jabłka - 25490 przepisów (strona:321/1700)

Jabłka w cieście 80

Kolejny ze smaków dzieciństwa na blogu. Jabłka w cieście robiła moja babcia, a potem moja mama wiele lat temu - niekoniecznie w sezonie na jabłka. Prosty przepis a jednak wyjątkowo smaczny. Ciasto prawie takie samo jak na racuchy z jabłkami. Podstawowa różnica jest taka, że tutaj jabłka tnie się w dość grube plasterki i smaży obtoczone ciastem

Milion Smaków
Jabłecznik z budyniem 327

lubią je wszyscy. :-) Kilka prostych składników, jakieś pół godziny pracy a nie znam osoby, której by nie smakował. Nie dodaję zbyt dużo cukru, bo kupuję do niego słodkie jabłka. Choć to sezon na inne owoce, bardzo lubię jabłeczniki i nawet latem zdarza mi się je piec.  Polecam, to jeden z moich ulubionych jabłeczników. :-) 3 szklanki mąki 2 łyżeczki(...)rzędami na blaszkę. 4. 800ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 1 minuty. 5. Gorącym budyniem zalewamy jabłka. Na budyń ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 50 minut

Szefowa kuchni
Szybki jabłecznik 117

przygotowania masy jabłkowej, tak aby zdążyła troszkę przestygnąć. W tym celu należy zetrzeć obrane jabłka a następnie troszkę przesmażyć je na patelni. Na koniec dodajemy cynamonu. Jeżeli jabłka są mocno kwaskowate dosładzamy je troszkę. Wszystko zależy od tego jakie lubicie. Ciasto : mąkę + proszek do pieczenia trzeba przesiekać z tłuszczem. Następnie dodać żółtka, cukier, śmietanę i zagnieść(...)przerzucam” do blachy uzupełniając luki ręcznie. Jak wam wygodnie. Do wyłożonej ciastem blachy przekładamy masę jabłkową, równo rozprowadzamy. Można posypać troszkę bułką tartą na wierzchu. Na jabłkach układamy wierzchnią warstwę ciasta i łączymy na brzegach jego obie warstwy. Jeżeli wyłożyliście boki blaszki wyżej niż sięga placek wyrównajcie brzegi palcem lub odkrójcie nożem (takie wystające brzegi spieką się

Kulinarna Patilogia
Tarta z jabłkami i budyniem 172

budyniem,rodzynkami i cynamonem... Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 3 łyżki  cukru szczypta soli 1 jajko budyń waniliowy 0,5 l mleka 3 duże jabłka 3 łyżki drobnych rodzynek cynamon i cukier puder do posypania masło do nasmarowania formy łyżka bułki tartej  Przygotowanie: Mąkę wymieszać z pokrojonym masłem, szczyptą soli i cukrem, dodać(...)jajko i szybko zagnieść. Uformować kulkę, owinąć folią i umieścić w lodówce na minimum pół godziny (można w zamrażalniku). Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu, do gotowego dodać rodzynki. Jabłka pokroić w talarki. Formę do ciasta nasmarować masłem i posypać bułką tartą, nadmiar strzepnąć. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę.  Ponownie umieścić w lodówce

Piąty grzech główny
Zielona pokusa 144

pieczenia, rozsmarować pianę z białek. Wierzch oprószyć migdałowymi płatkami. Piec w temperaturze 140 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Galaretka zielona: 3 zielone galaretki (u mnie agrestowe) 2 duże jabłka 2 garści świeżego szpinaku 750 ml wrzącej wody Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Odstawić do stężenia. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Szpinak umyć, zmiksować z tężejącą galaretką, dodać jabłka. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Masa śmietanowa: 450 ml schłodzonej śmietany 36% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić z mascarpone na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, połączyć. Masę wyłożyć na przygotowaną wcześniej galaretkę, wyrównać. Na wierzch położyć wystudzoną bezę. Przed

Domowa cukiernia Ewy
Placki z jabłkami / Pancakes with apples 98

Składniki /  Ingredients: 300 g mąki pełnoziarnistej / 300 g flour 4 łyżeczki cukru waniliowego / 4 teaspoons vanilla sugar 3 jajka / 3 eggs 5 jabłek / 5 apples mleko (ok. 2 szklanki) / milk (about 2 cups) cukier cynamonowy / cinnamon sugar cukier puder / powdered sugar olej / oil   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie: 30 min, ilość(...)początku robimy ciasto. Miksujemy jajka z cukrem, potem dodajemy mąkę i mleko i znowu miksujemy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę mleka. Następnie przygotowujemy krążki z jabłka. Jabłka myjemy i obieramy. Wycinamy środek i kroimy jabłka na nie za grubo. Gotowe krążki posypujemy cukrem cynamonowym. Krążki maczamy w cieście i smażymy na patelni do zarumienia

Projekty ze smakiem
Zawijasy z ciasta francuskiego z jabłkami 135

Warto było czekać! Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego, - 1 duże słodkie jabłko, - cynamon. Wykonanie: Jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazdo nasienne, każdą ćwiartkę pokroić w bardzo cienkie plastry. Rozwijamy ciasto francuskie, pozostawiając je na papierze w które jest zawinięte. Na węższym brzegu ułożyć jabłka, tak by wystawały poza brzeg ciasta i zachodziły na siebie (na zdjęciu widać(...)jaki sposób to zrobić), posypać cynamonem. Ciasto obciąć ok 2 cm za jabłkami i nałożyć na jabłka, zrolować i ma końcu docisnąć, tak by się nie rozkleiło. Postępować tak aż się ciasto skończy :) Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do zrumienienia ciasta (piekłam ponad 20 minut). Jadłam na ciepło z odrobiną syropu z agawy :) Pycha! Smacznego

Co na wege obiad?
Mini szarlotki na cieście francuskim 83

sytuacjach kryzysowych a goście będą zapewne zadowoleni. Składniki 2 płaty ciasta francuskiego 7 jabłek cukier cynamon Sposób Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Tak przygotowane jabłka podsmażamy na suchej patelni z dodatkiem cukru i cynamonu do czasu aż się częściowo rozpadną. Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na równe kwadraty (część ciasta zostawiamy na zrobienie kratki(...)każdy kwadrat nakładamy jabłka, które przykrywamy wyciętymi z ciasta paskami, tak aby powstała kratka.  Gotowe ciastka układamy na blaszce wysmarowanej margaryną, pieczemy przez ok 25 minut w temperaturze 200 stopni C (do czasu zarumienienia

Kuchenne aromaty
Muffiny z jabłkami i syropem klonowym 129

ktoś ma dobre jabłuszka i syrop klonowy w lodówce, to doskonały deser ;) Muffinki to ulubiony deser mojego Męża, w każdej odsłonie;) Ta z syropem klonowym jest cudna! Muffiny z jabłkami i syropem klonowym Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki grubo startych jabłek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)jajka i dodajemy cukier, miksujemy na gładką masę. Dolewamy olej, syrop klonowy i miksujemy dalej ;) Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do masy jajecznej dodajemy jabłka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać wszystko łyżką.  Papierowe foremki napełniamy do wysokości 3/4 i posypujemy cynamonem i cukrem trzcinowym.  Pieczemy 30 minut w 190 stopniach

Lawendowe Niebo
Piernikowa szarlotka. Ciasto bez pieczenia. 185

nerkowca pochodzą z internetowego bazaru Cabas.pl Są idealnie świeże i chrupkie. Nerkowce uwielbiam ale właśnie te bez dodatku soli. :) Do kupienia TUTAJ . Potrzebujemy: 1 opakowanie herbatników (200 g) 5 jabłek 3 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 budyń śmietankowy pół litra mleka 4 łyżeczki cukru garść nerkowców Najpierw przygotowujemy jabłka(...)jeśli wydadzą Wam się zbyt mało słodkie, można dosłodzić więcej) oraz cynamonem, aż puszczą sok. Sok można nieco odparować lub odlać w razie gdyby wytworzyło się go zbyt dużo. Jabłka ściągamy ze źródła ciepła i wsypujemy galaretki cytrynowe, energicznie mieszamy i odstawiamy na czas rozłożenia pierwszej warstwy herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy warstwę jabłek i przykrywamy go drugą warstwą

MamaOskarka
Plasterki w cieście naleśnikowym 152

Połączenie obiadu i deseru to propozycja chyba dla każdego z nas :) Jabłka po upieczeniu stają się mięciutkie a pokrywające je ciasto chrupiące :)  Składniki: - 1 kg jabłek - 200 g mąki pszennej - 2 jajka - 100 ml mleka - 6 łyżek śmietany 18 % - 1 łyżka cukru kryształu - 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy i mieszamy(...)mlekiem oraz śmietaną. Mąkę mieszamy z cukrami i łączymy z płynną masą. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Plastry jabłek maczamy w cieście, smażymy na oleju a następnie odsączamy na ręczniku papierowym

Zainspirowana w kuchni
Szarlotka - Wspólne pieczenie 132

naleśnikowego - nie może mieć grudek. Odstawić. Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka o grubym dnie i prażyć z odrobiną wody tak długo, aż jabłka zaczną się rozpadać. Dodać cukier, cynamon i odstawić do ostygnięcia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto należy ponakłuwać widelcem i podpiec 12 minut. Po podpieczeniu dno wysypać bułką tartą(...)przełożyć jabłka. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta, wyrównać tak, aby dochodziło do boków i piec kolejne 40-45 minut do czasu aż wierzch będzie rumiany. Ciasto wystudzić na kratce. Wystudzone posypać cukrem pudrem.  Smacznego

Plate of Joy
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 196

koziego sera, 50 g chrzanu, sól, zielone jabłko - do dekoracji Sposób wykonania: Buraki zawinąć w folie i piec w piekarniku w temperaturze 170 ° C przez 1 godzinę. Obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę. W garnku rozpuścić masło. Dodać pokrojone buraki smażyć kilka minut. Wlać wywar warzywny i sok z jabłka. Gotować przez kilka minut aż płyn odparuje(...)Blendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą.  Na dno talerza pokruszyć kozi ser, wlać zupę i zetrzeć świeży chrzan oraz dodać julienne z zielonego jabłka .  Filet z pstrąga na cukinii z sosem beurre blanc (Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński) Składniki: Pstrąg: 150 g filetu z pstrąga, masło klarowane, sól Sos beurre blanc: cebula, ocet winny biały

Plate of Joy
Jabłecznik z kisielem 515

prawda najlepsze szarlotki są z jesiennymi jabłkami ale kto powiedział , że nie można ich robić na wiosnę. Kruche ciasto a w środku nadzienie jabłkowe o delikatnym cytrynowym posmaku , posypane cukrem  pudrem wyglądało by ładniej ale nie lubię przesłodzonych ciast :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 niepełna szklanka cukru  20 dag masła lub margaryny(...)żółtka 16 g cukru waniliowego 2-3 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie szczypta soli Masa jabłkowa: około 1 kg jabłek 1-2 łyżki cukru 1 kisiel cytrynowy ( proszek) Jabłka obrać pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i rozprażyć ( ok 15 min) jeżeli nie sa soczyste podlać odrobiną wody. Do jabłek dodać cukier

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Strudel z jabłkami 122

odrobiną oleju 3. Odstawić na 20 min- nie przykrywać 4. Jabłka umyć, obrać, przepołowić, pozbyć się gniazdka nasiennego i pokroić w małe w plasterki. 5. Na patelni podgrzewać jabłka z cukrem, miodem oraz cynamonem do momentu aż staną się miękkie a cukier się skarmelizuje i nada im piękną brązową barwę. 6. Na ściereczkę posypać obficie bułkę tartą. Położyć(...)ciasto na ściereczkę 7. Rozwałkować bardo cienko ciasto. 8. Na rozwałkowane ciasto nałożyć roztopione masło przy pomocy pędzelka cukierniczego, szpatułki bądź łyżki, posypać odrobinę bułki tartej, następnie nakładać jabłka. 9. przy pomocy ściereczki zwinąć ciasto jak roladę, uważając by ciasto się nie rozerwało. 10. Przełożyć Strudel do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. 11. Posmarować rozpuszczonym masłem przed samym pieczeniem

KreatywnePiny