Składniki: Biszkopt: 6 jajek 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier cynamonowy (można użyć waniliowego) Nadzienie: 1 kg jabłek płaska łyżeczka cynamonu cukier ponadto: cukier puder Biszkoptowa Rolada Jabłkowa - Sposób przygotowania: Nadzienie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do wysokiego(...)jaki chcemy osiągnąć - ja najbardziej lubię nadzienie w formie marmolady, wiec okres gotowania jest bliski 2 godzin). Pod koniec duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt: Blaszkę o wymiarach 35 x 28 cm wyłożyć pergaminem
Słodka StronaSkładniki na blachę o wymiarach 30 cm x 20 cm Składniki: 1 puszka masy makowej (850g) 3 duże jabłka 4 jajka 9 łyżek kaszy manny 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia Masło do wysmarowania blaszki Bułka do obsypania blaszki Opcjonalne dodatki: Cukier Bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, migdały itp.) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki wrzątku Przepis: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka odsączamy. Masę makową przekładamy do większej miski, dodajemy starte jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia i wszystko
Emcia Pichcibiałek -aromat śmietankowy lub waniliowy Do serniczków wykorzystamy też drylowane jabłka z syropu (można je odszukać na naszym blogu). Twaróg mielimy przez maszynkę. Jabłka kroimy w krążki. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy pianę z białek na sztywno. Na końcu dodajemy łyżkę cukru i jeszcze raz ubijamy. Ucieramy żółtka(...)łyżką. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Wykładamy nimi foremki. Napełniamy masą twarogową do 2/3 wysokości. Na wierzch układamy krążki odsączonych jabłek i dociskamy tak, aby masa twarogowa wypełniła środek jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na 15 minut
Maminek kulinarnyjabłek (ja użyłam Kloster) - cukier puder - cynamon Przygotowanie: Zagnieść ciasto i na godzinę wstawić do lodówki. W tym czasie jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić jabłka na plastry. Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 5 cm. Na każdym kwadracie ułożyć po 2 plasterki jabłka, posypać cynamonem i zagiąć do góry roki ciasta
W poszukiwaniu inspiracjiwyrazisty w smaku kompot z suszu. Z dodatkiem plasterków pomarańczy i soku z cytryny. Przyprawiony cynamonem i goździkami. Tradcycyjny i niezastąpiony na Wigilijnej Kolacji. Polecam! Składniki: 150 g suszonych jabłek; 100 g suszonych moreli; 150 g suszonych śliwek; 50 g suszonej żurawiny; 50 g rodzynek; 1 łyżeczka cynamonu; 7 goździków; 1 pomarańcza; Sok wyciśnięty z połowy cytryny; Łyżka białego(...)rodzynek. Pozostałe owoce można dowolnie zmieniać. Można użyć suszonych bananów, gruszek czy fig. Można także użyć dostępnej w sklepach mieszanki kompotowej. Łączna waga wszystkich użyty suszonych owoców (tj. jabłek, śliwek, moreli, żurawiny, rodzynnek czy innych) powinna wynieść 500 g. Zamiast gotować samą wodę z suszonych owoców, można zagotować całość (tj. wodę wraz z owocami) aż do miękkości owoców
Gospodyni Miejskakonfitur, soków, win i nalewek, a w postaci suszu jako dodatek do herbat. Mają intensywny kolor, którym można podkręcić przetwory blado wyglądające lub w bliżej nieokreślonym kolorze (np. z jabłek). Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego jest znakomitym dodatkiem do pasztetów, mięs i pieczywa, zwłaszcza późną jesienią i zimą. Ilość użytych w przepisie owoców bzu czarnego(...)brązowego cukru, skórka z 1 cytryny, łyżka posiekanego estragonu, 10 goździków, 2 laska cynamonu, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżka oliwy. Przygotowanie: Owoce i warzywa umyć i osączyć na sicie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zmiksować w malakserze razem z chili, na bardzo drobną kostkę. (Skórek i gniazd nasiennych jabłek nie trzeba wyrzucać, można z nich przygotować zdrowy, domowy
SzczyptaSmaQzupie z żôłtich wrëków (którą można znaleźć na Kujawsko-Pomorskim Gęsinowym Szlaku Kulinarnym), jednogarnkowym daniu z dodatkiem brukwi. Gęś pieczona w musztardzie i majeranku, nadziana jabłkami i porem również smakuje wybornie. Wytopiony tłuszcz można zlać do pojemnika i przechowywać w lodówce, wykorzystując go do innych potraw. Można ją podać na kaszotto z grzybami(...)minut = 3 godziny pieczenia) Składniki: Wypatroszona gęś (ok. 4 kg), 3 łyżki musztardy dijon, 3 łyżki majeranku, 2 łyżki miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu, sól i pieprz, 2 jabłka ze skórą, jeden por (biała część). Przygotowanie: Musztardę wymieszać z majerankiem, miodem, cynamonem, solą i pieprzem. Gęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć marynatą od środka i na zewnątrz. Odstawić
SzczyptaSmaQJedz jabłka na złość Putinowi " - chyba każdy z nas wie o czym mowa, w związku z tym i ja się przyłączam. Podstawą przepisu są oczywiście nasze polskie jabłka, zamiast mąki będzie kasza jaglana - królowa wśród kasz. Proponowane cisto jest dużo zdrowsze i bezglutenowe. składniki: 5 kwaśnych jabłek 1, 5 szklanki suchej(...)duże wiejskie jajko ewentualnie 2 mniejsze od szczęśliwej kurki 2 łyżeczki olejku waniliowego 1 łyżeczka cynamonu garść posiekanych orzechów włoskich 1 duża łyżka rodzynek Sposób przygotowania: Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Kaszę dokładnie płuczemy aby pozbyć się goryczki - oba składniki mieszamy w dużej misce. Całość przez chwilę miksujemy z jajkiem, cukrem
pieprzny smaczek". W związku z tym, że zaczynamy weekend, który ma być słoneczny i gorący zaproponuję coś na deser. Bardzo szybki do przyrządzenia i prosty jak drut :-) Składniki: 4 jabłka 2 galaretki agrestowe gorzka czekolada 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia : Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Jabłka umyć, obrać zetrzeć(...)miseczki, włożyć do lodówki na całą noc. Przed podaniem czekoladę rozpuścić i polać babeczki. Dla dzieciaków można dołożyć kulkę lodów, owoców natomiast dla dorosłych wystarczy cydr z polskich jabłek. Udanego weekendu
pieprzny smaczekJabłka, cynamon, imbir, gorąca herbata...hmmm bez wątpienia zapach zimy, domowego ciepła i rodzinnej atmosfery. Dzisiaj postanowiłam sobie fundnąć odrobinę tego klimatu w ten zimny warszawski dzień. Składniki: 170 g mąki razowej 125 zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta imbiru łyżka gęstej śmietany 1,50 kg jabłek 100 g cukry(...)imbir, śmietanę. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części - 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 min. W między czasie przygotować mus z jabłek. Owoce pokroić na ćwiartki, przełożyć do rondla. Dodać cukier trzcinowy, sok z cytryny, galaretkę,cynamon, dusić do momentu zmiękczenia.Odstawić do przestygnięcia.Okrągłą formę posmarować tłuszczem, większą
pieprzny smaczekpszennej. Może jest bardziej twardsze. Polecam. SKŁADNIKI: 5 łyżek mączki z zmielonej kaszy jaglanej 3 jajka 2 szklanki mleka olej do smarowania patelni SKŁADNIKI NA MUS 1 kg jabłek pół łyżeczki cynamonu 2 banany WYKONANIE: Kaszę jaglaną mielimy w młynku do kawy, tak żeby otrzymać mączkę. wsypujemy do miski mąkę, dodajemy jajka i mleko(...)miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię , smarujemy oliwą i smażymy naleśniki. Powinno wyjść 5-6 cienkich naleśników. Jabłka obieramy , drobno kroimy. do garnka wlewamy pół szklanki wody. dodajemy jabłka, nakrywamy i na lekkim ogniu parujemy. owoce szybko miękną. dodajemy cynamon i dalej nakrywamy,aż jabłka będą miękkie. Do lekko ostudzonych dodajemy dwa banany i miksujemy
W kuchennym oknie Ewymasa budyniowa: 1 szklanka mleka 100 g cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka owocowa (dałam cytrynową) polewa czekoladowa: 130 g masła 5 łyżek cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny 5 łyżek kwaśnej śmietany(...)masło. Dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i cały czas ucierać. Przygotować masę jabłkową. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Usmażyć jabłka na patelni lub w garnku. Galaretkę rozpuścić w 1/4 - 1/2 szklanki wrzątku. Wlać do usmażonych jabłek i odstawić aż masa przestygnie i lekko stężeje. W formie
Sto kolorów kuchnipodwoić ilość składników. 4 jaja szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia półtorej szklanki mąki pszennej 500 Młyn Kopytowa http://mlyn-kopytowa.pl/strona,doc,pol,glowna,2114,0,4841,1,2114,plus.html szczypta soli pół maragryny szara reneta lub inne jabłka, około 5-6 sztuk, zależy od wielkości Obierz jabłka i pokrój w cząstki. Roztop margarynę. Odstaw ,niech się wystudzi. Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę(...)proszek do pieczenia. Miksuj. Następnie wlej margarynę. Ucieraj delikatnie. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę. Poukładaj jabłka. Włóż do nagrzanego peikarnika na ok. 190 stopni, piecz około od pół godziny do 45 minut. Sprawdzaj patyczkiem lub ...spaghetti. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnisztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy cukier. Śmietanę rozbijamy lekko za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy kokos, lekko mieszamy. Do śmietany z kokosem dodajemy ubitą pianę z białek. Dodatkowo: 4 duże jabłka (szara renta lub inne mało soczyste) 1-2 łyżki cukru kryształu cynamon (jeśli lubicie) Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Wykonanie: Formę dużą o wymiarach(...)wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 2/3 ciasta, lekko ugniatamy. Na ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy cynamonem. Następnie wykładamy kokosową piankę i posypujemy pozostała kruszonką, dodając do niej 1-2 łyżki cukru kryształu. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50-60 minut. The post Szarlotka Sypana appeared first on Made
Made By Mom And Sonczęści. Każdą rozwałkować na wymiary blachy. Jeden płat położyć w przygotowanej blaszce. Jabłka obrać i pokroić na ósemki, a każdy kawałek jeszcze na pół. Wymieszać jabłka z kaszą. Wyłożyć na przygotowany płat ciasta. 2,5 szklanki mleka zagotować. Pół szklanki mleka wymieszać w miseczce z mąkami i żółtkami. Następnie dodać cukier i ponownie(...)wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i gotować na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Kiedy budyń zgęstnieje, zdjąć z ognia. Gorącym budyniem zalać równomiernie jabłka. Na Wierzchu rozłożyć drugi płat ciasta. Nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20 - 35 minut. (Piekłam przez 30, a potem
Sto kolorów kuchni