Bardzo proste i bardzo efektowne ciasto. Połączenie żurawin i białej czekolady perfekcyjnie równoważy się w cierpkości owoców i ultra gładkim, kremowym czekoladowym nadzieniu. Ganache to podstawowa forma czekolady w cukiernictwie. W zależności od proporcji składników i sposobu przygotowania może być nadzieniem, polewą, sosem lub kremem. Sprawdźcie jakie to proste! Sypkie składniki kruchego ciasta – mąkę, cukier i sól mieszamy. Dodajemy pokrojone(...)masło oraz – opcjonalnie – kilka kropli wybranego aromatu. Ponownie mieszamy masę trzepaczką balonową do dokładnego połączenia. Masę rozdzielamy po równo, wylewając ją z miski na kruche spody. Poruszamy blaszkami ciasta żeby czekoladowy ganache równo rozprowadzić i wypoziomować. Wierzch od razu, przed zastygnięciem masy, posypujemy żurawiną i kandyzowanymi owocami – lekko je dociskamy. Ważne, żeby to jednak żurawiny było więcej – jest kwaskowa
Karo in the Kitchenzupełnego ostygnięcia na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało. Po ostudzeniu babkę dowolnie udekorować. U mnie posłużyła temu ulubiona polewa czekoladowa i czekoladowe, kolorowe groszki - wychodzę z założenia że czekolady w cieście nigdy nie jest za dużo :) Przy pomocy łyżki oblać babkę polewą czekoladową - metodą wielu prób, rozczarowań i błędów doszłam do przepisu idealnego , stąd nie omieszkałam(...)włożyć potem na 30-40 minut do lodówki, do kompletnego zgęstnienia polewy. Babka wchodzi dość zwarta, ale jest wystarczająco wilgotna by długo zachowywać świeżość. Odpowiednie dodatki do ciasta dają rezultat kolorowego wnętrza. Czekoladowa polewa nadaje słodyczy w sumie niezbyt słodkiemu ciastu. Rezultat bardzo smaczny i kolorowy :) I jaka przyjemność, że żadne białko się nie zmarnowało
Grunt to przepis!szczypta soli 130 g masła w temperaturze pokojowej dodatkowo: mąka do podsypywania i masło do posmarowania formy Nadzienie czekoladowe: 2 łyżki masła 1 łyżka mleka 100 g mlecznej czekolady 1 łyżka cukru 1 łyżka kakao Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta cukier puder do dekoracji WYKONANIE Ciepłe mleko wlać do miseczki, dodać rozkruszone drożdże i wymieszać, tak aby się(...)wysmarować masłem i posypać mąką. Wyrośnięte ciasto uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Krótko zagnieść, po czym rozwałkować na podsypanym mąką blacie na prostokąt. Na cieście rozsmarować nadzienie czekoladowe zachowując odstęp od brzegu. Następnie ciasto złożyć na pół, zlepić brzegi i pociąć na średniej wielkości paski. Każdy pasek zwinąć, po czym ułożyć w formie jeden obok drugiego na stojąco
Passions hobbies lifePyszne czekoladowe ciasteczka na niedzielne popołudnie :) Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1 łyżka kakao 5 dag gorzkiej czekolady 10 dag masła 5 jaj Składniki na masę czekoladową ½ litra śmietanki 30% 50 dag serka mascarpone 25 dag gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki mleka Wykonanie ciasta: Zagotować wodę z masłem, dodać połamana czekoladę i szczyptę(...)Wykonanie masy czekoladowej: Czekolady rozpuścić z mlekiem, żelatynę rozpuścić w ¼ szklance wody. Serek mascarpone rozetrzeć i dodać śmietankę ubitą z cukrem oraz rozpuszczoną czekoladą. Po upieczeniu ciasta, ostudzić je i przekładać ciastkeczka masą czekoladową
Tradycyjna Kuchniataki pojawił się na blogu „Moje Wypieki” i zmotywowało mnie to do wykonania swojej wersji. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie, ciasto jest lekkie, orzeźwiające, nie za słodkie, idealne na wiosnę. Wiśniowa "Delicja" czyli biszkopt z galaretką, owocami i musem czekoladowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 100 g drobnego cukru lub 80 g cukru pudru 70 g mąki pszennej(...)mąki ziemniaczanej ½ szklanki kompotu z wiśni 10 ml wiśniówki (opcjonalnie) Galaretka pomarańczowa: 2 galaretki wiśniowe 750 ml wody 1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu Mus czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiewamy, białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną
Mania Gotowaniatemperaturze 170 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. 9. Przygotować krem śmietankowy. Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone. 10. Serek, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać do uzyskania gęstego, jednolitego kremu. 11. Kolejny krok to przygotowanie masy czekoladowej. Nutella i mascarpone powinny być w jednakowej, pokojowej temperaturze (jeśli doda się(...)wygładzić. 18. Biszkopty krótko moczyć w kawie z dodatkiem Amaretto i ściśle układać na powierzchni masy. 19. Na biszkoptach delikatnie rozprowadzić masę z nutellą. 20. Wierzch ozdobić wiórkami czekoladowymi. 21. Ciasto wstawić do lodówki. Schłodzić 3-4 godziny. 22. Przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu. Smacznego
W mojej kuchniCzary mary - hokus pokus .... I oto jest - czekoladowa wersja magicznego ciasta/. Jakiś czas temu wrzuciłam na bloga przepis na ciasto "magiczne" cytrynowe. (tutaj przepis - klik ) I cieszy się on dużym zainteresowaniem. Dlatego też pokusiłam się o zrobienie wersji z kakao. Musze przyznać , że ten smak bardziej do mnie przemawia . Jednak czekolada górą. A o co chodzi(...)wymieszanych w określonej kolejności wychodzi nam w trakcie pieczenia trójwarstwowe ciasto. Tym razem u mnie środkowa warstwa wyszła cieniutka i słabo ją widać . Widocznie słabo czarowałam ;) Smak ciasta przypomina biszkopt z intensywnie czekoladowym kremem budyniowym. Składniki : blaszka 18x24 Wszystkie składniki maja mieć temperaturę pokojową. 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka ) 1 łyżka wody 150 g cukru 125 g masła roztopionego
Malinowa Kawiarenkakremu. Tym razem uważam, że ciasto wyszło zdecydowanie bardziej bliskie oryginałowi. Jeśli o mnie chodzi uwielbiam je, jest to moja ukochana wersja Brownie. Idealne ciasto na poprawę humoru, kiedy mamy ochotę na coś mega pysznego, czekoladowego i kalorycznego. Polecam. Przepis specjalnie na konkurs www.comfortfood.pl Carmel Tower Brownie II Składniki: Brownie: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła(...)płatkami corn flakes lub chrupkami zbożowymi) Polewa : 1/2 puszki masy krówkowej 6 łyżek mleka 4 łyżki masła orzechowego 50 g solonych orzeszków ziemnych Przygotowanie: Wszystkie orzeszki ziemne (te do ciasta i do kremu) wsypujemy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 10 minut, uważając żeby się nie spaliły. Przygotowujemy Brownie. Roztapiamy czekoladę
Mania GotowaniaIdealne ciasto do kawy na bazie „mokrego” biszkoptu przełożonego bitą śmietaną z galaretką. To po trochu wuzetka i ciasto tortowe. Biszkopt zawsze wychodzi, a zamiast ucieranego kremu ubijamy śmietanę i mieszamy ją ze stężałą galaretką. Szybkie i smaczne! Składniki: Ciasto – 6 dużych jajek – 1 szklanka cukru – 1/2 szklanki oleju – 50 g mąki ziemniaczanej(...)czym bardzo szybko wymieszać. – Wylać masę na przygotowany blat ciasta, przykryć drugim blatem ciasta i delikatnie docisnąć ciasto do masy. – Wstawić tortownicę do lodówki na kilka godzin. – Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej i polać ciasto polewą czekoladową
To co kochamśmietany 30% – 1 szklanka cukru pudru – 6 łyżeczek żelatyny na 3/4 szklanki wody – 2 galaretki cytrynowe/500 ml wody Polewa czekoladowa – 1 tabliczka czekolady gorzkiej – 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: Ciasto – Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. – Wrzucać po jednym żółtku cały czas ubijając(...)tortownicę do lodówki na kilka godzin. – Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej i polać ciasto polewą czekoladową
To co kochambudyniowa: 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 500ml mleka 2 krople aromatu migdałowego 2 krople aromatu waniliowego 200g masła polewa czekoladowa: 3 łyżki masła 4 łyżki cukru 4 łyżki kakao 50ml śmietanki kremówki Ciasto: Masło roztopić w rondelku, dodać cukier, miód i kakao. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia cukru, zdjąć z ognia i ostudzić. Do większej miski przesiać(...)wlać do niego zawartość szklanki. Zagotować jak budyń i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch, następnie stopniowo dodawać budyń. Gotową gładką masą smarować 2 pierwsze blaty ciasta. Polewa czekoladowa: Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i kakao. Dokładnie wymieszać i ciągle mieszając podgrzewać przez 2-3 minuty. Następnie wlać śmietankę, doprowadzić do wrzenia, podgrzewać na wolnym ogniu przez około
Zapiski Młodej ŻonyDzisiaj mam dla Was recepturę na obłędnie pyszną tartę. Niezwykle kruche ciasto, ananasy i krem czekoladowy. Do tego słodkie i chrupiące beziki. Taka tarta to bomba kaloryczna. Bardzo, bardzo słodka. Zróbcie taką, a nie pożałujecie. Pysznie smakuje i wygląda. Jestem z niej bardzo dumna. Słodkich inspiracji Wam życzę. Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1/4 szklanki cukru(...)czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30 % Dodatkowo: 5 krążków ananasa w syropie mąka pszenna do posypania stolnicy małe beziki do dekoracji Wykonanie pysznej tarty: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wykładamy do podłużnej formy do pieczenia tarty o wymiarach około 36 cm x 12 cm i nakłuwamy widelcem
IzabelawkuchniCzas czytania: 2 min Wiem, wiem znów tarta, ale dziś niecodzienna tarta, tarta czekoladowo miętowa. Bardzo lubię połączenie czekolady i mięty i dziś postanowiłam wykorzystać te dwa smaki do przygotowania pysznego deseru. Spód tarty to po prostu bardzo czekoladowe kruche ciasto , a krem przygotowałam z dużej ilości mięty zaparzonej w mleku, mleko po 30 minutach nabiera lekko zielonego koloru(...)szklanka truskawek do dekoracji Instructions Do miski przesiać mąki i kakao, dodać pokrojone masło, sól, cukier, jajko zagnieść ciasto w razie potrzeby dodać śmietanę, ciasto zawinąć w folię spożywczą i dołożyć do lodówki na minimum 30 minut. Kiedy ciasto chłodzi się w lodówce można ugotować budyń. Do garnuszka wlać 500 ml mleka i zagotować, a następnie wyłączyć gaz i włożyć
SprawdzonaKuchnia.plCZEKOLADOWEJ (1 min): do masy jajecznej wlewamy stopniowo ciepłą (ale nie gorącą) masę czekoladową i delikatnie mieszamy szpatułką do ich połączenia w jednolitą konsystencję height=”292″ /> 6. PRZYGOTOWANIE KĄPIELI WODNEJ (4 min): pieczenie tym sposobem polega na zanurzeniu naczynia z ciastem w innym naczyniu napełnionym do połowy wodą. W skrócie, potrzebujecie szczelnej formy na ciasto i większej(...)ciasto już ostygnie, przykryjcie je folią i wstawcie do lodówki na całą noc, dopiero wtedy uzyska swoją truflową, rozpływającą się w ustach konsystencję. Ciężko będzie Wam wytrzymać przy czekoladowej woni ciasta, ale musicie. SERIO. 9. PODANIE: Po nocy w lodówce wyciągnijcie ciasto i pokrójcie na kawałki (rozpada się przy krojeniu wiec potrzebujecie ostrego noża, zanurzonego uprzednio w zimnej wodzie
Nerds Kitchennajczęściej na bazie jabłek z dodatkiem wiśni, porzeczek....itp. Ciasto w zależności od użytego rodzaju i wilgotności tegoż wymaga uważnej obserwacji przy dosypywaniu mąki. Nie może być ani zbyt rzadkie ani zbyt gęste. Dotyczy to również dodania żelatyny do masy owocowej do przełożenia ciasta. Piernik przedświąteczny ciasto: 1 łyżka czubata miodu 3/4 szklanki cukru 2 duże(...)chwili aż będzie gorąca a żelatyna się rozpuści. Odstaw do ostudzenia. Zimne ciasto przekrój na 2 blaty. Przełóż ciasto t ężejącą masą owocową. Dociśnij ciasto by masa skleiła blaty. Odstaw do schłodzenia. Na końcu polej ciasto dowolną polewą czekoladową i posyp kokosem. Ciasto świąteczne wymaga niewątpliwie lepszej dekoracji. Inspiracji możecie znaleźć
Gotuj Sam!