jabłka - 25490 przepisów (strona:176/1700)

Kruche z jabłkami i masą z kaszy manny 125

żółtko 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 1 litr mleka 3/4 szkl.cukru (maksymalnie) 200 g masła 1 cukier wanilinowy 9 łyżek kaszy manny Dodatkowo 1 słoik jabłek 1 galaretka polewa na ciasto Na początku przygotować kruche ciasto. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, posiekane masło, 2 jajka, żółtko, śmietanę i ziarenka z laski(...)masy o konsystencji budyniu. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Do kremu można dodać wyciśniętą cytrynę - doskonale ożywi smak i nie będzie mdłe. Powstały krem podzielić na 3 części. Jabłka  [ jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier do smaku i chwilkę poddusić ]wymieszać z galaretką w proszku i chwilkę pogotować, wystudzić. Upieczone placki przełożyć masą

Moje domowe kucharzenie
Sok z pokrzywy i jabłka 96

napar lub wyciskam,następnie zamrażam ,a kostki lodu miksuję z ulubionym koktajlem lub wykorzystuję jako okład na spuchnięte oczy. A teraz zapraszam po przepis na sok z pokrzywy i jabłka. Kilka przydatnych informacji, kiedy i gdzie najlepiej zbierać pokrzywę. Najlepszym czasem na zbiór pokrzywy jest początek maja ponieważ młode liście są najbardziej wartościowe, jednak ja pokrzywę zbieram przez całe(...)ulicy, możesz wybrać się do lasu, na łąkę lub do sadu. Pokrzywę przemyj w ciepłej wodzie,aby zachować jej wszystkie właściwości. Składniki: 1 szklanka młodych liści pokrzywy 3 jabłka Przygotowanie: Jabłka i pokrzywę dokładnie myję. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Przepuszczam przez wyciskarkę. Gotowy sok przelewam do szklanek. Na zdrowie Artykuł Sok z pokrzywy i jabłka pochodzi

Kukuleczki
Szarlotka z budyniem 128

Wyśmienita i aromatyczna szarlotka z jabłkami i budyniem, to jedno z najpopularniejszych i lubianych wypieków. Połączenie jabłek z budyniem waniliowym i odrobiną cynamonu pozwoliło uzyskać efekt wyjątkowego ciasta. Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło, z porcją lodów waniliowych, jak i na zimno . Szarlotka z budyniem Ciasto kruche 150 g mąki pszennej ((1 szklanka)) 150 g mąki owsianej ((1 szklanka(...)proszku do pieczenia 50 g erytrytolu ((1/3 szklanki)) Masa budyniowa 900 ml mleka 1,5 % ((3,5 szklanki) ) 3 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki erytrytolu 1 łyżeczka cynamonu Jabłka prażone – 1 słoik (810 g) Ciasto kruche Mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol i jajka włóż do miski, masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do reszty składników. Wszystkie

Przepisy na widelcu
Warstwowe ciasto z jabłkami. 217

łyżeczka proszku do pieczenia   Skworcu 3 łyżki cukru waniliowego   Skworcu 2-3 łyżki aromatu waniliowego   Skworcu 5 łyżek jogurtu naturalnego   masa jabłkowa; 2 kg jabłek ok pół szklanki cukru   trzcinowego skworcu 2 galaretki pomarańczowe   dodatkowo; pszenica preparowana w otoczce miodowej Przygotowanie; W misce żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż masa będzie gęsta(...)wałkujemy na cieniutki placek. Foremkę 25x35 cm wykładamy papierem a następnie wkładamy ciasto. Pieczemy około 15 min w temp 180C. Tak samo postępujemy z pozostałymi porcjami ciasta.    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do dużego garnka o grubym dnie. Dodajemy cukier i prażymy około pół godziny, często mieszając.  Do gorących jabłek

Radość kipiąca uśmiechem.
Biała kiełbasa z jabłkami 112

pyszne i niezwykle proste danie! Autorką jest przyjaciółka Kasi Dowbor- Marta. Składniki 10 białych kiełbas : u mnie kiełbasa biała z szynki HENRYK KANIA   2 opakowania 5 soczystych kwaśnych jabłek 1 cebula cukrowa: u mnie jedna cebula czerwona i jedna biała zioła prowansalskie pieprz i sól do smaku 2-3 ząbki czosnku wódka Żubrówka lub Calvados Wysmaruj naczynie żaroodporne(...)razy. Świetnie pomagają dzieci w takich czynnościach.  Posyp delikatnie pieprzem. Cebulę obierz, pokrój w plasterki , dodaj do kiełbasy . Między kiełbaski i plasterki cebuli włóż skórką do góry ćwiartki jabłek, ale bez gniazd nasiennych .  Skrop obficie kalwadosem lub tak jak u mnie wódką Żubrówką. Posyp ziołami prowansalskimi i posiekanym czosnkiem.  Piecz około 40 minut w temperaturze

Z Kuchni Do Kuchni
Łatwy jabłecznik. 130

życzę. Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka 1 cukier waniliowy półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 -5 średnich jabłek Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wykonanie pysznego ciasta z jabłkami: 1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wsypujemy obie mąki z proszkiem(...)pieczenia i dokładnie miksujemy. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Wrzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy. 2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.  3. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia i suchego patyczka. 4. Pudrowanie: Upieczone ciasto

Izabelawkuchni
Makowiec japoński 202

moim domu. Zazwyczaj robię pyszne ciasto, jakim jest  torcik makowy , który nie zawiera w swoim składzie jabłek i jest praktycznie z samego maku. Makowiec japoński za sprawą jabłek jest bardzo wilgotny i nieco kremowy. Struktura tego ciasta zależy od rodzaju dodanych jabłek, które mniej lub bardziej się rozpadają podczas pieczenia. Ilość porcji: 14 Czas przygotowania(...)minut Forma o średnicy 28 cm Składniki na makowca japońskiego: 200 g suchego maku mielonego 100 g masła 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3 jabłka łyżka miodu naturalnego 5 łyżek kaszy manny łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka lub wody Polewa czekoladowa: 100 g masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżka kakao 3 łyżki mleka Do odmierzania używam: szklanka

Kuchcik gotuje
Wypieki na święta niekoniecznie tradycyjne 134

zetrzeć większą porcję ciasta i podpiec w piekarniku nagrzanym na 180ºC. Piec około 20 minut na lekko złoty kolor. Nadzienie z jabłek 1,5 kg soczystych i kwaskowatych jabłek, u mnie granny smith 2 łyżki cukru Jabłka obierz ze skórki i usuń gniazdka. Pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wrzuć(...)Cukier powinien być rozpuszczony, a pianka gładka. Stale miksując dodaj budyń i wanilię . Zakończ wlewając wolnym strumieniem olej, nie przerywając miksowania. Na podpieczony i lekko ciepły spód wyłóż schłodzone jabłka i wyrównaj powierzchnię. Na wierzch jabłek wyłóż ubitą piankę budyniową. Na nią zetrzyj resztę zamrożonego ciasta. Piecz szarlotkę w temperaturze 180ºC przez około 30 – 40 minut. Upieczone

codojedzenia
Maślany jabłecznik 199

tortownica 20 cm ) 4 całe jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 kostka masła 2 średnie jabłka 1 łyżka bułki tartej do posypania tortownicy Wykonanie Na wstępie w garnku rozpuszczamy masło, następnie odstawiamy do wystudzenia .  Kiedy nasze masło stygnie ,obieramy jabłka i kroimy(...)średnie plastry , następnie na rozgrzaną patelnię z odrobiną rozpuszczonego wcześniej masła przesmażamy jabłka ,miedzy czasie dodajemy cukier waniliowy oraz cynamon i okolo 10 minut smażymy nasze jabuszka , po tym czasie odstawiamy do wystudzenia .   Nastepnie do miski wbijamy całe jajka ,dodajemy cukier puder  wszytsko miksujemy około 5 minut aż masa będzie puszysta .  Następnie do masy dodajemy

Mój Smak
Szybka Szarlotka Sypana 100

jabłek 2 łyżeczki cynamonu 130g mąki 170g kaszy manny 170g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160g masła Papier do pieczenia firmy Stella WYKONANIE: 1. Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy cynamon, całość mieszamy. 2. Suche składniki umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy, dzielimy na 3 równe części. 3. Masło wkładamy na kilka minut do zamrażarki(...)Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia polecam firmę Stella, pierwszą część suchych składników wysypujemy na spód, wyrównujemy. 5. Następnie układamy połowę jabłek, na jabłka wysypujemy suche składniki, drugą połowę jabłek, i znów posypujemy suchymi składnikami. Całość posypujemy startym na grubych oczkach masłem. 6. Pieczemy w temperaturze 180* około 1 godzinę

Dziś Ja gotuje
Kaczka z jabłkami i żurawiną 138

ziołami, pachnąca owocową nutą żurawiny i dojrzewających w słońcu jabłek, to świetny pomysł na obiadowe danie świąteczne, a także rodzinny wykwintny obiad. Składniki: 1 kaczka (2,5kg) 1kg jabłek 150g żurawiny 3 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki majeranku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina sól olej Wykonanie: 1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku(...)zewnątrz solą, majerankiem i  tymiankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. 2. Jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Przełożyć do miski, dodać żurawinę i dokładnie wymieszać. 3. Kaczkę napełnić jabłkami wymieszanymi z żurawiną, dokładnie spiąć wykałaczką i związać nogi. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do wysmarowanego olejem naczynia

Szalona Kuchnia Eweliny
Świeżo wyciskany sok z jabłka, naci pietruszki, selera naciowego i ogórka - recenzja 150

zwyczajnie nie ciągnie mnie. Lubię te produkty, ale w towarzystwie marchewki, papryki. Czegoś, co nada koloru a nie będzie strikte zielone.  Przeanalizowałam najpierw skład soku: sok tłoczony z jabłek 81,99%, sok z ogórków 9,99%, sok z selera naciowego 5,99%, sok z natki pietruszki 1,99%, przeciwutleniacz.  Butelka plastikowa, z wyraźnie wytłoczonym terminem do spożycia(...)wyglądało to źle, więc otworzyłam butelkę i degustowałam.  Zanim przystąpiłam do degustacji musiałam wstrząsnąć butelką, ponieważ osad z warzyw i jabłka osiadł na spodzie butelki. Ostrożnie i niepewnie zaczęłam pić "zielone"... A jak w smaku? O jakie zaskoczenie! Smak łagodny, przyjemny dla kubków smakowych.  Osoby, które nie przepadają za sokiem z selera naciowego czy pietruszki pozytywnie się

Pieprzyć z Fantazją
Rogaliki bananowe z nadzieniem jabłkowo orzechowym 222

będzie zbyt rzadkie  można dosypać dodatkowe 50 g mąki. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto wyrasta przygotować nadzienie. Jabłka obrać pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło przełożyć jabłka wsypać cukier i podsmażać kilka minut aż jabłka zmiękną. Ostudzić. Na suchej patelni podprażyć orzechy. Zdjąć(...)ognia, posiekać na desce i podzielić na połowę. Jedną część wsypać do jabłek, druga będzie do posypania rogalików. Przygotować również lukier ucierając wszystkie składniki razem. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na koło o średnicy około 25-30 cm, podzielić na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce nadzienia i zwijać rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem

Ala piecze i gotuje
Rolada biszkoptowa z jabłkami 158

Polecam jako szybki deser do kawy na weekend :) Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 spore jabłka 2 łyżki cukru łyżka cynamonu Jabłka obrać i pokroić na półplasterki. Dużą blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. ułożyć na nim plasterki jabłek, posypać cukrem i cynamonem(...)ubijać aż będzie lśniąca. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku i ekstrakt. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Biszkopt wylać na jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 30 minut. Biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika przykryć czystą ściereczką, deską i odwrócić. Jeszcze gorący zwinąć w roladę i odstawić

Smakołyki Asi
Bezglutenowy Jabłecznik 199

około 30 minut. 2. Po tym czasie większą część ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Następnie smarujemy białkiem. 3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, skrapiamy następnie, odczekujemy chwilę i odciskamy z nadmiaru soku. 4. Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka. 5. Cynamon albo wcześniej(...)mieszamy z utartymi jabłkami albo posypujemy nim po wierzchu jabłka. 6. Na wierzch ścieramy lub rwiemy resztę zamrożonego ciasta. Szarlotkę pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut grzanie góra dół

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania