Gotowy, ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty. Przełożyć je kremem. Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao, energicznie mieszamy aby powstała gładka lśniąca masa. Lekko studzimy i polewamy nią ciasto
na moim stole...Od dłuższego czasu szukałam przepisu na idealne brownie. I w końcu się udało a mój mąż je uwielbia! Nie ma lepszego ciasta na poprawę humoru :) Składniki
Na Ciasteczkowych PapierachPojawiają się w czerwcu, ostatnie zjemy początkiem sierpnia...Na targach można dostać różne ich odmiany.Jeżeli lubisz czereśnie i czekoladę to ciasto jest dla Ciebie. Aromatyczne
Anioły w kuchniszklanki cukru szklanka pełnego mleka w proszku 150 g masła dodatkowo: 150 g czekolady deserowej 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów 3 łyżki mleka wiórki czekoladowe Składniki ciasta szybko zagnieść a następnie owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym maka blacie i kieliszkiem wycinać kółeczka. Układać na papierze(...)wodę, zdjąć z ognia i nad parująca wodą ustawić miseczkę z czekoladą (tak, aby dno nie dotykało wody. Mieszając rozpuścić. Tak przygotowaną polewą smarować wierzchy ciasteczek i dekorowac wiórkami czekoladowymi
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDzięki zaproszeniu od Agencji Blomedia 21.11 w czwartek popędziłam jak na skrzydłach do Warszawy do siedziby Unilever ( producenta m.in Kasi do pieczenia , która to ogrywała
Ostra na SłodkoDzisiaj przygotowałam dla Was dwa proste i tanie przepisy: na polewę czekoladową, klasyczną, na maśle i kakao oraz na pyszny, mięciutki i wilgotny murzynek, dokładnie taki, jaki jadało się w dzieciństwie.... 😋 Myślę, że wszystkie składniki będziecie mieli u siebie, także szybko przygotujecie pyszną polewę i ciasto dla całej rodziny, które osłodzi Wam z pewnością czas w domu. Jeśli jednak brakowałoby
Słodko-Słony Świat Ilonywymieszać. Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160 st. C. przez 10 minut. Ostudzić. Przygotować masę serową: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 100 ml kremówki zagotować. Dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Gorącą kremówką zalać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać serek, połączyć. Pozostałą kremówkę ubić, dodać do masy czekoladowo-serowej, delikatnie(...)Dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Zalać masą posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia uważając, żeby nie napowietrzyć masy. Ewentualnie dodać nieco barwnika. Ostudzić do temperatury 35 st. C. Wyjąć zmrożone ciasto z zamrażarki, oddzielić obręcz ostrym nożem. Ułożyć ciasto na kratce. Polać polewą uważając, żeby dokładnie oblać boki. Zostawić na kilka minut do zastygnięcia, przełożyć na paterę. Udekorować malinami świeżymi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki cukru Dekoracja – drobne cukierki czekoladowe Wykonanie: Ciasto na kuferek ? Miód, cukier i masło rozpuścić i wystudzić. ? Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia. ? Do mąki dodać rozpuszczone składniki wymieszane z jajkiem i zagnieść ciasto. ? Ciasto pozostawić w lodóce, najlepiej na noc. ? Następnego dnia rozwałkowywać ciasto partiami na papierze do pieczenia, aby nie przenosić piernika(...)potem przydadzą się na zawiasy do otwarcia kuferka. Wyciąć też mały prostokącik na zamek do kuferka. ? Na każdej części narysować czubkiem noża słoje drewna i ponaklejać malutkie sęki z ciasta. ? Wymiary pudełka: 25x15x10 denko, wys. boku 6 cm, listewki szer. 1,5 cm. ? Piec w 180 st.C przez 15 minut. ? Po wyjęciu z piekarnika na gorąco docinać kształty piernika
To co kochampierników • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier • 1 białko • 125 g cukru pudru • 1 łyżeczka soku z cytryny Karmel • 1/2 szklanki cukru Dekoracja – drobne cukierki czekoladowe Wykonanie: Ciasto na kuferek • Miód, cukier i masło rozpuścić i wystudzić. • Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do pierników i proszkiem do pieczenia(...)otwarcia kuferka. Wyciąć też mały prostokącik na zamek do kuferka. • Na każdej części narysować czubkiem noża słoje drewna i ponaklejać malutkie sęki z ciasta. • Wymiary pudełka: 25x15x10 denko, wys. boku 6 cm, listewki szer. 1,5 cm. • Piec w 180 st.C przez 15 minut. • Po wyjęciu z piekarnika na gorąco docinać
To co kochamjasnym wnętrzem. Babkę z poniższego przepisu najlepiej wykonać w keksówce o wymiarach 200x110x75 lub 260x110x75, ja upiekłam ją w małej foremce z połowy składników. Zamiast polewy czekoladowej możemy oprószyć ciasto cukrem pudrem, dla wzmocnienia smaku kokosu możemy też posypać rozsmarowaną czekoladę wiórkami kokosowymi (ważne, by zrobić to od razu, zanim czekolada zastygnie). Babka kokosowa z białek Składniki: 6 białek szczypta(...)wymieszać do połączenia się składników - ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką - piec w 180 stopniach przez 40-45 minut - upieczone ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce - wystudzoną babkę udekorować polewą czekoladową - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, dodać kilka łyżek mleka i dokładnie wymieszać, od razu rozsmarować na cieście - ciasto pozostawić do zastygnięcia
Smakołyki Berenikicukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 Śmietan-Fix-y (opcjonalnie) Dodatkowo: kilka pokruszonych ciastek Oreo do posypania 8 mini Oreo do dekoracji na krawędzi ciasta Zaczynamy od przygotowania czekoladowego ganache, czyli dolnej warstwy naszego ciasta. Obydwie czekolady połamać na kostki. Przełożyć do miseczki lub specjalnego garnuszka, dolać ½ szklanki śmietany kremówki i umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą(...)formy i ubić je na dnie i bokach do wysokości około 3 cm. Wyrównać np. dnem szklanki. Wstawić do lodówki. Kiedy czekoladowy ganache jest już dobrze wystudzony i zacznie lekko gęstnieć przelać go na ciasteczkowy spód naszego ciasta. Wyrównać i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Do dużej miski przełożyć ½ szklanki gęstej śmietany kremówki 36% i 350 g serka
Świat CiastaLubicie Wuzetkę? Bo ja baaardzo, ale w zasadzie sama robiłam ją po raz pierwszy:) Dacie wiarę? Teraz już wiem, że wykonanie ciasta jest bardzo proste a
Z miłości do słodkościCiasto bardzo znane ale jakoś nie miałam okazji go zrobić. Jest pyszne! Idealne na jesień! Wyglądem wkomponowuje się w kolory złotej jesieni. A robi się je błyskawicznie! Biszkopt (tortownica 18 cm): 2 jajka 2/3 szklanki cukru 200 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 szklanka śmietanki36(...)układamy jeden placek biszkoptu. Na nim rozkładamy połowę kremu, przykrywamy drugim plackiem. Całość delikatnie dociskamy. Dalej ponownie rozsmarowujemy resztę kremu oraz wysypujemy pokruszony biszkopt z granatem. Na wierchu ciasta układamy czekoladowe grzybki oraz pokrojone orzechy laskowe
VioletoweKucharzenie