jabłka - 25490 przepisów (strona:274/1700)

Quinoa i pasztet z króliczej wątróbki z konfiturą z jarzębiny i podgrzybkami 218

razem dusimy, aż jabłko zmięknie. W tym czasie oczyszczamy wątróbkę i wrzucamy ją na patelnię, obsmażamy z obu stron, ale nie za długo, aby nie zrobiła się sucha (powinna być soczysta i lekko różowa w środku) na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.  Następnie wkładamy wątróbkę z cebulką i jabłkami do rozdrabniacza(...)należy ją często mieszać, szczególnie pod koniec smażenia. Ja użyłam 2 szklanek jarzębiny, 2/3 szklanki miodu i kilku (około 5 - 6) kumkwatów. Można też dodać trochę jabłka. Gorącą konfiturę wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy 15-20 minut

Quinoa Raz!
jabłecznik z budyniową pianką 935

mnie zaględziła ale dobrze, że uległam. Bo ciasto wyszło takie pyszne, że na gorąco zjadłyśmy po dwa kawałki. Poszłam trochę na łatwiznę i z braku czasu użyłam jabłek ze słoika ale można przesmażyć świeże owoce z cynamonem i cukrem.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 2,5 szklanki mąki 5 żółtek 2 łyżki cukru pudru(...)masła 50 g smalcu szczypta soli na nadzienie: słoik jabłek prażonych (użyłam Stovit) 5 białek  1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju Składniki ciasta zagnieść, owinąć folią i wstawić go lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części- mniejszą i większą. Większą wylepić dno blaszki wyścielonej papierem, nakłuć widelcem i wstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Biszkopt z musem śliwkowo-jabłkowym 191

ŚLIWKOWO-JABŁKOWYM Składniki: (tortownica 24 cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju mus śliwkowo-jabłkowy: 10 śliwek 2 jabłka 1/2 szkl wody 1 galaretka cytrynowa sok z 1/2 cytryny cukier waniliowy cynamon cukier do smaku masa śmietankowa: 330 ml śmietany 30 % cukier puder do smaku 1 galaretka przezroczysta(...)dodajemy olej, a następnie przesiewamy mąki i mieszamy delikatnie łyżką. Masę przelewamy do formy 24 cm i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Biszkopt studzimy mus śliwkowo-jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy, a następnie polewamy je sokiem z cytryn,y aby nie ciemniały i mieszamy.  Śliwki bez pestek wrzucamy do rondla z 1/2 szkl  wody

Bon appetit mon amie
Ciasto jogurtowe z jabłkami i rodzynkami 176

Delikatne i kruche. W sam raz dla miłośników jabłek i cynamonu, mała odmiana od klasycznych szarlotek. Ciasto samo w sobie jest bardzo mało słodkie, więc polecam dosłodzić jabłka według własnego uznania. Moje nie wytrzymało nawet całego weekendu ;-) Składniki Ciasto: -1/2 kg mąki -150 ml jogurtu naturalnego -25 dag masła -torebka cukru wanilinowego -2 dag wiórków kokosowych -sól(...)jajko Nadzienie: -6 jabłek -2 torebki cukru cynamonowego -po 5 dag rodzynek i orzechów laskowych Przygotowanie Jabłka pokroić na cienkie plasterki. wymieszać z cukrem cynamonowym, posiekanymi orzechami i rodzynkami. Mąkę zagnieść z jogurtem, masłem, jajkiem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć dno i brzeg formy. Posypać wiórkami kokosowymi, rozłożyć nadzienie

Zielona Kuchnia
Szarlotka 169

pieczenia, -szczypta soli, -4 żółtka, -1 margaryna, -cukier wanilinowy -4-5 jabłek Przygotowanie Wszystko zagnieść. Ciasto podzielić na pól, jedną część zamrozić, drugą wylepić blachę. 4-5 jabłek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon, 2-3 łyżki cukru i 2-3 łyżki bułki tartej – wymieszać. Jabłka wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta(...)Można również: ubić pianę z 4 białek + ½ szklanki cukru + kisiel, wyłożyć na jabłka, a potem zetrzeć ciasto, Piec 45 minut w temperaturze 180 st lub w 160 st z termoobiegem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Placki z tartymi jabłkami 208

pomysłów na placki. Zapraszam. Składniki: 2 szklanki mleka 3 jajka 5 łyżek cukru (lub według własnego smaku) 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 starte jabłka olej do smażenia Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać mleko, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać starte na tarce(...)grubych oczkach jabłka i ponownie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu małe okrągłe placki. placki z tartymi jabłkami

O kuchni z uczuciem
SZARLOTKA KRÓLEWSKA 207

formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 25-30 minut. Biszkopt wystudzić i lekko ściąć wierzch. Składniki na masę jabłkową: * 1 kg kwaśnych jabłek * cukier do smaku (ja dodałam pół szklanki) * opcjonalnie cynamon * 1 galaretka (u mnie agrestowa) Wykonanie: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć je do garnka, wsypać(...)cukier i opcjonalnie cynamon. Dusić na małym ogniu do miękkości jabłek. Na końcu wsypać suchą galaretkę, dobrze wymieszać by galaretka się rozpuściła. Poczekać aż mus wystygnie i zimny przełożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki. Składniki na masę śmietanową: * 300 ml śmietany kremówki 36% * 250 g serka mascarpone * 3-4 łyżki cukru pudru Wykonanie: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno

Zrób to smacznie
Szarlotka biszkoptowa. 183

roku. Muszę je wykorzystać bo nadchodzi sezon na robienie nowych słoiczków :) Jeśli nie macie jabłek w słoikach to szarlotka zajmie Wam trochę więcej czasu bo trzeba będzie usmażyć jabłka. Składniki na biszkopt: 7 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić ze szczyptą soli, wsypywać stopniowo(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni 25-30 minut. Składniki na masę jabłkową: 1 duży słoik musu jabłkowego (1 litr) 1 galaretka przezroczysta lub cytrynowa. Jabłka przełożyć do rondelka i podgrzać. Do gorących jabłek wsypać galaretkę. Wymieszać, żeby proszek się rozpuścił. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty i przełożyć masą

Agusiowe smakołyki
Dżem jabłkowy. 270

jabłek 1 kg cukru 1/2 szklanki wody cynamon mielony ( opcjonalnie ) Sposób wykonania :   J abłka umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Do rondla wlej wodę , wsyp połowę jabłek, postaw na małym ogniu, rozgotuj pod przykryciem. Gdy jabłka trochę przestygną rozetrzyj je przez gęste sitko lub zmiksuj blenderem. Następnie wsyp do musu jabłkowego cukier, wymieszaj i postaw(...)ogniu, zagotuj. Pozostałą część jabłek zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wsyp do gotujących się owoców, wymieszaj. Smaż dżem mieszając od czasu do czasu masę , aby nie przywarła do dna naczynia do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji. Im dłużej będziemy smażyć, tym masa będzie gęściejsza. Pod koniec smażenia dodaj cynamon, wymieszaj dokładnie. Gorący dżem przełóż do czystych słoików, szczelnie zamknij

Przepisy i porady kulinarne
Naleśniki z serem 162

powidła śliwkowe. Najczęściej jadłam dżemy z jabłek, bo w sadzie było kilka drzew z tymi owocami. I pamiętam moją ukochaną papierówkę, jak się czekało na te pierwsze jabłka! Nigdy też, przenigdy nie zapomnę smaku malinówek, z babcinego sadu, którego nigdzie do tej pory nie mogę odnaleźć. Drzewek już dawno nie ma a smak tych jabłek pamiętam(...)dzisiaj. Były najlepsze do jesiennych szarlotek, a zrywało się je właśnie już późną jesienią.  Ale ja tu o jabłkach, a my mamy naleśniki robić! To jedziemy! SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka wody gazowanej - 1 szklanka mleka bez laktozy - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 jajka rozmiar M - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - ziarenka z laski wanilii + odrobina

SMYKWKUCHNI
Szarlotka z budyniowa pianka 224

mielonego imbiru 3 - 4 sproszkowane goździki PIANKA: 3 białka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1 duży budyń waniliowy 1/3 szklanki oleju płatki migdałowe do posypania * w zależności od słodkości jabłek można dać mniej lub więcej Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka wlewamy do dołka zrobionego w mące, a białka wstawiamy(...)lodówki. Margarynę lub masło siekamy na mniejsze kostki. Jak najszybciej wyrabiamy ciasto. Wkładamy do woreczka i do lodówki na 1 godzinę lub dłużej. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i na talarki. Zasypujemy cukrem oraz dodajemy przyprawy. Tortownicę o średnicy 28 cm lub blachę o podobnych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik włączamy na 180 stopni, funkcja góra

Kuchnia od dwojga
Drożdżówki z jabłkami i wanilią 190

pszennej 300 ml mleka 125 g masła 125 g cukru 35 g drożdży świeżych 5 żółtek 16 g cukru wanilinowego lub domowego cukru z prawdziwą wanilią Nadzienie: 3 - 4 jabłka, najlepiej odmiana kwaśna i twarda ( łączna waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych - około 345 g ) 2 - 3 łyżki brązowego cukru 1 laska wanilii 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej(...)niedużą kostkę. Wrzucić do naczynia i wymieszać z sokiem z cytryny by nie ściemniały. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać z niej ziarenka, dodać je do jabłek. Przed samym przystąpieniem do robienia drożdżówek, jabłka wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Kruszonka : Przygotować kruszonkę: mąkę i oba cukry wymieszać w naczyniu, dodać roztopione masło i wyrobić między

Opowieści z piekarnika
Racuchy drożdżowe z jabłkami 269

cukru zwykłego lub cukru z prawdziwą wanilią opakowanie cukru wanilinowego - jeżeli nie mamy cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki roztopionego masła lub 1 łyżka oleju szczypta soli 2 - 3 jabłka, najlepiej odmiany dość miękkiej olej do smażenia Wykonanie: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy osiągną płynną konsystencję dodać(...)wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Podczas gdy rozczyn rośnie przygotować jabłka: obrać je, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, następnie każdą cząstkę w poprzek na niezbyt grube plasterki. Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z cukrem i solą. Jajka roztrzepać

Opowieści z piekarnika
Szarlotka z rabarbarem 363

czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem włożyć do lodówki. Ciasto piec przez około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Podpieczone kruche ciasto wyjąć z piekarnika, odłożyć. Nadzienie jabłkowo - rabarbarowe: Jabłka umyć, obrać i pokroić w niezbyt grubą kostkę. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać.  Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 2 cm kawałki ( obieranie łodyg rabarbaru nie jest konieczne(...)rondla lub na dużą patelnię, dodać cukier i podgrzewać na średnim ogniu mieszając, do momentu, aż cukier się rozpuści, a rabarbar zacznie puszczać sok i lekko się rozpadać. Dodać jabłka oraz przyprawy i chwilę wszystko razem smażyć. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Odłożyć do lekkiego przestudzenia. Pianka: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie

Opowieści z piekarnika
Jabłka kiszone z miodem i przyprawami korzennymi 277

Kiszone jabłka to wyjątkowy specjał, kiedyś bardzo popularny, dzisiaj nieco już zapomniany. Jabłka kiszone są znakomitym dodatkiem do pieczonych czy duszonych mięs, do sałatek lub innych potraw jakie sobie wymyślicie. Wybierajcie do kiszenia jabłuszka nieduże bo takie łatwiej układać w słojach. Można też owoce kroić na połówki czy ćwiartki, ale nie wyglądają już tak ładnie jak w całości(...)nadzienie do słodkich bułeczek! Jakie odmiany jabłek kisić? Mądrzy ludzie polecają raczej odmiany stare, kwaśniejsze i twarde np. antonówki. Ja pokusiłam się o zakiszenie papierówek bo do takich jabłek akurat miałam dostęp, ale wybrałam owoce jeszcze niezbyt mocno dojrzałe. Myślę, że takie eksperymentowanie to dobra droga do sukcesu i moje kiszone papierówki są bardzo, bardzo dobre. Zróbcie też

Smaczna Pyza