porcji: 700 g schabu wieprzowego skórka z 1/2 cytryny skórka z 1/2 pomarańczy 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki tymianku sól, pieprz Chutney jabłkowo-śliwkowy: 1 jabłko Champion 1 jabłko Rubinola 50 g śliwek wędzonych 1/2 szklanki octu spirytusowego 1/2 szklanki cukru 1 szklanka wody 1 gwiazdka anyżu 2 goździki 1 strączek kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Puree z batatów(...)mięso osiągnie temperaturę w środku 72 stopnie. 2. W garnku umieszczamy ocet spirytusowy, cukier i wodę. Na wysokim ogniu odparowujemy, aż do uzyskania syropu (około 20 minut). Wrzucamy jabłka pokrojone w drobną kostkę i gotujemy. Gdy jabłka puszczą sok, przecedzamy, a syrop ponownie wlewamy do garnka i odparowujemy. Znów wrzucamy jabłka, tym razem z posiekanymi śliwkami
My Culinary ArtSkąd ta nazwa? Nie mam zielonego pojęcia. Ale myślę, że żadna wiewiórka nie pogardziłaby ciastem z orzechami, jabłkami i rodzynkami :) No i w końcu od wiórków do "wiewiórków" nie daleka droga ;) Do zrobienia tego ciasta zainspirowały mnie bakalie bez konserwantów, lecz z dużą zawartością pokarmowego błonnika marki HELIO - polecam! :) Takie bakalie idealne są do wieczornego podjadania(...)wody i także zasypujemy odrobiną mąki. Orzechy drobno siekamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, olej, mleko oraz orzechy, jabłka i rodzynki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do formy (keksówki) wysmarowanej margaryną i bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40-50 minut
Bon Appetit Małgorzatyszklanka mleka 10 dag cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 dag masła 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 1 kg jabłek ( u mnie litrowy słoik jabłek prażonych ) 1 galaretka (dowolny smak) Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, schłodzić, podzielić na 3 części i upiec w 200 st C przez 20 minut. Wystudzić(...)dodawać partiami przestudzimy budyń. Dobrze utrzeć. 3. Prażone jabłka zagotować, wsypać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. 4. Przełożyć ciasto od dołu: placek miodowy - krem - placek miodowy - jabłka - placek miodowy. Całość polać polewą. 5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego
Kuchnia domowa Aniteż jest pyszny a Ty wzorem blogerów kulinarnych wmawiaj, że tak ma być i naród niech się wyedukuje miast krytykować Do zrobienia Ciasta Mojej Mamy potrzebujemy: 6 dużych jabłek 5 łyżek oleju 2 łyżki dżemu wiśniowego z owocami 5 jajek 2 garstki suszonej żurawiny 3 łyżki posiekanych orzechów(...)łyżka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru mąka pszenna oko 10 -15 łyżek – ciasto ma być bardzo gęsto, ilość mąki zależy od ilości soku z jabłek Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy szklanką cukru i zostawiamy na noc, żeby puściły sok. Do jabłek z sokiem dodajemy jajka i mieszamy. Ja mieszam drewnianą
ladykitchenSkładniki na krem: 1 budyń o smaku waniliowym (na 0,5 l mleka) 200 ml mleka+50 ml 2 łyżki cukru 250 g twarożku Masa jabłkowa: 800 g jabłek 2 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 50 ml wody Składniki na polewę miodowo-migdałową : 75 g masła 30 ml mleka 70 g cukru 2 łyżki(...)odstawić do przestudzenia jabłka obrać,pokroić w ćwiartki,usunąć gniazda nasienne i rozdrobnić na mniejsze kawałki.W szerokim rondlu podgrzać 2 łyżki cukru z sokiem cytrynowym,dołożyć jabłka.Pogotować kilka minut.Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z mała ilością wody i wmieszać do masy jabłkowej.Odstawić do wystudzenia.Przestudzoną zblendować na gładki mus przygotowanie polewy-W rondelku umieścic masło,cukier
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!własnie nie suszonych,kalorycznych owoców,a surowego jabłka.Ciasteczka są pyszne,delikatne po prostu rozpływają się w ustach i niebezpiecznie szybko znikają. Składniki na 25 sztuk: 2 średnie jabłka sok z 1/2 cytryny 20 g orzechów włoskich 160 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru 1 jajko 120 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40 g zarodków(...)owsianych Wykonanie: jabłka umyć,przkroić,usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.Skropić sokiem z cytryny.Orzechy drobno posiekać włączyć piekarnik i ustawić na 190`C (z termoobiegiem na 160`C) Utrzeć masło z cukrem,dodać jajko.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,razem z jabłkami,posiekanymi orzechami i zarodkami owsianymi wzmieszać z utartą masą maślaną małą łyżką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!filety śledziowe 1 cebula 1 łyżka soku z cytryny+do skropienia jabłek szczypta soli i cukru pudru 1 niewielki twardy ogórek kiszony 4-5 marynowanych grzybków 1 małe jabłko 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz z młynka 1 surowe żółtko-opcjonalnie (nie dałam) Wykonanie: obraną cebulę pokroić w drobną kostkę,posypać szczyptą soli i cukru pudru,skropić sokiem(...)pokroić w drobną kostkę,posypać pieprzem,dodać surowe żółtko ogórka i grzybki marynowane drobno pokroić.Połączyć wszystkie składniki,polać oliwą,bardzo dokładnie wymieszać jabłko pokroić w cienkie plasterki i gałkownicą do lodów układać na plasterkach jabłka porcje tatara śledziowego podawać schłodzone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!opłukany i osuszony schab posolić, posypać pieprzem i polać olejem czosnkowym Kujawskim. 2. Cebulę i jabłka obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Cebulę, jabłka i czosnek wymieszać w misce, dodając sok z pomarańczy, sól, pieprz i rozmaryn. 3. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Do worka włożyć jabłkową mieszankę, zamknąć dobrze worek(...)lekko zrumieniło. Po wyjęciu, jeśli sos jest za rzadki to przełożyć go do rondelka(bez mięsa) i jeszcze gotować na małym ogniu 5-10 minut, aby odparował a jeśli jabłka są zbyt kwaśne to dodać cukru. Można sos zmiksować. Porada: Mięso po doprawieniu można -szczelnie zamknięte- wstawić na noc do lodówki. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki
UgotujmyTo.plpieczenia ¾ szklanki drobnego cukru do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g masła (może być margaryna) 3 żółtka 1 całe jajko Masa jabłkowa: 1 budyń o smaku waniliowym 2 kg jabłek sok z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g KASI 50 g cukru przyprawa do szarlotki rodzynki Składniki na kruszonkę: 200 g mąki pszennej 100 g masła(...)cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść ciasto szybko. Włożyć do lodówki min. na godzinę. W międzyczasie można przygotować masę jabłkową. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dusić przez 10-15 min. z 50 g KASI, 50 g cukru, przyprawą do szarlotki i rodzynkami. Zagęścić budyniem (proszkiem
Świat CiastaSkładniki: 450 g mąki 250 g margaryny Kasia 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek 2 budynie waniliowe z cukrem 750 ml mleka 3 łyżki cukru Z mąki, margaryny, szklanki cukru pudru, jajka, żółtek, śmietany i proszku do pieczenia - zagnieść ciasto. Włożyć(...)ósemki. Włożyć do miski i przesypać cukrem (fot.1) . Odstawić na 5 minut, tak żeby owoce puściły sok. Następnie wyłożyć nimi formę z ciastem. Ugotować budyń i jeszcze gorącym zalać jabłka (fot.2) . Pozostałe ciasto utrzeć na tarce i posypać nim jabłka (fot.3) . Dlatego najlepiej, żeby ciasto na kruszonkę aż do samego końca trzymane było w zamrażalniku – im twardsze
Świat Ciastametalowej misce o pojemności 1,5 litra. Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier i przyprawy i chwilę poddusić, żeby jabłka puściły soki. Odstawić z ognia i wystudzić. Dodać pokruszone biszkopty, wymieszać. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać cukier waniliowy, sól , posiekane masło i zimną(...)sposób, aby utworzyły kieszeń, którą należy włożyć do metalowej miski, dobrze wysmarowanej masłem. Ciasto dobrze docisnąć do krawędzi miski (fot.4) , a z wewnątrz usunąć nadmiar mąki. Wcześniej przygotowane jabłka wyłożyć do miski z ciastem (fot.5) . Wystające brzegi ciasta zwilżyć wodą, delikatnie rozciągnąć, przykryć nadzienie, łącząc w środku. Dzięki temu uzyskamy dno naszego ciasta, ponieważ na końcu będziemy je obracać
Świat Ciastaprzepis na kolejne , niesamowicie smaczne ciasto z jego dodatkiem. Ale nie tylko! Prym wiodą tutaj jabłka , które świetnie wpisują się nie tylko do szarlotki. Soczyste jabłka zatopione w kremowym budyniu i delikatne , miękkie ciasto zachwyci nasze podniebienia! SKŁADNIKI: CIASTO: - jajko – 4 szt – mąka pszenna – 1,5 szklanki – masło – 180 g – cukier – 1 szklanka – cukier(...)wanilinowy – 1 op – proszek do pieczenia – 2 łyżeczki – kakao – 2 łyżki WARSTWA JABŁKOWA: - jabłka – 5 szt – sok z cytryny – 50 ml – cukier – 2 łyżki WARSTWA BUDYNIOWA : - budyń śmietankowy z cukrem – 2 op – mleko – ok. 700 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Lekko odciskamy. Słodzimy i skrapiamy sokiem
Ostra na Słodkooccie ziołowym (przepis) z sosem korniszonowym . Czas przygotowania: 40 minut + moczenie śledzi + marynowanie śledzi Porcje: 10 Składniki: 5 ziemniaków, 5 płatów śledzi solonych, 2 czerwone jabłka, 1 czerwona cebula, 4 łyżki oleju rydzowego lub innego tłoczonego na zimno, kiełki pora, ocet ziołowy lub jabłkowy do smaku, 1/2 łyżeczki rozmarynu. Mieszanka(...)cukru, obgotować przez 10 minut. Gorące ziemniaki odcedzić, przełożyć do brytfanki, skropić olejem, posypać rozmarynem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W międzyczasie umyć jabłka, pokroić w plastry razem ze skórą , opiec na patelni grillowej. Korniszony i chili zmiksować w malakserze, dodać majonez i jogurt, wymieszać. Ziemniaki przestudzić, miąższ wydrążyć kulkownicą
SzczyptaSmaQJabłka jem ostatnio codziennie, ponieważ pogoda zmieniła się na mglisto siąpiącą chłodnię zapragnęłam jabłek na ciepło. Najzybsze jest crumble jabłkowe. Moja wersja okazała się prawie granolą - różnica tkwiła jedynie(...)proporcjach - bo podstawą były jabłka. Oprócz obecności kruszonki to chyba jedyna różnica - płatków górskich, otrąb i wszelkich ziarenek było bowiem tyle, że mocno zblizyłam się do granoli :) 4 jabłka u mnie różnej maści i gatunków garśc płatków owsianych górskich kilka łyżek otrąb owsianych sezam pestki dyni pestki słonecznika płatki migdałów kilka łyżek powideł śliwkowych (lub dowolnych innych, dżem
Z butelką mleczka w tlemieszania. Bulgoczącą pulpę podsypałam łyżeczką cynamonu i kardamonu. Wymieszałam. Dalej gotowałam na małym gazie. Do miękkości i do znacznego zgęstnienia papki. Jabłko obrałam. Pocięłam w ósemki. Miód podgrzałam do stopienia. Dodałam masło. Wymieszałam. Podsypałam szczyptą soli. Wrzuciłam jabłka. Prużyłam 5-7 min. Mieszając w międzyczasie. Przygotowałam formę do tarty o średnicy 20 cm, najlepiej ze zdejmowanym dnem(...)foremki wyłożyłam delikatnie jabłka. Polałam resztką karmelu. Na to ułożyłam owsiankowe "ciasto". Wstawiłam do piekarnika (150st.) na 10-15 min. Gotowe wyjęłam z piekarnika. Odczekałam 5 min. Do foremki przyłożyłam talerzyk i zdecydowanym ruchem przewróciłam na niego owsiankę. I zajadałam. Bo dobre wyszło. Wymądrzając się nieco. Ze Stwórcą spostrzeżenia wymieniając. Bo my czasem tak lubimy pomędrkować
bastalena