Lubimy słodycze, zajadamy się ze smakiem. Ale! Kalorie. Zapraszam na pyszne czekoladowo-gryczane ciasto, które Was zachwyci smakiem. Co nam trzeba? 200g kaszy gryczanej białej 4 jajka 100ml gęstego jogurtu greckiego 100g prawdziwego kakao 100g pokruszonej gorzkiej czekolady 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody 50ml smakowej wódki- ja użyłam Saska o smaku pigwy ps. można użyć
Latosiowydomjest to mój ulubiony przepis na brownie- sprawdzony i zawsze się udaje. Ciasto można upiec też bez skórki pomarańczowej, będzie wówczas wersją klasyczną. SKŁADNIKI: 400
Z MarcepanemCiasto czekoladowo-migdałowe to słodycz, która po prostu rozpuszcza si ę w ustach i nie można poprzestać na zjedzeniu tylko jednego kawałka. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i nie wymaga użycia wielu składników. Wystarczy gorzka czekolada, jaja, cukier, masło i migdały w płatkach, aby wyczarować przepyszne ciasto z zewnątrz
La grande e la piccola cuocaciasta, ale wierzę, że przyda się na sylwestra lub jakąś inną okoliczność. Polecam Wam wspaniałe ciasto Siostry Anastazji. Jest przepyszne i elegancko wygląda, jak zwykle zresztą, wszystkie jej ciasta Biszkopt czekoladowy: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto figowe: 20 dag pokrojonych fig 20 dag rodzynek
Ciasteczkowy PotwórNieco podobne do babki, troszkę do słodkiego pieczywa... A w rzeczywistości pyszne ciasto z bananami, malinami i czekoladą. W zasadzie nadaje się zarówno na deser jak
Z miłości do słodkościmasy czekoladowej, po każdym wsypaniu dokładnie przemieszałam łyżką. Białka ubiłam na sztywną pianę, którą dodałam do masy czekoladowej w kilku partiach, delikatnie łącząc ją z masą. Masę wyłożyłam do tortownicy. Wiśnie obtoczyłam w mące i powciskałam je w ciasto, część wiśni wcisnąłem głęboko, część płytko. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 40 minut. Po 35 minutach zaczęłam
Blondynka Gotujeżeby nie było w nim masła i mąki? To proste – wystarczy banan i płatki owsiane górskie, zaś masło i cukier z klasycznej polewy czekoladowej śmiało można zastąpić daktylami i kakao. Dzięki takim kombinacjom ciasto nie zawiera cukru i mąki pszennej, nie ma w nim też tłuszczy (oprócz tych pochodzących z jajek i nieznacznej ilości z innych składników). Gdy użyjemy(...)piekarnika – tym razem ustaw go na 160 stopni Celsjusza i piecz wszystko przez 60 minut. Gdy ciasto przestygnie, polej je polewą z daktylami. Przepis na polewę czekoladową poniżej. Składniki CIASTO 1 kg serka homogenizowanego 0% tłuszczu lub sera chudego zmielonego (wtedy dodaj dodatkową łyżkę miodu) 145 g banana – czyli 1 duży banan 100 g płatków owsianych górskich
Eat me! Fit me!szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia Budyń czekoladowy: 1 opakowanie budyniu o smaku czekoladowym 2 łyżki cukru 0,5 litra mleka Krem czekoladowy: 150 g masła 50 g cukru pudru 250 g serka mascarpone 1 łyżka ciemnego kakao Przygotowanie: Budyń czekoladowy - 1 opakowanie budyniu rozpuścić w 3/4 szklane zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować(...)muffinek i całkowitym ich wystudzeniu wierzch babeczek udekorować według uznania kremem czekoladowym. Rada: Pamiętajmy o sukcesie udanych muffinek, którym jest niedokładne wymieszanie ciasta. Jeśli po wymieszaniu ciasta widać gródki to bardzo dobrze. w kremie czekoladowym może wytworzyć się lekki płyn powstaje od z serka mascarpone, należy go wylać
Ciastka - domowe słodkościlinki z efektami Waszej pracy !! CAKE POPS Składniki na około 35 sztuk · około 450 g ciasta (ja użyłam Brownie upieczonego w blaszce 24X24) · patyczki do cake pops (dostępne są np. na stronie http://wypiekarnia.pl(...)ubijamy aż dobrze się z nim połączą. Do masy czekoladowej dodajemy jajka z cukrem, mieszamy chwilę. Dodajemy mąkę. Mieszamy aż składniki się połączą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 35 minut. Brownie od razu wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy aby przestygło. Przygotowujemy sobie miejsce z zamrażarce. Wystudzone ciasto drobno kruszymy. Dzielimy na dwie części. Pierwszą część dokładnie mieszamy
Mania GotowaniaDzisiaj zapraszam Was na torcik czekoladowy w wersji dla dorosłych!Tort prosty w wykonaniu, fantastyczny w smaku i pięknie prezentujący się na stole.Lekki i puszysty kakaowy
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj znowu coś na deser, tym razem czekoladowego i śmietankowego, bo takie było zapotrzebowanie;) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia Sowymikserem. 2. Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować blenderem do postaci musu, zagotować, wsypać galaretkę i mieszać do momentu aż galaretka się rozpuści (nie gotować). Odstawić do lekkiego stężenia. 3. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy . 4. Formę o wymiarach(...)lodówki na około 30 minut. Następnie wylać tężejący mus truskawkowy i ponownie wstawić do lodówki na około 15 minut . Po tym czasie ciasto wyjąć z formy, polać boki ciasta polewą czekoladową, na wierzchu udekorować bitą śmietaną ubitą z cukrem, truskawkami i pokrojonymi w kwadratowe kawałki wafelkami
Szalona Kuchnia Ewelinysobie ułatwić życie używając łuskanych ale ja tam wolę świeże), przygotowanie ciasta zajęło mi jakieś 25 minut. Gotowego makowca wkładamy do lodówki i szykujemy czekoladę do polania. TUTAJ macie oryginalny przepis, w którym możecie podejrzeć, jakiej czekolady użył Adam, ja natomiast polałam swojego makowca sosem czekoladowym, znalezionym w innym miejscu tego smakowitego bloga, dokładnie TYM. Mieszamy(...)TEGO , - 1 małą łyżeczkę cynamonu, - szczyptę soli morskiej. Porządnie wymieszany sos wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby lekko zgęstniał, po czym wyjmujemy z lodówki makowca, wyjmujemy sos, polewamy ciasto sosem, posypujemy wg Adama wiórkami kokosowymi, a wg mnie koniecznie i zdecydowanie płatkami migdałowymi :)) i... z powrotem do lodówki. Pierwszą próbę zrobiliśmy po około godzinie, "ciasto" było ładnie zwarte
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpomysł na coś pysznego :) Dziś mamy Wielki Czwartek, ostatni moment, by pomyśleć nad świątecznymi potrawami. Gorąco polecam pyszną babkę czekoladową, podbiła serca moich łasuchów ;) Babka czekoladowa Składniki: 250g mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 5 jajek, 200g masła lub margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 150g(...)pieczenia oraz kakao,powoli wlać zimne mleko. Na koniec dodać przestudzoną, płynną czekoladę. Ciasto przelać do formy na babkę (metalową natłuścić i wysypać bułką tartą). Piec około 50-60 minut w temp. 180st, do tzw. "suchego patyczka". Przed podaniem udekorować stopioną czekoladą lub polewą czekoladową. Smacznego
Z miłości do słodkościkieliszka spirytusu, Dodatkowo: 100 g orzechów włoskich, galaretki w cukrze i czekoladowa posypka do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę (wymiary 24cm x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 35 minut(...)układam biszkopt. Wykładam drugą porcję masy i układam biszkopt. Pozostałą masą smaruję i dekoruję wierzch oraz boki ciasta. 5. Orzechy włoskie siekam i obsypuję nimi boki ciasta. Wierzch ciasta dekoruję czekoladową posypką oraz galaretką w cukrze
Tradycyjna kuchnia Kasilekkimi modyfikacjami. Boska konsystencja, zniewala kokosowym smakiem....masa na bazie śmietanki kokosowej i serka mascarpone. Całość udekorowana bita śmietaną. Truskawki przełamują biel i dodają pazura temu ciastu. biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika,(i tu zaczynamy nowy rozdział swojego życia i zamiast mięsem werbalnie- rzucamy ciastem) z wysokości około 60 cm puścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 3 części. Krem kokosowy: 2 puszki mleka kokosowego z puszki
Malinowe Pocałunkiprzepisu i eksperymentowania w kuchni z nowymi smakami. Ciasto makaronowe z daktylami SKŁADNIKI: 3/4 szklanki mąki 75 g ugotowanego makaronu krajanka Czaniecki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki kakao 1 jajko 1/3 szklanki oleju 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 10 suszonych daktyli 50 g białej czekolady czekoladowa posypka PRZYGOTOWANIE : Zaczynamy od wymieszania w misce(...)pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone, czy jest suchy. Ostudzone ciasto dekorujemy roztopioną czekoladą i posypka czekoladową. Do przygotowania ciasta użyłam makaronu krajanka 5 jajeczny, który otrzymałyśmy do przetestowania od firmy Czaniecki . Makaron jest dobry w smaku, a kształt chyba wszystkim znany bo to jeden z popularniejszych
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzarlotka to jedno z moich ulubionych ciast obok sernika. Jadłam ja w wielu postaciach - z kruszonką, z pianką bezową, na kruchym cieście, drożdżową, czekoladową.... Za to szarlotka sypana jest inna. Zdecydowanie najszybsza jaką do tej pory przyszło mi robić. Wystarczy 5-10 minut przygotowań i ciasto ląduje w piekarniku. I ten wyjątkowy smak... To trzeba po prostu spróbować :) Składniki
ChilliJemyWilgotny i mięsisty murzynek z dużą ilością jabłek i czekoladową polewą. Puszystości i lekkości nadają mu ubite białka, a solidna porcja cieniutko pokrojonych jabłek, zapewnia soczystość na dłużej. Przechowywane pod przykryciem ciasto, z czasem jest chyba nawet jeszcze lepsze. Należy pamiętać, że długość i temperatura pieczenia ma tutaj duże znaczenie. Ciasto pieczemy dosyć krótko, bez termoobiegu, w niezbyt wysokiej temperaturze
cool and mintyCiasto Marysieńka- czekoladowy biszkopt, pyszny placek orzechowy, a do tego smaczny kremem budyniowym. Kto nie jadł, ten koniecznie musi spróbować :) Przepis zaczerpnęłam z książki ciasta Siostry Anastazji. W oryginalnym przepisie z żółtek jaj (które zostaną z placka orzechowego) robi się budyń, ja jednak poszłam trochę na łatwiznę i użyłam gotowego budyniu w proszku,a 4 żółtka które mi zostały
Aga w kuchni