jabłka - 25490 przepisów (strona:180/1700)

Waniliowy sernik z jabłkami 182

cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego ( 2 x 40 g ) ziarenka z jednej laski wanilii Ponadto: około 4 - 5 średnich jabłek jabłek Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem pudrem oraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę masło wraz ze smalcem i przesiekać wszystko razem(...)przesiany proszek budyniowy i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną. Białka - łącznie 6 - ubić na sztywną pianę i dodać ją do masy serowej w 2 - 3 turach, delikatnie mieszając szpatułką. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko odcisnąć z nadmiaru soku i wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Na jabłka wylać masę serową, wyrównać

Opowieści z piekarnika
Do czego inspirują mnie dzieci, czyli makaron ze śmietaną i jabłkiem 142

jedne dziecko zostało źródłem inspiracji, kiedy mówiło do mamy, że chce makaron ze śmietaną i z jabłkami. Myślę sobie - O! tego jeszcze u mnie nie było, a że jabłka, w wyniku największego urodzaju od dekad są w końcu tańsze od bananów, postanowiłem to zrobić.  Tak moi drodzy, Tak wygląda jedzenie, które nosi się do pracy. To mówię(...)wszystkim tym, którzy nie korzystają w pracy z cateringu, stołówki, diet przynoszonych pod drzwi itp. Gourmet pełną gębą :) Kolor jeszcze lepszy, bo jabłka oksydowały :) Składniki: - makaron - jakaś śmietana - jabłka Wykonanie: Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach tzw. na zapałkę. Mieszamy wszystko razem, dodając śmietany

Kryzysowa Książka Kucharska
Ucierane z jabłkami i cynamonem 504

szklanki cukru 2 jajka w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 2 słodkie jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki brązowego cukru   Nastawiamy piekarnik na 180°. Foremkę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy mąką.   Do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Brązowy(...)cukier oraz cynamon mieszamy razem. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.   Do osobnej miski dodajemy miękkie masło oraz cukier i za pomocą miksera ubijamy na puszysto. Nie przestając ubijać dodajemy po jednym jajku i miksujemy do całkowitego połączenia się składników. Do tego dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na gęste

Smaczna Strona
Kruche ciasto z jabłkami i orzechowym kremem (Quadrotti di mele con crema di noci) 146

pieczenia Krem orzechowy 250 g wyłuskanych orzechów włoskich 250 g miękkiego masła  100 g cukru pudru 200 ml mleka Masa jabłkowa 800 g jabłek 50 g cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cynamonu Polewa czekoladowa 250 g masła 50 g cukru 35 ml wody 3 łyżki(...)masło ucieramy lub miksujemy z cukrem pudrem. Do kremu stopniowo dodajemy namoczone masę orzechową i mieszamy, aż powstanie gładki krem. Masa jabłkowa Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Jabłka dusimy z sokiem z cytryny, cukrem trzcinowym i cynamonem ok. 10 minut, mieszając od czasu

La grande e la piccola cuoca
SZARLOTKA Z BEZOWĄ PIANKĄ 130

palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto do połączenia wszystkich składników. Formujemy 5 kulek podobnego rozmiaru i wkładamy na folii do zamrażarki( na około 30-40 min.) JABŁKA 1 kg jabłek (szara reneta) 400 g gruszek ¼ szklanki cukru 1 kisiel morelowy(lub cytrynowy) 1 łyżeczka cynamonu PRZYGOTOWANIE: Jabłka i gruszki obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda(...)zamrażalnika wyciągamy kulki ciasta. Ścieramy 3 z nich na dno formy na tarce o grubych oczkach. Rozprowadzamy równomiernie ciasto. 3. Na ciasto wykładamy masę jabłkową, wyrównujemy. 4. Na jabłka wykładamy bezę, delikatnie rozprowadzamy na całości. 5. Na koniec ścieramy 2 pozostałe kulki ciasta na tarce o grubych oczkach, tak, aby było jak najmniej prześwitów białej bezy. 6. Wkładamy ciasto

Marcepanowa kuchnia
Crumble z jabłkami 136

połączenie, które sprawi, że waszych domach poczujecie zapach cynamonu i jabłek. Ot, taka trochę szarlotka w wersji crumbli Zapraszam na crumble jabłkowe! Składniki/6 porcji: – ok. 5 jabłek np. ligol – 50 g masła zimnego masła – 100 g mąki – 50 g cukru zwykłego lub trzcinowego – cukier do posypania owoców – cynamon – rodzynki (opcjonalnie(...)podania – lody waniliowe Przygotowanie: Jabłka umyj, obierz i pokrój na grube plastry. Nastaw piekarnik na 180ᵒC. Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodajemy zimne pasło pokrojone w kostkę. Jeśli kruszonka jest zbyt miękka, wstawiamy ciasto na 30 minut do lodówki. Po tym czasie powinny powstać charakterystyczne grudki z ciasta czyli tzw. kruszonka. Owoce mieszamy z cukrem

I LOVE LIFE
Szarlotka pełnoziarnista z dynią - fit 173

tartej Przygotowanie: mąkę wymieszać z cukrem, posiekać z zimnym masłem do otrzymania kruszonki. Wbić jajko i zagnieść ciasto. 2/3 zawinąć w folię i umieścić w lodówce, 1/3 w zamrażarce jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dynię razem ze skórą zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej w rondlu stopić masło, dodać startą dynią i przesmażyć przez kilka minut(...)Dodać starte jabłka, cukier, cynamon, startą skórkę z cytryny i smażyć przez następne kilka minut. Jeśli jabłka wydzieliły dużo soku, smażenie przedłużyć do odparownia nadmiaru płynu. Odstawić do przestudzenia bok foremki wysmarować masłem, dno foremki  wyłożyć papierem do pieczenia ciasto z lodówki rozwałkować na okrąg o kilka cm większy od średnicy foremki. Ciasto przełożyć do formy, dociskając

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kiszona czerwona kapusta 286

niesamowicie smaczna i polecam ją jako surówkę do obiadu.  Z "Książki kucharskiej" Zofii Zawistowskiej. Przepis na kiszoną czerwoną kapustę: Składniki: 2 kg czerwonej kapusty 0,5 kg kwaśnych jabłek (można pół na pół ze śliwkami) kilka ziaren jałowca 1/4 łyżeczki utłuczonych goździków 3 łyżki soli Jak zrobić kiszoną czerwoną kapustę? Kapustę pozbawić starych liści, umyć, poszatkować. Jabłka/śliwki pokroić w paski. Jałowiec utłuc w moździerzu, wymieszać z solą i goździkami. Poszatkowaną kapustę wymieszać z jabłkami/śliwkami i przyprawami. Układać w kamiennym garnku, ubijać (musi puścić sok). Obciążyć, przykryć gazą, zostawić w temperaturze pokojowej. Po kilku dniach, gdy pokaże się piana, przebić do dna w kilku miejscach. Po 6-7 dniach kapusta ukisi się, jest gotowa

Rodzinka w kuchni
Crumble z jabłkami 133

połączenie, które sprawi, że waszych domach poczujecie zapach cynamonu i jabłek. Ot, taka trochę szarlotka w wersji crumbli Zapraszam na crumble jabłkowe! Składniki/6 porcji: – ok. 5 jabłek np. ligol – 50 g masła zimnego masła – 100 g mąki – 50 g cukru zwykłego lub trzcinowego – cukier do posypania owoców – cynamon – rodzynki (opcjonalnie(...)podania – lody waniliowe Przygotowanie: Jabłka umyj, obierz i pokrój na grube plastry. Nastaw piekarnik na 180ᵒC. Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodajemy zimne pasło pokrojone w kostkę. Jeśli kruszonka jest zbyt miękka, wstawiamy ciasto na 30 minut do lodówki. Po tym czasie powinny powstać charakterystyczne grudki z ciasta czyli tzw. kruszonka. Owoce mieszamy z cukrem

I LOVE LIFE
Jabłecznik, szarlotka na miodowym spodzie 229

roku mamy masę jabłek już pisałam nie raz. To, że lubimy wszelkiego rodzaju szarlotki i jabłeczniki też już wiecie. Tym razem przepis na pyszny jabłecznik z dużą ilością jabłek, zamkniętych pomiędzy płatami ciasta miodowego. Tak dla odmiany, od klasycznych szarlotek na kruchym cieście, tym razem padło na miodowe. Ciasto, tak jak to mają do siebie ciasta midowe, zyskuje na smaku(...)każdego dnia lepiej przenika ciasto miodowe. Przepis odnaleziony w zeszłorocznej Kobiecie i Życiu. W oryginale z lukrem, ale nie bardzo mi on tu pasował. Za to do masy z jabłek, warto dodać sporo skórki pomarańczowej, dla nadania ciastu ciekawej nutki smakowej. Ja tradycyjnie do masy jabłkowej użyłam jabłek pociętych w różnej grubości kawałki, dzięki czemu w masie mam kawałki jabłek

Mieszam w Garnku
Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka 168

wytrawne. Drugim typem ciast są różnego rodzaju ciasta kruche przekładane warstwowo. Bazę tych ciast stanowią zwykle 3-4 cieniutkie placki, które przekłada się tradycyjnymi wyrobami domowymi – powidłami, serem, jabłkami. Placki piecze się z ciasta kruchego, ciasta z dodatkiem amoniaku, lub też na sodzie oczyszczonej z dodatkiem miodu. W każdym przypadku przekłada się je w taki sposób, by ciasto zmiękło(...)gminie Jasło (publikacja „Smaki Nowej Galicji”). Wyróżnia go sposób przygotowania, ponieważ warstwę ciasta piecze się razem z orzechami i masą serową, a potem łączy z górną warstwą ciasta duszonymi jabłkami usztywnionymi galaretką. To połączenie smaków jest bardzo tradycyjne, może dla niektórych wręcz staroświeckie, ale na tym właśnie polega urok tego ciasta. Domowe, sprawdzone, ale przede wszystkim smaczne. Polecam :) Placek orzechowo

Trzeci talerz
Jabłka w cieście jogurtowym 145

Jabłka w cieście jogurtowym Delikatne, puszyste i przepyszne placuszki jogurtowe z jabłkami, które zawsze się udają, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę!     Składniki: 80g gęstego jogurtu naturalnego 60g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 2 jabłka 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki drobnego cukru wymieszane z 1 płaską łyżeczką cynamonu olej(...)smażenia     *** Jogurt, mąkę, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy razem, aż powstanie jednolite, dość gęste ciasto *** *** Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w grube plastry (około 1 cm) i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały *** *** Na patelni rozgrzewamy sporą ilość tłuszczu ( wlewam tyle oleju aby jabłka w cieście były w nim zanurzone do połowy

Blog z Apetytem
Ciasto jabłecznik zaparzany 162

Mięciutkie i przyjemnie wilgotne ciasto jabłecznik zaparzany jest niezbyt słodkim i bardzo łatwym deserem do zrobienia. Pyszne ciasto z jabłkami bardzo szybko znika z talerza i na pewno wszyscy będą prosić o dokładkę. Ciasto zaparzane z jabłkami zaraz po wystudzeniu jest mięciutkie i delikatnie wilgotne za sprawą jabłek. Do jabłecznika najlepsze są jabłka twarde (szara reneta, antonówka), które podczas pieczenia(...)całkowicie się nie rozpadają. U mnie ciasto było z jabłkami umiarkowanie twardymi. Podczas pieczenia część jabłek rozpadła się szybciej, tworząc po zastygnięciu pyszny wilgotny pasek jabłkowy. Ciasto jabłecznik zaparzany jest tak smaczne, że moi domownicy zażyczyli sobie, aby za tydzień była powtórka. W sezonie jabłka są najlepsze, na pewno więc zrobię je jeszcze kilka razy. Wypróbujcie koniecznie ten przepis

Kuchcik gotuje
Francuskie różyczki z jabłkami i cynamonem 174

Jesienią uwielbiam zapach cynamonu połączony z jabłkami ... Tak, tak, tak KOCHAM szarlotkę ale dzisiaj chciałam zaproponować efektowny i przede wszystkim pyszniutki deser. Szarlotkowe róże to to nie tylko pięknie prezentujący się deser ale przede wszystkim jeden z najsmaczniejszych ekspresowych łakoci, który może przygotować każdy z nas.    Francuskie różyczki z jabłkami i cynamonem   Składniki:  1 opakowanie(...)ciasta francuskiego 3 jabłka 1 łyżka cukru 1 łyżka cynamonu 1/2 cytryny woda cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda przy pomocy łyżeczki. Kroimy w plasterki około 2-2,5 mm.   Do rondla przekładamy jabłka, skrapiamy sokiem z cytryny. Zalewamy wodą. Gotujemy przez około 2-3 minuty od zagotowania. Jabłka nie mogą się rozgotować

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jabłkowe Crêpes Suzette 124

Magda Crêpes Suzette to klasyczny francuski deser z naleśników skąpanych w karmelowym sosie, pomarańczach, z efektywnym flambirowaniem likieru pomarańczowego. W mojej odsłonie postawiłam na jesienne smaki dojrzałych, słodkich jabłek i aromat cynamonu. Do tego podpalanie w pachnącej, słodkiej brandy. Takiemu deserowi trudno się oprzeć, ale czasem aż trzeba zgrzeszyć Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka mleka 1 jajko łyżka oleju(...)odrobina do smarowani patelni 3/4 szklanki mąki łyżeczka cukru waniliowego łyżeczka cukru pudru szczypta soli Na jabłka w karmelu: 3 średnie, słodkie jabłka 4 łyżki masła 4 łyżki brązowego cukru 150ml wrzątku szczypta cynamonu kieliszek Brandy   Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, olej, sól, cukier waniliowy i zwykły – wszystko razem mieszamy dokładnie. Następnie, do mokrych składników przesiewamy mąkę

Smaczna Strona

Proponowane wyszukiwania