Podaję Wam dzisiaj przepis na bardzo łatwe kruche ciasto z jabłkami. A właściwie z konfiturą jabłkową, którą możecie zrobić sami w domu. Przepis na nią znajdziecie w tym miejscu! Jest rewelacyjna w smaku i idealna do tego typu słodkości. Zabieramy się za ciasto! Składniki 380 g mąki pszennej pół szklanki cukru pudru 250 g miękkiego masła(...)ciasta wyłożoną papierem do pieczenia . Jeśli korzystacie z konfitury, to przesmażcie ją w rondlu ,odparuje się w ten sposób trochę wilgoci. Łyżka w jabłkach ma stać! Wychłodzić jabłka. Wychłodzone wyłożyć na niepodpieczony spód- jeśli chcecie podpieczcie go 10 minut, ale nie jest to konieczne. Wyrównać jabłka i zetrzeć na nie ciasto z zamrażarki , na dużych oczkach. Piec
Z Kuchni Do Kuchnikolorowo, czasem szaro i buro. Te danie jest idealne na taka porę roku.Sycącą gorąca i rozgrzewająca na pysznych jabłkach i winie. Składniki : karkówka 1.1/2 kg jabłka 4 szt wino wytrawne do zalania mięsa i jabłek Dodatkowo: majeranek do natarcia mięsa sól czosnkowa do natarcia mięsa czosnek niedźwiedzi do natarcia mięsa pieprz ziołowy do natarcia mięsa(...)mięsko. Zalewam winem dosyć sporo aby jabłka zakryło i doszło też do mięska. Zapiekam w piecu jakieś dwie godzinki , przekręcam mięsko w czasie zapiekania by równomiernie się upiekło . Jabłka się rozgotują wyjdzie taki sosik , a z dodatkiem wina będzie rewelacja, wiem bo jadłam
Różowa kuchniaowsiane w blenderze na drobniutki suchy proszek. Jak już miałam mąkę gotową, wszystkie składniki wsypałam do miski i wymieszałam wszystko razem, można zmiksować mikserem lub wymieszać kuchenną rózgą. Jabłka umyłam, pokroiłam w centymetrowe plastry, z których wydrążyłam gniazda nasienne i obrałam ze skórki. Każdy plaster maczałam w cieście i układałam na rozgrzanej patelni, wcześniej tylko spryskanej odrobiną rozpuszczonego(...)oleju kokosowego. Smażyłam po dwie minutki na każdą stronę jabłka. Są przepyszne posypane cukrem, choć smażąc trudno nie podjadać :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) */ post zawiera lokowanie produktu - Ballarini Portofino patelnia
Blondynka Gotujehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszne jabłka w cieście. Idealne na deser na ciepło i na zimno(...)łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Olej do smażenia Opcjonalnie cynamon 5-6szt sporych jabłek najlepsze lekko kwaskowe Dodatkowo cukier do obtaczania upieczonych jabłek Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz zwykłego cukru i oleju wymieszać na gładką, jednolitą masę. Jabłka umyć obrać ze skórki i wydrążyć środki po czym pokroić na plastry. Jabłka
W garach u Gosiszklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej + 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 słoik 700ml musu kabaczkowo-jabłkowego lub po prostu prażonego jabłka. Można również użyć świeżych jabłek pokrojonych w cienkie plasterki 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczypta soli Opcjonalnie łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do 180stopni. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem(...)cukier oraz cukier waniliowy, dalej ubijając dodawać kolejno żółtka. Ubijać do uzyskania gęstego kogla-mogla . Wsypać mąki oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na jabłka, równomiernie rozłożyć na całości. Piec w 180stopniach ok 30 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto przewrócić na ściereczkę papierem do góry. Delikatnie zdjąć papier, ukaże nam się warstwa jabłka
W garach u Gosiczas wydłużyć. Kaczkę trzeba też co jakiś czas podlewać wytapiającym się tłuszczem wtedy jest soczysta i mięciutka, a nie sucha i twarda. Dzisiaj prezentuje Wam kacze udka w jabłkach, przygotowałam je w naczyniu żeliwnym, dzięki czemu kaczka mogła "dochodzić" dłużej w niższej temperaturze. Podaje przepis poniżej ;-) SKŁADNIKI: - 2 udka z kaczki - 4 małe kwaskowate jabłka - przyprawa(...)drugą stronę i też podsmażamy. Dodajemy czosnek, cebulę, wodę i przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu przez godzinę i 20 -30 minut, co jakiś czas podlewając kaczkę. Dodajemy jabłka i dusimy kolejne 10 do 30 minut. Cechą charakterystyczną świadczącą o tym, że kaczka jest już dobra, jest fakt, że skórka na nóżce skurczy się i odsłoni się kość
SMYKWKUCHNIsię u mnie domowe wypieki, ale dziś stawiam na nadziewane owoce. Jesienna chłodna pora to oczywiście będą one zapiekane, abym mogła podać je domownikom właśnie na ciepło - Pieczone jabłka z nadzieniem orzechowo-czekoladowym z dodatkiem żurawiny i płatków jaglanych . Składniki: - 6 sztuk średniej wielkości jabłek nadzienie: - około 1/2 szklanki orzechów włoskich - 10g naturalnego miodu - 30g masła(...)kostek gorzkiej czekolady - garść płatków jaglanych - garść suszonej żurawiny Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Jabłka dokładnie myję, następnie wykrawam gniazda nasienne. W blenderze blenduję orzechy włoskie wraz z masłem i miodem na gładką konsystencje. Do tego dodaję żurawinę i płatki jaglane. Dokładnie mieszam łyżką. Do jabłek nakładam nadzienie do połowy, wkładam kostkę czekolady i dopiero wtedy uzupełniam nadzieniem
Kuchnia co dniazaczął się mój ulubiony miesiąc w roku! :) Babeczki z jabłkami i owsianym crunchy podane z twarogiem i pestkami granatu OWSIANE BABECZKI Z JABŁKAMI /przepis własny/ /6 babeczek/ pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej pół szklanki mąki owsianej 45 g (trzy łyżki) mąki kokosowej 2 jajka około 200 ml mleka roślinnego (ewentualnie więcej) 4 łyżki syropu klonowego/miodu płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia dwa małe obrane jabłka (ok. 250 g) 2 łyżki oleju kokosowego 250 g jogurtu greckiego 3 łyżki ekologicznego crunchy owsianego Verival 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Jabłka pokroić w drobną kostkę. Połączyć obie masy. Ciasto będzie bardzo gęste (co jest charakterystyczne dla mąki kokosowej). Do ciasta wmieszać
Poranek na słodkoBiszkopt: 4 jajka 1 szkl. cukru 6 łyżecz wrzącej wody 2/3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przełożenie: - Mus jabłkowy: 3 spore jabłka (najlepiej reneta, antonówka) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g ) 1 łyżka zwykłego cukru ewentualnie - 1 łyżka wody - Krem: 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl. wrzątku(...)drzwiczkach piekarnika. Przekroić na 3 blaty najlepiej następnego dnia. Jeśli chcemy uzyskać ozdobne boki tortu z okruszków, należy ściąć skórkę z góry ciasta i odłożyć do wysuszenia. Mus jabłkowy Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w ósemki, a następnie w plasterki. Przełożyć do garnuszka i od razu skropić sokiem z cytryny. Wstawić na gaz, dodać cukier waniliowy i cukier
Posadzone i zjedzonetego ciasta, pełna jabłek, z dużą ilością pysznej kruszonki. Ciasto: 100g zimnego masła 200g mąki 1 jajko L 3 łyżki cukru szczypta soli Warstwa jabłkowa: 6 dużych jabłek 3-4 łyżki cukru Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 60g zimnego masła 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami(...)gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Zasypujemy cukrem i prażymy na patelni przez około 10 minut, aż zaczną się rozpadać. 3. Zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę. 4. Jabłka wykładamy na podpieczony spód, posypujemy kruszonką. Pieczemy jeszcze przez około 15 minut, do zezłocenia kruszonki
Szefowa kuchniRazowe babeczki z jabłkami i cynamonem z owsianą kruszonką lub migdałami Długo eksperymentowałam z muffinami na mące razowej z dodatkiem jabłka i cynamonu. Większość przepisów daleka była do ideału. Albo nie było smaku jabłka, albo muffiny były za suche, albo smak cynamonu słabo wyczuwalny. Zawsze coś. Ten przepis dodaję do mojej „internetowej książki kucharskiej”, bo z pewnością(...)migdałów do oprószenia lub kruszonka Przygotować metalową formę na muffiny i włożyć do niej formy na muffinki. Można również posmarować formę masłem i posypać otrębami nie używając papierowych foremek. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w drobną kostkę. Oprószyć cynamonem, polać odrobiną soku z cytryny, wymieszać i odstawić. W małej misce wymieszać zmielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Odstawić
Calzonella.comwidocznymi kawałkami jabłek. ciasto: 150 g mąki tortowej 75 g masła 1 łyżka cukru pudru 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wkładka jabłkowa: 500 g kwaśnych jabłek 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu beza: 3 białka 3/4 szkl. cukru 1 łyżka mączki ziemniaczanej 2 łyżki płatków migdałowych Zimne masło posiekać z mąką,dodać żółtka,cukier puder(...)owinąć w folię spożywczą i włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Jabłka obrać i pokroić w niedużą kostkę,przełożyć na patelnię,dodać cukier i smażyć 5 minut. Jabłka mają puścić sok ale nie mogą się rozpaść. Dodać cynamon,wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Okrągłą formę o śred. 24 cm dobrze nasmarować masłem i wysypać mąką. Dno wylepić
Kolorowa kuchnia Elkijajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu cynamonowego 2 płaskie lyżeczki proszku do pieczenia 0/5 lyżeczki cynamonu 3-4 łyżki soku pomarańczowego łyżeczka masła klarowanego 2 duże jabłka (np. golden delicious) pół łyżeczki masła klarowanego łyżka miodu cynamonowego (polecam ten —>KLIK) Puree z dyni miksujemy z jajkami, miodem, sokiem i jogurtem. Dodajemy resztę składników(...)dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością masła, smażymy niewielkie placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy je na drugą stronę. W międzyczasie myjemy jabłka, obieramy je, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki i przekładamy je na rozgrzaną nieprzywieralną patelnię. Dodajemy miód i masło po czym dusimy około 6-7 minut, od czasu do czasu
Mienta blogśmietany 30% 75 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 0,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 110 g masła Wierzch: 3 duże słodkie jabłka 2 łyżeczki soku z cytryny 2 galaretki agrestowe 2,5 szklanki wrzątku Jabłka ścieramy na tarce o średnich oczkach, mieszamy z sokiem z cytryny. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Gdy lekko(...)stężeją mieszamy je z jabłkami. Żółtka, mąki oraz 1/4 szklanki mleka mieszamy ze sobą. Do garnka wlewamy 3/4 szklanki mleka, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Gotujemy. Wlewamy śmietanę i ponownie zagotowujemy. Na wrzące mleko wlewamy masę z żółtkami. Energicznie mieszamy do momentu powstania konsystencji budyniu. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy
VioletoweKucharzenieśrodku. Cebula i jabłka poddusiły się w cydrze, który mocno się zredukowały i utworzył pyszny sos. Składniki: 1 kg surowej białej kiełbasy 3 cebule 2 twarde jabłka ok. 0,5 litra cydru 1/2 łyżki oleju do smażenia cebuli 1 łyżeczka majeranku (lub więcej) 2 szczypty cynamonu 1 gałązka świeżego rozmarynu 1-2 szczypty soli pieprz czarny mielony(...)łyżeczki cukru Przygotowanie: Cebule obrać i pokroić każdą na 8 części. Cebulę podsmażyć na oleju, krótko aby się lekko zrumieniła. Następnie dodać sól i majeranek. Jabłka pokroić na 8 części, wyciąć gniazda nasienne, ułożyć skórką do spodu i oprószyć cynamonem (skórki nie posypywać). W naczyniu do zapiekania ułożyć białą kiełbasę i zrobić po kilka nakłuć wykałaczką w każdej
Codziennik Kuchenny