jabłka - 25490 przepisów (strona:200/1700)

Torcik "jabłkowy przysmak" 165

pudru śmietan-fix kilka kostek czekolady Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać cukier, wymieszać. Gotować na małym ogniu do czasu aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Do masy dodać cynamon i jeszcze chwilę zamieszać. Zdjąć z ognia i do gorącej masy wsypać galaretkę, dobrze wymieszać. Lekko przestudzić. Na dno tortownicy(...)24cm) ułożyć warstwę biszkoptów, zalać połową jabłek. Na to ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i zalać resztą masy z jabłek, wyrównać i zostawić w chłodnym miejscu do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Gotowy deser ozdabiamy bitą śmietaną i startą czekoladą. Chłodzimy w lodówce

Smakołyki Asi
Szarlotka na kruchym cieście 207

bardzo podoba mi się chłód i zimny wiatr. Jednak ta pora roku ma kilka pozytywów, a największym z nich są pyszne, najlepsze, moje naj, najulubieńsze jabłka. A jak jabłka, to musi być szarlotka! Składniki: (na blaszkę 35x45cm) CIASTO: 500g mąki pszennej tortowej 350g zimnego masła 4 żółtka 150g cukru pudru szczypta soli MASA JABŁKOWA: 2 1/2 kg jabłek(...)cukier i cynamon, dusić aż będą miękkie i prawie jednolite. Następnie dosypać bułkę tartą, wymieszać i gorące przełożyć do blaszki, w której jest już pierwszy placek surowego ciasta. Przykryć jabłka drugim, nakłuć w kilku miejscach. Piec w 180'C około 50 minut

Cakes By Kejt
Szarlotka czyli jabłecznik pod pierzynką 167

lodówki) kostka margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli MASA JABŁKOWA: 2 kg jabłek (u mnie reneta) 0,5 - 1 szklanki cukru, w zależności od kwaśności jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa* Dodatkowo będziemy jeszcze potrzebować  1 łyżkę mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki cukru * Może być inny smak, ale on zabarwi masę jabłkową. Można(...)ciasto, owinąć folią spożywczą  i do lodówki na około godzinę.  Teraz zabieramy się za jabłka. Myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy i do gara. Gotujemy. Gdy jabłka będą już miękkie dodajemy cukier, cynamon i galaretkę (ewentualnie żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody). Dokładnie wymieszać  i odstawić do wystygnięcia.  Czas ustawić piekarnik

Pora na pora
Szarlotka czyli jabłecznik pod pierzynką 167

lodówki) kostka margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli MASA JABŁKOWA: 2 kg jabłek (u mnie reneta) 0,5 - 1 szklanki cukru, w zależności od kwaśności jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa* Dodatkowo będziemy jeszcze potrzebować  1 łyżkę mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki cukru * Może być inny smak, ale on zabarwi masę jabłkową. Można(...)ciasto, owinąć folią spożywczą  i do lodówki na około godzinę.  Teraz zabieramy się za jabłka. Myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy i do gara. Gotujemy. Gdy jabłka będą już miękkie dodajemy cukier, cynamon i galaretkę (ewentualnie żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody). Dokładnie wymieszać  i odstawić do wystygnięcia.  Czas ustawić piekarnik

Pora na pora
Dżem jabłkowo-brzoskwiniowy 110

przerobione natychmiast także nie miałam czasu na zastanawianie się i po wyprodukowaniu musu padło na dżem. Lubię przetwory z jabłkami, bo dzięki ich obecności możemy pominąć substancje żelujące (jabłka mają w sobie bardzo dużo pektyny) i dzięki temu może wykonać dżem bez zbędnej chemii. Polecam!   Dla kogo: dla lubiących domowe przetwory dla omijających chemię szerokim łukiem(...)wkładamy do garnka z grubym dnem (jeśli chcemy wsypujemy cukier - można pominąć). Po ok. 10 minutach można dodać agar - wtedy dżem będzie gęstszy, jednak nie ma takiej konieczności, gdyż jabłka zawierają naturalną pektynę dzięki której nie będzie rozwodniony. Owoce gotujemy na małym gazie ok. 20-30 minut, gdy zobaczymy, że dżem zacznie gęstnieć. Dżem przekładamy do czystych i wyparzonych

Mania Wypiekania
Szarlotka na kruchym cieście 173

wodę. Ponownie mieszamy, aby powstała zwarta, jednolita masa. Ciasto chowamy do zamrażarki na godzinę. Między czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę jabłka. Przekładamy do garnka, dusimy, aż jabłka lekko się "rozpłyną" i puszczą sok. Następnie dodajmy sok z cytryny, cynamon i mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.  Po upływie godziny ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy(...)Kruche ciasto jest bardzo delikatne, więc będzie się kruszyć. Formę z ciastem wylepiamy palcami.  Na ciasto przekładamy gotowy mus z jabłkami.  Szarlotkę pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Ciasto wieloowocowe 148

dwie keksówki): 4 jajka 230 g cukru 200 g mąki pszennej (przesianej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g masła i margaryny (razem), można dać tylko margarynę 2 jabłka 2-3 banany kilka śliwek 1 łyżka cynamonu 80 g rodzynek 4 łyżki wiórków kokosowych   Wykonanie: Masło z margaryną stopiłam i wystudziłam. Jajka wbiłam do misy i zmiksowałam(...)masę. Mąkę zmieszałam z proszkiem do pieczenia i wsypywałam po łyżce do masy jajecznej nie przerywając ucierania. Następnie, pomału wlewałam wystudzone masło z margaryną. Wymieszałam na gładką masę.   Jabłka obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki. Banany po obraniu pokroiłam na cienkie krążki. Śliwki po umyciu i po usunięciu pestek pokroiłam na cząstki.   Piekarnik ustawiłam

Kuchnia u Krysi
Babciny jabłecznik 164

tego. Składniki: Pół kilograma mąki pół szklanki cukru jedno małe opakowanie cukru waniliowego 16 gram 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki smalcu 3 jajka kostka margaryny 1 kilogram jabłek łyżeczka z lekką górką cynamonu do jabłek Przygotowanie: Na początku najlepiej przygotować sobie jabłka. Można je zmielić w maszynce o grubych oczkach lub kroić na mniejsze plasterki(...)chwilę do lodówki, ale nie trzeba. Blat oprószyć mąką. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i umieścić na dużą, czarną blachę, wysmarowaną tłuszczem, np. margaryną. Ułożyć jabłka i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celcjusza i piec około 40 minut. Można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) Komuś kawałeczek

Wołowina od rekina
Szarlotka sypana 190

wanilinowego  cynamon 1 kostka masła opcjonalnie cytryna Przygotowanie: kostkę masła najlepiej włożyć do zamrażalnika.  Jabłka obieramy, i kroimy w kosteczkę czy w pół księżyce.  Obrane jabłka skrapiamy cytryną by nie ściemniały. Wszystkie produkty sypie prócz cynamonu mieszamy w jednej misce. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Składniki suche dzielimy na 3 porcje. 1. pierwsza warstwa suchych(...)cała kostka musi starczyć na 3 warstwy. Na środkowej warstwie układamy najmniej. 3. wykładamy połowę jabłek, posypujemy cynamonem 4. kolejna porcja suchych składników 5. plasterki masła 6. reszta jabłek, posypanych cynamonem 7. reszta suchych składników 8. na wierzch masło, które zostało Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180* około 1 godzinę. Podawać jeszcze ciepłą z ulubionymi lodami

Garnkowe fanaberie
Nalewka jabłkowa staropolska 405

jabłkowych nalewek na naszym blogu.       Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jabłek 200 g suszonych śliwek 100 g rodzynek skórka z jednej pomarańczy (może być suszona) 1 laska cynamonu 3 kwiaty lawendy 1 litr spirytusu 60% 0,3 kg cukru(...)zalewamy spirytusem i wodą z cukrem. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie przelewamy przez durszlak żeby oddzielić alkohol od reszty. Alkohol filtrujemy (jabłka, śliwki, rodzynki i cała reszta już nie są potrzebne) i butelkujemy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka nadaje się do picia. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Peruwiańska polewka śniadaniowa z quinoy 110

mnie, ja tak nie szalałam i zamieniłam górę cukru na kilka łyżek miodu). Polecam na chłodne jesienne i zimowe poranki. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 jabłka 1 pigwa laska cynamonu 10 goździków 4 łyżki miodu woda Wykonanie: Quinoę najlepiej ugotować dzień wcześniej, tak samo jak mus z jabłek i pigwy(...)przyrządzamy w następujący sposób: jabłka obieramy ze skórki, pestki usuwamy,   kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do garnka zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy, w tym czasie gdy jabłka zaczynają się gotować, obieramy pigwę i ucieramy na tarce na małych oczkach. Utartą pigwę razem z cynamonem, goździkami i miodem dorzucamy do jabłek i gotujemy, aż uzyskamy niezbyt

Quinoa Raz!
Biszkopt z prażonymi jabłkami i czekoladą 111

Proste, szybkie i smaczne! Polecam :)   Biszkopt z prażonymi jabłkami i czekoladą Składniki Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Dodatkowo: 1 duży słoik prażonych jabłek 1-2 jabłka cynamon garść rodzynek 1 galaretka cytrynowa 1 mleczna czekolada Sposób wykonania: Biszkopt Oddzielamy żółtka(...)pieczenia oraz aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do prostokątnej formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy około 30 min w tem 180st Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół. Prażone jabłka podgrzewamy na wolnym ogniu, dodajemy 1-2 jabłka pokrojone w kostkę, cynamon, garść rodzynek oraz galaretkę. Mieszamy do momentu aż galaretka sie rozpuści. Gorącą masę wylewamy na spód

Smaki Natalii
Jabłecznik z budyniem i śliwkami 206

mąka do podsypania Wypełnienie : - 2 budynie o smaku toffi lub waniliowym - 200 ml śmietanki 30 % - 200 ml śmietanki 12 % - 300 ml mleka 3,5 % - 4 duże łyżki cukru - 5 jabłek - 200 g wędzonych śliwek - troszkę cynamonu Sposób wykonania : Wszystkie składniki na ciasto mieszamy robotem lub ręcznie, wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na pół godziny . Obieramy jabłka(...)żeby się nie kleiło przy wałkowaniu,z jednej polowy wałkujemy spód i układamy na blaszce, z drugiej wałkujemy i wykładamy boki tortownicy tak jak widać na poniższym zdjęciu . Układamy jabłka  i śliwki ,posypujemy cynamonem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Robimy masę budyniową z podanym składników wg przepisu na opakowaniu ,ilość płynu jest celowo mniejsza żeby masa po upieczeniu

Wypieki Rene
Kompot jabłkowy 170

latem i wakacjami. Z pewnością ten jest zdrowszym i o wiele lepszym zamiennikiem tych kupnych. Zaproponuj go swoim domownikom i cieszcie się jego smakiem;) Składniki: 1 kg ulubionych jabłek 1 l wody 100 g cukru większa szczypta cynamonu 1,5 łyżki soku z cytryny możecie opcjonalnie dodać szczyptę kardamonu lub kilka goździków Wykonanie: Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne(...)także jeśli macie ochotę trochę kardamonu i kilka goździków, kompot zyska dodatkowy aromat). Gotuj do momentu gdy jabłka zmiękną i już jest! Pij na ciepło, na zimno, jabłka możesz zjeść lub zostawić i zmiksować je na gładko, by uzyskać słodki przetwór do smarowania kanapek lub dodatek do jogurtu!:)  Na zdrowie

Zasmakuj Kuchni
Kruche z jabłkami o egzotycznym smaku 86

żółtka 5 szt ksylitol( cukier brzozowy) 1/3 szklanki proszek do pieczenia 1 łyżeczka masło rozpuszczone lub bardzo miękkie 1 kostka śmietana 18% 4 łyżki Dodatkowo: Jabłka 1.1/2 kg kwaskowych ksylitol( cukier brzozowy) 1 szklanka herbata Citrus Tea&Green tea w puszcze w 1 łyżka na 100 ml wrzątku   Krok 1 Jabłka obieramy ze skórki(...)pieczenia. Dodajemy żółtka, śmietanę, ksylitol, rozpuszczone masło i zagniatamy składniki. Formę silikonową okrągłą 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy nasze ciacho 2/3 do formy na to kładziemy jabłka przesmażone. Krok 3 Reszta ciasta która nam została przyda się na górę, zrobimy z niej kratkę.Ciasto lekko podsypujemy mąką , wałkujemy i kroimy w równe paseczki, kładziemy na wierzch

Różowa kuchnia