powiecie na urozmaicenie tradycyjnego przepisu o orzechową piankę? Składniki: 40 dag mąki 20 dag masła 1 łyżka smalcu 35 dag cukru 3 jajka 2 cukry waniliowe 1 kg jabłek 1 budyń wiśniowy lub malinowy 1/3 szklanki orzechów włoskich tłuszcz do formy lody Wykonanie: Z mąki, żółtek, 10 dag cukru i smalcu zagnieść ciasto, zawinąć w folię i przenieść(...)przestudzeniu, posypać budyniem w celu zatrzymania soku z jabłek. Następnie wyłożyć jabłka. Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, dodać pokruszone orzechy, delikatnie wymieszać i wylać na jabłka. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać pianę orzechową na szarlotce. Piec przez 25 minut w temperaturze 175 stopni na złoty kolor
Tradycyjna Kuchniabędzie post zwieńczony wykwintnym niedzielnym daniem. Dzisiaj zaproponuję zwykłe drożdżowe racuchy z jabłkiem. W prawie każdym domu robi się je według starych domowych receptur, a chyba nawet częściej wedle maminych rad "na oko". Ja też najczęściej tak właśnie przygotowuję racuchy. Ostatnio chciałam jednak jakoś je spisać, żeby służyły kiedyś moim synom jako wskazówka do samodzielnego przygotowania tradycyjnej ciepłej kolacji(...)Pamiętam, że był piękny dzień, chyba kończyło się lato, a z kuchni Basi wydobywał się jakiś nieziemsko cudowny zapach. Właśnie wówczas zostałam poczęstowana mięciutkimi racuchami z kawałkami jabłka. Obficie obsypane cukrem pudrem, cieplutkie, w towarzystwie zimnego mleka. Pychota! Jak widać zapamiętałam je na zawsze. I właśnie dzisiaj, kiedy przymierzałam się do opisania naszych podwójnych racuchów, zjawił się
I tu będę miała takie tenią sięgnijcie. Oczywiście jak zawsze zakończyć chcę kolejnym przepisem z zachętą do wypróbowania. Dziś na słodko. Jabłecznik, który w moim zeszycie z przepisami zatytułowany jest "Szybki placek z jabłkami". Robiłam go zwykle z mąką pszenną, ale teraz wypróbowałam orkiszową i polecam. Należy przygotować: - 4 jajka - 1 szklankę cukru ( tu trzcinowy) - 2 szklanki mąki jasnej (tu orkiszowa) - 6 łyżek oleju(...)minut. Ciasto jest ciężkie, raczej nie nadaje się do wyjęcia z blaszki, lekko studzę posypuję pudrem i zdejmuję brzeg tortownicy. Taki krąg to ja rozumiem! Jabłek jest sporo, więc lepiej wystudzić, żeby się nie poparzyć. Wychodziliśmy kiedyś z mężem na koncert, zostawiliśmy Chłopakom ten jabłecznik z pozwoleniem na konsumpcję, ale tego, że po powrocie zastaniemy
I tu będę miała takie tetwórczy, napawa nadzieją i radością. Radością tym większą, kiedy możemy przygotowany posiłek dzielić z drugą osobą. Dla wszystkich, którzy chcą stworzyć coś pysznego, a swoją kuchnię wypełnić zapachem pieczonych jabłek i cynamonu, polecam ciasto imbirowo - cynamonowe. Doskonałe na jesienne dni. I te słotne i te słoneczne. Za te korzenne zapachy też lubię jesień. Imbirowo – cynamonowe ciasto z jabłkami(...)Jajka ubić z cukrem. 4. Dodać olej i rodzynki – wymieszać. 5. Dodać przyprawy z miseczki – wymieszać. 6. Dodać mąkę z proszkiem i sodą – wymieszać. 7. Dodać pokrojone w kostkę jabłka – wymieszać. 8. Na końcu można dodać szczyptę kurkumy – wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Piec ok. 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Kuchnia smakówwypiekach nie poskąpię. Wręcz przeciwnie. W międzyczasie Pierożkom dostała się druga nazwa: Poznańskie Tytki z Jabłkami. No cóż, zwał jak zwał, ważne, że smaczne!:) Wypiekane Pierożki z Jabłkami II (z porcji wychodzi od 16-20 sztuk) fot. Izabela Magdalena Nadzienie: ok. 500 - 700 gram jabłek 20 gram masła trochę soku z cytryny 60 gram cukru(...)szklanki) rodzynki (opcjonalnie) cynamon Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Do garnuszka wrzucamy masło, cukier, jabłka, wszystko delikatnie kropimy sokiem z cytryny, dodajemy rodzynki. Całość dusimy na małym ogniu ok. 20-25 minut. Ciasto drożdżowe: 200 ml mleka 50 g masła 375 gram mąki (ok. 3,5 szklanki) 1 paczuszka suchych drożdży 50 gram cukru (ok. 1/4 szklanki
Kuchnia smakówkiwi 4 szklanki cukru 2 duże kwaskowate jabłka sok z 1 cytryny Sposób wykonania : K iwi obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj np. blenderem. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki. jabłka wsyp do garnka, podlej odrobiną wody, i duś pod przykryciem na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną(...)jabłek dodaj zmiksowane kiwi, cukier i sok z cytryny. Wymieszaj i smaż na małym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje. Gorący dżem przełóż do czystych, wyparzonych słoiczków. Słoiki dobrze zakręć wieczkami i ustaw do góry dnem do ostygnięcia. Możesz je także pasteryzować przez 10-15 minut, aby mieć pewność, że się nie popsują. Przechowuj w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu
Przepisy i porady kulinarneDawno, dawno temu w zeszycie z przepisami mojej mamy znalazłam przepis na szarlotkę. I było to pierwsze ciasto, które upiekłam. Ze wszystkich ciast z jabłkami szarlotkę lubię najbardziej. Przepyszne delikatnie półkruche ciasto, jabłka świeże starte lub ze słoika (już zapakowałam mus jabłkowy do słoików na zimę) - im więcej tym lepiej! I charakterystyczna dla szarlotki kratka obsypana cukrem(...)jeszcze Wam polecam! Składniki: 1 jajko niepełna szklanka cukru 3 szklanki mąki 2 łyżki śmietany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny szczypta soli około 10-12 jabłek lub duży słoik z jabłkami Przygotowanie: 1. Ciasto zagniatamy z podanych składników. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki, by ciasto nie lepiło się do rąk. Na blachę wykładamy 3/4 ciasta
dobra gospodyni dom wesołym czynijabłek 2 galaretki cytrynowe 1,5 łyżki masła Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuścić, dodać starte jabłka, smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy jabłka zmiękną, wsypać galaretki, wymieszać, gotować jeszcze kilka minut. Wystudzić. Krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej(...)wystudzić. Masło utrzeć na gładką, puszystą masę, wciąż ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Wykonanie ciasta - Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć w tortownicy, rozsmarować na nim tężejącą galaretkę z jabłkami. Na galaretce rozsmarować krem budyniowy, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować polewą czekoladową.* Smacznego :) Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady
Domowa cukiernia Ewymało kto zastanawia się skąd ta pomarańcza się wzięła. "...Trudno w to uwierzyć, ale ani starożytni Grecy, ani Rzymianie podobno nie znali pomarańcz! Spotka się twierdzenie, że tzw. złote jabłka Hery, ślubny prezent od Gai, które Herkules miał zdobyć w ramach swojej jedenastej pracy, to niejako zakodowany opis pomarańczy- bowiem po cóż Hesperyda miałaby tak znowu strzec zwykłych(...)brakuje podstaw do twierdzenia , iż faktycznie chodziło tu o pomarańcze. Z jednej strony Herkules był uczciwym facetem - skoro więc oficjalnie oświadczył, że kradł jabłka to były to jabłka a nie pomarańcze. Gdybyśmy chcieli dosłownie tłumaczyć tę wiadomość to trzeba by raczej przyjąć, że chodziło o... pomidory. (pomo-d'ore = złote jabłka, zaś pomarańcza =pomo+arancia
Farmażonyumytą kaczkę natrzeć czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem oraz majerankiem również w środku. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, posypać majerankiem. Jabłkami nafaszerować kaczkę, zaszyć lub spiąć wykałaczką. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, włożyć mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 2 godziny. Gdy nasza kaczka(...)będzie się już piekła przez 1h10minut, możemy umyć pozostałe jabłka, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i posypać majerankiem. Tak przygotowane jabłka układamy wokół naszej kaczki i razem pieczemy do końca naszego czasu czyli jeszcze 45 minut. Po upieczeniu pozostawić kaczkę na 15 minut by odpoczęła, a soki równomiernie rozłożyły się po całym mięsie. Smacznego
magiczna kuchnia KasiMoje ulubione danie z dzieciństwa to ryż z jabłkami. Mama gotowała gęsty, klejący, słodki ryż na mleku, do tego duszone jabłka z rodzynkami, kleks śmietany i duża szczypta cynamonu. Mniam! Teraz, kiedy polubiłam kaszę jaglaną, właśnie na nią zamieniłam ryż i trochę odchudziłam tą pyszność. Ujęłam jej sporo kalorii nie zatracając ani odrobiny smaku. Polecam nie tylko(...)zdrowe śniadanie, ale i na pyszną, sycącą kolację czy lekki obiad. Składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 łyżka miodu 2-3 jabłka 2 łyżki jagód goji 1 łyżka miodu 1/2 małego jogurtu greckiego lekkiego szczypta cynamonu Przygotowanie: Kaszę opłukać na sicie obficie najpierw gorącą, a później zimną wodą. Przełożyć do garnka, zalać mlekiem i gotować
Cakes By Kejttrochę twarde. Batonik jest przyjemnie słodki, poręczny, w sam raz na małą słodką przekąskę. Urwis jabłkowy Urwis jabłkowy to tylko trzy składniki, gdzie już na pierwszym miejscu widnieją jabłka suszone , stanowiące 38% całego batonika. Batonik nie pachnie jabłkowo, ale za to składnik ten jest mocno wyczuwalny podczas jedzenia. Po ugryzieniu wyraźnie czuć aromat suszonych jabłek, zaznaczam(...)się smakiem od świeżych i pomoże to Wam bardziej wyobrazić sobie ten smak :) W konsystencji jest lekko "gumowaty", ale w pozytywnym sensie, trochę puszysty, identycznie przypominający formę suszonych krążków jabłek. Wyraźnie widoczne są małe elementy w strukturze batona - kawałki jabłek, ziarenka rodzynek i posiekane orzechy nerkowca . Batonik jest słodziutki, z bardzo delikatną nutką kwaśności za sprawą jabłek
Zdrowie na języku :PJabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do nich rodzynki, cukier i cynamon. Wymieszać i odcisnąć z nadmiaru soku. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Ciasto piec około 50 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Wypiekałam razem z: Grunt to przepis - Jabłecznik pełnoziarnisty(...)Jabłecznik na spodzie ryżowo- owsianym Sama słodycz i szczypta chili - Jabłecznik z bitą śmietaną Różowa kuchnia - Jabłecznik kwietniowy Lidia - Jabłecznik Słodkie okruszki - Ciasto z jabłkami najeżone wspomnieniami Smakołyki Asi - Szarlotka królewska z bitą śmietaną Kulinarna Maniusia - Jabłecznik na zimno Izioni pyszne smaki - Jabłecznik z prażonymi jabłkami Cafe amaretto - Jabłecznik kokosowy
Ewusiowe Smakiserka kremowego 1 łyżka chrzanu kilka gałązek świeżego tymianku sól i pieprz oliwa Wykonanie: 3 szalotki posiekać i zeszklić w garnku na oliwie. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka (połówkę jabłka odłożyć) i podsmażyć do lekkiego skarmelizowania. Dodać pokrojone w kostkę buraki (odłożyć około 100 g). Podlać białym winem i zwiększyć ogień. Po 2 minutach dodać bulion(...)solą i pieprzem wg smaku. Przetrzeć przez sito jeżeli chcemy uzyskać delikatniejszy i wykwintniejszy efekt. Serek wymieszać z chrzanem i listkami otartymi z 3 gałązek tymianku. 1 szalotkę, 1/2 jabłka i kawałek buraka pokroić w kostkę i zamarynować w occie balsamicznym i syropie malinowym. Po kilku minutach rozłożyć na talerze. Rozlać zupę i do każdej porcji dodać łyżkę serka
zadanie-gotowanienależało upiec jabłecznik. Nigdy nie pamiętam czy jabłecznik jest ze świeżymi jabłkami a szarlotka z prażonymi, czy odwrotnie, ale chyba do jabłecznika dodaje się świeże, pokrojone jabłka i piecze się wszystko razem, bo tylko na tym małym niuansie polega różnica po między jabłecznikiem a szarlotką. Tak więc powstał sobie mój jabłecznik na potrzeby wspólnego wypiekania i oczywiście(...)się schłodziło. W tym czasie jabłka obieram ze skórki i kroję na cieniutkie plasterki. Przekłada do dużej miski, posypuję cynamonem i delikatnie mieszam . Jabłka wykładam na spód ciasta, który wcześniej podsypuję kaszą jaglaną ( możecie użyć bułki tartej :)i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok 20-25 min. Gdy ciasto znajduje się
Ciasteczkowy Potwór