migdałami, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50 min w temperaturze 180 stopni aż migdały ładnie się przyrumienią, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Pełnoziarniste muffiny z jabłkami 52

chwale spontaniczności - znów! Rozmawiałam z Gosią w kuchni, kiedy zadzwonił do mnie telefon. Ledwie skończyłam rozmawiać, a Gosia zeskoczyła z blatu i zaczęła obierać jabłko, wyciągać tarkę...  - Gosia, będziesz jadła tarte jabłka? (zapytałam z nadzieją w głosie, bo uwielbiam tarte jabłka z cukrem - mój brat wie o tym najlepiej - jedliśmy je razem jako małe dzieci... no dobra(...)sody 3/4 szklanki cukru (daję słowo, że gdybyśmy miały miód - cukru by tu nie było!) cynamon Składniki mokre: 3 jaja 1 duże starte jabłko 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki mleka Razowe muffiny z jabłkami - sposób przygotowania: Składniki mokre wymieszaj ze sobą na jednolitą masę. Suche wymieszaj i dodaj do płynnej masy, a następnie dokładnie połącz. Do blaszki

Gary Bez dna
Fale Dunaju – ciasto 59

cukier wanilinowy 16g * 1 i 3/4 szklanki mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * *1/2 kostki masła bądź margaryny * 3 płaskie łyżki kakao * 2 łyżki wody * do 1 kg jabłek Na masę: * 1 budyń śmietankowy * 500 ml mleka * 1 masło 20 dkg * 3 łyżki cukru Na polewę: * 12 dkg masła * 3 łyżki kakao * 5 łyżek cukru * 2 łyżki wody(...)śmietanki 30% * 1 łyżeczka żelatyny Jabłka obrałam i pokroiłam w kostkę. Utarłam masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę i dodawałam po jednym jajku nie przerywając ucierania. Dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszałam na jednolitą masę. Podzieliłam ją na dwie części. Do jednej miski z połową ciasta dodałam przesiane kakao i wodę. Wymieszałam. Białe ciasto

Pieprzyć z Fantazją
Pieczeń wieprzowa z jabłkami 85

Jabłka kojarzą nam się przeważnie z jesienią i właśnie wtedy są najsmaczniejsze. Zwykle jemy je na surowo, ale też wykorzystujemy je do przygotowywania szarlotek ( przepis ). Rzadziej natomiast łączymy jabłka z mięsem. Jednak czasami warto spróbować, ponieważ dzięki dodaniu do mięsa jabłek dania takie stają się soczyste i aromatyczne. Dzisiaj mam dla was przepis na pieczeń wieprzową(...)Możemy ją podawać na ciepło (na przykład z ryżem), a także na zimno jako dodatek do kanapek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka) 3 jabłka 2 cebule 1 szklanka soku jabłkowego 1 łyżka musztardy rosyjskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 5 goździków 2 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka

Danka Pichci
Aromatyczna nalewka na suszu z jabłek i gruszek. 116

bliżają się święta Bożego Narodzenia, w sklepach i na bazarach możemy dostać suszone jabłka i gruszki. Z suszonych jabłek i gruszek możemy zrobić pyszny świąteczny kompot, ale możemy też wyczarować z nich aromatyczną naleweczkę. Dziś podam Wam na nią przepis, oto on : Składniki : suszone jabłka suszone gruszki czysta wódka 40 % Sposób wykonania :   S usz wymieszaj(...)dosłodzić odrobiną cukru lub miodu, bo nalewka i tak już jest słodkawa, zwłaszcza gdy dodaliśmy rodzynki i śliwki.   R ada :   Na nalewkę dodawaj suszone owoce najwyższej jakości ! Jabłka i gruszki mają być suszone w plastrach nie w całości, zwłaszcza chodzi tutaj o gruszki. Suszone jabłka i gruszki mają mieć złoty kolor, a nie brązowy, nie mogą

Przepisy i porady kulinarne
Korzenne ciasto z jabłkami 114

oleju rzepakowego 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 jabłka 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka konfitury z moreli Jabłka obrać pokroić w ósemki i wymieszać z przyprawą do piernika. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne można posypać cukrem trzcinowym. Jaja ubić z miodem. Przesiać mąkę z proszkiem, cynamonem(...)kakao. Dodawać do ubitych jaj. Na koniec wlać olej u wymieszać na jednolite ciasto. Wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy. na wierzch ułożyć jabłka. Piec do 50 minut. Po upieczeniu jabłka posmarowałam konfiturą morelową . Można użyć pomarańczowej

AZgotuj!
Szybkie i łatwe ciasto z dyni i jabłek 111

czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 banany po 1 łyżeczce mielonego kardamonu, cynamonu i imbiru, jeżeli czegoś nie lubić to poprostu pomiń około w sumie 500 g dyni i jabłek, może to być 250 g dyni i 250 g jabłek, ważne aby nie było więcej owoców niż 500 g *do dekoracji lukier zrobiony z 150 g cukru pudru(...)łyżek dowolnego soku ocowego   Przygotowanie: Olej, banany i cukier utrzyj na puszystą masę. Such składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy przesiej lub wymieszaj rózgą. Jabłka i dynie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Przełóż ciasto do formy wyłozonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez 50-60 minut

greenscarf
SERNIK Z JABŁKAMI 73

dodawać po łyżce sera, przesiany proszek budyniowy i utrzeć. Białka (w liczbie 6) ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać je do masy serowej przy pomocy szpatułki kilkoma ruchami. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Na jabłka wyłożyć masę serową i wyrównać(...)moim fanpejdżu , dasz mi o tym znać komentarzem, zaobserwujesz  mojego Facebooka , żeby być ze wszystkim na bieżąco, dołączysz do nas na  Instagramie  :) #sernik z jabłkami #jabłka #ser ciasta #sernik przepis

Calzonella.com
Biszkopt z konfiturą malinową i musem jabłkowym 101

Biszkopt 6 jajek 1 szklanka przesianej mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju szczypta soli Mus jabłkowy 1 kg obranych, pokrojonych na ćwiartki jabłek 1/2-3/4 szklanki cukru( zależy ilość od kwaśności jabłek) szczypta cynamonu 1/4 szklanki wody Dodatkowo słoik konfitury malinowej świeże mainy do dekoracji cukier puder do posypania Przygotowujemy na początek(...)jabłkowy, jeżeli nie korzystamy z kupnego. Do garnka z grubym dnem wrzucamy obrane jabłka. Podlewamy wodą, posypujemy cynamonem i dodajemy cukier. Wszystko mieszamy, garnek przykrywamy, zmniejszamy moc palnika i smażymy do momentu kiedy jabłka się rozpadną. Od czasu do czasu mieszamy aby uniknąć przypalenia. Na koniec dodatkowo można jeszcze mus zmiksować na gładką masę. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy

gotuj ze mną