jesienne przysmaki: gorące herbaty z miodem, ciepłe zupy oraz jabłka z cynamonem. To ostatnie połącznie to dla mnie symbol jesiennych chłodniejszych wieczorów spędzonych pod kocykiem. I właśnie jabłka z cynamonem są jednym z głównych składników mojego kolejnego przepisu czyli ciasta - bez mąki, jajek oraz dodatku cukru. Przygotowanie do dosłownie chwila moment. W sam raz na szybki deser(...)zabrać ze sobą. Wartości odżywcze na całość: 1044 kcal w tym: B: 29 g; W:180 g; T:15 g. Składniki - 200 g płatków owsianych - 2-3 duże jabłka - 2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżki rodzynek Wykonanie Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Płatki owsiane wsypujemy do miski i dodajemy do nich starte jabłka
Health-Fit-Lifeśrednicy 26 cm: Ciasto: 600 g mąki pszennej białej szklanka cukru pudru szklanka cukru 250 g miękkiego oleju kokosowego lub margaryny roslinnej szczypta soli Nadzienie: 1 kg dowolnych jabłek łyżka cynamonu 2 łyżki cukru sok z połowy cytryny 100 g dżemu morelowego/brzoskwiniowego lub musu jabłkowego, u mnie to był dżem z dyni i jabłek z tego przepisu: Dżem(...)dyni i jabłek Przygotowanie: z podanych składników na ciasto zagnieć ciasto i wylep 2/3 formę lekko posmarowaną olejem, a z reszty ciasta uformuj kule, zawiń w folię. Wstaw formę i kulę ciasta do lodówki na czas przygotowanie nadzienia. Jabłka obierz ze skórki, skrop sokiem cytrynowym, wymieszaj z resztą składników. Schłodzone ciasto podpiecz w piekarniku
greenscarfgodzinę a pozostałe ciasto włożyć do zamrażalnika. Po godzinie ciastem wylepić natłuszczoną formę (24x36cm) robiąc rant o wysokości ok 2 cm i nakłuwając je widelcem. Posypać bułką tartą. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce w cieniutkie plasterki. Dosłodzić wedle uznania, dodać cynamon i wymieszać. Jeśli jabłka są bardzo soczyste i puszczają dużo soku należy go odlać. Jabłka(...)wyłożyć na kruchy spód. Pianka: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier i kisiel. Ubijać aż piana będzie lśniąca i szklista. Pianę wyłożyć na jabłka. Na pianę zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Szarlotkę piec ok 40 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asimiło ;). Polecam :). Składniki na masę krówkową: 1 puszka masy krówkowej/kajmaku ( masa netto -510 g ) 200 g masła, w temperaturze pokojowej Składniki na masę jabłkową: 800 - 900 g jabłek ( waga po obraniu ), najlepiej odmiany kwaskowej 1 galaretka cytrynowa 2 - 3 łyżki cukru ( lub więcej, do smaku ) Składniki na masę śmietankową: 500 ml śmietanki kremówki 36 % 2 łyżki cukru(...)jasnej, puszystej masy. Następnie porcjami dodawać masę krówkową, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Gotowy krem wyłożyć na warstwę herbatników, wyrównać. Na kremie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i umieścić w garnku. Wymieszać z cukrem i podgrzewać na średnim ogniu często mieszając, aż zaczną się rozpadać i przypominać marmoladę. Miękkie
Opowieści z piekarnikapierwszy dzień września zapraszam Was na drożdżówkę z jabłkami i cynamonem. Wiem wiem, jeszcze mamy lato ale jakoś czuję już w powietrzu nadchodzącą jesień, no i pyszne babcine jabłka czerwieniły się w koszyku i natchnęły mnie na to ciasto. A jak wiadomo, domowa drożdżówka zawsze znajdzie amatorów :) Aby ją zrobić wykorzystałam przepis Marty Dymek z Jadłonomii, ale delikatnie(...)świeżych drożdży 1- 1,5 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego) ok. 0,5 szklanki cukru trzcinowego 4 szklanki mąki pszennej szczypta soli 0,5 szklanki oleju Owoce: 2-3 jabłka 1 płaska łyżeczka cynamonu Kruszonka: 0,5 szklanki mąki pszennej 3-4 łyżki cukru trzcinowego 40 g zimnego oleju kokosowego lub masła/margaryny Drożdże, łyżkę cukru
Simply FoodJabłka w tym roku obrodziły, trzeba więc korzystać. Tym razem na szybko. Ciasto kakaowe na wierzchu pokrojone jabłka i płatki migdałów. Wszystko posypane cukrem pudrem. Prosto i smacznie :) Ciasto jest dość gęste, a jabłka pokrojone w nie dużą kostkę, dlatego utrzymały się na powierzchni. Piekłam w tortownicy 25 cm. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru(...)pełne szklanki mąki 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 szklanki oleju Dodatkowo: jabłka płatki migdałów ( dwie garście) cukier puder do posypania Wykonanie: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Zmiksować, aż składniki się połączą. Na koniec powoli dolewać olej nie przerywając miksowania. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej
Agusiowe smakołykiciepło z lodami. Nie jestem mistrzem ciast więc nie biorę się za to, ale znalazłam świetny substytut dla mojego faworyta! Zobaczcie poniżej Owoce pod kruszonką - jabłko i gruszka 5 jabłek 1 gruszka cynamon cukier wanilinowy masło Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Rozgrzewamy patelnie, dajemy masło, a następnie wrzucamy pokrojone jabłka. Dodajemy 2 łyżeczki(...)cukru wanilinowego, cynamon (nie każdy lubi, więc według uznania). Dusimy ok. 5-10 min na wolnym ogniu. Tak przygotowane jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kroimy gruszkę. Kruszonkę przygotowałam według przepisu Ani Starmach * 100 g masła 200 g mąki pszennej 100 g cukru pudru lub zwykłego lub brązowego Składniki mieszamy, wsadzamy na 30 min do schłodzenia
Kuchnia moimi oczamijest bardzo prosty i pewnie wiele osób robiło podobne ciasto na szybko :). Ciasto nie zawiera niezdrowego tłuszczu, cukru i białej mąki, za to jest miękkie i wilgotne. Jabłka nadają słodyczy a przyprawa korzenna podkreśla smak. W przepisie użyłam mąki owsianej, którą bardzo lubię, ale z pewnością sprawdzi się też inna. Śmiało można wykonać ciasto w wersji(...)spędzanie dnia w kuchni, ale za to ochotę na coś słodkiego i przy okazji nieco lżejszego. Składniki (forma 24x13 cm): szklanka mąki owsianej 2 jajka 2 łyżki miodu 3 jabłka 1 kopiata łyżka kakao 1 łyżeczka przyprawy korzennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do miski, dodać
Healthy food explorerłyżeczką ze słoika bez dodatków 😄 PS:Już wkrótce kolejne przepisy na domowe przetwory ! SKŁADNIKI: 1 kg jabłek (waga po pokrojeniu) 1 szklanka cukru (zależy od tego jakich jabłek używamy) 1 łyżeczka cynamonu SPOSÓB WYKONANIA: 1.Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zostawiamy na noc. 2. Na drugi dzień jabłka gotujemy(...)małym ogniu z dodatkiem korzennych przypraw. Mieszamy co jakiś czas aby jabłka się nie przypaliły, do momentu aż cukier się rozpuści, a masa zrobi się bardzo gęsta. 3. Gorące jabłka nakładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Odwracamy do góry dnem do słoiczków i zakręcamy . Odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia
Marcepanowa kuchniaupiec w innej) 250g masła lub margaryny 180g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 5 jajek 350g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 średnich jabłek cynamon cukier puder do oprószenia ciasta Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowanie: Obieramy jabłka, kroimy na ćwiartki, a potem na plasterki lub tak jak ja na paseczki(...)córeczka mówi, że mama robi jabłkowe frytki ). Wkładamy do miseczki i obsypujemy cynamonem po wierzchu, mieszamy tak aby cynamon pokrył jabłka. W misce dokładnie ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując dodajemy po jednym jajku. Odkładamy mikser i wsypujemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia (mąkę warto wcześniej przesiać), mieszając całość łyżką do połączenia składników. Na koniec
Słodkie okruszkiryż.Gotujemy na wolnym ogniu ok.15-20 minut,od czasu do czasu mieszamy aby ryż nam się nie przypalił.Ryż powinien być miękki.Odstawiamy go na 30 minut przykrywając pokrywką. Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła,dodajemy starte jabłka,2 łyżki cukru i sok z cytryny i przesmażamy(...)uprażonych jabłek dodajemy cynamon,mieszamy i odstawiamy. Naczynie żaroodporne smarujemy roztopionym masłem .Ryż dzielimy na połowę.jedną połowę ryżu wykładamy na spód naczynia,następnie układamy uprażone jabłka i przykrywamy je drugą połową ryżu.Odstawiamy na trochę. W tym czasie robimy sosik śmietankowy.W osobnej miseczce mieszamy śmietanę,cukier waniliowy i cukier puder aż powstanie sos.Na powierzchni ryżu rozkładamy
Mała w garnku mieszaPrzygotowane z kilku zaledwie podstawowych składników. Bez wyciągania miksera i bez zbędnego bałaganu w kuchni. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy. Na koniec dodajemy cieniutko pokrojone jabłka i łączymy je z ciastem. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż przyrumienią się i zezłocą. Podajemy oprószone z cukrem pudrem, z ulubioną konfiturą lub dżemem. Polecam szczególnie dla wiecznie(...)większej będą się ładnie smażyć i rumienić. SKŁADNIKI/ 15 szt 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 jajko 1 szklanka kefiru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 jabłka DODATKOWO: olej do smażenia, np. kokosowy, cukier puder, dżem lub konfitura WYKONANIE Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy wzdłuż na pół, a następnie
cool and mintytortownicy oprószonej mąką i pieczemy w 175 stopniach przez 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. nasączenie/poncz: Ciepłą wodę mieszamy z amaretto. mus jabłkowy: Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy kilka minut, aż zrobią się miękkie. Dodajemy cukier. Część (ok.1/3) jabłek wyjmujemy(...)resztę miksujemy blenderem na mus. Do musu wrzucam odłożone jabłka oraz wcześniej wymieszaną z 1/3 szkl.ciepłej wody żelatynę. Mieszamy, aby żelatyna dokładnie się rozpuściła. śmietanowy wierzch: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i dużą szczyptę cynamonu. Ostudzony biszkopt mocno nasączamy ponczem, przykrywamy ostudzonym musem z jabłek i odstawiamy do lodówki na ca najmniej
Bon appetit mon amiepiekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Jabłka 1,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety) 5 łyżek cukru 1 galaretka cytrynowa Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach dodać cukier i smażyć w rondlu aż odparuje większość soku. Zdjąć jabłka(...)Polewa 125 g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki wody 2 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować. Przestudzić i zimną wlewać na ciasto. Składanie ciasta biszkopt jabłka masa śmietanowa polewa jabłkowa pokusa
O kuchni z uczuciemNarodzenia, gdzie aromat pierników roznosi się po całym domu. Nie wymaga dużego wkładu finansowego ani czasu. Każdy bez problemu ją wykona, bez względu na umiejętności. Polecam do ciasta wykorzystać jabłka Renety, są wystarczająco słodkie. Zachęcam również do spróbowania SZARLOTKI Z BEZĄ LINK Wartości odżywcze 1 porcji (całe ciasto ok. 20) 247 kcal(...)szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista) ▸kostka miękkiego masła ▸4 żółtka ▸ pół szklanki słodzika/cukru ▸ 2 łyżki śmietany ▸ 3 łyżki przyprawy do piernika dodatkowo ▸ 1.5 kg jabłek ▸ 2 szklanki orzechów włoskich ▸ 100 g masła ▸ 2 łyżki słodzika/cukru ▸ pół łyżeczki cynamonu ▸ 4 białka ▸ pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) + na wierzch Przygotowanie
Zdrowie i pysznie na talerzu