pyszne,klasyczne ,ucierane ciasto z jabłkami i budyniowym kremem-w sumie to zapomniałam o tym cieście-kiedyś tak popularnym-ale znalazłam stary przepis i wiecie co-pyszne,wilgotne -takie jak lubię-polecam SKŁADNIKI: ciasto :6 jajek, 1 szkl.cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g mąki, 3 łyżeczki kakao, 180 g margaryny, 1 kg jabłek, Krem(...)blachę(ok 25x35,wysmarowaną margaryną i wysypaną mąką) na to obrane i pokrojone na kawałki jabłka, do drugiej części masy dodajemy kakao,mieszamy i wykładamy ją na jabłka. pieczemy 40 min w 180 stopniach Zagotowujemy mleko (odlewamy pół szkl.w której mieszamy budyń,cukier puder i żółtko),wlewamy naszą mieszankę i mieszamy do zgęstnienia. Studzimy,i miksujemy z masłem
Swojskie jedzonkoczego chcieć więcej? SKŁADNIKI (na foremkę 16x29 cm) 180 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g cukru 2 jajka 125 g roztopionego masła 2 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (z termoobiegiem). Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia miksujemy z resztą składników. Foremkę wykładamy papierem(...)pieczenia i wylewamy ciasto. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Układamy na cieście (lekko dociskamy) i oprószamy cynamonem. Pieczemy przez około 40 minut. Wystudzone ciasto obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjełyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 op. cukru wanilinowego Masa jabłkowa: 5 winnych jabłek kilka śliwek sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżki kaszki manny błyskawicznej Masa migdałowa : 200g płatków migdałowych 200g cukru 200g prawdziwego masła Wykonanie: Mąkę przesiewamy(...)wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem wanilinowym i kaszką manną. Wykładamy na ciasto. Pomiędzy jabłka układamy wydrążone śliwki pokrojone na ćwiartki. Masa migdałowa - cukier i masło roztapiamy w rondelku, dodajemy płatki migdałowe i doprowadzamy do wrzenia. Lekko studzimy i wykładamy na jabłka
Walijskie PichcenieStrudel z jabłkami to specjał kuchni wiedeńskiej, a na stoły cieszyńskie trafił po 1526r., kiedy to austriaccy Habsburgowie zostali władcami Księstwa Cieszyńskiego, a samo miast nabrało wiedeńskiego klimatu. Stąd strudel jest znany mi od dziecka. Należy do tradycji i można się nim zachwycać m.in. w Cafe Museum, przerobionej klasycystycznej stajni w wyjątkowo urokliwe miejsce. Jak będziecie w Cieszynie(...)będzie pękać podczas pieczenia. Grubsze końce odcinamy nożem. Dobrze rozciągnięte ciasto smarujemy dużą ilością roztopionego masła, obsypujemy bułką tartą i pokrojonymi w kostkę, razem ze skórką jabłkami. Jabłka posypujemy cukrem i dużą ilością cynamonu, a na koniec skórką pomarańczową, rodzynkami i orzechami. Następnie pomagając sobie obrusem zawijamy strudel w rogal. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy go masłem. Pieczemy
Kuchnia Pani Wiosnyzebranego z własnego ogródka i duszone, słodkie jabłka, z dodatkiem lekko cierpkiej konfitury z jarzębiny. Polecam Wam z całego serca ten przepis! Składniki: 1 kaczka (w całości) 3 jabłka majeranek oliwa z oliwek sól pieprz konfitura z jarzębiny lub żurawiny Sposób wykonania: Kaczkę dokładnie myjemy, nacieramy oliwą z majerankiem, solą i pieprzem. Jabłka myjemy i kroimy(...)przykryciem około 3,5h. W trakcie tego czasu, kaczkę przewracamy kilka razy, by równomiernie się przypiekła. Możemy również dolać szklankę wody w razie potrzeby. Kaczkę podajemy z duszonymi jabłkami, konfiturą z jarzębiny lub żurawiny i kluskami śląskimi. Wytopiony tłuszcz z kaczki możemy zachować i użyć do smażenia czy do smarowania pieczywa. Smacznego
Kuchnia Pani WiosnySkładniki : margaryna - 250 g cukier - 120 g mąka - 350 g kwaśna śmietana - 2 łyżki proszek do pieczenia - 2 łyżeczki jajka - 2 szt Masa jabłkowa galaretki cytrynowe - 2 szt jabłka - 2 kg Masa orzechowa : masło - 80 g miód - 3 łyżki orzechy pokrojone - 220 g cukier - 120 g Przygotowanie : Ciasto Wszystkie składniki na ciasto kruche , połączyć, zagnieść ciasto, podzielić(...)wyłożyć na blachę o wymiarach 25x30 , wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem, piec w nagrzanym piekarniku do 185 stop, do zarumienienia się ciasta. Każde ciasto piec oddzielnie. Masa jabłkowa : Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć jabłka do garnka, podlać odrobiną wody, smażyć kilka minut. Następnie zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki
Kuchnia Danusijedno z czym! Bo można je zrobić bez żadnych dodatków - wtedy uzyskacie maślane ciasto do kawy, taką babkę - nie babkę. Bo można dodać do niego prawie wszystkie owoce - jabłka (jak u mnie dzisiaj), gruszki, śliwki, co tylko zechcecie. Zawsze smakuje dobrze i doskonale się upiecze. :) Czy już lubicie ten przepis? :) Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka(...)stołowej do masy, aż do połączenia się składników. Ciasto jest dosyć gęste, nie dodawaj jednak jajek czy nie odejmuj mąki (takie ma być). Jeżeli użyjesz do przepisu jabłek, obierz je ze skóry, pokrój na cienkie plastry, dodaj do nich 1,5 łyżeczki cynamonu i 1 cukier z prawdziwą wanilią, następnie podgotuj w garnku do czasu, aż zmiękną
Garniec Magalieomlet z jabłkiem Każda pora jest dobra na przyrządzenie posiłku z jabłkami, ale jesień kiedy mamy pod ręką tak wiele ich gatunków, nadaje się do tego w szczególności. składniki na jedną porcję 2 jajka 30 ml mleka 1 niewielkie jabłko 1 łyżka miodu ( ja użyłem akacjowego) 1 łyżka masła 1 łyżeczka cukru szczypta cynamonu sposób przygotowania Jabłko(...)dodajemy mleko, łyżeczkę cukru, szczyptę cynamonu, oraz jajka, mieszamy całość widelcem lub trzepaczką i wlewamy na patelnię. Jajeczną masę mieszamy ( najlepiej drewnianą łyżką), na patelni z jabłkiem, smażąc na niewielkim ognia do chwili aż jajka się nie zetną. Kiedy wierzch omletu się zetnie, przerzucamy go na patelni na drugą stronę, smażąc jeszcze przez chwilę. Jeżeli się obawiamy
Miód i pieprzPopovers (znaczy trzask, wystrzał) to angielskie bułeczki z jabłkami. Mamusia siedziała sobie z noga na krześle i wydawała polecenia co i jak mam robić. Dałam radę i wyszły naprawdę wspaniałe. Jedliśmy je na ciepło posypane cukrem pudrem i polane miodem. Popovers mają same zalety są wspaniałe, robi się je bardzo prosto i szybko. Do tego jeśli mama(...)staną się miękkie. Na koniec posypujemy je cynamonem i mieszamy. Pozostałe składniki wyrabiamy w robocie. Wyciągamy z piekarnika nagrzaną foremkę i smarujemy otwory masłem. Do każdego otworu wkładamy jabłka i zalewamy je ciastem. Pieczemy je około 15 min, aż będą wyrośnięte i rumiane. Wyciągamy je z piekarnika polewamy miodem i posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Lili w kuchniniski spód... Widać tak miało być, dzięki temu powstało ciasto zupełnie inne, może nawet smaczniejsze, bardziej wykwintne, wszak była to wyjątkowa okazja... ;-) Oczywiście ciasto powstało również z dodatkiem jabłek, bo to jedyny owoc jaki jada moje Dziecię w ciastach, a to ciacho było właśnie dla niej. Piekłam w blaszce 33x23cm. Składniki biszkoptu: - 6 jajek (osobno białka i żółtka(...)galaretkę i dokładnie wymieszać. Galaretka musi być chłodna, ale nie powinna jeszcze tężeć, by w zetknięciu z zimną masą śmietanową nie porobiły się grudki. Gotową, jednolitą masę wykładamy na jabłka i wyrównujemy. Ja wierzch "dekoruję" zawsze widelcem, robię wzory, wówczas nie widać nierówności. Na masę ścieram kostkę gorzkiej czekolady. Ciasto przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego
Smaczne ZdroweProponuję dziś ciasto tak łatwe,że aż chce się go zrobić i zjeść bez wyrzutów sumienia, że przybędzie kalorii;) Składniki: 1,5 kg jabłek 2 paczki biszkoptów 1 szklanka wody galaretka(...)pomarańczowa 2 łyżki żelatyny 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Jabłka obrałam, pokroiłam w plasterki i dusiłam w garnku dodając szklankę wody. Po około 15-20 minutach jabłka rozgotowały się na mus.Wsypałam cukier i cynamon. Garnek zdjęłam z gazu, dodałam galaretkę i żelatynę mieszając aby nie powstały grudki. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i połową biszkoptów
potrawyregionalnepysznymi jabłkami. Trzeba więc je wykorzystać. Proponuję racuszki drożdżowe z antonówką. Polane śmietaną i posypane cynamonem smakowały przepysznie. Rosły jak na drożdżach hehe. Smażyłam wcześniej placki z jabłkami gdzie dodawałam proszek do pieczenia. Od dziś tylko drożdże! Zdrowsze,smaczniejsze ... wg. mnie poprostu lepsze. Składniki: 2 jajka 2-3 szklanki mąki pszennej 4 dkg drożdży 400 gr. kefiru(...)naturalnego 0,5 szklanki mleka 3 duże jabłka najlepsza jest antonówka cynamon do posypania śmietana jogurtowa cukier puder do posypania ( jak ktoś lubi słodsze) olej do smażenia Wbiłam do miski jajka. Wsypałam mąkę. Wlałam opakowanie kefiru. W szklance podgrzałam mleko i dodałam do niego rozkruszone drożdże. Wsypałam szczyptę cukru i rozmieszałam. Odstawiłam je na około 10 minut. Wlałam rozczyn
potrawyregionalnesuchy mielony - 300 g wiórki kokosowe - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka aromat migdałowy sól - szczypta sezam - 1 łyżka kasza manna - 10 łyżek jabłka - 700 g cukier puder - 200 g orzechy włoskie - 190 g cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, o dużych otworach. Białka(...)żółtek. Margarynę pokroić na kawałki przełożyć do miski, dodać cukier puder, zmiksować. Do utartej margaryny dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierać dodawać mak , wymieszać Następnie dodać jabłka , kaszę manną , proszek do pieczenia , oraz bakalie i aromat migdałowy, dokładnie robotem wymieszać. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywno, przełożyć do masy makowej, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać
Kuchnia Danusiniedzielę upiekłam bardzo pyszne ciasto. Piekłam je po raz drugi. Przepis na ciasto wzięłam z gazetki "Tina", trochę zmieniając proporcje. Krem wymyśliłam sama. Podstawą jest ciasto ucierane z kawałkami jabłek. Na to delikatny krem na bazie śmietany kremówki z dodatkiem serka mascarpone i budyniu waniliowego. Całość jest udekorowana startą gorzką czekoladą. Ciasto smakuje naprawdę wybornie. Zdecydowanie przepis warty powtórzenia(...)waniliowego lub cukru waniliowego z prawdziwą wanilią szczypta soli 180 g mąki pszennej tortowej 3 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany kremówki 500 g jabłek sok z połowy cytryny. Krem: 350 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub cukru
Zakątek rozkoszy kulinarnychbudyniu waniliowego 2 łyżki cukru 3 jabłka cynamon kilka pierniczków lukrowanych 3 łyżki soku malinowego Połowę mleka zagotować. W reszcie rozpuścić cukier i proszek budyniowy. Ugotować na mleku. Jabłka zetrzeć na grubej tarce, posypać cynamonem i poddusić dwie minutki. Pierniczki pokruszyć. Na dno miseczek lub pucharków wyłożyć po łyżce jabłek. Następnie posypać odrobiną pierniczków i wyłożyć budyń(...)wierzch dać resztę jabłek i pierniczków i polać sokiem. Smakuje na ciepło i na zimno
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia