Odłożyć. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa cukier do smaku + 100 g gorzkiej czekolady Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka podsmażyć z cukrem. Do gorących jabłek galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę jabłkową, przykryć pokruszonym ciastem. Pozostawić do wystudzenia. Schłodzić
Domowa cukiernia Ewyprostota czasem naprawdę mogą zwyciężyć :) Smacznego! Składniki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cukru kryształu 2 jabłka olej do smażenia Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy je na kawałki. Następnie w misce mieszamy pozostałe składniki - ma powstać ciasto, dosyć gęste, ale w dalszym ciągu lejące. Potem(...)przygotowanej masy dodajemy pokrojone jabłka. Smażymy na rozgrzanym oleju niewielkie placuszki. Przed podaniem można posypać jeszcze cukrem pudrem
psgotujemyoleju - 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 1/2 łyżki kakao (u mnie surowe kakao) - 2 łyżeczki cynamonu - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej - 3 duże jabłka dodatki: - tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy Forma: torownica o średnicy 22 cm Przygotowanie: Do jednej miski wsypuję suche składniki i dokładnie mieszam. Jabłka obieram(...)kroję w kostkę. Jaja miksuję z cukrem, dodaję olej oraz resztę składników. Mieszam razem z jabłkami. Nasę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 170 °C Czas pieczenia: około 40 minut (Źródło przepisu: kulinarne spotkania
Kuchnia co dniaZrobiłam ciastka z jabłkami. Na kruchym cieście. Wyglądem przypominają czapeczkę stańczyka. Nie wiem pod jaką nazwą opublikować je na blogu. Pod jaką nazwą? Błazenatki z jabłkami? Blat ciasta kruchego (kupiony w sklepie), jabłka - dostałam, pokroiłam, doprawiłam sokiem z cytryny, cukrem waniliowym, cynamonem. Ciasto pokroiłam na kwadraty włożyłam w muffinową formę, nałożyłam do środka jabłek
AZgotuj!wylepić od nowa. Wyszło piękne, prawie się załamałam ale koniec jest z happy endem. Składniki: płat ciasta francuskiego płat ciasta kruchego 1,5 kilo jabłek łyżeczka kardamonu łyżeczka cynamonu(...)łyżki żelatyny masło bułka tarta do wysypania tortownicy Ciastem wyłożyłam tortownicę, wlałam do niej gotowe jabłka (miałam ogromny słój uprażonych jabłek). Do jabłek dodałam 3 łyżki żelatyny, żeby gdy wystygnie było mięsiste i się nie rozpadało. Na wierz zrobiłam kratkę z ciasta francuskiego. Piekłam 45 minut. Przez pierwsze 30 minut
AZgotuj!dodatkiem podprażonych orzechów laskowych i jabłek karmelizowanych w syropie klonowym jest prawdziwym królewskim śniadaniem. Polecam! Składniki na 1 porcję: 1 szklanka mleka 2 łyżki płatków owsianych 1 jabłko 2 łyżki syropu klonowego 1/2 łyżeczki cynamonu kilka orzechów laskowych 1 łyżka wody 1. W rondelku wymieszać mleko z płatkami owsianymi i zagotować zgodnie z zaleceniem producenta płatków. 2. W czasie(...)gotowania się owsianki uprażyć na suchej patelni orzechy laskowe. Zmiksować orzechy laskowe blenderem na mniejsze części, można też je po prostu pokroić. 3. Jabłko obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na małą patelnię wyłożyć jabłka, dodać wodę, syrop klonowy i cynamon. Dusić 3 minuty. 4. Ugotowaną owsiankę przelać do miseczki, na wierzch dać karmelizowane jabłka, posypać
Moja Galeria Smakumleka skondensowanego i galaretki przełożona musem jabłkowym i kakaowymi biszkoptami. Na pewno zachwyci Waszych gości. Polecam! Składniki na "keksówkę" o wymiarach 30x12 cm: ze strony Mała Cukierenka 1 kg jabłek 1 galaretka brzoskwiniowa 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru 200 g herbatników kakaowych 200 mleka skondensowanego niesłodzonego, schłodzonego 1 galaretka pomarańczowa 2-3 łyżeczki cynamonu 1. Jabłka(...)wyłożyć folią spożywczą. Na dno wyłożyć połowę piany z mleka i galaretki, przykryć herbatnikami, dodać połowę jabłek i znów przykryć herbatnikami. Wyłożyć resztę piany, ułożyć herbatniki, przykryć resztą jabłek i na to ułożyć herbatniki. 5. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc. 6. Schłodzone ciasto wyjąć z formy, odwracając je do góry dnem. Posypać
Moja Galeria SmakuLetni deser na ciepło - jagody z jabłkami zapieczone pod kokosową kruszonką Składniki: 300 g jagód 2 jabłka 2 łyżki cukru 1 laska wanilii Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Wyłuskać ziarna z laski wanilii. Do naczynia żaroodpornego (moje jest o wymiarach 25cmx17cm) przełożyć jagody, jabłka. Dodać cukier i ziarenka wanilii. Wymieszać. Kruszonka: 50 g cukru
Moja Galeria Smakupyszne... :) Składniki: (u mnie blacha 25x30,5) *ciasto -450 g mąki -250 g margaryny -1 jajko -2 żółtka -2 łyżki kwaśnej śmietany -1 łyżeczka proszku *ponadto -1 kg jabłek (najlepiej o winnym smaku) -2 budynie waniliowe -750 ml mleka -3-4 łyżki cukru -bułka tarta -cukier puder Wykonanie: Ze schłodzonych składników przygotowujemy ciasto kruche. Gdy będzie idealnie wyrobione, dzielimy(...)mleka (zamiast 1 l) i odkładamy. Gotowe ciasto wałkujemy i umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy je widelcem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy jabłka (można je lekko posypać cynamonem), i ciepły budyń. Na wierzchu ścieramy ciasto z zamrażarki. Pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach (po ok. 20 minutach zmniejszyłam temperaturę na 180). Smacznego! inspiracja
KasiekGotujełyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki gęstego jogurtu np. greckiego 2 jabłka 30 g orzechów włoskich lub pekan Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Orzechy siekamy na kawałki. Masło ucieramy na puch. Dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii i ucieramy. Następnie dodajemy jajka. Ucieramy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)sodą i cynamonem. Dodajemy jogurt, ucieramy do połączenia się składników. Na sam koniec wsypujemy jabłka. Mieszamy drewnianą łyżka do połączenia. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki. Wlewamy masę, na wierzch posypujemy orzechy, lekko wciskając je w środek. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 1h, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia
Made By Mom And SonKolejna pyszna i słodka propozycja ciasta drożdżowego- tym razem z makiem i jabłkami. Składniki na ciasto drożdżowe: 37,5 dag mąki, 2,5 dag drożdży, 7,5 dag cukru, ½ szklanki mleka, 10 dag masła, szczypta soli. Składniki na nadzienie: 75 dag winnych jabłek, 2 łyżki cukru, ½ łyżeczki cynamonu, 15 dag posiekanych orzechów włoskich, 37,5 dag maku(...)cynamonem i odstawić. Wykonanie nadzienia makowego: Mak sparzyć, osączyć, wbić jajka, wlać roztopione masło, posypać orzechami i połączyć składniki. Składanie placka: Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem drożdżowym. Następnie jabłka, a na nie masę makową. Wymieszać składniki na kruszonkę, posypać rękami po cieście i odłożyć na 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni i piec około
Tradycyjna Kuchniakulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce. Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę i włożyć do garnka. Dodać pół szklanki wody i dusić aż jabłka zaczną mięknąć. Następnie dodać cynamon i kaszę mannę, mieszać do połączenia składników. Tortownicę 25 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto podzielić na 2 części. Spód tortownicy wylepić cienko(...)połową ciasta. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15 minut. Ciasto wyjąć z pieca, ułożyć jabłka na podpieczony spód i pokruszyć pozostałą częścią ciasta. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 40 min ( do suchego patyczka ). Podawać z lodami waniliowymi
Atlas SmakówCiasto dla wielbicieli " mokrych ciast", a ponadto kakaowy smak w połączeniu z jabłkami i cynamonem, to po prostu walory warte wypróbowania, tym bardziej, że nie jest pracochłonne... Składniki: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki oleju 1 ,5 szklanki cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3 łyżki kakao 5 jabłek ew. rodzynki(...)sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy żółtka, cukier, cienkim strumieniem wlewamy olej oraz stopniowo dodajemy przesianą, wymieszaną mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakaem oraz cynamonem. Na końcu wsypujemy jabłka, mieszamy delikatnie ciasto łyżką drewnianą. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C pieczemy ciasto 60 minut. Po upieczeniu, chłodne posypać cukrem pudrem. Smacznego
kgwjanczewomąki szczypta soli 3 łyżki cukru 150 g masła 1 jajko Dodatkowo: 1 budyń waniliowy 2-3 duże jabłka cynamon cukier puder Przygotowanie: Mąkę należy przesiać , następnie dodać pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli, cukier oraz jajko. Zagnieść dokładnie ciasto, uformować i owinąć folią. Odłożyć do lodówki(...)godzinkę. W tym czasie można ugotować budyń z mniejszą ilością mleka niż widnieje na opakowaniu oraz obrać i pokroić jabłka. Formę nasmarować masłem i wyłożyć na niej ok 2/3 ciasta. Nakłuć ciasto widelcem i przykryć papierem śniadaniowym, żeby się za bardzo nie przypiekło. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok. 15 minut Po wyjęciu
The Sweet Damselmamy sezon na śliwki i jabłka lubię knedle z różnym nadzieniem - Składniki 1 kg ziemniaków - 30 dag śliwek - 2 średnie jabłka - mąka ziemniaczana - sól - 1 łyżeczka cynamonu - 2 jajka - masło - 5 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania 1. - ugotowane ziemniaki zmiksować mikserem z 1 łyżką masła i jajkiem zostawić do ostygnięcia co jakiś czas przemieszać(...)jabłka obrać zetrzeć na drobnej tarce dodać dodać 2 łyżki cukru cynamon i odsączamy od nadmiaru soku - Śliwki wyjmujemy pestki z jabłek robimy malutkie kulki nadziewamy śliwki 3 . - Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko troszkę solimy dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy jak na kluski 4. - Z masy formujemy kulki spłaszczamy dajemy nadzianą śliwkę sklejamy knedle
W królestwie smaków Beaty