jabłka - 25490 przepisów (strona:327/1700)

KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI 418

Obiad Walentynkowy musi być wykwintny, elegancki...U mnie to jest kaczuszka pieczona z jabłkami, w glazurze pomarańczowej.Pycha!   Składniki: 1 kaczka pekińska ok 2 kg 6 jabłek sól,pieprz 2 łyżki dżemu pomarańczowego majeranek Wykonanie: Kaczkę myję, osuszam. Naciera, zewnątrz i wewnątrz dokładnie solą i pieprzem. Odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie oprószam(...)Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, ile wejdzie wkładam do środka kaczki, układam w naczyniu żaroodpornym piersią do góry, na piersi nacinam skórę, zeby wytapiał się tłuszcz. Obkładam pozostałymi jabłkami. Piekę 2 godz w 160 st, po tym czasie odkrywam naczynie,smaruję dżemem, co spowoduje że kaczka pięknie zbrązowieje a skórka będzie chrupka

Z Majeczką w kuchni
Blinki z kawałkami jabłek 133

Blinki z kawałkami jabłek. Składniki : 2 całe jajka 1 szklanka mleka 4 łyżki cukru 24 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka sody szczypta soli 1 łyżka oleju 6 dużych jabłek Sposób wykonania : Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę (oprócz jabłek oczywiście ). Jabłka obrać z skórki i pokroić na cienkie plasterki,dodać do zmiksowanego ciasta i wymieszać

Przepisy i porady kulinarne
Kompot ze świeżych jabłek na teraz. 97

Składniki : 2 l wody 4-5 dużych  świeżych jabłek cukier Sposób wykonania : Jabłka umyć, pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Wodę zagotować, wsypać jabłka, dodać cukier do smaku, gotować 5 minut. Następnie zdjąć z ognia i przestudzić.  Smakuje wyśmienicie !  Jabłka mogą być słodkie lub kwaśne w zależności od naszego gustu

Przepisy i porady kulinarne
Jabłka prażone w słoikach na szarlotki. 94

Składniki : 4 kg winnych jabłek ( antonówka,szara reneta itp.) 2 cytryny lub kwasek cytrynowy  80 dkg cukru cynamon mielony Sposób wykonania : Jabłka umyć(...)obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Wsypać do rondla, skropić sokiem z cytryny lub kwaskiem , aby nie ściemniały. Prażyć na małym ogniu pod przykryciem, aż jabłka puszczą sok. Dusić, aż zrobią się miękkie i szkliste. Dodać cukier oraz cynamon, wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Usmażone jabłka włożyć do czystych słoików, zakręcić i pasteryzować

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto maślano - śmietankowe z jabłkami 338

szkl mąki 3 jajka 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2/3 szkl śmietany 18 % 120 g roztopionego masła Dodatkowo: 3 duże jabłka pokrojone w kostkę 1-2 łyżki cukru 1.5 łyżeczki cynamonu Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Oprószyć cynamonem i cukrem i wymieszać. Jajka ubić z cukrem na puszystą(...)połączenia składników. Ciasto będzie gęste. Foremkę do pieczenia 25 x 25 ( u mnie troszkę większa) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.Posypać delikatnie mąką. Na wierzchu ułożyć jabłka. Piec w 180 stopniach ok 45 min lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Doskonała niedoskonałość. Papierówki i kompot. 161

kwiecisty materiał pomieścił jak najwięcej owoców.  Wracają z uśmiechem na ustach. W kuchni czeka już wielki garnek i szereg dużych weków, które Babcia przyniosła z piwnicy.  Duże jabłka kroją na ćwiartki i wrzucają do garnka. Małe układają ciasno w słoikach.  Za chwilę kuchnię przepełni  zapach, za którym tęsknię co roku. Papierówki, goździki, cytryna, cukier, wanilia(...)Kompot z papierówek.  Pachnie i smakuje tak, jakbym właśnie skończyła wrzucać jabłka do babcinego fartucha.  Jak zawsze nie mogę się powstrzymać i pierwsze łyki wypijam haustem wprost z chochli.  Jest doskonały.  Tak jak doskonałe są papierówki. Choć z zewnątrz pełne niedoskonałości.  Kompot. Cząstka lata zamknięta  słoiku.  Czemu stał się retro i staromodny

KUCHARNIA
Dżem-mus i pyszny sok z jabłek 81

kuchniapepin.blogspot.com/2014/07/dzem-mus-i-pyszny-sok-z-jabek.html Składniki 4 kg jabłek-u mnie papierowki z dzialki 1 szkl.soku z cytryny(...)łyżki mąki ziemniaczanej mięta cytrynowa gałązki świeże -z działki cukier do dosłodzenia-u mnie 1 kilogram 1-2 szkl wody-w zależności jak soczyste sa jabłka Wykonanie Jabłka umyć, pokroić na cząstki ,ogonki wyrzucić.  Włożyć do wysokiego garnka ,dolac wode i dusić do miękkości jakieś 20-30 minut. Po zagotowaniu i puszczeniu przez jabłka soku

w mojej kuchni
Ciasto trójkolorowe 154

Masa jabłkowa: 1 kg jabłek cukier do smaku 1 galaretka agrestowa Jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, posmażyć z cukrem, na końcu dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać. Ostudzić(...)Formę o wymiarach 21x35 cm wyłożyć pergaminem, po czym na jej dno rozwałkować ciasto kruche. Można delikatnie posypać je bułką tartą, by wchłonęła wilgoć z jabłek. Na kruchym cieście równomiernie rozłożyć przestudzone jabłka, masę kokosową, a na sam wierzch wylać ciasto orzechowe. Piec około 40 minut w temp. 180'C. Po upieczeniu i ostudzeniu udekorować lukrem.Ja osobiście następnym

w mojej kuchni
orzechowo-jabłkowe------nut-apple 349

skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie Owoce umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać cukier i smażyć krótko, aż zredukuje się nadmiar soku z jabłek. Dodać skórkę startą z pomarańczy. Sok z pomarańczy wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do masy jabłkowej. Całość zagotować i przestudzić. ciasto(...)wrzenia. Tak powstały budyń przykryć i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec wlać likier i krótko zmiksować. Krem wyłożyć na placek z jabłkami, przykryć drugim plackiem z bezą i lekko docisnąć. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Smacznego :) nut -apple Ingredienti:      meringa      1 cucchiaio

w mojej kuchni
Bułeczki z lukrem śmietankowym---Bagel con crema di glassa 129

mąki pszennej     70 g  masła     20 g  drożdży świeżych   1 laska wanilii szczypta soli   Nadzienie   500g jabłek po obraniu,lu jabłka ze słoika przepis Tutaj 25 g  masła 40 g cukru -jak ktoś lubi słodkie to do smaku   1,5-2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Nadzienie: Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne ,starkować na dużych oczkach. Przełożyć do garnka ,dodać masło i cukier, poddusić aż jabłka wyraźnie zmiękną, zdjąć z ognia, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać

w mojej kuchni
Jabłecznik----torta torta di mele 188

Składniki 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2-3  jaja 1 kostka masła ½ szklanki śmietany duży słoik jabłek tartych Tutaj ,lub 1-2 kg jabłek Wykonanie Mąkę wymieszać z masłem o temperaturze pokojowej. Dodać całe jajka, cukier, śmietanę i wyrobić ciasto.  Podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na około 35 min.  Jabłka(...)otworach. Lekko odcisnąć sok dodać odrobinę cukru i cynamonu. Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem blachę , nakłuć widelcem i zapiec w piekarniku około 10 min. Wyłożyć startymi jabłkami. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Całość piec  jeszcze około 30-40 minut -do suchego patyczka w  temperaturze 160 °C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem ( blacha 34x24cm

w mojej kuchni
Papierówek czas - jabłka z rodzynkami 158

Jabłka smakują mi zawsze i wszędzie...Dlatego chętnie zatrzymuję je w słoikach na zimę...tym razem papierówki... Przepis bierze udział w akcji(...)przetwory: 3 kg papierówki szklanka rodzynek 1, 5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2-3/4  szklanki alkoholu Rodzynki moczymy w alkoholu (u mnie spirytus wymieszany z cytryną i cukrem). Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy. Do garnka wlewamy 1 szklankę wody, wrzucamy jabłka, cukier, i cukier wanilinowy. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Gotujemy aż jabłka trochę się

Humanistka w kuchni
Kurczak w sosie jabłkowo-żurawinowym 149

Jeżeli nie robimy sosu osobno - chwilę po zdjęciu pokrywki - wykładamy na kurczaka rodzynki, jabłka i żurawinę. Jeżeli jest tak potrzeba podlewamy delikatnie wodą. Sos: 3  małe kwaśne jabłka 3/4 szklanki rodzynek ¾ małego słoiczek żurawiny  Rodzynki moczymy w gorącej wodzie, aby były wilgotne. Odcedzamy. Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę. Do garnka wlewamy odrobinę wody(...)dodajemy jabłka. Po upływie 3 minut dodajemy rodzynki i żurawinę. Gotujemy to około 5-7 minut. W zależności od gęstości sosu, jaki chcemy uzyskać, podlewamy wodą. Pamiętajcie także o mieszaniu, bo sos łatwo się przypala

Humanistka w kuchni