szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki śmietany 18% Nadzienie: ok. 1,3 kg jabłek 1/2 cytryny 2 op. kisielu jabłkowego "Słodka Chwila" Wykonanie: Ciasto: W misce mieszamy mąkę przesianą przez sito z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki masła, całe jajko oraz(...)pieczenia (wymiary około 31 x 21 cm). Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Po wyciągnięciu lekko studzimy. Nadzienie: Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, przez około 5-8 min., aż jabłka
Kuchnia MagdaLenyprzepis na tym blogu i zachwyciła mnie prostota jego wykonania. Zrobiłam i polecam gorąco, rozeszły się jeszcze ciepłe:) Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Muffiny z jabłkami i cynamonem (12 sztuk) Składniki: 2 jabłka, obrane i starte na tarce 100 g masła, rozpuszczonego 2 jajka 125 ml mleka 250 g mąki 50 g mielonych migdałów(...)uzyskania jednolitej masy. W drugiej misce wymieszaj mąkę, mielone migdały, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier. Do suchych składników dodać mokre składniki wraz z tartymi jabłkami i miodem i wymieszaj drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników. Wyłóż ciasto do przygotowanej formy, posyp posiekanymi migdałami i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut
karmelowyszklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki śmietany 18% Nadzienie: ok. 1,3 kg jabłek 1/2 cytryny 2 op. kisielu jabłkowego "Słodka Chwila" Wykonanie: Ciasto: W misce mieszamy mąkę przesianą przez sito z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki masła, całe jajko oraz(...)pieczenia (wymiary około 31 x 21 cm). Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Po wyciągnięciu lekko studzimy. Nadzienie: Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, przez około 5-8 min., aż jabłka
Kuchnia MagdaLenyZapraszam na pyszny deser z jabłkami, galaretką, herbatnikami regionalnymi od Cukry Nyskie oraz śmietanką. Super deserek dla dużych i małych. Polecam Składniki: 4 średnie jabłka 1 szkl wody 1 cukier cytrynowy (15g) 1 galaretka cytrynowa w proszku 75 g herbatników regionalnych Cukry Nyskie 1 szkl śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Jabłka myjemy, obieramy(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach. Potarte jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie, dolewamy wodę oraz wsypujemy cukier cytrynowy. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty, mieszamy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Ciastka drobno kruszymy i wsypujemy po czubatej łyżce na dno 4 pucharków. Na ciastka przekładamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnepozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto. Podzielić ciasto na dwie nierówne części, mniejszą i większą. Przełożyć ciasto do foliowych torebek, włożyć na 25 minut do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka. Obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pokrojone jabłka posypać cukrem i cynamonem, dokładnie wymieszać. Blachę o wymiarach ( 25x36) wysmarować tłuszczem, wyłożyć większą część ciasta, przykryć(...)pokrojonymi jabłkami. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop. Piec przez około 55 minut. Ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script
Kuchnia Danusiczęści. Jedną część rozwałkowujemy na wielkość blaszki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto możemy rozwałkować bezpośrednio na papierze, będzie nam wtedy łatwiej go przenieść. Jabłka obieramy i kroimy w plastry. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, dodajemy 3 łyżki wody i dusimy pod przykryciem. Jabłka zdejmujemy z palnika i dodajemy suchą galaretkę(...)mieszamy. Dodajemy bakalie oraz bułkę tartą. Jabłka wykładamy na rozwałkowanym cieście. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy paseczki, które układamy na cieście pod skosem najpierw w jedną stronę, a później w drugą, tak aby powstała nam kratka. Pieczemy w 180 st. C przez ok 45 min. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem
kulinarne odsłony patikruszmy je. Jeżeli nie masz malaksera przełóż je do szczelnej foliowej torebki i rozgnieć wałkiem lub tłuczkiem do ziemniaków – nie musi powstać z nich proszek, tylko drobniejsze cząstki. Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w równą kosteczkę. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy jabłka. Chwilę dusimy i dodajemy miód oraz cynamon. Uważnie mieszamy(...)się nie przypaliło. Jabłka powinny być lekko twardawe, sprężyste – uważajmy by ich nie rozgotować. Przygotowujemy sos. Do rondelka wrzucamy masło i cukierki. Uważnie mieszamy do rozpuszczenia cukierków. Do pucharka wkładamy łyżkę herbatników i ugniatamy, następnie porcje jabłek i tak powtarzamy czynności. Na górze każdego deseru wykładamy bezy, polewamy obficie sosem toffi. Smacznego! przepis dodaje do akcji
Życie ze smakiemszklanki mąki 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli DODATKOWO: 4 jabłka cynamon do oprószenia jabłek olej do smażenia miód / cukier puder /jogurt / ulubiony dżem / bita śmietaną według uznania WYKONANIE: Wszystkie składniki na cisto umieść w misce i wymieszaj(...)pomocą rózgi kuchennej (lub miksera) do połączenia się składników, na gładką masę. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój je w 1 cm plasterki. Każdy plasterek oprósz cynamonem z obu stron. Na patelni rozgrzej olej. Jabłka maczaj w cieście, tak aby pokryło je z obu stron i smaż po około 2-3 minuty z jednej
Słodko-Słony Świat Ilonykolorowe soki. Przepisy załączam poniżej, a już wkrótce zaskoczymy Was prawdziwymi perełkami Sok z zielonych owoców i warzyw Składniki: 5 zielonych jabłek 2 zielone gruszki pół cytryny 2 łodygi selera naciowego 2 średnie ogórki Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyj pod zimną bieżącą wodą. Jabłka i gruszki pozbaw szypułek(...)przemian. Po wyciśnięciu wymieszaj gotowy sok i wypij bezpośrednio po przyrządzeniu. Ulubiony sok moich córek Składniki: 4 pomarańcze pół cytryny 2 Jabłka 500 g jasnych winogron 4 marchewki Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyj pod zimną bieżącą wodą. Pomarańcze i cytryny obierz ze skórki. Jabłka
kuron.com.pllaski wanilii, goździki lub odrobinę imbiru - zadziała rozgrzewająco. Po wychłodzeniu można dodać plasterki cytryny i listki świeżej mięty - kompot będzie orzeźwiający. Idealny, pyszny kompot do obiadu. Domowy kompot z jabłek, gruszek i truskawek. Oto składniki na kompot z jabłek, gruszek i truskawek: 3 jabłka 2 gruszki 1 szklanka truskawek - świeżych lub mrożonych (poza sezonem) 2 litry wody(...)stołowej 0,5-3/4 szklanki cukru sok z cytryny do smaku Przepis na domowy kompot - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Jabłka i gruszki obrać, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne. Następnie owoce wrzucić do lekko zakwaszonej wody, aby nie ściemniały. Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Krok 2. W szerokim garnku zagotować wodę i wsypać cukier. Następnie do wrzącego
Moja Książka Kucharskacukru pudru 20 dag masła lub margaryny 2 jajka 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia różowy lub czerwony barwnik spożywczy w proszku według uznania Obłożenie: 3 duże niezbyt twarde jabłka pół szklanki rodzynek 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 cukier waniliowy ( najlepiej z prawdziwą wanilią ) Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolicy 1 łyżka bułki tartej(...)równomiernie się zagniecie. 2. Następnie jasne ciasto wałkujemy i wykładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. 3. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w taką średnią kostkę. Jabłka wykładamy równomiernie na ciasto. Posypujemy rodzynkami, orzechami, cukrem waniliowym i cynamonem. 4. Różowe ciasto
Izabelawkuchnipotrzeba Wsypać do miski przesiane mąki z proszkiem, kaszę manną, cukier, cukier wanilinowy i dokładnie łyżką wymieszać. Forma 28x24 cm wysmarowana margaryną, na dnie rozsypać 1/3 część suchych składników. Jabłka duże obrać ze skórki i zetrzeć na tarce grubsze oczka, dodać dżem niskosłodzony (użyłam swój domowy "zobacz TUTAJ" ), wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Połowę jabłek rozsmarować(...)części suchych składników, posypać 2 częścią i rozsmarować resztę jabłek, wierzch posypać resztą suchych składników. Margarynę pokroić w plastry i rozłożyć na wierzchu ciasta. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, po upieczeniu dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sypana szarlotka jest bardzo łatwym, szybkim ,smacznym,aromatycznym ciastem na deser, jabłka
W Mojej Kuchni Lubięwylepić formę, na końcu ponakłuwać solidnie widelcem. 7. Piec w 150°C do zarumienienia (nie podajemy czasu, bo to wszystko zależy od danego piekarnika). 8. FARSZ: 1 kg jabłek obrać i pokroić na kawałki. 9. Połowę włożyć do wysokiego garnka i wlać 1/4 szklanki wody. Jabłka pod przykryciem prażyć na średnim ogniu. Kiedy zmiękną, dodać resztę jabłek i nadal prażyć ale tylko kilka minut aby nowa partia jabłek wystarczająco zmiękła. 10. Dodać cynamon i ksylitol według własnych preferencji i farsz zostawić odkryty do wystudzenia. 11. Farsz wyłożyć na upieczony spód delikatnie dociskając aby nie zostały pęcherzyki powietrza. 12. Wyciągnąć resztę ciasta z zamrażarki, rozwałkować i wykroić różne kształty, którymi należy udekorować górę. Całość można posypać
Candy Pandastego elegancko się prezentuje. Zapraszam :) SKŁADNIKI Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa jabłkowa 2 kg jabłek 2-3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki np.cytrynowej Krem 500 ml śmietanki 30 lub 36% 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego(...)wykładamy papierem i przelewamy do niej naszą masę biszkoptową.Wkładamy do nagrzanego do 170C piekarnika i pieczemy ok.30 min. Jak ciasto będzie w piekarniku czas na przygotowanie musu z jabłek.Jabłka myjemy obieramy i kroimy w drobną kostkę.Wkładamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu aż jabłka się uprażą i będą miękkie.Do gorących jabłek
Mała w garnku mieszawymieszanej z pełnoziarnistą, cukier zastąpiłam miodem, mleko maślanką i nadziałam tartymi jabłkami z dodatkiem orzechów włoskich. Pychota! Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek! Zapraszam na zimowe drożdżówki z jabłkami. Składniki: 380 g mąki orkiszowej mieszanej 50 g masła 1 jajko 1,5 łyżki miodu 160 g maślanki 25 g drożdży 0,5 łyżeczki soli Nadzienie: 3 jabłka(...)drożdżami do ich upłynnienia. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, nielepiące się ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jabłka obrać, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej lub pokroić w małą kosteczkę. W rondlu rozgrzać masło, dodać miód, orzechy starte jabłka, cynamon i dusić przez kilka minut. Odstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!