Witajcie grudniowo! I zrobiło się już przedświątecznie! Dziś prezentuję przepis typowo świąteczny – babki piernikowe z jabłkiem i orzechami. Pachną bożonarodzeniowymi przyprawami: cynamonem, goździkami, kardamonem. Dodatek jabłek sprawia, że są wilgotne, a orzechy dodają im smakowitego charakteru. Uważam, że piernikowego akcentu nie może zabraknąć na świątecznym stole. Babki piernikowe można także udekorować z wierzchu polewa czekoladową, a wcześniej lekko(...)łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml oleju słonecznikowego 150ml soku jabłkowego 1 duże jabłko pokrojone na małe kawałki cukier puder do posypania Wykonanie Masło ucieramy razem z jajkami i cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy wszystkie pachnące przyprawy, kakao, wrzucamy kawałki jabłka, posiekane orzechy. Miksujemy tylko przez chwilę na najniższych obrotach miksera. Wlewamy olej i sok, przesiewamy mąkę. Całość
Raj dla PodniebieniaCiasto biszkoptowe z galaretkami 43. Ciasto gargamel 44. Sernik przekładany ciastem kruchym 45. Sernik na petitkach według babci Marysi 46. Sernik z jabłkami 47. Ciasto Doroty 48. M alinowa Chmurka 49. Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami 50. Piernik z drożdżami 51. Korzenna(...)mozaika 58. Ciasto Marysieńka 59. Keks 60. Ciasto czekoladowo - wafelkowa rozkosz 61. Miodownik z orzechową wkładką 62. Sernik piernikowy Pawła Małeckiego 63. Sernik z jabłkami 64. Ciasto jabłkowo - orzechowe Siostry Anastazji 65. Babka dwukolorowa
kruche babeczkiwyrazisty smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi dodatkami: jabłkami, buraczkami, ogórkami kiszonymi i cebulą. Całość smakuje obłędnie. Składniki: 450g śledzi Matias 2 ogórki kiszone 2 jabłka 3 buraki 1 czerwona cebula 3 ziemniaki 3 jajka 5 łyżek majonezu sok z 1/2 cytryny sól pieprz Dekoracja: 1 burak pokrojony w gwiazdki (za pomocą foremki) Wykonanie(...)buraki ugotować w osolonej wodzie (w osobnych naczyniach) po tym czasie wystudzić i pokroić w kostkę. 3. Jajka ugotować na twardo, następnie wystudzić i zetrzeć na tarce. 4. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. 5. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. 6. Ogórki kiszone również pokroić w kostkę. 7. Ziemniaki, buraki, jabłka, cebulę, ogórki
Szalona Kuchnia Ewelinymąkę kokosową, wiórki kokosowe, kakao, masło orzechowe i odżywkę. Składniki wymieszać, najlepiej ręką. Powstałym ciastem wylepić dno i boki blachy do tarty o średnicy 26-28 cm. 4 . Obrać jabłka. Obrane pokroić w kostkę o wymiarach około 1-1,5 cm. Jabłka oprószyć cynamonem i cukrem trzcinowym i przełożyć do blachy. 5 . Jajka wymieszać rózgą lub mikserem(...)wolnych obrotach, z proszkiem budyniowym i odżywką białkową. Masę jajeczną wylać na jabłka. 6 . Tartę jabłkową piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni C przez 25-30 minut. Upieczona tartę pozostawić w blasze do ostygnięcia. * Do tarty polecam blachę z wyjmowanym dnem. Smacznego
kolorowotorcikowomasą twarogową z warzywami i jabłkiem świetnie się ze sobą komponują tworząc bardzo ciekawy smak. Danie doskonale prezentuje się na świątecznym stole, mogą być smaczną propozycja na każdą okazję. składniki na 5 porcji 500 g płatów śledziowych solonych 500 g twarogu półtłustego 250 g śmietany 18% 2 czerwone cebule 2 kwaśne jabłka 2 ogórki kiszone pęczek posiekanego(...)szczypiorku z dymki czarny pieprz sól przepis Twaróg rozgniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę a następnie przekładamy do miski. Umyte jabłka razem ze skórką kroimy w niewielką kostkę i dodajemy od miski z twarogiem. Czerwoną cebulę drobno siekamy a następnie łączymy z twarogiem i jabłkami. (Jeśli chcemy złagodzić smak cebuli, można ją sparzyć wrzątkiem). Ogórki kiszone kroimy
Smakowite DaniaJabłecznik bez pieczenia w 20 minut Składniki (forma 14 x 32): 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 1 duży budyń waniliowy biszkopty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Jabłka obrać, zetrzeć i podsmażyć. Do gorących jabłek dodać galaretkę cytrynową i dobrze wymieszać. Budynie ugotować według przepisu. Do gorącego budyniu dodać galaretkę cytrynową i wymieszać. Budyń wylać(...)formy jako pierwszy, żeby uzyskać gładką taflę. Na przestygnięty budyń wyłożyć także przestudzone jabłka z galaretką. Przykryć biszkoptami i wstawić do lodówki. Wyciągnąć z formy. Smacznego
Żarłoczekrozpuszczamy.\r","Dodajemy do jab\u0142ek wraz z kakao i cynamonem (opcjonalnie)\r","Mieszamy.\r","Przechowujemy w lod\u00f3wce.\r"]} Drukuj Masełko, krem jabłkowy bez cukru Składniki 3 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) 3 łyżki kakao 50 g masła klarowanego Sposób przygotowania Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy w niewielkie kawałki. Dusimy do miękkości z niewielką ilością wody(...)Masło rozpuszczamy. Dodajemy do jabłek wraz z kakao i cynamonem (opcjonalnie) Mieszamy. Przechowujemy w lodówce. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/maselko-krem-jablkowy-bez-cukru/ MieszamWGarnku Artykuł Masełko, krem jabłkowy bez cukru pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkutemp.150° ok.20 min. Najlepiej jest biszkopt upiec dzień wcześniej . Masa jabłkowa: -1,5 kg jabłek (antonówki lub renety ) -galaretka owocowa np.cytrynowa lub agrestowa -łyżka żelatyny -cukier Jabłka dobrze wysmażyć. Zdjąć z ognia i do gorących wsypać cukru wg.uznania i suchą galaretkę wraz z żelatyną. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretki i żelatyny. Wystudzony biszkopt nasączamy np.zimną herbatą(...)posłodzoną z odrobiną cytryny. Wylewamy na biszkopt przestudzone jabłka. Robimy krem: -1/2 l mleka -budyń waniliowy -kostka masła -szklanka cukru Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Zalecałabym ręczne ucieranie, a jeżeli mikserem to na wolnych obrotach, żeby nam masa nie zrzedniała Gotowy krem
Kulinarne przemysleniapoddałam procesowi kruszenia, ponieważ miałam mrożonego. Bażant, 150 g słoniny, 4 – 5 średnich jabłek (reneta), masło, sól, Bażanta oczyścić, umyć, osuszyć. Natrzeć solą. Słoninę pokroić w cienkie plasterki. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. 2 ćwiartki pokroić na drobniejsze kawałki i wymieszać z dwoma pokrojonymi plasterkami słoniny. Nadziać nimi bażanta. Resztę jabłek przesmażyć(...)nich bażanta. Przykryć go dokładnie słoniną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni. Piec około 5 godzin. Po 4 godzinach ułożyć obok bażanta obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. Gdy bażant będzie miękki, zdjąć z niego słoninę. Temperaturę piekarnika podnieść do 180 stopni i piec, aż bażant się zrumieni. Podałam z topinamburem
królestwo garówidealna na jesienne dni.. W sezonie jabłkowym ,jabłko kojarzy się z wieloma różnymi ciastami ,ciasteczkami, lista jest długa. Większość z nich jest słodka. Ta sałatka jest przykładem ,że jabłko pikantne tez jest smaczne. Mięsożerni mogą dodać grillowaną pierś z kurczaka ,indyka i z sałatki zrobi się pełny posiłek. Sałatka sprawdzi się przy świątecznym stole w gronie rodziny ,znajomych(...)jako drugie śniadanie do szkoły ,pracy. Moją ulubioną rzeczą w tej sałatce jest , szybkie i łatwe wykonanie w kilka minut. Składniki sałatka: 1 brokuł z blanszowane różyczki 2-3 jabłka, pokrojone w kostkę 1 łyżka soku z cytryny 2 marchewki drobno posiekane,surowe - ja użyłam blendera ¼ szkl. czerwonej cebuli, w kostkę ¼ szkl. ogórki , pokrojone w kostkę ¾ szkl. orzechy włoskie
w mojej kuchnijapoński upiekłam z mielonymi migdałami i z kaszą manną owsianą pełnoziarnistą . Jest pyszny, jabłka nadają mu wilgoci. Forma: 30x30 kwadratowa. Składniki: mak niebieski 200 g jabłka 2 szt. mielone migdały 6 łyżek skórka pomarańczowa 1 łyżeczka aromat migdałowy 1 szt. jaja 5 szt. masło 120 g ksylitol/cukier 3/4 szklanki(...)ciasta i prażone płatki migdałowe Można użyć 10 łyżek mielonych migdałów zamiast owsianej kaszy manny Przygotowanie: Mak wypłukać, zalać wrzątkiem gotować pół godziny. Odcedzić. Zmielić trzykrotnie. Obrać jabłka i zetrzeć na dużych oczkach. Masło rozpuścić i przestudzić. Jaja wbić do miski i ubić z ksylitolem/cukrem na puszystą masę, dodać zmielony mak, skórkę z pomarańczy, rodzynki, aromat migdałowy
AZgotuj!Jabłka w cieście naleśnikowym przygotowane na wzór przepisu, na buraki obsmażane w cieście , z książki Marii Kulzowej, Kuchnia polska z 1939 roku. Polecam spróbować. 1 kg jabłek, ciasto naleśnikowe : 2 jajka, 60 g cukru pudru, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 150 – 200 g mąki pszennej, 3 -4 goździki, szczypta soli, tłuszcz do głębokiego smażenia Jabłka umyć, obrać(...)masę. Dalej ubijając dodać cukier puder, zmielone goździki, szczyptę soli. Następnie wlać wino i stopniowo dodawać mąkę. Powinniśmy otrzymać ciasto gęstsze od naleśnikowego. Ciasto odstawić na 15 minut. Plasterki jabłek taplać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy. Podawać posypane cukrem pudrem. Zjadać i się oblizywać
królestwo garówmąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju 3 łyżki wody 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę: 400 g serka naturalnego (np. na sernik z wiaderka) 2 duże jabłka łyżka cukru łyżeczka cynamonu 1 opakowanie galaretki cytrynowej na wierzch: 9 ciastek "Szarlotki" z firmy Cukry Nyskie 1 opakowanie galaretki cytrynowej Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania(...)Jedną galaretkę rozpuścić w 400 ml wody. Drugą galaretkę rozpuścić w 100 ml wody. Odstawić aż ostygną. Z większej galaretki odebrać 3-4 łyżki i nasączyć nią biszkopt. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć z cynamonem i cukrem, wystudzić. Do jabłek dodać ser i mniejszą galaretkę, wymieszać i wylać na biszkopt. Odstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczas w domu. Kiedy leje, kiedy wieje, kiedy pogoda szaleje i zamyka nas w czterech ścianach. Taki jesienny, domowy czas można sobie urozmaicić, przygotowując smakołyk jak ciasto z marchewką, jabłkiem i orzechami. Już samo przebywanie w pachnącej owocami kuchni wyciszy nas i zdecydowanie poprawi humor. Przecież kulinaria to idealny sposób na jesienne humory. Zwłaszcza gdy mamy więcej czasu, żeby pobawić(...)pocieszyć smakami. Może znajdziecie ten czas właśnie dziś? Czas na zrobienie domowego ciasta. Smakołyk w zdrowszym wydaniu Ciasto z marchewką jest naprawdę pyszne, wilgotne, aromatyczne. Klasyczne połączenie marchewki, jabłka i orzechów to przywołanie jesienno-zimowych impresji. Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc przypadnie do gustu osobom, które nie lubią przesłodzonych deserów. Jeśli zaś preferujemy więcej słodyczy, to Agata radzi
KulinarneImpresje.plPomysł na prosty, lekkostrawny deser, bez mleka i bez cukru – cukier zastępują aromatyczne, pieczone jabłka i sok malinowy. Kasza manna ugotowana na wodzie może być też świetnym pomysłem na posiłek dla małych dzieci, nawet niemowląt, osób z problemami żołądkowymi, czy przy zatruciach a nawet dla osób będących na ścisłej diecie po pobycie w szpitalu. Co do dodatków – oczywiście można dosłodzić(...)kaszę cukrem lub ksylitolem, ale jeśli dodacie pieczone jabłka i sok malinowy tak, jak w przepisie, to nadal danie będzie przepysznym deserem. Z innych kwestii – do kupienia jest kasza manna tradycyjna i błyskawiczna, więc wróćcie uwagę, którą macie w spiżarni i dostosujcie długość gotowania do tej podanej na opakowaniu ;p *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć
Eat me! Fit me!