jabłka - 25490 przepisów (strona:207/1700)

Drożdżowe zawijane muffiny z jabłkami 139

Zarówno wypieki z jabłkami jak i drożdżówki są u nas ostatnio bardzo mile widziane, dlatego postanowiłam to połączyć. Upiekłam pyszne muffiny z jabłkami i masą cynamonową. Świetnie sprawdzą się jako deser, drugie śniadanie lub podwieczorek...  Ciasto:  350g mąki pszennej,  125ml mleka,  15 g świeżych drożdży,  żółtko,  3 i 1/2 łyżki cukru(...)misce i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie krótko zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 38x32cm. Nadzienie:   2 jabłka,  czubata łyżka cynamonu,  czubata łyżka cukru,  40g masła,  czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,  jajko,  cukier do posypania i łyżka mleka do posmarowania. Masło stopić

Z miłości do słodkości
Kakaowa rolada z jabłkami 155

fajnie tu pasował. Składniki: Rolada: 4 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 16g cukru waniliowego Jabłka: 4 jabłka pół opakowania galaretki cytrynowej cukier do smaku Dodatkowo: cukier puder do posypania Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier(...)ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez 8 minut. Po wyjęciu przekładamy biszkopt na ścierkę, zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i zwijamy ciasto, wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odstawiamy do wystygnięcia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dusimy na małym ogniu do powstania jednolitej masy. Dodajemy galaretkę. Dosładzamy jeśli masa wydaje Wam się za mało słodka. Ciepłe jabłka wykładamy

Czerwona Porzeczka
Ciasto kakaowe z jabłkami 162

Jesień to często pieczone ciasto z jabłkami. Tym razem wersja z dodatkiem kakao: Ciasto kakaowe z jabłkami /dwukolorowe Składniki: - 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 4 jajka - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - mały cukier waniliowy - 2 łyżki kakao naturalnego   dodatki - 4 jabłka - cukier puder do posypania - margaryna i bułka(...)kakao i dokładnie miksuję. Dzielę ciasto na 2 części, do jednej dodaję kakao i miksuję dokładnie. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję tłuszczem i obsypuję bułką tartą. Jabłka obieram, usuwam z nich gniazda nasienne i dzielę na ósemki. Do formy wlewam jasne ciasto, na wierzch, na środek przelewem ciasto kakaowe. Na to nakładam jabłka, bez wciskania. Wkładam

Kuchnia co dnia
Szybkie ciasto z jabłkami 137

Goście mają być już lada moment, a Ty nie masz pomysłu na szybki deser? Wystarczy płat ciasta francuskiego i jabłka, by w 20 minut wyczarować smaczne i niewymagające ciasto :) A jeśli dodasz do tego aromatyczne przyprawy, polewę z czekolady czy cukier puder, Twoi goście będą zachwyceni. Potrzebne nam: - płat ciasta francuskiego - 6-7 soczystych jabłek - 4 łyżki miodu(...)łyżeczki cynamonu - łyżka masła - szczypta kardamonu - cukier puder lub polewa czekoladowa Przygotowanie: Umyte jabłka kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni podgrzewamy miód z masłem i przyprawami, wrzucamy jabłka i dokładnie mieszamy z powstałym sosem. Dusimy około 5 minut. Ciasto francuskie formujemy w dwie podłużne tarty, boki ciasta zaginamy tworząc wyszczy brzeg. Na obie tak przygotowane tarty wykładamy jabłka

W poszukiwaniu inspiracji
Rogaliki z jabłkami 149

Dziś zapraszam moich czytelników na pyszne, delikatne i aromatyczne rogaliki z jabłkami. Idealne na jesienne niedzielne popołudnie. Doskonałe do przygotowania wspólnie z dziećmi. Oczywiście zamiast jabłek do rogalików możemy dać też dojrzałą gruszkę. Rogaliki z jabłka mi Czas przygotowania: 130 minut Proporcje na 6 rogali Składniki Zaczyn: 1/2 szklanki letniego mleka(...)średnicy 24 cm. Koło dzielimy radełkiem na 6 równych części, każdy trójkąt nacinamy wzdłuż, posypujemy cynamonem i cukrem. Jabłko obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne, dzielimy na połówki, i kroimy w plasterki. 3-4 plasterki jabłka układamy na szerszej części trójkąta, a następnie zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Tort świąteczny – czekoladowo – korzenno – jabłkowy 93

miękkiego masła, 150 g cukru, 4 jajka, 150 g migdałów, 150 g czekolady, 1 łyżeczka goździków, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 80 g mąki, nadzienie: 1,5 kg jabłek, sok z cytryny do smaku, 200 ml miodu pitnego (trójniak), żelatyna (około 20 g)*, polewa: 200 g czekolady**, 30 g masła, Goździki zemleć. Migdały (ze skórką), czekoladę, mąkę, goździki i cynamon(...)piec około 15 minut. Odstawić ciasto do ostudzenia. Jabłka umyć, osuszyć, zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż będą miękkie. Ciepłe jabłka obrać ze skórki i wyjąć miąższ, zmierzyć objętość. Ja otrzymałam 700 ml miąższu z jabłek. Zagotować miód, rozpuścić w nim żelatynę a następnie wymieszać z jabłkami, doprawić

królestwo garów
ORKISZOWE MUFFINKI Z JABŁKAMI I CYNAMONEM 168

cukier jest tu zbędny (ja go mocno zredukowałam). Zamiast mąki orkiszowej możecie oczywiście użyć zwykłej pszennej, ale wiadomo... internety krzyczą, że mąka pszenna jest fe! :D SKŁADNIKI: 2 większe jabłka  250 g mąki orkiszowej (można użyć pszennej lub wymieszać obie) 2 łyżeczki cynamonu  2 łyżeczki proszku do pieczenia  30 g cukru brązowego  (w oryginalnym przepisie(...)naturalnego  125 ml oleju roślinnego  (użyłam rzepakowego) 2 jajka 75 g migdałów  (użyłam gotowych siekanych w kosteczkę) WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.  Jabłka obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne i pokrój owoce w kostkę około 1x1 cm. Wymieszaj 1 łyżeczkę cynamonu z 4 łyżeczkami cukru i połową posiekanych migdałów. Odstaw posypkę

Słodko-Słony Świat Ilony
Puszyste ciasto z jabłkami 114

kolor. Oto przepis na puszyste ciasto z kukurydzianego gofio z jabłkami i płatkami czekolady. Składniki 150 g gofio (lub mąki pełnoziarnistej, orkiszowej, owsianej) 200 ml mleka 3 jabłka 1 jajko 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka płatków czekoladowych 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia BIO W misce umieszczamy(...)gofio (lub mąkę) i dodajemy suche składniki - brązowy cukier, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia. Wbijamy żółtko, dodajemy mleko i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładka masa. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Razem z płatkami migdałowymi dodajemy do masy. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Całość przelewamy do formy na tartę

My Chcemy Jeść
Szarlotka z bezą 142

proszku do pieczenia 80 g margaryny do pieczenia 3 łyżki śmietany 3 żółtka Składniki bezy: 3 białka 0,75 szklanki cukru Składniki na warstwę z jabłek: 1 kg jabłek 2 czubate łyżeczki cynamonu 1 kisiel  pomarańczowy Wykonanie ciasta: Do miski wrzucamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Wszystkie składniki rozcieramy szybko(...)minuty. Białka ubijamy mikserem. Gdy są ubite dodajemy powoli cukier, nie przerywając ubijania. Masa zrobi się gęsta i błyszcząca. Po 15 minutach wyciągamy podpieczony spód ciasta. Wykładamy na niego jabłka, a następnie bezę. Na wierzchu ciasta rozkładamy pozostałą część ciasta. Zimne ciasto nie będzie się już lepić do rąk. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 55 minut

Smak mojego domu
Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami 114

wysoka spowoduje, że racuchy za szybko się zrumienią i w środku się nie dosmażą), z obu stron na rumiano. Podajemy gorące oprószone cukrem pudrem. Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami, to jedna z bardzo wielu propozycji na śniadanie, obiad, deser, czy kolację. Wspaniale smakują na ciepło, ale również na zimno. Gdy za oknem szaro i ponuro, a z kuchni(...)roznoszą się rozkoszne zapachy nawet dzień staje się przyjemniejszy. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Jabłka do słoików 114

Składniki: jabłka cukier sok z cytryny lub kwasek cytrynowy cynamon Wykonanie: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka skrapiamy sokiem z cytryny aby nie straciły koloru. Następnie podgrzewamy jabłka do całkowitego ich rozpadu dodając cukier i cynamon. Gdy jabłka będą już papką przełożyć do słoików dokładnie zakręcić i pasteryzować ok 25 minut

Pychotkaaa
Ciasto Daniela 134

Pieczemy  w temp. 170 C około 16-20 minut-do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.Odstawiamy . Wszystkie ciasta pieczemy w tych samych rozmiarowo blaszkach. Masa jabłkowy Składniki 1 kg jabłek 1 budyń śmietankowy ½ szklanki soku cytrynowego 1 łyżka płatków róży 3 łyzki likieru brzoskwiniowego(cocua melocoton sin ) Wykonanie Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę i smażyć(...)posypany cukrem i przykryty nie tworzy na wierzchu skorupki. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń.  Ciasto wstawić do lodówki. skladanie od dołu ciasto orzechowe z jabłkami i bezą dżem porzeczkowy na to ciasto kokosowe następnie krem i ciasto orzechowe z bezą na wierz

w mojej kuchni
Biszkopt z jabłkami i galaretką 331

przez nową blaszkę. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa ok 1,5 kg jabłek 2 galaretki agrestowe oraz galaretka o dowolnym smaku, u mnie jabłkowo-miętowa Upiec biszkopt. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić(...)galaretki agrestowe rozpuścić w 500 ml wody. Galaretki odstawić do wystudzenia. Jabłka obrać i zestrzeć na tarce o grubych oczkach, wyszło mi ok 1 kg masy. Następnie starte jabłka przełożyć na głęboką patelnię i smażyć aż jabłka się rozpadną i odparują soki, do smaku można dodać nieco cukru jeśli jabłka są bardzo kwaśne. Jabłkowy mus wystudzić

Monia miesza i gotuje
Placek owsiano - jabłkowy 'Róża' (bez glutenu) 184

się nie kruszy. Placek nadaje się nie tylko jako deser do kawy, ale również i jako pożywne śniadanie na słodko- w końcu to pieczona owsianka z jogurtem i jabłkami :))) * płatki owsiane błyskawiczne- 200 g * jogurt naturalny- 400 g * cukier trzcinowy- 75 g * cukier waniliowy- 1 łyżka * cynamon- 1 łyżeczka * jajka- 2 szt. * jabłka- 3 małe szt. * cukier puder(...)białek na pianę. Ubite białka wmieszać delikatnie do masy. Spód małej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić masłem i obsypać płatkami. Przelać ciasto. Na wierzchu poukładać plasterki jabłka (ja jabłek nie obierałam), zaczynając od krawędzi. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut . Ostudzić i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Szarlotka krucho-drozdzowa czyli Slodki Czwartek doc.92 173

łyżkami mielonych migdałów) lukier: 2 łyżki kwaśnej śmietany ok. 1 szkl. cukru pudru 1/2 łyżeczki mielonej wanilii Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy jabłka z 5cioma łyżkami cukru i przyprawami. Obsmażamy je krótko, do momentu, aż zaczną puszczać sok, krótko odparowujemy owoce a kiedy przestygną obsypujemy całość łyżką mąki, mieszamy. Drożdże wykruszamy do ciepłej(...)więcej z każdej strony do uformowania rantu. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy 3 łyżkami bułki tartej lub migdałów tak, aby pokryły całą powierzchnię ciasta. Układamy jabłka, posypujemy je z wierzchu resztą bułki tartej. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy też z naddatkiem 1 cm z każdej strony, układamy ciasto na jabłkach. Nadmiar ciasta

Dzieje kuchennej Wiewióry