słynny dodatek do duńskich kanapek — smørrebrød. Æbleflæsk to również ważny element julefrokost — bożonarodzeniowego bufetu, czy po prostu zagryzka do piwa. Podstawą dania są oczywiście bekon i jabłka, ale często pojawiają się tutaj jeszcze cebula i tymianek — u mnie często zastępowany rozmarynem (po prostu częściej go mam w doniczce). O æbleflæsk przeczytałem wieki temu w jednej(...)później znalazłem przepis na blogu Bei . Od tego czasu właśnie w tej wersji zagościł on u mnie na stałe w kuchni i często przygotowuję to danie jesienią. Ciepłe winne jabłka z chrupiącym bekonem smakują wprost wspaniale na ciemnym żytnim pieczywie— rugbrød. Gorąco polecam! * SKŁADNIKI dla 4 osób 4 jabłka 200 g surowego wędzonego boczku w plastrach
Food Squaresłusznie. Ja w deszczowe dni zamykam się w kuchni i właśnie pichcę różne wariacje własnie z tymi smakami jesieni. Dziś mam bardzo prosty przepis na mini tarty z jabłkami, nuta cynamony i karmelem. Do tego gałka lodów śmietankowych, kawa i jestem w niebie. No i się rozmarzyłam... Porcja na 14 małych tart Składniki: ciasto 110 g zimnego masła(...)mąki 3 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżki wody nadzienie 4 jabłka obrane i pokrojone w kostkę 70 g brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika korzennej karmel opakowanie ok 14 sztuk cukierków karmelowych 1 łyżka śmietany 18% Przygotowanie: składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok godzinę
Niezły MłynekCześć! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne placuszki (racuchy) z jabłkami. Uwielbiam je! Rozpływają się w ustach. Koniecznie musicie ich spróbować! Składniki (3-4 porcje): 5 jabłek (ja użyłam różnych odmian) 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego (16-20 g) + dodatkowo: cukier puder(...)olej roślinny do smażenia Wykonanie: Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce zmiksuj ze sobą do połączenia się składników jajka, proszek do pieczenia, mąkę, mleko, sól i cukier waniliowy. Gdy masa będzie gładka – dodaj jabłka i całość wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej olej. Porcje ciasta nakładaj łyżką, smaż z każdej strony
Moja pasja smakutego niewielki akcent w postaci dżemu z czarnych porzeczek i lekka budyniowa pianka. Pyszne ciasto z Szarą Renetą, bo ta najlepsza jest do szarlotek :) 1,3 kg dojrzałych jabłek Szara Reneta 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki cynamon CIASTO KRUCHE: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 1/4 szklanki cukru(...)zagnieść. Formę o wymiarach 22 x 36 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno formy. Wstawić do lodówki i schłodzić również 1/3 ciasta. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Oprószyć delikatnie cynamonem i wymieszać. Pianka budyniowa. Białka ubijać ze szczyptą soli, do momentu, aż zaczną sztywnieć
https:KKuchniaMniamspożywczą i wstawiamy na pół godziny do zamrażalki. Możemy to też zrobić poprzedniego dnia, albo po prostu mieć porcję ciasta na zaś w zamrażarce. W tym czasie kroimy jabłka na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i bardzo drobno kroimy każdą ćwiartkę na długie, cienkie plasterki. Wkładamy jabłka do miski i mieszamy z pozostałymi składnikami nadzienia (oprócz orzechów), żeby(...)każdy plasterek jabłka był oprószony mąką z przyprawami. Przygotowujemy kruszonkę mieszając wszystkie składniki aż utworzą grudkowatą suchą masę. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i trzemy na tarce bezpośrednio na foremkę do tarty. Z takich tartych ciastowych zacierek formujemy też brzegi ciasta. Podpiekamy w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy ciasto z pieca i układamy
Ugotowane pozamiataneduże jajka - 4 łyżki śmietany powyżej 20% tłuszczu - 6 łyżek płaskich cukru pudru - 2 łyżeczki proszku budyniowego waniliowego - 2 łyżeczki cukru waniliowego W/w zmiksuj blenderem na gładką masę. JABŁKA: - 4-5 jabłek antonówek - 1 łyżeczka cynamonu - 4-6 łyżeczek cukru waniliowego - sok z 1/2 cytryny Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na gorącą patelnię, dodajemy(...)dusimy przez 7 minut na dużym ogniu. WYKONANIE: Ciasto wyjmij z zamrażalnika, wylep nim dno tortownicy. Posyp łyżeczką kakao. Wylej masę serową. Na samą górę wykładamy masę z jabłek, robimy to delikatnie aby nie opadły w środek masy serowej. Pieczemy godzinę + 10 minut, temp. 180 stopni C, pieczenie dół i termoobieg. Studzimy całkowicie. Przepyszne! Ciasto ewentualnie posyp cukrem
SMYKWKUCHNIBlachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce kruche ciasto i lekko przyklepać dłonią. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 18 minut. Nadzienie: Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na cienkie plasterki lub w kostkę bezpośrednio do garnka. Dodać cukier, sok z cytryny, wanilię, cynamon i wymieszać. Podgrzewać, co pewien czas mieszając(...)lekkiego podduszenia jabłek i odparowania soków. Na sam koniec oprószyć przesianą skrobią ziemniaczaną, wymieszać. Beza: W misie miksera ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana bezowa. Na podpieczony spód wyłożyć podduszone jabłka, wyrównać. Bezę wyłożyć na warstwę jabłek i wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez
Słodka Strefamąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 2 jajka 3 łyżki kwaśnego mleka (lub jogurtu, śmietany) 2-3 kg jabłek, cynamon, wanilia, cukier, 2 łyżeczki masła 2 łyżki bułki tartej Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, rękami dokładnie rozdrobnij. Następnie dodaj jajka, kwaśne mleko, zagnieć. Ciasto podziel(...)równe części, zawiń w folię, schłodź w lodówce minimum 30 minut. Jabłka obierz, pokrój w plasterki, podsmaż w garnku z dodatkiem cynamonu, wanilii, masła (opcjonalnie cukru) ok 20-30 minut. Blachę (20 x 31 cm – może być ciut większa/mniejsza) posmaruj masłem, podsyp bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkuj na 2 prostokąty. Pierwszy ułóż na dno blaszki, następnie podsyp
Mój pomysł namąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 op. cukru wanilinowego (16g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 4-5 średnich jabłek cukier puder do posypania blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Z mąki pszennej, zimnego masła, śmietany, cukru, proszku do pieczenia i cynamonu zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i do lodówki(...)czasie obieramy jabłka, przekrajamy na pół i wykrajamy gniazda nasienne. Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy je na 2 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy jedną część ciasta i wykładamy nią dno blaszki. Posypujemy mąką ziemniaczaną i układamy połówki jabłek (zostawiamy małe odległości między nimi). Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią jabłka. Boki ciasta lekko sklejamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnewanilią Dr.Oetker 1 budyń śmietankowy 150 ml mleka Biszkopt: 3 jajka 3 czubate łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 5-6 sztuk dużych jabłek winnych 2-3 łyżki cukru 1 łyżka masła ½ szklanki wody 2 galaretki agrestowe Polewa czekoladowa: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao(...)zwykły budyń, masa zgęstnieje. Jeden blat kruchego ciasta umieścić powrotem w formie do pieczenia, wylać ciepły ale nie gorący sernik, rozprowadzić łyżką, gdy wystygnie przykryć upieczonym biszkoptem. Masa jabłkowa: Jabłka obrać okroić w kostkę, w rondelku rozgrzać masło, dodać jabłka, wsypać cukier-tyle zależy jak kwaśne mamy jabłka, podlać wodą i uprażyć aż zaczną się rozpadać
Wanilia i Kardamonszklanka cukru 25 dag masła lub margaryny 3 jajka 1 żółtko 2 łyżki śmietany 12 % 2 lekko kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 kg kwaśnych i twardych jabłek 1 cukier waniliowy cynamon mielony według uznania Lukier: 1 białko około 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki bułki tartej 2 szklanki świeżych malin Wykonanie(...)Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia. 2. Jabłka: Owoce myjemy i osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie odciskamy z nadmiaru soku. 3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną część wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy
Izabelawkuchniżółtka (białka pozostawić do bezy) 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 100 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie jabłkowe: 4 duże jabłka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 op. cukru wanilinowego (16 g) Beza: 3 białka w temperaturze pokojowej 100 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: cukier(...)Ponakłuwać ciasto widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub plasterki. Umieścić w garnuszku i dusić na małym ogniu z dodatkiem cukrów i cynamonu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną. Ostudzić. Pozostałą
Nastoletnie Wypiekaniedomu jabłka. Nie potrafię sie im oprzeć i mimo kupowania ich na kilogramy, zawsze szybko znikają. Najczęściej surowe, ale od czasu najdzie mnie ogromna ochota na ciasto z jabłkami. Ostatnio przygotowałam taką przepyszną krajankę z jabłkami i solonym karmelem. To coś dla fanów jesiennych wypieków, prostych przepisów, bardzo słodkich deserów, szarlotek, toffifee, chrupiącej orzechowej kruszonki i cynamonu(...)ciasto: 300 g mąki pszennej 50 g cukru 200 g masła 2 jajka kruszonka: 20 g płatków migdałów 80 g odłożonego ciasta (szczegóły w opisie przygotowania) dodatki: 3 jabłka (każde innego rodzaju) łyżka cynamonu karmel: 100 g cukru łyżka masła 200 g śmietanki 30% pół łyżeczki soli Na początku przygotowujemy karmel. Na gładkiej, nieprzywieralnej patelni równomiernie rozkładamy cukier
Mienta blogjabłkami. W pełni wegańskie i zdrowe, zrobione na mące orkiszowej, roślinnym mleku i odrobiny drożdży. Mielone siemię lniane zastępuje tutaj jajka. W moim wykonaniu racuszki z dużymi kawałkami jabłek, co widać na zdjęciach. Polecam kochani! Składniki: (na 15-20 sztuk) 4 jabłka 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego + 80 ml wrzątku 2 szkl mąki orkiszowej (około(...)ciasto urośnie. Uwaga! W przypadku użycia świeżych drożdży należy je najpierw rozpuścić w letnim mleku i dopiero wtedy połączyć z resztą składników. W międzyczasie, gdy ciasto wyrasta przygotować jabłka. Obrać je ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kosteczkę. Jabłka wmieszać do wyrośniętego ciasta. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść po 1 dużej łyżce ciasta i smażyć
Nastoletnie Wypiekanieinnego tabliczka białej czekolady 1 łyżeczka mielonej kawy + 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: cynamon, miód Wykonanie: 1. Wszystkie owoce, myjemy i obieramy ze skórki. Śliwki kroimy w kostkę. Jabłka i gruszki w plasterki. (patrz zdjęcie) 2. Jabłka i gruszki wykładamy na patelnie i na małym ogniu prażymy dodajemy 3 łyżki cukru i 1,5 łyżeczki cynamonu. Mieszamy(...)tego jak słodkie mamy owoce, dodajemy jeszcze 1 lub 2 łyżeczki miodu. 7. Przygotowany makaron wykładamy do naczyń ceramicznych, a na makaron wykładamy wcześniej przygotowane gruszki i jabłka i polewamy ewentualnie sokiem który został z jabłek i gruszek. 8. Kawę i cynamon mieszamy ze sobą i posypujemy wierzch. 9. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze
Mój pomysł na