jabłka - 25490 przepisów (strona:286/1700)

Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe 158

łyżki cukru brązowego szczypta soli szczypta imbiru 1/3 szklanki oleju 2 jajka 3 małe jabłka 2 marchewki 1/4 szklanki żurawiny/rodzynek 1/4 szklanki z grubsza posiekanych orzechów Jabłka i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Formę na muffiny wysmarować masłem, oprószyć mąką lub bułką tartą. W misce wymieszać suche składniki: mąki, płatki, sodę, proszek(...)pieczenia, cukier, imbir, sól, cynamon. W drugiej, większej misce wymieszać jajka, olej, dodać składniki suche, wymieszać, dodać marchew, jabłka, żurawiny, orzechy.   Formę do muffin wypełniać do 3/4 ich wysokości. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Muffiny piec 15-20 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce, wyjąć z formy. Smacznego! Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe Zdrowe muffiny

moj przepis na
Krem z buraków 132

wyraźny w smaku. Zupa ma mało kalorii, a mimo to człowiek po jej zjedzeniu jest syty. Składniki: 8 upieczonych lub ugotowanych buraków (ok. 1 kg wagi po obraniu) 3 jabłka (koniecznie kwaśne) włoszczyzna  2 cebule 5 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek twarożek grani (20 dag) cytryna sól, pieprz 2 pęczki natki pietruszki Sposób przygotowania: Włoszczyznę dokładnie(...)kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę z czosnkiem szklimy na patelni. Dodajemy do wywaru. Gotujemy przez ok. 30-45 minut. Buraki kroimy w plastry lub kostkę. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Z wywaru wyciągamy warzywa. Dodajemy buraki i jabłka. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Gotujemy do czasu aż jabłka staną się

Pobite gary Barbary
Zupa jabłkowa z makaronem 117

Zamarzył nam się obiad na słodko, więc padło na jabłka ;) Składniki 3 duże słodkie jabłka 1 kora cynamonu 200 g ulubionego makaronu 1 goździk 100 ml syropu jabłkowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier mielony cynamon     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce(...)dużych oczkach, przekładamy do garnka. Do jabłek dodajemy korę cynamonu, goździk, syrop jabłkowy, zalewamy zimną wodą (1,2 l), zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy 20 min, po czym dodajemy rozrobioną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Zupę zagęszczamy, podgrzewając ją kilka minut. Do smaku doprawiamy cukrem i mielonym cynamonem. Na głęboki talerz wykładamy makaron, zalewamy zupą. st1\:*{behavior:url(#ieooui

R'n'G Kitchen
Zapiekany ryż z jabłkami. 170

basmati Skworcu 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru z cynamonem Skworcu 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu skórka otarta z jednej pomarańczy 1 łyżka masła   4 jabłka 2 łyżeczki cynamonu Skworcu cukier do jabłek według uznania     Przygotowanie; Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka(...)masło. Garnek przykryć i jak na najmniejszym ogniu gotować aż ryż wchłonie prawie całe mleko. Co jakiś czas mieszamy. Foremki nasmarować masłem. Wyłożyć część ryżu, na niego wyłożyć jabłka i znów przykryć pozostałym ryżem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 20-25 min. Można podać z łyżka jogurtu czy śmietany i posypać cynamonem.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Serafin- ciasto z jabłkami i kokosem 144

Składniki: na ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody na masę jabłkową: duży słoik jabłek prażonych  (ewentualnie kilogram surowych) 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka cukru 3/4 szklanki wody łyżeczka cynamonu na masę kokosową: 200 g drobnych wiórek kokosowych 125 g masła 1/2 szklanki cukru(...)Jabłka przełożyć do garnka, zasypać cynamonem i doprowadzić do wrzenia. Budyń rozrobić z wodą i cukrem, wlać do jabłek i ugotować na gęsto.  Jeśli chcecie użyć jabłek surowych to najpierw należy je zetrzeć lub pokroić w grubą kostkę i poddusić z cukrem a później ugotować z budyniem. Jeśli puszczą za dużo soku to ilość wody

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Schab pieczony w boczku z jabłkami 140

obiadowe, ale również jako zastępstwo wędliny do kanapek. Smakuje naprawdę rewelacyjnie. Gorąco polecam! A wkrótce na blogu kolejne propozycje Wielkanocne :) Składniki: 1,5 kg schabu 300g wędzonego boczku 4 jabłka masło (najlepiej klarowane) sól pieprz majeranek Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na godzinę. Boczek pokroić w plastry, owinąć nimi mięso i obwiązać nicią, aby boczek(...)ściśle przylegał do mięsa. Jabłka umyć, pokroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Posypać majerankiem. Mięso obsmażyć na maśle, przełożyć do brytfanki, podlać wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Piec około godziny. Po godzinie mięso obłożyć jabłkami i piec jeszcze około 15-20 minut. Smacznego

kuchnia doski
Tarta tatin 121

jabłek 1 szkl cukru cukier waniliowy 2 łyżki soku z cytryny(...)masła ciasto francuskie Jabłka obieramy i dzielimy na cząstki , cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny wkładamy na patelnię i smażymy aż powstanie płynny karmel , następnie dodajemy jabłka i mieszając prażymy je w karmelu ok 10 min aż sok odparuje. Jabłka układamy w szklanej formie , na wierzch kładziemy listeczki masła (można jeszcze skropić sokiem z cytryny) Przykrywamy

Gotowanie jest łatwe
Ciasto marchewkowe z jabłkiem i cynamonem 148

Oleju Polskiego Rzepakowego ½ szklanki mleka 3,2% 1 szklanką brązowego cukru nr muscovado 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka octu 3 czubate łyżeczki cynamonu duże jabłko ½ szklanki orzechów włoskich 2 szklanki startej drobno marchewki (około 2 dużych szt) polewa: tabliczka gorzkiej czekolady łyżka masła szklanka orzechów włoskich Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno z szczypta soli(...)proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na przemian z sypkimi składnikami dolewamy olej i mleko. Pod koniec dodajemy łyżkę octu (nie będzie wyczuwalny w smaku) oraz starta marchewkę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy obieramy i z grubsza siekamy. Do ciasta dodajemy jabłka i orzechy i mieszamy do połączenia składników. Do wyłożonej papierem formy wylewamy ciasto

Pyry na Gaz
Jabłecznik 138

Ciasto 2 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki oleju 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego dodatkowo: 1 litrowy słoik prażonych jabłek lub tak jak u mnie przesmażone tarte jabłka, które zaprawiałam w słoiczki na jesień. Można również przesmażyć na bieżąco 1,5kg jabłek najlepiej kwaskowych z odrobiną cukru i łyżką(...)połączenia składników. Połowę ciasta przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia( tylko dno) formy. Podpiec przez około 15 minut w 170stpniach do lekkiego zezłocenia ciasta. Na podpieczone ciasto wyłożyć uprażone jabłka.   Na warstwie jabłkowej rozsmarować resztę ciasta. Wstawić do piekarnika piec kolejne 30 minut w 170stopniach. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować. Wymiary mojej formy 21x31 z otwieranym

W garach u Gosi
Wysokobłonnikowy jabłecznik 147

dużą ilością błonnika to zdecydowanie lepsze rozwiązanie dla osób, które preferują zdrowy tryb życia. Błonnik w poniższym przepisie zawarty jest w płatkach owsianych, mące pełnoziarnistej, siemieniu lnianym oraz jabłkach (chociaż tu w mniejszej ilości). Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu i jest pyszny. Można serwować go na ciepło z sosem waniliowym albo lodami waniliowymi. Składniki: 5 jabłek 150g(...)wykładamy równomiernie do natłuszczonej foremki i pieczemy 15 minut w 180 º C. W tym czasie możemy zetrzeć jabłka na dużych oczkach. Kiedy spód się lekko podpiecze wykładamy jabłka a następnie pozostałą część ciasta. Pieczemy kolejne 30 minut do złotego koloru

wysmienity
Bezglutenowe babeczki jabłkowe 90

Ostatnio u nas zaszło kilka miejmy nadzieję tymczasowych zmian, co pozwoliło mi na stworzenie tych o to bezglutenowych babeczek z jabłkami:) Przepis jest taki sam jak na zwykłe babeczki, z jedną jedyną zmianą: mąka pszenna zastąpiona jest mąką bezglutenową. Spróbujcie sami :) Składniki: * 3 łyżki masła * 6 łyżek cukru trzcinowego  * 3 łyżki mąki bezglutenowej * 2 łyżki mleka * 1 duże(...)Masło rozcieramy łyżką z cukrem. Jajko roztrzepujemy i wlewamy powoli do masła z cukrem. Całość mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy. Dodajemy mleko, wiórki kokosowe, cynamon i wystudzone jabłka. Mieszamy i rozkładamy w foremki na babeczki. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakują na gorąco

Klasyka Gotowania
Sok pełen witamin marchewkowo-jabłkowy z nutą imbiru i cytryny 130

podaję moim dzieciom, chętnie popijam sama i nie żałuję. Z moim własnych doświadczeń wiem, że taki sok działa cuda. Nigdy nie odmierzam ilości owoców i warzyw dlatego, że jabłko jabłku nierówne, marchewka marchewce również. Czasem śmieję się, że to sok dla uczniów, którzy mają problem z dotarciem do biurka w celach odrobienia zadań. Wszak marchewka poprawia wzrok! Składniki w dowolnych(...)przyswoimy pijąc sok ze świeżo wyciśniętych marchewek, bo blisko 100 % jego zawartości ( tj. ok. 7-8 mg/100 g), gotowanej marchwi ok 18 %, z utartego warzywa blisko 83-85 %. ) jabłka (skutecznie walczą z cholesterolem .Jabłka to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy, a wiadomo, że antyoksydanty przedłużają życie niemal każdej komórki ludzkiego organizmu i w efekcie całego ciała. Znaczna zawartość flawonoidów

Z Kuchni Do Kuchni
smaczny deser z sokiem jabłkowym i jogurtem z biszkoptami i bitą śmietaną galaretkową... 128

Składniki: sok jabłkowy Złote Jabłka Hortex 1 litr, jabłka 2 sztuki, żelatyna na 1 litr 1 opakowanie, jogurt naturalny 380 ml, galaretka poziomkowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 1 opakowanie, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, galaretka poziomlowa 1 opakowanie, mleko 3,2% zimne 200 ml, wafelki czekoladowe 50 gram umyte jabłka pokroić na cienkie plasterki do formy(...)deseru 400 ml soku wlać do naczynia i w mikrofali zagrzać na gorące, wsypać żelatynę, mieszając rozpuścić, wlać do żelatyny 500 ml soku, wymieszać i wlać do formy z jabłkami, schować do lodówki do stężenia galaretkę poziomkową rozmieszać w 100 ml gorącej wody, wlać do naczynia z jogurtem i wymieszać na stężały sok jabłkowy rozłożyć biszkopty, wlać jogurt, poukładać

W Mojej Kuchni Lubię
Jabłecznik z budyniem wg Mamy Hani 150

słodkości nie piekę   - to do tego nie kupuję ;) Podczas ostatniej wizyty u Mamy miałyśmy okazję trochę czasu razem spędzić w kuchni i wyszło z tego pyszne ciasto z jabłkami pod budyniową kołderką. Sprawdźcie przepis:   Składniki: 5 szklanek mąki kostka margaryny do pieczenia 3/4 szkl. cukru 1 - 2 łyżki śmietany 2 budynie śmietankowe z cukrem 1 litr mleka(...)część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach ok. 1 godzinę. Ciasto oczywiście najlepiej się kroi i smakuje dnia następnego. Ale kto by tyle czasu czekał. Warto wybrać do tego ciasta jabłka wyraziste w smaku z lekko kwaskową nutą by troszkę wybiły się spod budyniowej delikatnej w smaku pierzynki. Generalnie pychotka. Kruche ciasto z wilgotnym wnętrzem. Mmm na samo wspomnienie chęć

Kuchnia po mojemu
Zamiast paczkow Oponki jablkowe z lukrem czyli Slodki Czwartek odc.127 116

Oponki jabłkowe z lukrem ciasto: 300 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży 2 łyżki masła, rozpuszczone 80 g cukru 2 jajka 600 g mąki + 40 g do obtoczenia jabłek 1/4 łyżeczki soli 2 kwaśne jabłka lukier: pół szklanki cukru pudru sok z 1/4 cytryny W pól szklanki mleka rozpuszczamy drożdże. Do reszty mleka wlewamy masło, jajka, wsypujemy(...)mieszamy. Łączymy z mlekiem drożdżowym. Dosypujemy mąkę, sól i zagniatamy gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Nakrywamy miskę ściereczką  i odstawiamy na ok godzinę by ciasto urosło. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w malutką kosteczkę a następnie obtaczamy w mące. Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je ponownie, wsypujemy jabłka, zagniatamy a następnie na obsypanym mąka

Dzieje kuchennej Wiewióry