jabłka - 25490 przepisów (strona:295/1700)

Fale Dunaju- ciasto 192

dwukolorowe z jabłkami, a na wierzch  przygotowujemy masę budyniową. Polewamy polewą i mamy wspaniałą blaszkę pysznego ciasta. Do tego ciasta można wykorzystać dowolne owoce. Ja zrobiłam z jabłkami, ale równie smaczne jest z gruszkami czy wiśniami. Polecam Wam również inne pyszne ciasto z owocami   Krokodyle oczy Polecam! Żródło Ciasta S. Anastazji  Ciasto 250 g masła(...)cukru pudru 300 g mąki tortowej 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2 płaskie łyżki kakao 1 kg jabłek Masło wraz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku i stale ucierać.Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać mleko i wszystko zmiksować. Ciasto podzielić na dwie równe części

O kuchni z uczuciem
Ryż gotowany na mleku z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem 147

szczypta cynamonu 2 łyżki syropu klonowego sok z 1/2 cytryny 1/2 granata 1 łyżka masła Ryż gotujemy w mleku do miękkości z dodatkiem cukru. Powinien wchłonąć płyn całkowicie. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na maśle z dodatkiem cynamonu. Po chwili wlewamy syrop klonowy oraz sok z cytryny. Całość dusimy kilka minut. Ugotowany ryż podajemy(...)porcją karmelizowanego jabłka i pestkami granata. Całość można również zapiec pod cukrem, wtedy cukier się skarmelizuje i powstanie chrupiąca skorupka. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Wilgotny piernik z jabłkami 204

czekoladowy, rozpływa się w ustach i gdyby nie dodatek ubitej piany z białek, można by rzec , że w całości jest łychą mieszany. Składniki na bardzo długą keksówkę 800 g jabłek już obranych i pokrojonych w kostkę 1 łyżka cynamonu 3 duże wiejskie jaja pół szklanki brązowego cukru 2 szklanki mąki 3 płaskie łyżki kakao pół szklanki płynnego miodu(...)odlewaj go. Oddziel białka od żółtek. Masło rozpuść i odstaw. Mąkę przesiej do miski, dodaj kakao i wymieszaj razem z miodem, sodą i przyprawą do piernika. Dodaj jabłka z wytworzonym sokiem, wymieszaj dokładnie , będzie ciężko ,ale tak ma być. Najlepiej robić to łopatką. Masło, żółtka roztrzepać z olejem i dodać do ciasta, wmieszać. Ubić na sztywno białka i powoli

Z Kuchni Do Kuchni
Domowa granola jabłkowa 149

szklanka nerkowców   1 szklanka orzechów włoskich   0,5 szklanki suszonej morwy białej  mus z 2 jabłek  1/2 cynamonu świeżo startego  garść ususzonych jabłek   2 łyżki miodu lub syropu klonowego     szczypta soli himalajskiej Pr zygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz morwy białej, jabłek) dokładnie mieszamy w dużej misie. Wykładamy na blaszkę wyłożoną(...)pergaminem i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok 20 min co chwilę mieszając. Na koniec dodajemy morwę i pokrojone suszone jabłka.   Możemy również dosypać żurawinę i zajadać z jogurtem i nasionami chia :)Inwencja dowolna

Łycha smaków
Ciasto kruche z jabłkami i bezą 190

Uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami. Do wszelkich jabłeczników i szarlotek moim zdaniem najlepiej nadaje się szara reneta, ale na tą trzeba jeszcze trochę poczekać. Użyte przeze mnie owoce były wyjątkowo drobne i soczyste, stąd rozgotowałam(...)skórką a następnie przetarłam przez sito. Tak powstały mus zagęściłam mąką ziemniaczaną, choć dobry efekt uzyska się, dodając kisiel o wybranym smaku. Rzecz jasna, gdy używamy mniej soczyste jabłka, wystarczy je obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Można zaszaleć z dodatkami- u mnie padło na orzeźwiającą miętę ;)   Składniki: kruchy spód: 225g mąki 4 żółtka 1 płaska

Wrzosowa Polana
Szarlotka z budyniem 315

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jesienne wypieki to jest coś co bardzo lubie ze względu na moje ulubione ciasta z jabłkami czyli szarlotki.Przepisów na nie jest po prostu mnóstwo wiec testujemy. Na początek przedstawiam ją z budyniem. Szarlotka jest smaczna i warta wypróbowania. Zapraszam... Kruche ciasto: - 500 g mąki(...)mleka) - 1/2 l tłustego mleka - 1 łyżka masła - 5 białek - 180 g cukru Poza tym: - 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek - kilka łyżek cukru (w zależności od kwaśności jabłek - do smaku) Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone w kostkę. Posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Teraz stopniowo dodawać śmietanę

Kubki smaku
Niebo-placek z jabłkami i orzechami 202

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kiedy nadchodzi jesień zawsze w kuchni pachnie mi jabłkami, śliwkami, gruszkami, orzechami. Choć ten okres jest poniekąd dla mnie przygnębiający, gdyż nie lubie zimna i szybko kończących się dni o tyle czas spędzony w tym okresie w kuchni(...)konsumpcją. Żródło: "Wielkieżarcie" Kruche ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 200 g. masła 1/2 szkl. cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg. jabłek najlepiej Szara Reneta (chodzi o to żeby były lekko kwaśne) 2 łyzki cukru 2 łyżki soku z cytryny Masa orzechowa: 25 dag. orzechów włoskich 1 szkl

Kubki smaku
Waniliowe ciasto z jabłkiem 169

szybkie ciasto. Ciasto rzeczywiście było szybkie w przygotowaniu a potem okazało się również bardzo smaczne. Składniki na: Waniliowe ciasto z jabłkiem dwie szklanki mąki 250g masła – jedna kostka 150g serka waniliowego dwie łyżeczki proszku do pieczenia trzy jabłka lub gruszki jedna […] The post Waniliowe ciasto z jabłkiem appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Ciasto jabłkowe z budyniem 157

Kiedyś jadłam u mego chłopaka ciasto jego babci z jabłkami i budyniem. Dostałam od koleżanki podobny przepis ale niestety nie jest to, to samo ale coś podobnego. Ciasto jest bardzo sytę więc dużo się go nie zje. Składniki: 1 szklanka mąki krupczatki 2 szklanki mąki pszennej (np. wrocławska) 2 -3 jajka (w zależności od wielkości ^^) 2 łyżeczki proszku(...)fale. Gotujemy budyń pamiętając aby dodać do niego cukier. Im więcej cukru , tym bardziej słodkie ciasto. Ja zawsze słodzę na oko. Kiedy budyń w miarę ostygnie wykładamy go na jabłka. Następnie na samą górę dajemy drugą rozwałkowaną część ciasta. Również nakłuwamy górną część ciasta. Pieczemy w 190*C przez 50 minut. Uwaga! : Jeżeli zauważycie ,ze ciasto zaczyna za bardzo

W Moim Magicznym Domu
Crumble jabłkowe z nutą bazylii (czyli bazyliowa szarlotka bez ciasta) 170

być jaglana lub inny typ) 50g cukru (dodałam zwykły, w oryginalnym przepisie był puder) 50 ml oleju o smaku bazylii (dałam 30 ml bazyliowego i 20 ml rzepakowego)   Jabłka obrać, pokroić i poddusić z odrobiną wody i skórki cytrynowej. Płatki owsiane zmielić w blenderze i wymieszać z cukrem oraz mąką. Całość połączyć z olejem i dokładnie wyrobić (powinna(...)powstać grudkowata kruszonka). Jabłka wyłożyć na dno formy i posypać kruszoną. Piec około 30 minut w 190°C. Przed podaniem udekorować listkami bazylii lub posypać cukrem pudrem

Di gotuje
CIASTO SZARLOTKA 183

margaryny  5 żółtek  1/2 szklanki cukru kryształu  1 op. cukru waniliowego  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  *masa jabłkowa:  1,5-2kg jabłek  1/2 szklanki cukru  cynamon wg uznania  *pianka:  5 białek  1/4 szklanka cukru kryształu  2 kisiele żurawinowe  Sposób wykonania: Jabłka obrać, usunąć(...)proszkiem do pieczenia i szybciutko zagnieść ciasto.  Blaszkę o wymiarach 28x24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, odciąć 3/4 ciasta wyłożyć nim blaszkę, nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć jabłka i posypać lekko cynamonem.  Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, dodać cukier i kisiele i wyłożyć na jabłka.  Z resztą ciasta zrobić kratkę i ułożyć

Prosto i Smacznie z Anetą
Makowiec z jabłkami 193

Dzisiaj zapraszam na makowiec z jabłkami, ciasto idealne na święta. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, cudownie wilgotne i bardzo proste do zrobienia. I co ważne, po kilku dniach smakuje, jakby dopiero było zrobione :) Składniki: 200 g maku (może być mielony) 1 łyżeczka olejku migdałowego 2 łyżki Amaretto 5 jabłek średniej wielkości 5 jajek 1 szklanka cukru(...)puszystą masę. Ja to robię mikserem. Do utartej masy dodajemy kaszę oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Robimy to jak najkrócej. Następnie do masy dodajemy mak i jabłka i całość mieszamy łyżką. Ponownie robimy to jak najkrócej. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą makowo- jabłkową. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem

Smak mojego domu
BABKA KAWOWA Z JABŁKIEM 177

Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 180ml jogurtu naturalnego  3 łyżeczki proszku do pieczenia  5 jajek  3/4 szklanki oleju  1 szklanka cukru kryształu  4-5 jabłek (najlepiej reneta)  3 łyżki capuccino  Sposób wykonania: Białka ubić z cukrem na sztywno dodając cukier, następnie dodać żółtka, olej, jogurt i całość krótko miksować. Wsypać mąkę przesianą(...)proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie do połączenia składników. Na koniec dodać capuccino. Obrać jabłka i pokroić w talarki lub kostkę. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wylać 1/3 ciasta, wysypać połowę jabłek, na to kolejną partię ciasta, pozostałe jabłka i resztę ciasta. Piec przez 1h w 180 stopniach C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.  SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Ciasto cynamonowe z jabłkami 180

racji tego iż jest on fanatykiem ciasta a w szczególności jabłek i cynamonu to to połączenie jest dla niego idealne. Polecam wszystkim w szczególności w sezonie jabłkowym gdzie jabłek jest pod dostatkiem i nieraz nie wiadomo w jaki sposób już je przerobić :) Przepis otrzymałam od mamy lekko zmodyfikowałam bo nie miałam orzechów włoskich i rodzynek akurat pod ręką(...)całych jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju W 2 misce dokładnie miksujemy składniki by cukier się rozpuścił, dla leniwych polecam wersję z cukrem pudrem :) Dodatkowo   5 obranych jabłek pokrojonych w drobną kostkę Kruszonka 80 g mąki 50 g masła 50 g cukru pudru 1/2 cukru waniliowego ( ja daje cały a co tam ) Można ją przygotować wcześniej

Piekielna Kuchnia Pati
Watróbka drobiowa z jabłkiem 465

zajmuje dużo naszego czasu. Dzisiaj polecam wątróbkę z jabłkami. Pycha :) Talerze zostały wylizane. Zaczynamy:  Składniki: ok 500-600 g wątróbki drobiowej 1 cebula 3 jabłka mleko ok 1 szklanki 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka cukru sól, pieprz około 150-200 g masła pół szkłanki mąki  Wykonanie: Myjemy i czyścimy wątróbkę- usuwamy  żyłki i błony(...)Wkładamy do miski i zalewamy mlekiem- na  20 min. Wątróbce doda to kruchości. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy . Obieramy cebulę i kroimy ją w piórka. Wątróbkę wyciągamy z miski, osuszamy ręcznikami. Do miski dajemy mąkę, paprykę, około 1/4 łyżeczki pieprzu. Mieszamy. Wątróbkę obtaczamy w mące- strzepujemy nadmiar mąki. Na rozgrzanym woku lub patelni rozpuszczamy masło. Smażymy na dużym

Smaki Edyty