ciasto czekoladowe - 21138 przepisów (strona:330/1410)

markizy mleczno-orzechowe 149

szklanki cukru   szklanka pełnego mleka w proszku 150 g masła dodatkowo: 150 g czekolady deserowej 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów 3 łyżki mleka wiórki czekoladowe  Składniki ciasta szybko zagnieść a następnie owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki.  Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym maka blacie i kieliszkiem wycinać kółeczka. Układać na papierze(...)wodę, zdjąć z ognia i nad parująca wodą ustawić miseczkę z czekoladą (tak, aby dno nie dotykało wody. Mieszając rozpuścić. Tak przygotowaną polewą smarować wierzchy ciasteczek i dekorowac wiórkami czekoladowymi

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Warsztaty pieczeniowe z Kasią 140

 Dzięki zaproszeniu od Agencji Blomedia  21.11 w czwartek popędziłam jak na skrzydłach do Warszawy do siedziby Unilever ( producenta m.in Kasi do pieczenia , która to ogrywała

Ostra na Słodko
POLEWA CZEKOLADOWA DO CIAST I DESERÓW - PRZEPIS NA KLASYCZNĄ POLEWĘ CZEKOLADOWĄ 139

Dzisiaj przygotowałam dla Was dwa proste i tanie przepisy: na polewę czekoladową, klasyczną, na maśle i kakao oraz na pyszny, mięciutki i wilgotny murzynek, dokładnie taki, jaki jadało się w dzieciństwie.... 😋 Myślę, że wszystkie składniki będziecie mieli u siebie, także szybko przygotujecie pyszną polewę i ciasto dla całej rodziny, które osłodzi Wam z pewnością czas w domu. Jeśli jednak brakowałoby

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto na wiosnę. Różowe 170

wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160 st. C. przez 10 minut. Ostudzić. Przygotować masę serową: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 100 ml kremówki zagotować. Dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać.  Gorącą kremówką zalać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać serek, połączyć. Pozostałą kremówkę ubić, dodać do masy czekoladowo-serowej, delikatnie(...)Dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Zalać masą posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia uważając, żeby nie napowietrzyć masy. Ewentualnie dodać nieco barwnika. Ostudzić do temperatury 35 st. C. Wyjąć zmrożone ciasto z zamrażarki, oddzielić obręcz ostrym nożem. Ułożyć ciasto na kratce. Polać polewą uważając, żeby dokładnie oblać boki. Zostawić na kilka minut do zastygnięcia, przełożyć na paterę. Udekorować malinami świeżymi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczny kuferek z piernika 38

szklanki cukru Dekoracja – drobne cukierki czekoladowe Wykonanie: Ciasto na kuferek ? Miód, cukier i masło rozpuścić i wystudzić. ? Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia. ? Do mąki dodać rozpuszczone składniki wymieszane z jajkiem i zagnieść ciasto. ? Ciasto pozostawić w lodóce, najlepiej na noc. ? Następnego dnia rozwałkowywać ciasto partiami na papierze do pieczenia, aby nie przenosić piernika(...)potem przydadzą się na zawiasy do otwarcia kuferka. Wyciąć też mały prostokącik na zamek do kuferka. ? Na każdej części narysować czubkiem noża słoje drewna i ponaklejać malutkie sęki z ciasta. ? Wymiary pudełka: 25x15x10 denko, wys. boku 6 cm, listewki szer. 1,5 cm. ? Piec w 180 st.C przez 15 minut. ? Po wyjęciu z piekarnika na gorąco docinać kształty piernika

To co kocham
Świąteczny kuferek z piernika 107

pierników • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier • 1 białko • 125 g cukru pudru • 1 łyżeczka soku z cytryny Karmel • 1/2 szklanki cukru Dekoracja – drobne cukierki czekoladowe Wykonanie: Ciasto na kuferek • Miód, cukier i masło rozpuścić i wystudzić. • Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia(...)otwarcia kuferka. Wyciąć też mały prostokącik na zamek do kuferka. • Na każdej części narysować czubkiem noża słoje drewna i ponaklejać malutkie sęki z ciasta. • Wymiary pudełka: 25x15x10 denko, wys. boku 6 cm, listewki szer. 1,5 cm. • Piec w 180 st.C przez 15 minut. • Po wyjęciu z piekarnika na gorąco docinać

To co kocham
Babka kokosowa z białek 729

jasnym wnętrzem. Babkę z poniższego przepisu najlepiej wykonać w keksówce o wymiarach 200x110x75 lub 260x110x75, ja upiekłam ją w małej foremce z połowy składników. Zamiast polewy czekoladowej możemy oprószyć ciasto cukrem pudrem, dla wzmocnienia smaku kokosu możemy też posypać rozsmarowaną czekoladę wiórkami kokosowymi (ważne, by zrobić to od razu, zanim czekolada zastygnie). Babka kokosowa z białek Składniki: 6 białek szczypta(...)wymieszać do połączenia się składników - ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką - piec w 180 stopniach przez 40-45 minut - upieczone ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce - wystudzoną babkę udekorować polewą czekoladową - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, dodać kilka łyżek mleka i dokładnie wymieszać, od razu rozsmarować na cieście - ciasto pozostawić do zastygnięcia

Smakołyki Bereniki
Sernik Oreo z czekoladowym ganache 42

cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 Śmietan-Fix-y (opcjonalnie) Dodatkowo:  kilka pokruszonych ciastek Oreo do posypania 8 mini Oreo do dekoracji na krawędzi ciasta Zaczynamy od przygotowania czekoladowego ganache, czyli dolnej warstwy naszego ciasta. Obydwie czekolady połamać na kostki. Przełożyć do miseczki lub specjalnego garnuszka, dolać ½ szklanki śmietany kremówki i umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą(...)formy i ubić je na dnie i bokach do wysokości około 3 cm. Wyrównać np. dnem szklanki. Wstawić do lodówki. Kiedy czekoladowy ganache jest już dobrze wystudzony i zacznie lekko gęstnieć przelać go na ciasteczkowy spód naszego ciasta. Wyrównać i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Do dużej miski przełożyć ½ szklanki gęstej śmietany kremówki 36% i 350 g serka

Świat Ciasta
Wuzetka, czyli ciasto W-Z 258

Lubicie Wuzetkę? Bo ja baaardzo, ale w zasadzie sama robiłam ją po raz pierwszy:) Dacie wiarę? Teraz już wiem, że wykonanie ciasta jest bardzo proste a

Z miłości do słodkości
Torcik leśny mech 142

Ciasto bardzo znane ale jakoś nie miałam okazji go zrobić. Jest pyszne! Idealne na jesień! Wyglądem wkomponowuje się w kolory złotej jesieni. A robi się je błyskawicznie! Biszkopt (tortownica 18 cm): 2 jajka 2/3 szklanki cukru 200 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 szklanka śmietanki36(...)układamy jeden placek biszkoptu. Na nim rozkładamy połowę kremu, przykrywamy drugim plackiem. Całość delikatnie dociskamy. Dalej ponownie rozsmarowujemy resztę kremu oraz wysypujemy pokruszony biszkopt z granatem. Na wierchu ciasta układamy czekoladowe grzybki oraz pokrojone orzechy laskowe

VioletoweKucharzenie
Babka czekoladowa wilgotna i pyszna – ciasto czekoladowe 520

cukru (około 25 g) 90 g masła 2 łyżki mleka (około 35 ml) 65 g cukru pudru (około 6 łyżek) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowania: Babka czekoladowa Przygotowanie: Do mąki pszennej dodaję mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i delikatnie mieszam. Do miski z żółtkami dodaję cukier puder i przez chwilę miksuję, tak żeby żółtka zbielały. Następnie(...)ubijam na sztywną pianę i dodaję do ciasta i jeszcze przez chwilę miksuję na najwolniejszych obrotach tak żeby białka połączyły się z ciastem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie babki czekoladowej: Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki posmarowanej tłuszczem. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut, do suchego patyczka – długość pieczenia

Uwaga Babcia Gotuje
Czekoladowy tort Goplana 145

miłośnicy twierdzą zgodnie że ma ona niepowtarzalny smak i aromat, w dzisiejszych czasach wykorzystuje się ją w kuchni na nieskończenie wiele sposobów, urozmaica smak ciast, deserów a nawet mięs na wytrawnie. Ten czekoladowy tort-prosty w przygotowaniu łączy w sobie mocno czekoladowe smaki, wilgotny, wykwintny, rozkosznie rozpływa się w ustach, zakochałam się w nim od pierwszego kęsa. To zdecydowanie najlepszy(...)niejednym domu będę walki o ostatni jego kawałek. Ważne by do niego użyć dobrej jakości czekolady a taką jest czekolada Goplana. Polecam! CIASTO: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki budyniu czekoladowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao   KREM CZEKOLADOWY: ½ litra śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 2 tabliczki gorzkiej czekolady

Wanilia i Kardamon
Czekoladowy tort dla dzieci 179

Nasz tort czekoladowy jest jednym z ulubionych dziecięcych tortów – dlaczego?! Jego podstawa to dwa ociekające czekoladą blaty- mocno czekoladowego ‘murzynkowego’ ciasta – przełożone kremem z białej czekolady. Na wierzchu dalsza część pyszności – kremowe zdobienia i cała gromadka uwielbianych przez dzieci misiów żelków. Takie połączenie smaków uwielbiają nie tylko najmłodsi…jesteśmy pewni,że starsi smakosze tortów

Domowe Torty
Francuskie ślimaczki z czekoladą i migdałami 75

zrobienia ciasteczka. Posmakują zarówno mniejszym jak i większym łasuchom ;) Zamiast migdałów można użyć dowolnych orzechów. I proponuję zrobić z podwójnej porcji gdyż znikają bardzo szybko ;) opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego 4 łyżki siekanych migdałów jajko do posmarowania Ciasto rozwinąć i połowę posmarować kremem czekoladowym. Posypać równomiernie 3 łyżkami migdałów, złożyć na pół. Od strony złożenia ciasto pociąć

Smakołyki Asi
MAZUREK KAJMAKOWY Z CZEKOLADĄ 179

gorzkiej czekolady  DODATKOWO : garść posiekanych orzechów, garść pokrojonych daktyli, czekoladowe pralinki Ferrero Rocher WYKONANIE SPÓD : Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy mieszadłem lub w dłoniach, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i wyrabiamy  do połączenia składników w gładkie ciasto. Formujemy kulę, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozpłaszczamy. Odstawiamy

cool and minty
Makowe z kremem migdałowym 1132

znikało w szybkim tempie, więc namawiam was do upieczenia. Białka można również wykorzystać do Kokosanek , Babki z pomarańczami , Jabłecznika na białkach , Mini Pavlove z borówkami , Bezów z galaretką czekoladową .  Składniki: Ciasto makowe 1 szkl białek 1 szkl mąki pszennej 1 szkl maku 0,5 szkl cukru 100 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią Ale-raj 1 kopiasta

Ala piecze i gotuje
Lamington, czyli kostka kokosowa 206

ciastko kojarzące mi się z dzieciństwem. Kostka biszkoptowa zanurzona w czekoladowej polewie obtoczona w wiórkach kokosowych. Zdziwiła mnie bardzo informacja, że jest to deser pochodzący z Australii. Ciasteczka są mięciutkie i bardzo wciągające. Możecie je dodatkowo przełożyć kremem lub marmoladą. Polecam. Lamington, czyli kostka kokosowa Składniki: Ciasto: 3 jajka  100 g cukru  100 ml oleju

Mania Gotowania