jabłka - 25490 przepisów (strona:275/1700)

Szarlotka z orzechami włoskimi. 113

miski. Dodajemy przesianą mąkę, brązowy cukier,  masło, żółtka i aromat rumowy. Wyrabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części, umieszczamy w woreczkach i odstawiamy do lodówki. Umyte i obrane jabłka kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy cukrem, cynamonem i przyprawą do deserów. Dokładnie mieszamy. Jedną częścią ciasta wyklejamy natłuszczoną/ wyłożoną papierem tortownicę(...)Pieczemy 10 min. w 180 °C. Na podpieczony m spodzie ciasta układ amy jabłka.  Białka z solą ubijamy na sztywno, stopniowo dodają c cukier. Na końcu prze siewamy b udyń i miesza my łyżką. Na jabłkach delikatnie roz sm arowuje my pianę. Na wier zch kruszymy drugą część schłodzonego cia sta. Całość pieczemy 40 minut

DominikaDolci
Barszcz chrzanowy z szarą renetą 114

ugotowałem. Odstawiłem. Jabłka umyłem, obrałem, starłem na tarce do warzyw, skropiłem sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek obrałem, posiekałem. Rozgrzałem masło, włożyłem cebulę i czosnek, przesmażyłem. Dodałem starte jabłka. Podsmażyłem, wlałem wino, dusiłem pod przykryciem, aż jabłka się rozpadły. Marchewkę i ziemniaki obrałem, umyłem, pokroiłem w kostkę. Zalałem cebulę i jabłka gorącym bulionem drobiowym, dodałem marchewkę

R'n'G Kitchen
Muffinki z jabłkami 136

Anielski Zimowy Dzień wydobyłam resztkę jabłek ze spiżarni. Miały jeszcze jesienny posmak. Połączone z cynamonem. Wplecione w muffinkowe ciasto. Upiekły się. I znów kuchnię wypełniły zapachy... Muffinki z jabłkami Z przepisu wychodzi ok. 20 szt. muffinek. www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu szczypta soli szczypta kardamonu szczypta gałki muszkatołowej 2 szklanki drobno(...)pokrojonych jabłek 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju Wykonanie  Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Dodać olej, zmiksować na zwolnionych obrotach miksera.  Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać cynamon, sól, kardamon i gałkę. Wymieszać.  Do jajek dodać mąkę.  Wymieszać.  Do ciasta dodać jabłka.  Wymieszać.  Foremki na muffinki wypełnić ciastem

Kuchnia smaków
SZARLOTKA!!! 160

można je "fajnie" wyrabiać w ręce, dlatego kwestia masła jest tutaj istotna. Dałam troszkę więcej niż kostkę, żeby było bardziej plastyczne. Ciasto odstawimy do lodówki na ok 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce lub kroimy na małe kawałki. Dodajemy 2-3 łyżki cukru oraz cynamon. Nadzienie jest już gotowe - jednak można zasmażyć na patelni  w celu uzyskania musu(...)Formę na ciasto smarujemy masłem, możemy podsypać również bułką tartą. Połowę ciasta wykładamy na dno blachy, na to wykładamy jabłka. Z pozostałego ciasta odrywamy kawałeczki i przykrywamy jabłka.  Pieczemy w 180 stopniach 50-55 minut. Posypujemy cukrem pudrem

BezglutenowaIzabela
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy 672

zimnego masła 380 g mąki pszennej tortowej, przesianej 150 g cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 żółtek Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 galaretka pomarańczowa Krem orzechowy: 200 g orzechów laskowych 1/2 szkl gorącego mleka 300 g miękkiego masła 150 g cukru pudru Dodatkowo: ok. 100 g maślanych herbatników Polewa czekoladowa(...)kratkę do całkowitego studzenia. W ten sam sposób upiec II część kruchego ciasta. Jeśli posiadacie dwie blaszki o boku 24 cm, możecie upiec spody za jednym razem. Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka (wraz z puszczonym przez jabłka sokiem), dusić kilka minutek, aż jabłka zmiękną. Następnie zdjąć

Nastoletnie Wypiekanie
Przepis #120 Szarlotka pod daktylową pianką - FIT 132

mąkę kokosową oraz owsianą. Wlewamy mleko oraz syrop/słodzik. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Następnie wykładamy ją na blachę i chowamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Nadzienie   Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Odsączamy z nadmiaru soku. Do jabłek wsypujemy cynamon i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód i ponownie chowamy do lodówki. Pianka Białka ubijamy(...)sztywną pianę. Pod koniec dodajemy syrop daktylowy i chwilę miksujemy. Tak przygotowaną pianę wykładamy na jabłka. Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.   Szarlotka najlepiej smakuje schłodzona. Można ją podać z kokosową bitą śmietaną lub polać polewą czekoladową.  Smacznego

Health-Fit-Life
Kulki mocy - smak dzieciństwa czyli jabłko i marchewka 172

Genialne w smaku kulki mocy! Przypominają tłuczone jabłko z marchewką i odrobiną cukru... tym razem słodycz tylko naturalna, prosto z daktyli! Składniki: 300g daktyli 60g suszonego jabłka 30g suszonej marchwi 20g orzechów nerkowca 5g cynamonu Tym razem blendowałam wszystko razem, by w kulkach były maluteńkie kawałki marchewki i jabłka. Masę doprawiłam cynamonem (możecie pominąć) i zrolowałam kulki. Posypki(...)widoczne na zdjęciach: zmielona suszona marchewka, wyszły małe płatki zmielone suszone jabłko, wyszedł jabłkowy kożuszek kulki "gołe" bez żadnej posypki  Złote rady - przygotowywanie dowolnych kulek mocy: Kulki mocy najlepiej przechowywać w lodówce. Zrób test daktyli, spróbuj zblendować małą porcję. Jeśli Twój blender sobie nie radzi, zalej daktyle ciepłą wodą i zostaw na 30 minut, następnie odsącz. Teraz blendowanie

Gotowanie i blogowanie
PIECZONA KACZKA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ - z jabłkami i pomarańczami 170

PIECZONA KACZKA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ -  z jabłkami i pomarańczami Kaczka pieczona, czyli jak upiec soczystą kaczkę z jabłkami i pomarańczami z mięsem odchodzącym od kości. Najlepszy, wypróbowany przepis na kaczkę z wypieczoną i chrupiącą skórką. Prościej się już chyba nie da - w żaroodpornym garnku z przykryciem, przyprawiona pachnącymi przyprawami w asyście aromatycznych owoców. Kaczka pieczona w całości(...)wadze ok. 2,5kg 2 łyżki suszonego majeranku 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki pieprzu ziołowego 2 łyżki miodu sól i pieprz czarny mielony do smaku 4 jabłka 2 pomarańcze PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Najlepiej dnia wcześniejszego:  przygotowujemy mieszankę przypraw z majeranku, tymianku, pieprzu ziołowego i czarnego oraz soli .  Oczyszczoną kaczkę smarujemy miodem i dokładnie nacieramy mieszanką przyprawową

Moja Książka Kucharska
Sałatka chrzanowa z jabłkiem – kuchnia podkarpacka 481

Sałatka chrzanowa z jabłkiem – kuchnia podkarpacka Zaledwie trzy podstawowe składniki wystarczą, by przygotować smaczną, prostą sałatkę według receptury pań z Koła Gospodyń Wiejskich Skołyszyn (okolice Jasła na Podkarpaciu). Jajka w połączeniu z kwaśnymi jabłkami i ostrym chrzanem to bardzo udana kompozycja sałatkowa, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole. Przepis pochodzi z publikacji „Tradycyjne(...)potrawy Gminy Skołyszyn” wydanej przez Stowarzyszenie „Przysieki nasz dom”. Składniki: 5 ugotowanych dużych jajek 3 jabłka (najlepiej kwaśne) 180 g tartego chrzanu ze słoiczka 2 łyżki majonezu sól i pieprz Jajka kroimy w kostkę. Jabłka obieramy ścieramy na tarce o dużych oczkach (część również można pokroić w kostkę). Dodajemy chrzan. Składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy solą

Trzeci talerz
Przepis #120 Szarlotka pod daktylową pianką - FIT 166

mąkę kokosową oraz owsianą. Wlewamy mleko oraz syrop/słodzik. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Następnie wykładamy ją na blachę i chowamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Nadzienie   Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Odsączamy z nadmiaru soku. Do jabłek wsypujemy cynamon i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód i ponownie chowamy do lodówki. Pianka Białka ubijamy(...)sztywną pianę. Pod koniec dodajemy syrop daktylowy i chwilę miksujemy. Tak przygotowaną pianę wykładamy na jabłka. Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.   Szarlotka najlepiej smakuje schłodzona. Można ją podać z kokosową bitą śmietaną lub polać polewą czekoladową.  Smacznego

Health-Fit-Life
Amerykańska szarlotka (Apple Pie) 228

kwaskowate jabłkowe nadzienie. Dla mnie najlepsza! Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g masła zimnego łyżka cukru 4 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli na nadzienie: 6-7 kwaśnych jabłek łyżeczka cynamonu 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku  z cytryny dodatkowo: jajko + łyżka mleka lub wody 2 łyżki cukru - ewentualnie Mąkę przesiać, dodać cukier(...)zagnieść krótko ciasto, tylko do połączenia się składników. Podzielić na dwie równe części, uformować z nich dyski, owinąć folią i wstawić ponownie do lodówki na co najmniej godzinę.  Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plastry. Wymieszać je z mąką, cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Odstawić. Formę do "paja" wysmarować masłem i oprószyć mąką.  Schłodzone

wyzwania kuchenne
Białkowe racuchy z jabłkami - low carb 186

Zmodyfikowana wersja tradycyjnych placków z jabłkami (które często przygotowuję dla moich dzieci). Placki bez zbóż, cukru za to z dużą ilością białka. Białkowe racuchy z jabłkami Składniki: 1 puszka mleka kokosowego 3 jajka 30 gram odżywki białkowej (smak dowolny, wg gustu :-) 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki łupin babki jajowatej 2 starte jabłka (na tarce o dużych(...)oczkach) Wykonanie: Jajka i mleczko miksujemy, dodajemy mąkę kokosową, odżywkę białkową oraz babkę  Do masy dodajemy starte jabłka i dokładnie mieszamy łyżką Odstawiamy do zgęstnienia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej papki, inaczej racuchy będą zbyt delikatne i mogą rozrywać się przy przewracaniu. Na początku ciasto jest dość rzadkie ale nie dosypuj mąki ani babki - zgęstnieje po kilkunastu minutach

Marta próbuje
Pijany Jabłecznik 1113

fajną niespodzianką dla smakoszy klasycznego jabłecznika. Składniki: Biszkopt : 2 jajka ½ szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 słoik prażonych jabłek  (810g)  0,75 l wina białego półwytrawnego ½ szklanki cukru 4 budynie śmietankowe 1 cukier wanilinowy (30g) Masa śmietanowa: 0,5 l śmietany 36% 1 cukier wanilinowy(...)mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 27 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 20 minut. 2.  Masa jabłkowa Jabłka ze słoika przełożyć do garnka, dodać cukier, cukier wanilinowy, ½ butelki białego wina i doprowadzić do wrzenia. Drugą połowę wina wymieszać z budyniami i dodać do masy z  jabłek

Szalona Kuchnia Eweliny
Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem 101

mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego  150 g cukru trzcinowego  3 jajka 125 g masła roztopionego 1/2 łyżeczki masła 3 większe jabłka  około 70 g płatków migdałów 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Masło roztapiamy, studzimy.  2. Do jednej miski dajemy suche składniki, mieszamy. Do drugiej(...)miski dajemy mokre składniki, mieszamy. 3. Do składników mokrych dajemy suche, mieszamy, dodajemy migdały i starte jabłka (jak są bardzo soczyste to możemy odcisnąć sok), mieszamy. Jeśli ciasto byłoby za rzadkie dodajemy trochę mąki. 4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do papilotek nakładamy ciasto tak do wysokości 3/4. Pieczemy około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone. Po ostudzeniu możemy

kruche babeczki
Ryż zapiekany z jabłkami 229

kostki masła 2 kg jabłek 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu bita śmietana (opcjonalnie) Wykonanie: Do garnka wlać szklankę mleka i 2 szklanki wody, dodać sól, ugotować ryż . Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach wycisnąć nadmiar soku. Naczynie żaroodporne smarujemy kawałkiem masła wykładamy 3/4  torebki ryżu, na ryż połowę z tartych jabłek posypujemy(...)łyżkami cukru i układamy kilka plasterków masła. Ponownie układamy 3/4 torebki  ryżu, jabłka posypujemy cukrem oraz niewielką ilością cynamonu Na wierzch wykładamy pozostały ryż pozostałe masło w plastrach. Przykrywamy naczynie, zapiekamy w piekarniku w 180 st. C 30 - 40 minut Pod koniec zapiekania można odkryć naczynie aby przyrumienić ryż. Podajemy na gorąco z bitą śmietaną.  Smacznego

kgwjanczewo