jabłka - 25490 przepisów (strona:308/1700)

Kompot z rabarbaru i jabłek karmelizowanych w miodzie. 194

innych wspaniałości, które znajdziecie  TUTAJ . Dziś natomiast zamieszczam kolejny przepis na orzeźwiający napój, tym razem bardziej tradycyjny, można by rzec rustykalny, polski, a mianowicie kompot z rabarbaru i jabłek. Odnoszę wrażenie, że rabarbar wraca do łask, choć jeszcze 20 lat temu traktowano go raczej z pogardą. A przecież dawniej każdy miał swój własny, dorodny krzak rabarbaru. Pamiętam(...)szklaneczkę? Składniki na kompot z rabarbaru i jabłek karmelizowanych w miodzie: 3 łyżki miodu wielokwiatowego  500 g umytego pokrojonego w 2-3 cm kawałki rabarbaru 1 umyte jabłko      Miód przekładamy do garnka z grubym dnem i karmelizujemy. Gdy miód zmieni barwę na bursztynową wrzucamy rabarbar i pokrojone jabłko (razem ze skórką), mieszamy i karmelizujemy owoce

Rozpustne gotowanie
Jabłecznik 213

cieście. Jest bardzo smaczne ,łatwe w wykonaniu i zawsze wychodzi. Zapach po wyciągnięciu go z piekarnika rozniósł się po całym mieszkaniu. To moje wspomnienie z dzieciństwa. Składniki: - 2.5 kg jabłek - 3 szklanki mąki - masło  - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - cynamon - cukier puder do posypania Wykonanie: Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia zagnieść z masłem(...)tarce o  grubych oczkach. Po tym czasie  wyjąć 1 część ciasta i rozwałkować,wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę ciasto i posypać cynamonem. Na tak przygotowany spód wyłożyć jabłka lekko odciśnięte z soku i zetrzeć 2 część ciasta.Piec 45 minut ,po wystygnięciu posypać cukrem pudrem

magiczna kuchnia Kasi
Zapiekanka jabłkowa 151

żółtka i białka pozostałych jajek. Gdy suchary nasiąkną jajeczno-śmietanową mieszanką, masę mocno przycisnąłem do dna formy , aby w masie było jak najmniej powietrza, najlepiej za pomocą łyżki. Obrałem jabłka i usunąłem gniazda nasienne. Wedle uznania można pokroić w krążki lub cienkie półksiężyce , rozłożyłem równomiernie na sucharowej masie. Rodzynki wymieszałem z migdałami, cukrem i cynamonem. Posypałem mieszanką jabłka. Żółtka utarłem z cukrem waniliowym i resztą śmietany. Ubiłem białka i wymieszałem z żółtkową masą. Rozsmarowałem masę na jabłkach i wygładziłem powierzchnię. Od razu wstawiłem do gorącego piekarnika. Temperatura piekarnika 175°C , czas pieczenia ok. 40 minut

R'n'G Kitchen
Ryż zapiekany z jabłkiem 238

Idealny na deser ,jak i danie główne. Składniki 100 g ryżu 6 jabłek (szara reneta) 1 l mleka laska wanilii łyżeczka masła cynamon (ilość zależna od upodobań) cukier (ilość zależna od upodobań) śmietana Przygotowanie Ryż ugotowałem w mleku z dodatkiem laski wanilii (aż będzie miękki ,w razie potrzeby uzupełniamy mleko)Jabłka(...)starłem na tarce o grubych oczkach ,podsmażyłem na maśle z dodatkiem cynamonu i cukru. W naczyniu żaroodpornym ułożyłem najpierw połowę porcji jabłek ,następnie ugotowany ryż i drugą porcję jabłek. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 200 stopni C ,zapiekałem 30 min. Całość podałem ze śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i cynamonem

R'n'G Kitchen
Szarlotka sypana 190

Ciasto idealne dla zapracowanych i lubiących szarlotki. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Składniki Składniki suche: szklanka mąki szklanka kaszy manny szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pozostałe: 2 kg jabłek cynamon 150 g masła Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach ,mieszamy je z cynamonem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Kaczka bez kaczki 226

Całość dokładnie mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy przekrojone na pół kotlety sojowe, dokładnie je obtaczamy i nakładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Jabłka nakładamy na patelnię z rozgrzaną niewielką ilością oleju, posypujemy szczyptą soli, majeranku i lubczyku i smażymy przez 10-15 minut. Kotlety(...)sojowe a'la kaczka podajemy z ww. przygotowanymi jabłkami. Smacznego

paapilotkaa
Szarlotka Krysi i słów kilka o urodzie potraw i ich fotografowaniu 192

jadłam jeszcze w liceum u moich koleżanek, zachwyciło mnie swoją lekką konsystencją i aksamitnym smakiem, zwieńczonym czekoladową polewą. Jest to także ulubione ciasto mojej mamy. Z pozoru banalny biszkopt, jabłka i krem budyniowy ale razem stanowią trio, które sprawdziło się już przy wielu okazjach, zapraszam Was do wypróbowania. Biszkopt 3 jaja 1/2 szkl cukru 1/2 szkl. mąki pszennej(...)cukru Jabłka obieramy i kroimy na grubszy tryb, jak ja to mówię. Następnie przekładamy do garnka i dodajemy cukier, gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka niemal całkowicie się rozgotują. Nie zdejmując z ognia wsypujemy galaretkę i żelatynę i mieszamy do ich rozpuszczenia. Studzimy. Masa budyniowa 1/2 litra mleka budyń waniliowy 4 łyżki cukru pudru

Cynamonowe szczęście
Ryż z jabłkami 197

coś słodkiego) Składniki ryż - 200g jabłka - 4-5 szt masło -2 łyżki cukier cynamon Wykonanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka obrane  i pokrojone na kawałeczki, mieszamy , jak jabłka zaczną mięknąć posypujemy cukrem i smażymy mieszając bo już zacznie się karmelizować nam, dodajemy cynamon i ryż i razem(...)wszystko podgrzewamy chwilę, im więcej jabłek tym smaczniejsze, i trzeba pamiętać by było słodkie

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżowe Racuchy z Jabłkami 175

Robimy dołeczek, wsypujemy suche drożdże, cukier, wlewamy letnie mleko i jajko. Całość mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej konstytucji (bardzo gęstego jogurtu). Odstawiamy pod przykryciem na około 1 h. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda i kroimy w plasterki. Pokrojone plasterki możemy delikatnie podsmażyć na patelni bez tłuszczu ale niekoniecznie. Blat oprószamy mąką. Naoliwioną łyżką nabieramy porcje ciasta(...)układamy na blacie, zachowując odstępy. Lekko spłaszczamy, tak, żeby w każdy placuszek włożyć 2-3 kawałki jabłka. Pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Następnie smażymy racuchy (zaczynamy od tych już podrośniętych) na głębszym, rozgrzanym oleju (3-4 cm głębokości) około 1-2 minuty z każdej strony. Po upieczeniu racuchy odkładamy na papierowe ręczniki. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy

Made By Mom And Son
Krucha tarta z cynamonowymi jabłkami i budyniem 187

łyżka lodowatej wody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia doatkowo 2 budynie waniliowe lub śmietankowe ( jeśli są bez cukru należy dosłodzić wedle uzania) 600 ml mleka 4-5 kwaśnych jabłek cynamon brązowy cukier SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia należy przesiać i dokładnie wymieszać. Dobrze schłodzone masło przesiekać albo zetrzeć na tarce. Połączyć z sypkimi składnikami tworząc grubą(...)ładnie odchodzi. Jeśli boicie się, że ciasto nie odejdzie, można dla bezpieczeństwa wyłożyć formę papierem do pieczenia). Na podpieczony spód wylewamy budyń ( może być jeszcze ciepły) i układamy gęsto jabłka. Posypujemy całość cynamonem i brązowym cukrem. Jeśli zostało nam jescze ciasto, można pokruszyć je na wierzchu ciasta. Tak przygotowaną tartę pieczemy jescze 30 min. Po upieczeniu wystudzić ciasto, można

DefinicjaSmaku
Naleśnikowe sakiewki z prażonymi jabłkami 228

jajko 150g mąki orkiszowej (lub pszennej) 200 ml mleka roślinnego (lub krowiego) 100 ml wody gazowanej szczypta soli 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego prażone jabłka 4 duże jabłka (użyłam ligoli, twarde i słodkie) sok z 1 cytryny 2 łyżki ksylitolu lub miodu 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego 3 ziarna kardamonu(...)mąki. Na nieprzywierającej patelni smażymy nalesniki po ok. 30 sekund z każdej strony. (Na patelni rozgrzwamy odrobinę oleju i smażymy pierwszego naleśnika, kolejne smażymy już na suchej patelni).  Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Pokrojone jabłka wrzucamy do rondelka i podgrzewamy, cały czas pilnująć aby jabła się nie przypaliły. Gdy owoce zaczną puszczać sok, dosypujemy ksylitol

DefinicjaSmaku
Jabłka w cieście 273

szklanki mleka 1 jajko + 1 duże jabłko Suche składniki mieszamy razem w misce. Do suchych składników dodajemy mleko i jajko i dokładnie mieszamy. Jabłko kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone jabłka do ciasta i mieszamy łyżką. Moja Babcia piecze takie racuszki na klarowanym maśle (i są pyszne :) ) jeśli jednak macie ochotę na nieco lżejszą(...)wersję patelnię można posmarować papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta i dokładnie rozprowadzamy, żeby jabłka tworzyły mniej więcej równą warstwę. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Pudding z rabarbarem i sosem karmelowym 229

Uwielbiam rabarbar, uwielbiam jabłka i jak zobaczyłam u Asi przepis na pudding z rabarbarem i sosem karmelowym od razu wiedziałam, że sama muszę go wypróbować. Kwaskowaty rabarbar i jabłka przełamane słodkim ciastem i sosem. Pychota! Ostatnio trochę tu mnie mniej, więcej jestem w pracy, jedna budowa, teraz druga budowa, do tego przygotowanie projektów, będę starała się, żeby było(...)mnie i moich przepisów troszkę więcej, a tymczasem zapraszam na pyszny pudding, mi najlepiej smakował jeszcze gorący wyjadany łyżeczką prosto z formy! Składniki: 5 jabłek 5 łodyg rabarbaru 2 jajka 1/2 szklanki brązowego cukru 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml mleka 150 g masła SOS KARMELOWY: 100 g brązowego cukru 50 g miodu

dom-agi.pl