moczonych i wysuszonych), 1 szklanka surowych płatków kokosowych, 20 sztuk suszonych owoców (u mnie: 8 daktyli, 6 moreli, 6 fig), 2 łyżeczki mielonej wanilii, 4 słodkie i bardzo miękkie jabłka, 2 łyżki cynamonu, 1 łyżka rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego (opcjonalnie). Wykonanie: Orzechy, migdały, płatki kokosowe, suszone owoce i wanilię umieszczamy w kielichu blendera o bardzo dużej mocy (uwaga! słabsze(...)blendery mogą sobie nie poradzić) i blendujemy do uzyskania delikatnie klejącej masy. Wylepiamy spód formy 1/3 owej masy. Jabłka kroimy na bardzo cieniutkie plasterki, umieszczamy w misce i mieszamy z cynamonem. 1/2 jabłek wykładamy na spód ciasta. Następnie posypujemy je kolejną 1/3 ciasta i dociskamy. Wykładamy drugą połowę jabłek, wysypujemy na nie pozostałą część orzechowej masy
Jeść, by żyć w zdrowiuSzarlotka w kokilkach Składniki – ciasto: Mąka pszenna – 200g Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Cukier puder – 50g Masło – 100g + do posmarowania formy Żółtko jaja 1 sztuka Sól – szczypta Jabłka – 1 kg Sok z 1 cytryny Kasza manna – 1 łyżeczka Wykonanie(...)Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać zimne masło i żółtko jaja. Ciasto szybko zagnieść i odstawić do lodówki na 2 godziny. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jabłka skropić sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut, aby puściły sok. Następnie dokładnie odcisnąć sok z jabłek
Kuchnia Bon AppetitSkładniki: jabłka 1 kg, kisiel żurawinowy(...)opakowania, cukier brązowy 3/4 szklanki, dżem 250 ml, masło lub margaryna 15 dag, cukier brązowy 1 szklanka, cynamon 2 łyżeczki, mąka krupczatka 2 szklanki, mąka tortowa 1/2 szklanki jabłka umyte pokroić ze skórką na kawałeczki do miski, wsypać cukier i kisiele, wymieszać, niska forma silikonowa z kominkiem, na dnie rozłożyć jabłka, przycisnąć do dna dżem z czarnej porzeczki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 550 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 1/3 szklanki cukru 1 jajko + 3 żółtka 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek ( kwaśnych i twardych ) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki bułki tartej Beza: 5 białek 1,5 szklanki drobnego cukru Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce(...)rozwałkować na wielkość blaszki ( około 30x25 cm ). Rozwałkowane ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować rant, dociskając ciasto do brzegów blachy. Ciasto posypać bułką tartą. Starte jabłka odcisnąć z nadmiaru soku, nie wyciskać zbyt mocno. Rozłożyć jabłka równomiernie na cieście i posypać cynamonem. Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec
kolorowotorcikowoPyszne kruche ciacho z jabłkami i nutą gruszkowa a to za sprawa takiej właśnie galaretki ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Ciasto: 2 szkl mąki 1/2 szkl cukru 125 gr masła 2 jajka 1 i 1/2 łyżki śmietany kwaśnej np. 12 lub 18 % 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania po wierzchu Nadzienie(...)odrobinę białka do posmarowania ciasta) i chowamy do lodówki na około 30m - 1h . 2. Jabłka ścieramy bądź kroimy na małe kawałeczki i przekładamy do garnuszka, podlewamy woda, jeśli jabłka mają dużo soku to dodajemy połowę wody albo wcale. Gotujemy je z 3-5 min do całkowitego rozpadnięcia lub krócej jeśli chcemy aby pozostały kawałki. Wyłączamy gaz i wsypujemy
Gotowanie...to proste !samo ciasto wychodzi przepyszne. Kruchy wierzch i wilgotny środek to połączenie idealne. Składniki: * 1 szklanka mąki * 1 szklanka kaszy manny * 3/4 szklanki cukru * ok. 100 g masła * 7-8 jabłek * 3 łyżeczki cynamonu * cukier puder do posypania Wykonanie: W misce wymieszać mąkę, cukier i kaszę manną. Jabłka obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć je na tarce(...)formy 1/3 sypkich składników, na to kilka cienkich plasterków masła, kolejno połowa startych jabłek. Na jabłka posypać połowę cynamonu. Następnie znów 1/3 sypkich składników, kawałki masła, jabłka, cynamon i ostatnia warstwa to reszta sypkich składników i znów kilka kawałków masła. Piekarnik nagrzać do 180'C. wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut
Zrób to smacznieNajlepsza wersja drożdżowych placuszków: racuchy z jabłkami! Puszyste, miękkie, lekko kwaśne, posypane cukrem przed podaniem – nie ma nic lepszego na słodki podwieczorek lub kolację :) Z takiego posiłku ucieszą się nie tylko najmłodsi, ale także Ci całkiem duzi. Będą mieli bowiem okazję do przypomnienia sobie smaków swojego dzieciństwa :D Jeśli zatem i Wy marzycie o posmakowaniu racuchów takich(...)puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy oraz szczyptę soli. Mieszamy bardzo dokładnie do uzyskania gładkiego ciasta. Masę odstawiamy na mniej więcej 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Każdą z ćwiartek kroimy na dość cienkie plasterki. Jabłka dodajemy do masy po jej wyrośnięciu
MyCookBook.pltaką, która ma w składzie mięso i przyprawy (widziałam kilka marek, oferujących taką kiełbasę, dwie wypróbowałam - obie okazały się bardzo dobre). Kiełbaskę zapiekłam w cydrze z cebulką, porami i jabłkami, zioła dodały aromatu i podkreśliły smak. Paluszki lizać! Składniki: 500g parzonej białej kiełbasy (5 sztuk) 2 jabłka (najlepiej reneta) 1 cebula kawałek pora ok 5cm 2 gałązki(...)rozmarynu kilka gałązek tymianku 200ml cydru 2 łyżki oleju Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Przełożyć do brytfanki, dodać pokrojone pory. Kiełbasę naciąć, ułożyć na cebuli. Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Między kawałkami kiełbasy ułożyć cząstki jabłek i zioła. Polać cydrem. Brytfankę przykryć folią aluminiową lub przykrywką, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 15 minut w temp
Obiad gotowyPamiętam, jak sąsiadka opowiadała mi tej szarlotce. Mówiła, że ciasto jest suche, składa się z mąki, manny i cukru. Wysypuje się na przemian ze startymi jabłkami i piecze. Zachwalała smak, mówiąc, że nie jest podobna do żadnego z dotychczas znanych nam jabłeczników. Słuchałam jak zaczarowana i nie mogłam sobie wyobrazić, jak to ciasto może być sypane(...)oczkach. Formę (u mnie 15x27cm) wyłożyć papierem. Na papier wysypać 1/4 suchego ciasta, wyłożyć 1/3 jabłek, oprószyć cynamonem, wyrównać. Warstwy powtórzyć jeszcze 2 razy, a na ostatnią warstwę jabłek wysypać resztę ciasta. Mleko zagotować. Ciasto równomiernie nakłuć nożem do samego dna, polać mlekiem. Na wierzchu ułożyć pokrojone w wióry masło. Szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
Obiad gotowyjogurtu naturalnego 2 małe jabłka (nie twarde) 1 łyżka masła 2 łyżki cukru trzcinowego około 6 łyżek płatków zbożowych z cynamonem – Cynamonusie od Cenos Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy cukier i wrzucamy nasze pokrojone jabłka. Smażymy chwilę mieszając, aż nasze jabłka bardziej zmiękną i całe pokryją się(...)słodkim syropie. W pucharku układamy warstwami około 3 łyżek płatków zbożowych z cynamonem, jogurt naturalny, znów płatki i jogurt. Na wierzch wykładamy jeszcze ciepłe jabłka wraz ze słodkim „syropem”. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkiMiękkie, wilgotne dzięki dodatkowi jabłek oraz bardzo aromatyczne. Można dodać dowolne orzechy i migdały. Ja zazwyczaj używam orzechów włoskich i płatków migdałowych. Pięknie pachnie podczas pieczenia. Zapach orzechów, jabłek i cynamonu unosi się w całej kuchni. 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka i olej. Do masy dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy zalać gorącą wodą. Po kilku minutach odlać wodę a orzechy drobno posiekać. Do ciasta dodać utarte jabłka, orzechy, migdały
Bulliolodówki. Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na dużą patelnię. Dodać cukier według uznania (ja dodaję około 2-3 płaskich łyżek). Smażyć kilka minut aż jabłka zmiękną i wtedy rozdrobnić je dodatkowo drewnianą szpatułką. Prażyć na patelni na małym ogniu aż do uzyskania dość jednolitej masy jabłkowej. Co jakiś czas mieszać i rozgniatać szpatułką. Dwa opakowania(...)rozwałkować na papierze do pieczenia. W formie do pieczenia (o wymiarach ok. 23 x 28 cm) ułożyć warstwę ciasta na papierze. Ciasto nakłuć równomiernie widelcem. Na to ułożyć uprażone jabłka i wylać ciepły budyń. Całość przykryć drugą warstwą ciasta (ciasto rozwałkowane na papierze łatwiej przenieść). Górną warstwę również nakłuć widelcem. Piec około 50 minut w temperaturze
Bulliopomarańczową skórką i suszonymi jabłkami. Po zabawach na śniegu z dziećmi taki posiłek jest idealny. Ciepła, pyszna i sycąca owsianka… mniam. A do tego moje ulubione suszone jabłka od Amkez , które mogę jeść dosłownie garściami Czasem, gdy dzieci już śpią włączam mój ulubiony film i… delektuje się tą zdrową i naprawdę pyszną przekąską. Polecam A teraz(...)zapraszam Was na przepis na cynamonową owsiankę z pomarańczową skórką i suszonymi jabłkami. Spróbujcie. Idealna na śniadanie, jak i chłodne zimowe wieczory Składniki: (1 duża porcja) 3/4 szklanki płatków owsianych górskich 1 pełna szklanka mleka (jeśli lubicie rzadsze owsianki możecie go dodać więcej) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki + 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej* 2 łyżki + 1 łyżeczka kostki jabłkowej
Słodkie okruszki